Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестиране в Акции за Начинаещи

“Ако не намерите начин да правите пари докато спите, ще работите докато умрете”. – Уорън Бъфет

Да, напълно съм съгласен с великия Уорън Бъфет – “оракулът от Омаха”. Инвестирането в акции дългосрочно може да подсигури вашето финансово бъдеще и наистина да стане така, че да правите пари докато спите. Тоест, да накарате парите (инвестициите ви) да работят за вас.

Ако не знаете кой е Уорън Бъфет, потърсете и прочетете в Гугъл. Накратко, той е смятан за най-великият и преуспял инвеститор и е сред най-богатите хора в света. Нещата, които можем да научим от него са безценни, така че, когато някъде из интернет или социалните мрежи видите или чуете неговото име, не го подминавайте, това ще е поредният полезен урок.

Уорън Бъфет, чрез неговата компания Berkshire Hathaway, инвестира на сток маркета (фондовата борса), т.е. инвестира в акции.

За това говорим и този път в тази статия – пазара на акции, акциите като дългосрочна инвестиция и как да започнем да инвестираме без да губим време.

Пазарът на акции, фондовата борса, и както още и да го наречем, е огромен пазар с трилиони долари оборот на дневна база.

Запознайте се с някои основни термини на английски език:

  • Stock Exchange (фондова борса)
  • Stock Market (пазарът на акции)
  • NYSE (New York Stock Exchange)
  • NASDAQ (друга американска борса)

Моят опит е свързан с търговия главно на американски акции. Говорим за акции като Apple, Facebook, Amazon, Tesla, Google и др. Затова и ще акцентирам върху американските пазари.

Да, всички сте чували тези гиганти нали ? И дори може би сте чували, че акциите им се представят доста добре откакто са създадени тези компании.

Ще споделя с вас как лесно и с малки суми, вие можете да започнете да инвестирате на американските борси. Да, правилно разбрахте – лесно и с малки суми.

Днес е много лесно човек да започне да инвестира на фондовата борса, по-лесно е отвсякога. Технологиите достигнаха такова ниво, че може да го правите от смартфона си, където и да се намирате, стига да имате връзка с интернет.

Но, преди да преминем към същността на темата и практическите съвети, силно ви препоръчвам да се поразровите в интернет и да прочетете колкото може повече информация за инвестирането в акции. И не става дума за “съвети” в коя компания да инвестирате, а за основно разбиране на термини свързани с акциите като например дивиденти, отчети и резултати на тримесечие, p/e ratio и много други. Аз ще се опитам да обяснявам някои от тези термини и как те могат да ви помогнат. Но за вас ще е полезно да съберете колкото се може повече информация и от други места, а и в крайна сметка човек така отсява и преценява на кои източници може да се довери, да извлече полза от тях.

Ако не сте прочели тези 2 статии за инвестирането, препоръчвам ви да го направите:

Там давам някои съвети как да направим нещата правилно и как да се “нагласим” за инвестиране.

Как да започнем ?

И така, както вече споменах, изключително лесно е в днешно време да започнем да инвестираме в акции. И още по-хубавото е, че можем да започнем с много малко пари. Да речем със 100 лв на месец, дори може и с по-малко, с  1$. Това е възможно през платформи като Revolut. Аз лично започнах да инвестирам с това приложение преди 1 година. То ви дава невероятна възможност да навлезете в света на инвестирането в акции. Всеки, който притежава смартфон може да си изтегли Revolut, да захрани сметката си и да започне да инвестира. И дори имате възможността да го правите без комисионни.

Аз лично не инвестирам само през Revolut, тъй като те не предлагат всички акции на американските борси, а също не предлагат все още никакви акции на европейските борси. Но това, което ще намерите там, са 800 акции на най-известните компании, листнати на двете големи американски фондови борси – NYSE и NASDAQ . И това, ако трябва да бъда честен, е повече от достатъчно за един начинаещ инвеститор, който е решил да помисли за бъдещето си. Вие сами ще прецените и усетите кога ви е необходимо “нещо повече” и ще пренасочите част от средствата си при друг брокер или към друг тип инвестиция.

Интерфейсът и лекотата, с които управлявате инвестициите си в Revolut са забележителни. Затова го препоръчвам на всеки.

ВАЖНО: Револют не е платформа за спекулация с акции и имат правила относно това. Ако купувате и след това продавате доста често, акаунта ви ще бъде флагнат и може би заключен.

Също из интернет ще намерите мнения на хора, чиито акаунти са заключени по една или друга причина, най-често за неспазване на обявените правила, като прекалена спекулация с  обмяна на валута и спекулация с акции. И тъй като Revolut не е само платформа за закупуване на акции, внимавайте и спазвайте правилата, с които се съгласявате при регистрация, защото дори да ви заключат акаунта за нарушение на някое правило, което не е свързано с търговия на акции, то целият ви акаунт остава заключен и няма да можете да го използвате.

Също така, при депозиране и теглене на големи суми, може да ви поискат допълнителна верификация на акаунта като трудов договор например, т.е. откъде идват парите ви.

Но да го кажем така – ако използвате акаунта си нормално и легитимно, както го правя аз, проблеми най-вероятно няма да имате никакви.

Също е важно да се отбележи, че  Revolut не е брокер. Приложението играе ролята на посредник между вас и брокера DriveWealth, който е напълно легитимен брокер и дава гаранция на инвестициите ви, протекция до $500 000 долара в активи ( $250 000 в кеш). Можете да се убедите сами в това на ето тази страница (т. 12): https://legal.drivewealth.com/customer-account-agreement

А тук е и частта, където е описано, че компанията е регистрирана в FCA (Financial Conduct Authority)

https://www.revolut.com/bg-BG/legal/trading

Когато аз започнах да инвестирам в акции, започнах да го правя регулярно всеки месец с по 100 лв. Виждах как портфолиото ми растеше и започнах да увеличавам месечните суми. Започнах да инвестирам именно в акции, които всички вие знаете – Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Netflix, Disney и други известни компании. Ключовото за мен беше да инвестирам в компании, които са се доказали през годините, лидери са в това, което правят и имат дълъг път пред себе си. И това се оказва печелившо. Някои от акциите, които съм закупил са се увеличили двойно и повече.

Другата причина да инвестирам в такива компании е, че аз донякъде ги познавам, използвам техните услуги и знам какво им предстои. Това са лидери в различни браншове, подобряващи всяка своя услуга и продукт.

Съветът ми към вас е – изберете си такива компании, които ще ви е приятно да следите и които разбирате. Важно е да имате интерес към дадената компания, защото така ще ви е по-лесно да проследявате новините за нея, отчетите и, новите продукти, които ще изкарва или новите начинания, които ще поема. Също, харесвайки и следейки дадена фирма, вие ще сте наясно и с настроенията, които тя поражда в своите потребители. Лесно ще усетите кога се задава проблем или кога някоя иновация ще я изстреля нагоре. Накратко – харесвайте компаниите, в които ще влагате парите си.

Сега някои от вас ще проверят колко струва една акция, например на Amazon, и ще видят, че цената и е 3000$. А аз говоря за инвестиция от 100 лв…

Revolut и други сайтове, приложения и брокери, направиха възможно търгуването и инвестирането в скъпи компании чрез така наречените “fractional shares”. Тоест, вие можете да закупите част от акция на дадена компания като запазвате правата си на собственост на закупената “част”, както, когато сте закупили и цял дял.

Например, един дял на Amazon струва $3000. Но вие нямате възможност да закупите цял дял и тук идват “fractional shares” или части от дадената акция. Да речем, че имате $100 и искате да закупите акции на Amazon. Това е възможно – закупувате дял от акцията, който отговаря на вашите $100. Тоест, при инвестирани $100 в Amazon, вие ще притежавате 0.03 дяла. Ако следващият месец закупите “част от акцията” за още $100, вече ще притежавате 0.06 дяла.

Имате същите права върху самата акция, както, ако закупите цял дял за $3000. Вие сте beneficial owner-а на тези 0.03 дяла от акцията на Amazon.

Виждате ли, вече няма смисъл да пресмятаме колко дяла от дадена акция можем да си позволим да закупим. Вече е възможно да инвестираме с определена от нас самите сума. И това не е задължително да бъдат $100, както от примера. Минимумът, който можете да инвестирате е $1. Представяте ли си, само $1. Технологиите и развитието им ни предоставят страхотни възможности. Трябва да се възползваме от тях.

В моя случай, както ви споменах, аз започнах да инвестирам със 100 лв на месец, но разпределях тези 100 лв на 3 места, т.е. закупувах акции на 3 различни компании. Това е и моят съвет към вас – не влагайте всичко на 1 място. Не слагайте всичките яйца в една кошница. “Умен” ход е да диверсифицирате.

Диверсификацията най-просто казано означава разпределение на средствата ви към различни компании. По този начин намаляте риска и си осигурявате по-голямо спокойствие за вашите инвестиции.

Защо да диверсифицираме ?

Просто е – за по-голяма сигурност. Ако имам 100 лв за инвестиция, аз ще ги разпределя на 2 или 3 места. В случая с акции, ще закупя акции на 3 компании вместо на една. Това е правилното решение според мен, защото, ако една от компаниите например фалира, спадне в цената, изпитва някакви трудности, другите 2 компании остават и ще покрият загубите от  тази единична компания. Всичко се случва, по-добре е винаги да имаме резервен вариант.

И тук съветът, който мога да ви дам, е да диверсифицирате в различни сектори – 100 лв разпределени в 3 различни сектора.

Например:

– 33 лв инвестирани в APPLE

– 33 лв инвестирани във FACEBOOK

– 33 лв инвестирани в MCDONALDS

Това са 3 различни сегмента. Apple произвеждат iphone, mac, имат cloud услуги, TV, разплащания, часовници и куп други готини джаджи и услуги.

Facebook са най-голямата и разпространена социална мрежа в света. Instagram, Whatsapp са също част от тази голяма империя.

McDonalds пък са в съвсем различна ниша. И ако си мислите, че McDonalds печелят от хамбургерите, които продават, лъжете се. Но това е друга тема, която ще засегна обширно в друга статия.

И ето, при покупка на 3 fractional shares за по 33 лв всеки на тези 3 компании, вие имате едно малко диверсифицирано портфолио от акции. Изглежда просто нали, но повярвайте ми, наистина не е никак сложно човек да започне.

Какво му е хубавото на този тип “мини” или “микро” инвестиране

Най-хубавото е, че имате възможност да се учите докато инвестирате. Така се учи най-добре – с практика. Няма по-добър учител от практиката. Имате възможността да започнете да инвестирате с дори $1. Вие сами определяте сумата, с която да започнете и с която да продължите. Ще видите, че, когато инвестирате с истински пари, когато следите трендовете, новините, гледате как цените падат, качват се, виждате от какво се повлиява цената, ще се научите на много неща и най-вече в какво си заслужава да се инвестира. Рискът ще ви се струва все по-малък с времето, просто защото преценката ви става по-добра.

Ще допускате и грешки. Но те няма как да са фатални, ако сте умни и инвестирате малки суми отначало. Започнете с малко. Започнете със 100 лв на месец, или с по-малко.

ВАЖНО: Винаги инвестирайте само суми, които можете да си позволите да загубите !

Допускането на грешки ни учи на най-важните уроци. Грешките, които правите ще са стъпалата, по които ще се изкачвате нагоре. Всеки може да вземе грешно решение, да подцени или надцени дадена акция в случая. Вземете си поука, винаги си вземайте поука, и продължете напред, никога не се отказвайте.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

12 Responses

    1. Здравейте!

      Нямам мнение за посоченият брокер, тъй като не съм го използвал, а и не познавам някого, който да го използва.

      Попадал съм на техни реклами, в които се виждa, че основно се търгуват CFD, т.е. набляга се на това. Приоритета им е най-вероятно спекулативната търговия. Също виждам, че използват платформата MT5, която да кажем е ок за forex търговия, но далеч се различава от удобството на платформи като тези на Revolut, IB и trading212 за акции.

      Има също и комисионни при сделките, като тези на американските борси са от минимум $1. Това е, което съм прочитал набързо някъде из техните сайтове и социални канали.

  1. Здравейте, как стои въпроса с гаранцията на парите ни? Например в револт? Тоест кое гарантира че няма някак изчезнат след като всичко е по електронен път? Вие револт ли препоръчате за нови инвеститори без опит? Със 100лв на месец? Има ли някакви скрити такси на месец или конисионни? И ако решим продадем акциите и изтеглим парите как и за колко време отнема? Благодаря

    1. Здравейте!

      Revolut използва брокера DriveWealth, и както може да прочетете и в статията, гаранцията е до $500 000 в активи, като $250 000 може да са в кеш. Активите ви се гарантират от SIPC в САЩ. В статията съм пуснал линкове с подробности.

      Определено е добра идея да започнете с някой брокер, който няма такси и комисионни. Револют е такъв брокер. Друг подобен е trading 212. И определено е добре да започнете с малки суми, просто, за да навлезете в нещата и ако сгрешите, то да не ви заболи много финансово.

      Когато вече сте в час с нещата, а повярвайте ми има доста да се учи, може да преминете към Interactive Brokers, където има доста повече възможности, но срещу съответните такси и комисионни.

      Разгледайте статиите ми и за другите брокери, сигурен съм, че доста неща ще ви се изяснят.

      И винаги инвестирайте пари, които може да си позволите да изгубите! Никой няма да ви гарантира какво може да се случи утре, след 1 месец или след 1 година.

      Аз започнах с Revolut, все още държа доста акции там, но основната ми търговия се осъществява в Interactive Brokers.

  2. Здравейте,

    Как стои въпросът с декларирани на данъци от акции през револют и какво е TIN number, който изискват при регистрация?

    1. Здравейте, по закон притежанието на акции се декларира чрез Приложение 8 на Годишната Данъчна Декларация. Потърсете из мрежата, има доста обяснения по въпроса. Ето и едно видео, което може да ви е полезно:

      http://www.vdimitrov.net/drugi/popalvane-na-godishna-danachna-deklaratsiya-deklarirane-na-pritezhanie-na-aktsii-video/

      TIN означава Tax Identification Number, т.е. това е вашето ЕГН.

  3. Здравейте, според вас какъв е минималният капитал, за да има смисъл да се влезе на пазара с акции. Ако инвестираме в акции и имаме например поскъпване на акциите с 10-20% годишно то при инвестирани 3000лв ще спечелим 3300-3600лв без да слагаме разходи за такси, счетоводител, данък. Така че според мен за инвестиране ти трябва голям капитал. За дей трейдинг там риска поне доколкото ми е известен е 90-95% от дей трейдърите си губят парите. Но да приемем, че сме от по-добрите трейдъри дори тогава ако влезем с капитал от 3000лв не знам каква печалба реално може да се направи, но тук обаче имам 15% данък + осигуровки, които би трябвало да са 200лв месечно х 12 месеца = 2400лв годишно + счетоводител.
    Тоест при 50% печалба ще имаме 3000+1500(50% печалба)= =4500 капитал
    Разходи 2400лв осигуровки + счетоводител+ 15% данък
    И в този случай не си заслужава…
    Какъв капитал ти трябва за дей трейдинг и какъв капитал ти трябва за инвестиране, за да има смисъл, като приемем една реална възвращаемост % при инвестиране (например 10%) и при дей трейдинг (не знам колко % е) и като махнем данъците, осигуровките (ако има) и счетоводители и такси.

    1. Здравейте! Философията на дългосрочното инвестиране е, че колкото повече задържаме инвестициите си, толкова повече в даден момент ще сме спечелили от тях. Срок от 1 година не бива да се разглежда като инвестиране, не и дългосрочно такова. Ако използвате някой калкулатор за сложна лихва, ще видите, че 1000 лв инвестирани еднократно на 20% възвръщаемост годишно, ще ви осигурят около 40 000 лв след 20 години. Ето това е голямата печалба, за която говорим. Ето затова винаги казвам, че НЕ трябват много пари за инвестиране. Трябва време, трябва и постоянство. Ако дадем достатъчно време на инвестциите си да сработят, то сложната лихва ще ни възнаграждава все повече и повече.

      Аз лично започнах с по 100 лв на месец, ей така за пробата. Инвестирайки обаче регулярно, започнах да научавам все повече и повече неща, започнах да правя все по-добри инвестиции и да прилагам 2-те елементарни стратегии – Buy & Hold и Dollar Cost Average, и така, с времето, нещата нарастват. Естествено, щом вече бях по-убеден в действията си, започнах да инвестирам значително по-големи суми.

      Не мога да дам съвет за day trading, тъй като това е спекулативна търговия, която аз избягвам. При дългосрочното инвестиране, колкото и да растат печалбите ви, данък не се дължи. Редно е само да се декларират активите всяка година. Когато решите да продадете в даден момент, тогава ще трябва да се заплати и данък печалба в размер на 10% за американски акции закупени от американски борси, или пък 0%, т.е. нищо, ако финансовите инструменти са изтъргувани на европейски борси.

      Няма конкретна цифра, която да посоча като минимум, с който да се започне. Всеки се разпростира според чергата си. Има един далеч по-важен фактор от самата сума за инвестиране и това е факторът финансова грамотност. Колкото повече научаваме и се ограмотяваме относно инвестирането, толкова по-успешни ще бъдем, и толкова по-богати съответно. Инвестирането не е еднократен процес, то е начин на живот, поне за мен.

      Знаем, че има хора с десетки и стотици хиляди левове на депозит в банките в България. Много от тези хора ще ви кажат колко много рисковано е инвестирането и как най-сигурно си е в банката. Има и много от тези хора, които инвестират чрез взаимни фондове, купуват облигации и други много ниско доходни финансови инструменти, и по този начин изкарват страшно малко пари от тези инвестиции, които дори не покриват и инфлацията на годишна база. Така че, пак повтарям, за мен основното са знанията, които имаме като инвеститори. Те определят дали инвестициите ни ще са успешни, а не конкретната сума, която отделяме.

  4. Здравейте, преди време от друг форум сме обсъждали въпроси и от там знам този блог, който е изключително полезен.
    Аз лично се занимавам само с криптовалути за сега. И при тях могат да се съхраняват на “студен” хардуерен портфейл и така е гарантирана сигурността, че са в теб.
    При акциите обаче, ако за пример стане много голяма криза или пандемия както имаше и всичко е ограничено бизнесите затварят институциите са объркани, ако в такъв момент брокера, посредника, който ползваш например IB фалира или пък, ако просто изчезне как след това ще си взема акциите ? Например тази криза продължава 1-2 години, през което време не можеш да занимаваш институциите, защото е хаус, пандемия и тнт. След тази криза къде е доказателството за притежаваните акции, къде се съхраняват и как да сме сигурни, че те пак ще са наши след като отмине всичко. Общо взето на мен ми изглежда като несигурно.

  5. Здравейте, бих искала да попитам какво ви е мнението за инвестиране в петролни компании? И ако да коя бихте препоръчали и има ли нещо по специфично при тях?
    Благодаря предварително! 🙂

    1. Здравейте, аз съм инвестирал в EXXON и CHEVRON, но с ясна представа, че имам стратегия за изход, когато направя даден процент горница от тази моя инвестиция. Това не е дългосрочна инвестиция в никакъв случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.