Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Дългосрочно инвестиране и магията на сложната лихва

“The Stock Market is designed to transfer money from the active to the patient. Don’t be impatient when it comes to your money.” – Warren Buffet

Не много от хората харесват идеята за дългосрочни инвестиции. Повечето искат да станат богати днес, дори ако може и вчера. Търсят някоя “схема”, която им обещава 1000% възвръщаемост и подобни небивалици. Някои пък чакат всеки ден да ударят от тотото, в казиното, или да познаят 10 мача в права колонка.

Ако сте от този тип хора, може да пропуснете тази статия, защото няма да ви е интересна. Или пък, прочетете я и научете нещо, което ще ви помогне за по-доброто ви финансово бъдеще. Вие решавате.

Дългосрочно инвестиране

Това е ключът към финансовата независимост. Забогатяването за една нощ е възможно, но това е чист късмет и се случва на един от много милиони. Искате ли да разчитате, че вие ще сте този единичен случай от много милиони хора ? Според мен, никой уважаващ себе си човек, няма да разчита на това и да храни напразни надежди, а ще концентрира времето и енергията си в това да стане богат.

Работата е там, че дори и да спечелите от лотарията, вие ще сте милионери за много кратко време, ако нямате финансовата култура да задържите и управлявате тези пари. Може би 99% процента от лото милионерите са разорени след известно време, 1 или 2 години например, зависи все пак дали са спечелили 1 милион или 10 милиона. Вие да познавате някой тото милионер ? Или да знаете някой от тях, който е бил на корицата на списание Форбс ? Не, няма такива поради горепосочения факт – 99% са разорени след кратко време. Разорени са, защото те не знаят как да задържат тези пари. Те са с мислене на “бедни” хора и затова, колкото и пари да им дадеш, те ще ги изхарчат и пак ще са бедни.

Не е важно колко пари изкарваш или имаш. Важното е колко пари можеш да задържиш и инвестираш, така че тези пари да работят за теб и в даден момент ти да си финансово независим.

За мен, а и за много други, финансово независим, богат човек, се става с дългосрочно инвестиране. Трябва да превърнем времето в наш приятел, а не враг. Нека инвестираме с планове за бъдещето и времето ще направи това възможно с помощта на сложната лихва (compound interest).

Какво означава да инвестираме дългосрочно

Това ще означава редовно да влагаме определена сума в активи, които с времето ще ни носят някаква доходност.

Аз например инвестирам всеки месец определена сума пари в акции и ETF-и. Поставил съм си хоризонт на инвестиране 5 години. Вие разбира се може да си поставите по-голям хоризонт, или по-малък.

След като достигна този 5 годишен срок, аз ще реша какво да правя с инвестициите си. Една част от натрупаната печалба например ще изтегля и ще похарча за себе си и семейството си. По-голямата част ще реинвестирам отново в акции и ETF-и. Също така, ще отделя и за инвестиции в друга сфера – например недвижимо имущество или бизнес. Друга част пък смятам да дам за благотворителност.

Целта ми е, през този 5 годишен период, инвестициите ми да са ми заработили толкова пари, че след като направя всичко упоменато по-горе, аз да имам още повече инвестирани пари в активи.

Мислете като богати

Поставете си приоритети и действайте. Но действайте както действат богатите – с дългосрочен план за успех. Не се подлъгвайте по схеми от типа “Забогатей бързо”. Заливат ни с такива теми и видеа по социалните мрежи и youtube. Това не е правилният път, по който да тръгнете. Спестете си го.

Най-важното нещо, към което трябва да се стремим, за да сме богати, независими и свободни, е пасивният доход. Трябва да инвестираме така парите си, че в даден момент те да заработват за нас още пари и да ги вкарват в джоба ни. Трябва да създаваме парични потоци (cash flow). Това е единственият начин, чрез който ще можете да си позволите да не ходите на работа и да имате пари.

Инвестицията в акции ни дава такива възможности. Влагайки парите си редовно и дългосрочно в акции на големи стабилни компании, ние си осигуряваме един бъдещ пасивен доход.

Ако погледнем назад историята на някои големи компании, 20-30 и повече години назад, ще видим, че цената на акциите им се е покачвала с годините, винаги. Това е така, защото светът се развива, компаниите се развиват, цените се развиват (постоянно се печатат пари и всичко става по-скъпо).

Статистиката показва, че всеки който е инвестирал в акции през последните десетилетия, е спечелил в много пъти повече отколкото е вложил. Защото, както вече казах – всичко се вдига и развива, няма място за поглеждане назад, всеки гледа и се стреми да върви напред и нагоре. Затова компаниите растат, изкарват нови продукти, усъвършенстват услугите си. Светът се развива страшно бързо,  възползвайте се от това.

Естествено, не всяка инвестиция може да е успешна. Може да попаднете и на “камък”. Но това е част от играта. Затова в предните статии обърнах внимание, че който проучва, усъвършенства се и се учи, то той ще прецени риска най-добре и съответно ще направи най-добрата инвестиция.

И не се отчайвайте, ако все пак нещо тръгне надолу или някоя компания фалира. Всичко може да се случи. Но именно за това в предни публикации говорихме за диверсификацията и как лесно да се “застраховаме” от провали и да понесем колкото се може по-малко загуби.

Ако не сте прочели тази статия, можете да го направите от ето този линк:

Инвестиране в Акции за Начинаещи

Аз харесвам диверсификацията.Тя ми дава доза спокойствие. Знам, че диверсифицирайки активите си, ще имам по-голям шанс за печалба и по-малък шанс за загуба. И тук не говоря само за диверсифициране на акции. Има и други начини да диверсифицирате инвестиционното си портфолио. Например криптовалути, злато, сребро, недвижимо имущество.

Относно акциите и доколко да се “разпръснем” там, всеки решава за себе си. Но ви съветвам все пак да не прекалявате с диверсификацията. Знаете, че всичко, с което се прекалява вреди. Диверсифицирайте разумно и уместно. Спазвайте правилото да инвестирате в компании, с които сте се запознали и сте наясно с политиката им, продажбите им, отчетите им. Няма как да си закупя например акции на всичките 800 компании, които се предлагат в Revolut и да кажа, че съм диверсифицирал портфейла си от акции. Смешно е и не е логично. Практически не е възможно да следя развитието и всичко свързано с тези компании. Затова трябва да се насочваме към такива инвестиции, от които разбираме и можем да “наглеждаме”. Разбирането естествено идва с ученето и проучването.

Сега са налични едни много добри инструменти, в които може да се инвестира с дългосрочна цел. Това са ETF-ите. ETF означава Exchange Traded Fund, или на български – Борсово Търгуван Фонд. Ще отделя статия специално на тази тема.

Накратко, ETF-ите ви дават нещо, което по-горе описах като “практически невъзможно”. Чрез тях можете да инвестирате например в 500 компании наведнъж. И това е супер диверсификация и сигурна инвестиция, показала устойчивост и добри печалби във времето. Но както споменах, ще има отделна статия на тази тема.

Как се печели дългосрочно от акции

Има 2 варианта да получавате доходи от акции в дългосрочен аспект.

Първият вариант е, да купувате акции на доказани компании, обещаващи ръст в бъдещ план, и след като акциите достигнат цена, която ви устройва като печалба, просто продавате.

Продавате да речем 50% от тези ваши акции. Вече имате известна сума кеш (печалба) във вашата сметка. С част от нея закупувате акции на други компании, т.е. реинвестирате в други акции, или пък в нещо друго – недвижимо имущество, бизнес. Тоест, работите по придобиване на още активи. А другите 50% акции, които са ви останали, просто оставяте да растат още. Естествено, ако виждате, че компанията се представя все по-добре, закупете още нейни акции.

Това е само примерна схема какво можете да направите. Истината е, че всеки ще реши за себе си как да процедира, съобразено с индивидуалният план и цели, които си е поставил.

Вторият вариант е да инвестирате в акции с дивиденти. Дивидентите са пари, които компаниите превеждат на своите акционери обикновено на всеки 3 месеца. Не всички компании предлагат доходи от дивиденти. Но това е страхотна възможност за дългосрочна инвестиция.

Всеки акционер, т.е. всеки закупил акция или част от акция (fractional share) на дадена компания, превеждаща дивиденти, ще получава дивидент на всеки 3 месеца (има и други срокове). Дивидента се определя на годишна база и се дава в проценти от цената на самата акция.

Например, AT&T ($30) предлагат доход от дивидент, който е 7%($2). Тоест, за всяка акция, която притежавате, ще получавате по $2 на година, разпределени на 4 пъти през годината. Или казано с други думи, за всеки $30 инвестирани, ще получавате по $0.50 на всеки 3 месеца ($2 годишно).

Никак не е зле. Притежавате акцията и печелите от вдигането на цената (в случая с AT&T не толкова много), и в същото време компанията ви изплаща дивиденти. А дивидентите растат и с растежа на акцията. Аз лично гледам да закупувам акции на компании с 4-5% годишен дивидент.

Как всъщност ставате по-богати с такива инвестиции – нейно величество сложната лихва

Магията на сложната лихва, всъщност не е никаква магия, а проста математика. Да речем, че една нормална годишна доходност в каквато и да е инвестиция, е 8-10%. Аз поне се стремя към такава доходност, защото съм реалист и тя е постижима с по-малък риск. А и в дългосрочен план тези 10% ще ви направят богати.

Когато сте вложили в нещо 1000 лв и след 1 година вие имате 10% годишна доходност от тази ваша инвестиция, то вие ще разполагате с 1100 лв. Следващата година обаче, тези 10% ще са върху сумата не от 1000 лв, а от 1100 лв. Така ще разполагате с 1210 лв. И така, с всеки изминал период, инвестициите ви ще са като снежна топка търкаляща се надолу по снежнияя хълм. Ще растат и растат и растат.

Естествено, слагам 8-10% като нормална доходност, но това не означава, че се ограничавам или някой ще ви ограничи да правите по-висока доходност. Моето портфолио от акции например, в момента на писането на тази статия е с 30% годишна доходност. И това е доходност само от инвестиции в акции, без ЕТФи и други инвестиции, които правя.

Как да подсилим действието на сложната лихва

Много лесно. Ако търсим по-висока доходност в дългосрочен план, то ще реинвестираме годишната доходност или част от нея отново в активи и също всеки месец (или друг интервал от време) ще добавяме още към инвестицията си. Така ще подсилим крайният резултат още повече.

Ето един калкулатор, който ни дава ясна представа каква доходност можем да очакваме от нашите инвестирани пари:

КАЛКУЛАТОР ЗА СЛОЖНА ЛИХВА

Всеки може да сметне спрямо своите финансови възможности и времеви цели, колко точно би спечелил от сложната лихва.

Има твърдение, че Алберт Айнщайн е изказал своето мнение относно сложната лихва. Той казва:

” Сложната лихва е осмото чудо на света. Този, който я разбира, печели. Този, който не я разбира, я плаща”.

Знаете ли, че когато държите спестяванията си в банка, на влог, вие всъщност губите от стойноста им всяка година. Годишната инфлация е около 3%. Банката ви плаща лихва от порядъка на 0% за вашите спестявания. Тоест, вие губите пари, ако ги държите в банката. И много хора не могат да проумеят това. Дори и не се опитват, защото за тях “банката” е най-сигурното място за парите им. Да, ако имате кеш, по-добре е да ви е в банка, а не под матрака, в това отношение съм съгласен.

Ако искате парите ви да “растат”, банковите депозити не са вариант. Ако искате парите ви да запазят стойност, банковите депозити пак не са вариант. Ако искате парите ви да ви да ви носят още пари, помислете за инвестиране и пасивен доход, накарайте парите да работят за вас.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.