Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Активи vs Пасиви – Как се става богат

В тази статия ще разгледаме как всъщност се става богат и как богатите забогатяват повече и повече. Ще ви подскажа, че не е с лотарийни билети (които вече май дори ги няма), нито пък с ходене на работа и получаване на по-висока заплата.

Първо, “богатството” като понятие, може да е много обширно. Замислете се какво би означавало за вас да сте богати. За мен това означава да съм финансово независим, т.е. да не ходя на работа и да мога да си позволявам и поддържам стандарта на живот, който аз искам, да се занимавам с това, което обичам и ме вълнува, да общувам с хора, с които ми е интересно и приятно да общувам, а не с такива, които например работата ми налага.

Вие, разбира се, може да искате да се чувствате богати по различен начин – но можете ли да си го позволите и кое ви спира или тласка напред ?

Как се става богат

Забогатяването е процес, който може да бъде доста приятен и поучителен и всъщност богатството е крайната точка от пътя, който извървите, финалът на процеса. Както се досещате, както всичко истинско и стойностно, да бъдете финансово независими не е лесно. Но пак е въпрос на гледна точка и ментална настройка, в каква степен на трудност ще се впуснете, колко лесно ще ви е на вас. Ако сте свикнали да получавате всичко наготово, със сигурност ще ви е по-трудно да забогатеете. Но ако сте свикнали да се борите, понасяте ударите на живота и продължавате, няма да ви е трудно…и ще се забавлявате по пътя към крайната цел.

Много е важна първоначалната нагласа и правилното планиране. Без тях всичко е загубено. Богатите забогатяват като следват някакъв план, не са хаотични в действията си, те не обичат хаоса. И те следват този план, на всяка цена. Защото знаят къде той ще ги отведе. И от тях зависи дали ще се справят или провалят.

За да сте финансово независими, трябва да можете на 100% да управлявате, да контролирате активите и пасивите си.

Приходи и разходи

Всеки човек има приходи и разходи.

Приходи – обикновено само заплата

Разходи – храна, сметки за електричество, транспорт, сметки за телефон, интернет и т.н.

Какво се получава в реалност с повечето хора – приходите от заплата се “изяждат” буквално изцяло от разходите, особено в България, където знаем, че заплатите не са много високи, а разходите гонят европейските нива в някои отношения. И така, следващият месец започваме от нулата и попадаме във вечната “въртележка на плъховете”, както я нарича Робърт Кийосаки.

Как да излезем от въртележката

Ами първо трябва да направим така, че балансът на приходи и разходи да е положителен, а не нулев или дори отрицателен. Тоест трябва да направим така, че след като получим парите си за месеца и си платим разходите, да ни остане някаква сума, която да инвестираме. Това е първата крачка, която трябва да се направи. Трябва да изкарвате още пари. Как ще го направите вие, по какъв начин, това е изцяло ваше решение, съобразено с вашите интереси и способности.

Аз например започнах да правя уебсайтове, да продавам стоки онлайн и куп други неща, и имах допълнителни доходи от тази си дейност, които ми позволиха да помисля за инвестиране. Можете да прочетете ТАЗИ СТАТИЯ, за да видите какво аз мисля по въпроса за допълнителните доходи.

Ако разчитате изцяло и само на заплата също става, стига да получавате достатъчно пари, за да можете да заделяте част от тях и да ги инвестирате.

Това не е съвет да намалявате разходите си. Живейте както сметнете за добре и както ви харесва. Купувайте си неща (пасиви), които ви правят щастливи. Но намерете и правете нещо, което ще ви носи допълнителни пари, ще плаща за тези ваши придобивки и в същото време ще заделяте по-голямата част за инвестиции. Нека не се лъжем, никой не иска да се ограничава, всеки иска да си “поживее” особено докато е млад, а и тогава е най-удачният момент. Живота се живее веднъж и човек е само един път млад. Но намерете баланса и бъдете “умни” с парите си, защото така или иначе ви чака бъдеще. И колкото по-рано започнем да мислим за това наше бъдеще и финансовата ни независимост, толкова по-рано ще се “пенсионираме”.

Активи и Пасиви (Assets and Liabilities)

И така, да предположим, че вече изкарвате още пари, захванали сте се с нещо и генерирате паричен поток. Вече може да си позволите всеки месец да разполагате с определена сума, която да инвестирате.

ВАЖНО: Инвестирайте само пари, които сте готови да изгубите и чиято загуба няма да навреди на финансовото положение на вас и семейството ви. Поне отначало. Вие тепърва ще се учите. Никога не инвестирайте пари, които са жизнено важни за вас, като пари за наем, пари за ипотека, пари за храна. Не превръщайте инвестициите си в хазарт. Дългосрочното инвестиране не работи така. За него трябва да имате план, който да следвате, постоянство и дисциплина.

И тук идва моментът, когато започвате да градите своето богатство, започвате да вървите по пътя, който ще ви отведе към финансовата свобода. Инвестирайте парите си в активи, които ще ви генерират постоянни парични потоци. И инвестирайте парите си в пасиви тогава, когато имате активи, които да плащат за тези пасиви. Така се гради богатство по умния начин. Така всъщност работи играта.

Ето и какво всъщност имам предвид:

Активите (Assets) представляват инвестициите ни, които ни генерират доходи и ги вкарват в джоба ни.

Например:

  • Апартамент, който отдаваме под наем.
  • Бизнес, който ни носи печалби чрез продажби.
  • Акции, които ни носят печалби от дивиденти.
  • Абонаментни услуги, които предлагаме пак чрез нашия бизнес.
  • Онлайн магазин или друг вид уебсайтове.

Пасивите (Liabilities) са тези неща, които изкарват пари от нашият джоб:

  • Личен автомобил
  • Наем
  • Ипотека
  • Телефон на изплащане
  • Телевизор на изплащане

Целта ви ще е да направите така, че активите, в които сте инвестирали, да ви генерират толкова пари, които ще покриват вашите пасиви и всичките ви разходи. Това всъщност е финансовата независимост – инвестирайте в активи, а не в пасиви. Ето така няма да ви се налага да ходите на работа.

Ето и пример:

Разходите на вашето семейство са 3000 лв на месец. Вие сте инвестирали дългосрочно в активи – бизнес (например онлайн магазин или пък онлайн или офлайн услуга), недвижим имот, акции, злато, ETF-и. Вашите активи ви носят месечно 5000 лв. Те покриват изцяло вашите пасиви и ви остават 2000 лв, които вие отново ще инвестирате в активи. И така, всеки месец, всяка година, вие забогатявате още повече.

Защо е важно да инвестираме в активи

Това е единственият начин да накараме парите да работят за нас, а не ние за тях. Ако спечелените от страничната ни дейност пари или тези от заплатата ни харчим за пасиви като нов автомобил, нов мотор, нов телефон, нов апартамент, ново обзавеждане, почивка на Хаваите и т.н., то ние никога няма да достигнем финансовата независимост и няма да излезем от въртележката на плъховете.

Правилният начин, както го описва и Робърт Кийосаки, е инвестицията в активи. Тоест, ако искате да си закупите нов автомобил, ако имате парите, инвестирайте ги в актив, който ще ви генерира паричен поток (cash flow) и всеки месец ще ви носи, да речем, 500 лв. А автомобила ще вземете на изплащане, и този ваш актив ще изплаща искания от вас автомобил.

След известно време, няколко години, автомобилът ви ще е изплатен изцяло и то само от инвестираните в активи пари. Автомобилът вече ще е поостарял и няма да ви харесва, може дори да го продадете. Но активите, които сте създали и които ви генерират пари всеки месец, те ще продължат да пълнят джоба ви. Или иначе казано, автомобила вече няма да го има, но парите инвестирани от вас и плащали за този автомобил ще продължат да ви “възнаграждават” за това ваше решение.

Какво става, ако директно похарчим сумата за закупуване на автомобил (пасив) ?

Да речем, че тази сума е 20 000 лв. Давате ги накуп и купувате този автомобил. Цената му започва да пада с всеки изминал месец. След 3-4 години превозното средство струва наполовина отколкото сте го закупили. Решавате да се отървете от него и го продавате за 10 000 лв. Така вече имате 10 000 лв, двойно по-малко от цената, която сте платили. Тоест, на загуба сте и то доста голяма. И най-вероятно към тези пари ще добавите още толкова и пак ще закупите автомобил за 20 000 лв, защото автомобилът е необходимост, без него не може, а и вие искате да карате някой по-актуален модел, няма да даунгрейдвате. И тези пари изтичат в един голям пасив, който с разходите си се превръща в още по-голямо бреме за бюджета ви от заплата.

Надявам се разбрахте голямата и съществена разлика. Ако за 20 000 лв си бяхте купили активи, които да ви генерират пари всеки месец, то щяхте да карате автомобила, който искате и след 3-4 години можеше да се отървете от него, но пасивният доход, който сте си осигурили ще продължи да ви носи пари.

А ако решите да продадете превозното средство за 10 000 лв и вложите тези пари отново в активи, вече ще имате дори по-голяма доходност и ще можете да си позволите дори по-скъп автомобил. И отново активите ви ще плащат за този пасив, няма да заделяте от заплатата си.

Това е просто един пример. Цените, сроковете и всичко останало е напълно случайно. Но надявам се схванахте логиката.

Така че, инвестирайте в активи, а не в пасиви. Това ще ви направи по-богати. А и именно така богатите стават още по-богати, реинвестират приходите си от активи в други активи и така, с постоянство и сложна лихва, се стига далеч във финансово отношение.

Препоръчвам ви да си направите една проста таблица с 2 колонки и да въведете всички ваши активи и всички ваши пасиви. Не се учудвайте, ако колонката с Активи остане празна, а тази с Пасиви е препълнена. Важно е да разберете, че трябва да започнете да пълните колонката с Активите.

Ако тази статия ви допада, ще съм благодарен, ако я споделите в социалните мрежи. Надявам се тя да достигне до повече хора и те да се замислят за по-доброто си финансово бъдеще.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.