Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Какво е Етериум (Ethereum), ETH (Ether) и Защо да инвестираме

Здравейте! Дойде ред да обърнем внимание и на Етериум (Ethereum), която е втората най-голяма и известна криптовалута след Биткойн. Това е втората част от поредицата за криптовалути и тук ще засегнем отново основните факти, приложенията и инвестиционните възможности, които стоят пред нас, ако решим да използваме Етериум.

Ако не сте прочели статията ми за Биткойн, то със сигурност ви препоръчвам да го направите. Така погледът ви върху Ethereum ще е по-ясен и ще видите приликите и разликите между 2-те криптовалути.

Какво е БИТКОЙН и Защо да инвестираме в него

Също може да да гледате и видеото ми за Етериум, което е отражение на тази статия:

При Биткойн разбрахме, че технологията, която се използва е революционна и би решила монетарните проблеми на човечеството, които съществуват откакто съществуват парите. За Етериум пък можем да кажем, че решава редица други проблеми, които не се ограничават до обмен и съхранение на пари и стойност. Вместо това, Ethereum има реалния шанс да децентрализира много от услугите, които използваме днес, използвайки същата система като при биткойн (блокчейн), но в подобрен и по-иновативен вариант. Представете си, че в бъдеще няма да има “посредници” в обмена на данни, информация и пари.

В момента, както знаем, всичко е централизирано. Тоест, вашите данни във Facebook, Youtube, в банката, при инвестиционния ви брокер и общо взето в който и да е ваш профил, където и да е, са съхранявани от “3-то лице”, т.е. някой друг ги “пази” и може да оперира с тях. Акаунтът ви във Фейсбук може да бъде премахнат, акаунтът ви в банката може да бъде блокиран, а имейл адресът ви например може да спре да работи, ако така реши имейл provider-а, който използвате.

Тоест, всичко, което използваме сега онлайн, се съхранява на сървъри, които са притежание и се управляват от дадена институция или организация, и те имат правото да оперират с нашите данни. Ние дори се съгласяваме с това, когато се регистрираме и създаваме акаунти.

Задачата пред Етериум е да върне контрола при нас, обикновените потребители.

И така, нека започваме…

Какво е Етериум (Ethereum)

ETHEREUM е децентрализирана платформа, базирана на блокчейн технология, която е предназначена за създаване и използване на децентрализирани приложения (decentralized apps), или така наречените dapps.

ETHER е всъщност криптовалутата на платформата. За да се използват апликациите, които са изградени на Етериум, винаги се плащат такси (fees) под формата на етери (ether).

Тоест, редно е да разграничим 2-те понятия:

  • ETHEREUM – Децентрализираната блокчейн платформа
  • ETHER (ETH) – Криптовалутата, която е свързана с Ethereum

Много често, когато заговорим за Ethereum, имаме предвид точно криптовалутата Ether и обратното. В тази статия ще “отделим” тези 2 понятия, за да видим как те функционират и как са свързани.

Етериум е създаден от Vitalik Buterin, който, още през 2013, повдига идеята за използването на блокчейн технологията отвъд само финансовите транзакции. Тогава Виталик е само на 19 години. През 2014-та година, платформата е вече действаща и не спира да се усъвършенства и добива все повече популярност и до ден днешен.

Можем да разглеждаме Ethereum като DIY (Do it Yourself) платформа за създаване на приложения и естествено, прилагането им в употреба. Платформата е с отворен код и всеки може да участва и изгражда някаква апликация върху нея.

Как работи Етериум

Платформата Ethereum има изградена мрежа от милиони компютри, които я оперират по целия свят и това я прави напълно децентрализирана. Тази мрежа се нарича The Ethereum Network. Всички компютри, които са в нея, наричаме Nodes. Когато дадена програма се пусне в мрежата, тези компютри я валидират и верифицират, така че тя да се изпълни по точно зададения начин.

Етериум е инфраструктурата, върху която се създават приложения (децентрализирани). Както вече споменахме, в момента, за да използваме дадена услуга, разчитаме на някоя компания по средата (intermediary), която стои между нас и този service, от който се нуждаем.

Например, Youtube съхранява видеа, които искаме да гледаме на сървъри, които са контролирани изцяло от платформата. Приложения като Revolut и Trading212 държат парите ни, които искаме да инвестираме в акции. Услуги като UBER пък свързват превозвачи с пътници, за което получават определена комисионна. Тоест, почти всичко онлайн се извършва чрез посредничество (intermediary или още third party).

Представете си сега, че ако искате да закупите акции на дадена компания, няма да има нужда да използвате брокери и да заплащате комисионни и такси за тази посредничекса услуга. Вместо това, ще имате възможност да закупите активите директно от компанията или пък от някой друг потребител като вас, който продава своите дялове.

Това е целта на Етериум – да направи така, че да улесни създаването на приложения, които не се управляват или контролират от една организация. Вместо това, те се управляват от код и се изпълняват с помощта на верификация от страна на всички участници в мрежата. Колкото повече са те, толкова по-децентрализирана става и самата платформа Ethereum и на практика е невъзможно тя да бъде хакната, променена или спряна.

Етериум блокчейнът, също както при Биткойн, съхранява абсолютно всяка транзакция, която се е осъществявала някога и блоковете са навързани във верига (blockchain), за да направят невъзможна промяната в кода. Понеже всеки нов блок съдържа цялата информация от всички предходни блокове, за да се промени нещо, то ще трябва да настъпи промяна и във всички блокове преди това, което граничи с невъзможното.

Всеки компютър (node) от Етериум мрежата съдържа копие от блокчейна и може да валидира транзакции и изпълнява кода отвсякъде по света. Тази мрежа от независими компютри всъщност заменя посредниците каквито ги познаваме днес – банки, брокери и всички други, за които се сетите. Никой не може да въведе промяна или да пусне транзакция или приложение за изпълнение, без абсолютно всички в мрежата да са одобрили това.

Платформата ETHEREUM се състои от 4 елемента, чрез които изпълнява функциите си:

  1. Smart Contracts (Интелигентни “умни” договори) – това са инструменти, които могат автоматично да изпълняват транзакции, ако са изпълнени определени условия, без да се изисква помощта на посредническа компания или организация. Това е основният замисъл на Етериум – да използва смарт договори, които са строго заключени в кода и не могат да се променят никога и от никого.
  2. Ethereum Virtual Machine (EVM) – това е частта, която изпълнява кода на Ethereum и гарантира, че изпратената транзакция или интелигентен договор спазват правилата. Всеки Node от мрежата има EVM и така може да изпълнява смарт контрактите. Всички нодове са синхронизирани помежду си.
  3. Ethereum blockchain – Това е цялата история на Етериум от самото създаване. Също както и при Биткойн, всеки блок съдържа цялата информация от всички предходни блокове и всяка транзакция и изпълнение на smart contract се пази на блокчейна.
  4. Ether (ETH) – Това е валутата (token-a) на Етериум, която е необходима за извършване на транзакциите и изпълнение на интелигентните договори.
  5. Proof of Work модел – Също както при Биткойн, този модел на консенсус гарантира, че всички спазват правилата и всъщност, държи цялата система такава каквато е, а именно децентрализирана и сигурна. Скоро предстои преминаване към Proof of Stake модел при Ethereum 2.0, което ще направи възможно всеки, който притежава определен минимален брой ETH (валутата на етериум), да стане валидатор в мрежата.

Как се добива Ethereum

Също както при Bitcoin, при Етериум имаме mining, който служи за решаване на сложни задачи. За награда майнърите (копачите) получават от валутата ETHER. За разлика от биткойна обаче, изкарването на блокове на блокчейна на Етериум е доста по-бързо – между 12 и 15 секунди.

Ако миньорите започнат да печелят по-бавно или пък по-бързо, алгоритъмът автоматично увеличава или намаля трудността, с която се добива криптовалутата, за да се поддържа тя в диапазона от средно 13 секунди за придобиване на нов блок.

При копаенето се използват мощни машини, и както може би знаете, има огромни плантации от крипто ферми по целия свят, които работят нон-стоп, за да верифицират транзакции, да копаят нови етери и да поддържат системата.

За този процес се изисква огромно количество електричество, което по принцип е проблем и затова решението да се премине на proof of stake модел може би е удачно, макар и някои да твърдят, че по този начин донякъде ще се изгуби смисълът на Етериум. Аз лично не смятам така.

ETHEREUM – Децентрализираният Интернет

Ако помислим, интернетът, както го познаваме днес, не е децентрализиран. Първоначалната му идея е била такава, но с времето нещата се размиват. На теория, всеки може да създаде дадена апликация в интернет, да си построи уебсайт, да предостави някаква услуга или просто да си почати с някой приятел.

Истината обаче е, че зад всички тези процеси стоят посредници или така наречените third parties. Ако например искате да изпратите съобщение по messenger на ваш познат, то вие го правите през платформата на Facebook и в случая Фейсбук е посредникът, който препредава вашето съобщение. Тоест, вие не го изпращате директно, а Фейсбук го изпраща за вас.

Чрез Етериум мрежата, всичко това става децентрализирано. Тоест, ако искате да наемете място за съхранение онлайн, наемате го директно от хора, които го отдават, а не от компания като DROPBOX.

Можем да вземем друг пример с компании като UBER. Ще бъде възможно да наемате автомобил директно от собственика му, без да заплащате комисионна на посредника, в случая UBER, LYFT или друга подобна компания.

Смарт договорите дават възможност за безброй децентрализирани операции. Ще може например да закупите имот без изобщо да минавате през банка, брокер, нотариус и всички други институции, които обикновено участват в сделката. Всичко ще се изпълнява от един “умен договор”, който ще бъде верифициран от всички в мрежата, и който не подлежи на промяна, т.е. няма как да бъдете излъгани, да има скрити такси и т.н. Звучи добре нали?

И нещо, което за мен е много важно и се надявам да доживея и да го видя, това е децентрализацията при закупуването на финансови активи. Представете си, че нуждата от брокери отпада. Вече има такива приложения на Етериум, които позволяват директна търговия без посредник. Ако досега сме свикнали да купуваме акции от борси като NYSE, NASDAQ, XETRA, и също, за осъществяването им да използваме брокери като Interactive Brokers, Robinhood и други, Етериум прави тези посредници излишни. Ще имаме реалната възможност да пазарим един от друг или директно от компаниите.

Етериум е “новият интернет”, както Биткойн е “новото злато”. Платформата би децентрализирала интернет пространството и би го направила място, което не се управлява от нито една институция или организация, а контролът му е изцяло в ръцете на хората, т.е. в нас, потребителите. Ето колко революционен е замисълът на този проект.

Как работят Smart Contract-ите

Нека обърнем конкретно вимание на това какво представлява точно един смарт договор и какво той върши. Да вземем обикновен пример от ежедневието:

Да речем, че работите 1 месец за заплата от 1000 лв. Тези 1000 лв ви се изплащат веднъж в края на всеки месец. Може да бъде създаден smart contract, който да изпълнява всички функции по изплащането на заплатата ви. Ако например в края на месеца сумата не ви е преведена, то се задейства механизъм, който ви позволява да не отидете на работа, като например няма да можете да отключите и влезете на работното си място, или пък няма да имате възможност да се логнете в системата, в която иначе работите. Така работодателят ви ще има интерес да плаща редовно възнаграждението ви.

Да вземем и друг пример. Да предположим, че живеете под наем за 500 лв на месец. Създаден е интелигентен договор, който изпълнява абсолютно всички функции по усвояването на парите от наема напълно автоматично, без намесата на хазаин. Ако не заплатите 500 лв за месечния наем, то смарт договорът ще знае това и ще “инструктира” програмата да заключи вратата към апартамента и вие няма да можете да влезете.

Ако пък всичко е нормално и плащате навреме, то парите от наема ще се разпределят автоматично към различни сегменти – една част например ще отиде за плащане на данъци, друга част за плащане на електричество, трета част за заплащане за поддръжка на сградата, четвърта част пък ще влезе в сметката на хазаина и т.н. Смарт договорът ще направи така, че без намесата на наемодателя, всички тези разходи да бъдат платени към съответните дружества. Доста удобно нали?

Макар и да звучи малко “невероятно” на първо четене, такива приложения вече съществуват и са в разработка. Естествено, все още сме далеч от универсалното им прилагане, но нещата са в ход и макар и все още силно несъвършени, смарт договорите от този тип са на път да променят обществото каквото го познаваме днес.

Има още много да се работи до постигане на истински “интелигентни” договори, защото в момента те всъщност не са такива. Това, което представляват е стриктен код, който е като закон при изпълнението. Ако вземем отново примера с наема, един истински интелигентен договор би взел предвид и други обстоятелства при пропуск на плащане. Например, ако наемателя не е получил заплата или тя се забавя.

Засега, смарт договорите не могат да се променят веднъж влезли в мрежата, дори и от създателите си. Единственият начин това да се случи, е да се убедят всички участници в мрежата, че кодът по даден договор трябва да бъде променен, а това е невъзможно и именно това прави системата непробиваема.

Но, ако кодът съдържа в себе си “дупки”, от които хакери могат да се възползват, то те ще го направят. Такъв е и случая с DAO (Decentralized Autonomous Organization), който се оказва с пропуски по сигурността и от платформата биват извлечени стотици милиони в криптовалутата ETHER. Но някои твърдят, че това всъщност не бива да се приема като измама или като “хакване”, защото тези, които са “откраднали” парите, просто са се възползвали от слабостта на кода, и тъй като той не може да бъде променян след като веднъж е пуснат, щетата е била нанесена. Естествено, поуки от тези грешки са взети и Етериум е подобрен многократно от тогава до сега.

Истината е, че предстои много усъвършенстване и кодиране докато тези договори започнат да покриват изцяло нуждите ни по един интелигентен начин и най-вече сигурен такъв. Но това е бъдещето според много хора и честно казано, звучи доста приемливо.

Ethereum като валута (ETHER)

Дотук изяснихме, че Етериум е голяма мрежа от компютри, които са свързани и работят заедно в синхрон, като един огромен супер компютър, за да изпълняват код, който прави възможно използването на децентрализирани приложения.

Всичко това струва пари. Пари за закупуване на тези машини (компютрите), пари за електричеството, което те консумират при майнинга, както и редица други разходи. Ето затова е създадена валутата ETHER.

Когато говорим за цената на Етериум, всъщност имаме предвид цената на ETHER – криптовалутата, която стимулира майнърите да оперират протокола и поддържат мрежата на Етериум. Също както и при биткойн, тези копачи получават “награда” под формата на ETHER за това, че верифицират транзакции и защитават целия блокчейн.

За да бъде изпълнен даден smart contract на платформата на Етериум, създателят му трябва да заплати за това. Това плащане става чрез ETHER и е с цел хората да пишат полезни и оптимизирани приложения, които да носят някаква стойност, а не да похабяват изчислителната мощност на “супер компютъра” за ненужни app-ове. Тоест, заплащането прави кодирането по-ефективно. Защото, представете си, ако всеки започне да експериментира безразборно, просто защото е безплатно, до какъв хаос би довело това.

ETHER води началото си от 2014-та година, когато е на цена от около $0.40 за 1 брой. През 2021 видяхме криптовалутата ETH да достига нива над $4000. Тоест, етерът се е увеличил с 10 000 пъти от пускането си в обращение.

Колкото повече приложения се създават и колкото повече се използва мрежата, толкова повече цената на ETH ще нараства, тъй като валутата е нужна за изпълняването и оперирането на мрежата. Тоест, покачването на цената следва да бъде пропорционално на разрастването на самата Етериум мрежа.

Когато извършваме транзакции с ETH, ние заплащаме така наречената “GAS FEE” или това е таксата, която ни удържат за осъществяването на дадената транзакция. Счита се, че след като Ethereum 2.0 навлезе и Proof-of-Stake моделът на консенсус заработи, тези такси ще стават значително по-ниски, тъй като няма да се изисква огромната мощност на всички тези компютри, които в момента работят, за да верифицират транзакциите според Proof-of-Work модела.

Как да инвестираме в ETHEREUM

Ние можем лесно да инвестираме в Етериум, като закупуваме ETHER – криптовалутата, която стои зад платформата. Сами видяхте в примера по-горе, колко всъщност се е покачила цената на тази криптовалуа – 10 000 пъти за 7 години.

Закупуването на ETH се извършва най-лесно на крипто борси като BINANCE или COINBASE. Препоръчвам ви да използвате Binance, тъй като таксите там са пренебрежително ниски и процесът е много лесен. Ще последва и статия, в която ще обясня точно как се закупуват криптовалутите.

Може да се регистрирате в BINANCE от линка, който предоставям и по този начин ще получавате обратно част от таксите, които заплащате при сделките с криптовалути:

Регистрация в BINANCE

Ако COINBASE ви допада повече като борса, може да използвате отново линк, чрез който аз и вие ще получим по $10 в биткойн за първите $100, които инвестирате. Не е казано, че сумата трябва да бъде инвестирана наведнъж. Можете да я разпределите на няколко пъти:

Регистрация в COINBASE

От посочените борси могат да се закупуват и редица други криптовалути. Захранването на акаунта става чрез SEPA превод към платформата или чрез дебитна или кредитна карта, което не препоръчвам, защото таксите са значително по-високи. При СЕПА превода нямате такси изобщо. Единствената такава е тази, която ви удържат от вашата банка – около 1 лв за превод.

Както вече споменах, ще напиша отделна статия за това как да използваме крипто борсите.

Как да съхраняваме Етериум

Също както и при Биткойн, имаме възможност да съхраняваме криптовалутата ETH, която сме закупили на няколко места:

  1. Software wallet – Приложения за смартфони или компютри, които ни позволяват да държим криптовалутата си.
  2. Crypto Exchange – Крипто борсите са друг вариант за съхранение на етерите, които закупуваме. Дори този вариант е доста удобен, тъй като пазарим от дадената крипто борса и просто оставяме криптовалутата си там. Не е необходимо да я прехвърляме на друг портфейл.
  3. Hardware wallet (cold wallet) – Този тип портфейл е най-сигурната опция, която можем да изберем. Определено препоръчвам на всеки, който има по-значителна сума в криптовалути, да ги държи на такъв офлайн портфейл, до който само той има достъп.

Повече детайли за съхранението може да видите в статията за Bitcoin. Принципите и възможностите са абсолютно същите:

Съхранение на криптовалути

Защо инвестирам в Етериум

Несъмнено, както съм казвал и досега, криптовалутите са неизменна част от бъдещето ни. Ethereum, също както Bitcoin, ще играе ключова роля в развитието на този вид нова технология – BLOCKCHAIN.

Децентрализираният характер на блокчейна и възможностите му за използване, които предоставя Етериум, са необятни. Не мога дори да си представя как ще стоят нещата след 10 години. Със сигурност, тогава ще имаме действащи smart contract-и, интелигентни такива, които ще улесняват ежедневието ни и ще го правят по-пълноценно.

Етериум се разраства и правейки го, както стана ясно, цената на криптовалутата свързана с него (ETHER) расте с всичка сила и ще продължава да го прави. ETHER не е с дефлационен характер като биткойн и това е една от основните разлики между двете криптовалути.

Биткойн практически няма създател или поне той не е известен и вероятно никога няма да научим кой е. Сатоши Накамото е фигура, която стартира всичко, но следите около този човек или организация изчезват още през 2011-та година. Етериум от своя страна има създател (Виталик Бутерин) и куп други известни developer-и, които ежедневно подобряват кода и технологията.

Без съмнение, Ethereum е на път да децентрализира интернет и да върне контрола в ръцете на хората, на нас потребителите. Приложенията, които тепърва ще се изграждат, интелигентните договори и Proof of Stake моделът на консенсус, предопределят едно светло и изпълнено с иновация бъдеще.

Аз инвестирам редовно в Етериум, също както го правя и с Биткойн. За мен, тези 2 криптовалути ще са основен “играч” при успешните инвестиции в този нов клас активи. Цената за единица криптовалута, която може да бъде достигната, е реално без лимит. Но тя няма толкова значение за мен. Важното е просто да притежавам ETH и BTC, защото след години, именно тях ще можем да използваме в ежедневието си.

Ако приемем, че Биткойн е съхранение на стойност, като златото, то ETH е валутата, която бихме използвали всеки ден за различни дейсности.

Е приятели, това бе краткото описание на Етериум според моите разбирания. Далеч не съм навлизал в детайли, но се надявам да сте добили представа какво представлява ETHEREUM и какви са възможностите пред тази платформа.

Следва статия за това как да инвестираме в криптовалута. Очаквайте я скоро и се надявам тя да е много полезна за тези от вас, които тепърва смятат да инвестират в тези активи.

Ако съдържанието ви е харесало, ще съм благодарен да го споделите в социалните мрежи и по този начин то да достигне до още повече хора, които търсят отговори на въпросите, които засегнахме в тази статия. Може да използвате социалните бутони в сайта.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте,
    Благодаря за инетересната статия.
    Имам въпрос относно “Когато дадена програма се пусне в мрежата, тези компютри я валидират и верифицират, така че тя да се изпълни по точно зададения начин”

    Как става валидирането – автоматично, или потребителят трябва да каже “ДА” като натисне някой линк?
    Защо Proof-of-Stake моделът ще изисква по-малко мощност?

    Благодаря предварително.

    1. Здравейте! Копачите, извършващи майнинг и изкарващи нов блок на всеки 13 секунди, автоматично валидират транзакциите с всеки следващ блок. Не е нужно някой конкретно да приема или отхвърля. Всичко се изпълнява от кода. Това е и целта – кодът да е безупречен и да не е зависим от единични хора или организации.

      Proof-of-Stake моделът ще изисква по-малко мощност, защото всеки, който притежава ЕTH над определен минимум ще може да валидира транзакции. Тоест, досега чрез Proof of work модела, майнърите се състезават кой ще вложи повече мощност, т.е. кой ще изхаби повече електричество, за да добие нов блок. Този, който вкара най-много енергия в изкопаването му, то той получава и най-голямата награда. С Proof of Stake нещата се изместват с това кой колко етера притежава, а не колко мощност ще вложи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.