Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестирайте в Бизнеси, а не просто в Акции

Здравейте, скъпи читатели! Благодаря ви, че следите блога в зелени и червени пазари и го поддържате с коментари, мнения и препоръки :). Оценявам го! В тази статия ще обърна внимание на нещо, което по принцип съм споменавал множество пъти в статиите тук, както и в youtube канала.

Когато инвестирам, аз инвестирам в бизнеси, а не инвестирам просто в поредната акция, която очаквам да се покачи и да я продам с някаква печалба. Аз инвестирам дългосрочно и затова ми е необходимо да намирам такива компании, в които да влагам парите си, които ще ме възнаградят добре в дългосрочен план.

И единственият начин това да се случи, е като инвестираме в стойностни компании, които са доказани лидери в това, което правят, имат малко или никакви алтернативи на пазара, много малка конкуренция, и развиващ се и адаптиращ се бизнес модел.

Подобни компании наричаме компании с доказано устойчиво конкурентно предимство (durable competitive advantage).

Как да сме успешни на фондовата борса в дългосрочен план?

Първо, нека дадем значение на “дългосрочен план”. Това ще е период от поне няколко години, минимум 5, а още по-добре минимум 10. Този минимум трябва да бъде поставен, тъй като пазарите, както можем да видим, се движат на цикли. Основно, имаме цикъл на растеж, т.н. Bull Market (Бичи пазар), който най-често сте срещали и съответно имаме и цикъл на спад, който наричаме Bear Market (Мечи пазар).

Сещате се, че нищо на този свят не върви само нагоре или само надолу. Дори в живота на всеки един от нас, има възходи и спадове, които са белязани от различни събития. При икономиката е същото. При пазарите е същото. Ако нашият хоризонт за инвестиране е прекалено кратък, сценариите може да са два:

  1. Хващаме Bull Market или още по-добре – Bull Run, и излизаме на печалба в края на този цикъл. Купуваме например някакви активи и ги продаваме с 50-100% горница.
  2. Хващаме Bear Market-а и започваме да виждаме как инвестициите ни струват все по-малко и по-малко, докато накрая ги продадем на загуба.

И двата варианта са напълно реални и възможни. Както можем да спечелим много, така можем и да изгубим много. Рискът, който поемаме с краткосрочни инвестиции, е много голям. Печалбата също може да е много голяма, но определено това е нож с две остриета.

Има 3 стъпки, за да преодолеем подобни рискове:

  1. Първо, определено трябва да избираме и инвестираме в стойностни бизнеси, които познаваме и които донякъде разбираме. Нужно е да сме наясно с историята на тези бизнеси, с текущото им положение, както и естествено с бъдещите им планове за развитие.
  2. Второ, трябва да ограмотяваме себе си и да се ъпдейтваме с нови знания, адаптирайки се към пазарните ситуации. Трябва да знаем как да прилагаме различни стратегии на инвестиране и кога да ги прилагаме. Необходимо е да имаме инвестиционна цел, за постигането на която да следваме предварително зададен от нас план.
  3. Трето, нужно е да дадем време на инвестициите ни да заработят за нас. Времето и сложната лихва са най-добри приятели и стават все по-добри с периода, който прекарват заедно :). Тоест, позволете на времето и сложната лихва да свършат своята работа. Няма да съжалявате. Но за тази цел, периодът е важен, защото, както казахме, трябва да преодолеем и да се абстрахираме от краткосрочните движения на пазара.

В крайна сметка, рискът сме самите ние, когато се погледнем в огледалото. Колкото повече НЕ знаем, толкова по-голям е рискът за нас. И колкото повече научаваме с времето, толкова по-малък става рискът.

Пазарите работят според добре познати механизми. И когато разберем, видим и изпитаме пикове и спадове и след това оценим резултатите, тогава вече можем много ясно да заявим, че сме инвеститори с опит и сме преживели различни пазарни сценарии.

Бърза печалба или Дългосрочен успех. Какво искаме ние?

Определяйки нашите инвестиционни цели и изграждайки нашия план за дългосрочни инвестиции, трябва ясно да определим какво точно искаме и да работим по това как да го постигнем.

Ако се повлияваме постоянно от моментни пазарни движения и “кривваме” от нашия път, по този начин увеличаваме времето за постигане на нашите цели.

Искате да спечелите бързо от покупко-продажба на някоя акция или пък искате да направите инвестиция в активи, които ще ви донесат доста по-солидна печалба вбъдеще?

Искате да харчите пари сега или искате да направите състояние след няколко години? :). За мен, хората, които купуват, продават, отново купуват и пак продават, това не са инвеститори, а трейдъри. Разликата между инвеститор и трейдър е огромна.

Трейдъри можем да станем и дори без да го осъзнаваме. Хазартният тип на купуване и продаване наричаме спекулиране и граничи наистина с хазарта. Ако го правим като чисто нови спекуланти, вероятността да изгубим по-голямата част от парите си е над 90% и това са чисти статистики, подплатени с факти.

Ако искаме да купим сега и да продадем след 1 месец, на 100% печалба, то ние определено не искаме да инвестираме, а искаме да харчим пари, да спечелим още и да похарчим още :). Не са такива принципите на дългосрочните инвестиции.

Buy & Hold стратегията е доказано най-сигурният и ефективен начин да бъдем успешни дългосрочно на фондовата борса. Елементарно е, просто купуваме и държим. И в един по-далечен момент, времето и сложната лихва ни възнаграждават. Това е работило досега, и със сигурност ще продължи да работи занапред. Но е важно да сме избрали правилни за нас активи, които могат да ни осигурят добри възвръщаемости.

А за да постигнем такива възвръщаемости, трябва да познаваме бизнесите на компаниите, в които инвестираме. Само и единствено така ще можем да оценим дали моментен спад в цената е в резултат на някакъв проблем или по-лошо управление на бизнеса.

И когато спадът е породен единствено и само от пазарна корекция, криза и фундаментите на компанията не са се променили с нищо, а бизнесът си е все така добър, тогава казваме, че това са пазарни промоционални възможности за инвестиция.

Какво да правим, когато пазарът пада?

Ами, същото каквото правим и когато пазарът е нагоре :). Чували ли сте за стратегията Dollar Cost Average (DCA)? Имам статия за тази стратегия, която е подходяща за всякакъв вид инвеститори – с много пари, с малко пари, начинаещи или напреднали:

Стратегия на Инвестиране Dollar Cost Average

Особено, когато сме нови на пазарите, много удачно е да не влизаме с големи суми, просто, защото не знаем дали моментът е удачен за такъв вид lump sum инвестиция. Вместо това, редно е да бъдем предпазливи и ако искаме да се учим и наблюдаваме пазарите в движение.

DCA е идеална стратегия за тази цел. Ако започнете да инвестирате по малко, с равни суми, на определен период от време, хем ще имате пари на борсата, хем няма да ги мислите толкова, хем ще видите реално как се движат нещата на пазара и как реагират активите, които сте избрали.

Инвестирайки постоянно, вие си осигурявате една постоянно добра средна цена на вашите активи. Това е така, защото веднъж ще купувате на по-височко, веднъж ще купувате на по-ниско, и в крайна сметка, ще разполагате с една средна цена, която най-вероятно ще е винаги по-добра от пазарната, т.е. по-ниска, т.е. ще имате печалба 🙂

По този начин, елиминирате риска да се “набутате” с много пари на висок пазар и след това да чакате дълъг период портфолиото ви да се възстанови.

Ако пазарът е в корекция, добра идея е да разполагаме и със сума в КЕШ, за да може да реагираме на промоциите, които ни предоставя фондовата борса. Можем да си заложим например да купуваме с допълнителни суми, осреднявайки цената още по-ниско, когато активите ни паднат с 5% или с 10%. Повярвайте ми, това е тествано и работи безупречно :). Но, както винаги казвам, няма нищо сигурно и винаги трябва да знаем какво правим и да инвестираме пари, които можем да прежалим за известен период напред.

Какво да очакваме от нашите инвестиции?

Исторически погледнато, фондовата борса винаги върви нагоре. Акциите на стабилните стойностни бизнеси винаги покачват цените си. И това е абсолютен факт, който абсолютно никой не може да отрече.

Светът е преминавал през какви ли не кризи през последното столетие. И може би всяка една от тях е била апокалиптична, каквато изкарват и тази пазарна корекция :). Знам, че няма как да пропуснете коментарите из социалните мрежи, че досега такава криза няма да е имало, борсата ще се срине, колапсът ще е пълен и едва ли не фондовата борса ще изчезне завинаги :).

Приятели, отсявайте и анализирайте добре информацията, която попада пред очите ви и минава покрай ушите ви. Светът няма да свърши. Компаниите няма да фалират. Икономиките по света ще продължат да се развиват и САЩ няма да изчезне като държава. Също няма да бъде превзета от Китай или Русия… или и от двете заедно, когато се обединят :).

Армагедон, Апокалипсис, нова 2008-ма година или каквато и криза да настъпи, тя няма да затрие фондовата борса. Това, което се случва в момента, се е случвало и преди. И то се случва, защото така работят пазарите, както казахме, на цикли. Просто в момента влизаме в корекция след един дълъг период на растеж.

Корекцията идва, за да внесе баланс на фондовата борса и е нещо здравословно, което се случва на определен период от време. Както можем да видим, компаниите “балони” издишаха с по 50-60-70% и слязоха на справедливите си цени, които можем да получим като просто оценим продажбите и другите резултати на компаниите.

И тук идва въпросът – Искате ли да печелите “бързо” от компании балони или ще предпочетете да инвестирате занапред, да инвестирате в бизнеси, които ще пребъдат всякакви кризи и по-трудни моменти? Всъщност, повечето подобни бизнеси доказано преодоляват тези периоди, просто, защото са страхотни бизнеси, които имат ресурса да издържат на подобни времена.

Имайте предвид, че всички тези анализатори, провокатори и предсказатели, които предричат големия край, просто ще млъкнат много бързо, когато корекцията приключи и цените отново тръгнат нагоре. А през това време, докато те погребват Tesla, Facebook и редица други компании, ние можем да направим доста добри инвестиции.

“Черните” предсказания за борсата се изпаряват много бързо, когато трендът се обърне, защото тези черни прогнозисти изчезват, замълчават, защото повечето от тях дори не са инвеститори.

Истината е, че ако преди 2-3 години сме започнали да инвестираме, точно тогава, когато започнаха да говорят, че балонът се надува, вече ще сме с трицифрени проценти печалба и дори да има 20-30% спад в цените на тези компании, то ние пак ще сме на огромна печалба от тях :).

Как да инвестираме в стойностни бизнеси?

За да оценим правилно и безпристрастно даден бизнес, трябва да го анализираме. А за да го анализираме, трябва да имаме знания как да направим това.

За мен, подобен бизнес би бил такъв, който да не “мисля” всеки ден как се движи цената на акциите му и да съм спокоен, че когато погледна някой отчет, той ще е по-добър от предходния.

Искам да виждам потенциала на подобни компании, да надниквам в тяхното бъдеще, и да си представям къде ще се намира подобна компания след 10 години. Има подобни компании и те са навсякъде около нас. Вие също може да се досетите поне за 5 такива. Може да ги споделите в коментарите 🙂

И в крайна сметка, ако трябва да бъда честен, никога няма да сложа всички яйца в една кошница и ще разпределя парите си в няколко на брой компании, които са от различни сектори на фондовата борса. Всяка компания ще представлява малък процент от портфолиото ми и по този начин рискът е нисък, възвръщаемостта е приемливо добра и сънят ми е спокоен.

Как да заложим на нискорискови, стабилни инвестиции с доказано добра възвръщаемост във времето?

Предполагам, че вече се досещате за отговора на този въпрос. Решението е едно – ETF. Говорил съм и съм писал много по темата за ЕТФ-ите. Тези финансови инструменти са много удачни за дългосрочни инвестиции, както за начинаещи инвеститори, така и за НЕначинаещи, т.е. подходящи са за всякакъв тип дългосрочни инвеститори :).

ETF-ите са винаги удачен избор, особено тези, които следят индекси. Тези индекси най-често са адаптивни, т.е. компаниите в тях винаги отговарят на някакви критерии за висока възвръщаемост и стабилност.

При една пасивна инвестиция в индексен ETF, ние имаме активна експозиция към редица компании, които диверсифицират портфолиото ни, и всъщност, сме сигурни, че винаги притежаваният от нас ETF ще копира представянето на дадения индекс, а индексът от своя страна винаги ще съдържа най-добрите компании.


Приятели, благодаря ви, че прочетохте тази статия! Надявам се тя да е била полезна за вас. Както винаги отбелязвам, не бива да приемате статиите и останалото съдържание, което правя за инвестиционен или финансов съвет. Всичко тук е с изцяло образователна цел и наистина това е единствената ми цел. Както виждате, аз не предоставям реферални линкове към брокери и нямам изгода вие да се регистрирате, да депозирате средства и да започнете да инвестирате веднага.

Макар и осъзнавайки, че мога да изкарам много пари предлагайки регистрации в различни брокери, то със сигурност това не е ОК за мен в дългосрочен план :). Също както с инвестициите си, точно така гледам аз и на отношенията си с вас – дългосрочно. И затова, информацията, която намирате тук на сайта, както и в youtube канала, е внимателно проучена, базирана на факти и НЕ подтикваща към действие.

Винаги правете свои собствени проучвания. Винаги инвестирайте със свой собствен стил! Това е приятелски съвет :).

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.