Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Видове Фондови Борси – Stock Exchanges

В тази статия ще разгледаме видовете фондови борси (stock exchanges), които съществуват, и ще видим как те работят, какви са приликите, разликите между тях и каква е връзката им с нашите инвестиции.

Ще се постарая да дам някои важни определения на достъпен и разбираем език и се надявам да стане ясно по какъв начин всъщност се осъществява търговията на фондовите борси. Според мен е важно да сме наясно с базовите принципи на борсите и с начините, по които те функционират.

Какво е Фондова Борса (Stock Exchange)?

Най-просто казано, фондовата борса, на английски Stock Exchange, е място, като пазар или борса, където се събират хора, които искат да закупят акции или други активи, и хора, които искат да продадат акции или други активи. Фондовите борси свързват купувачи с продавачи.

Важно е да знаем, че фондовите борси не притежават нашите активи и те не се държат там, а вместо това, както вече стана ясно, този тип пазари просто свързват инвеститорите, които искат да купуват и продават.

Ето и някои известни фондови борси, които най-вероятно сте чували:

  • NASDAQ – Американска фондова борса
  • NYSE – New York Stock Exchange – Най-голямата фондова борса в света, отново американска.
  • XETRA – Немската борса
  • EURONEXT – Борсата в Нидерландия
  • LSE – London Stock Exchange – борсата във Великобритания (Лондон)

Фондовите пазари са регулирани от държавни агенции, които имат стриктни изисквания за спазване на определени правила, като например предоставяне на ясна информация и прозрачност за текущи пазарни цени, обеми на търговия и други.

Такива регулатори са например SEC (Securities and Exchange Commission) за САЩ и ESMA (European Securities and Markets Authority) за Европейския съюз.

Как работят фондовите борси

Дотук разбрахме какво представляват тези пазари – централизирани места, на които се събират купувачи и продавачи и по този начин има ликвидност на сделките, т.е. има достатъчно търсене и предлагане на различни финансови инструменти и съответно това е причината, поради, която сделките се осъществяват бързо и с малки такси и комисионни.

По този начин, когато на борсата има достатъчно желаещи да купуват и продават активи, то цената на тези активи се определя именно от това търсене и предлагане, което се осъществява. Колкото повече търсене (BUY) има, цената на акциите или други инструменти ще се повишава. Ако пък предлагането (SELL) е повече от търсенето (BUY), т.е. повече хора продават отколкото купуват от даден инструмент, то неговата цена ще пада.

Когато дадена компания иска да бъде листната на някоя фондова борса, то тя трябва да премине през процесът наречен IPO – Initial Public Offering. При този процес, компанията продава дялове (акции) на публични акционери (public shareholders), т.е. инвеститори като нас, а не частни (private) инвеститори. Ето затова и големите брокери като Interactive Brokers имат опция да се запишем за IPO на някоя компания и така да участваме в тази “първа” покупка на дялове преди те да са пуснати до по-широката аудитория на борсите.

Процесът по закупуване на акции от дадена компания чрез IPO (първично публично предлагане) е още познат като Primary Market. След като вече определен брой дялове от компанията са в ръцете на публични акционери, то тези дялове могат да бъдат продавани и купувани вече на фондовите борси и по този начин да се извършва борсовата търговия както я познаваме, а именно на принципа Supply & Demand (търсене и предлагане). Наричаме този “вторичен” пазар Secondary Market.

Фондовите борси са именно такъв вид пазари – вторични (secondary markets). След като IPO-то е завършено, вече всеки инвеститор с акаунт при някой брокер може да закупува и продава акциите на компанията на фондовата борса.

За информация относно това как се определя първоначалната цена на акциите, може да погледнете статията ми за пазарната капитализация (Market Cap), където съм обяснил всичко:

Какво е Пазарна Капитализация (Market Cap)

Изискванията на фондовите борсите

Всяка борса има своите изисквания за включване на компании към портфолиото си. Например, изискването на NYSE е компаниите да имат минимум 1.1 милиона публично търгувани дялове (shares outstanding) с market value от не по-малко от $100 милиона и цена за дял не по-ниска от $4. Също така, NYSE имат такси за самото листване в рамките от $150 000 до $290 000 и годишни такси след това, които биват начислявани за всеки дял.

Изискванията на борсата NASDAQ за листване на компания са $1.25 милиона публично търгувани дялове с $45 милиона market value на тези дялове и минимална цена за дял от $4. Таксата за листването е от $55 000 до $80 000, а последващата годишна такса е от $43 000 до $77 000. Nasdaq е по-евтината от двете борси, съответно и по-достъпната.

Цените са взети от Investopedia.

Европейските борси също имат изисквания към компаниите, които искат да бъдат листнати на тях. Ето и примери с борсата във Франкфурт (електронната Xetra) и тази в Нидерландия (Euronext) за тези от вас, на които им е интересно:

Понеже не всички компании могат да си позволят да заплащат подобни суми първоначално и годишно, то по-напред в статията ще видим какви са възможностите за подобни дружества да са публично търгувани. Ще обърнем внимание на OTC (Over-The-Counter) борсите.

Видове Фондови Борси

Трябва да знаем, че на фондовите борси не се търгуват само акции, а също и редица други финансови инструменти като деривати, облигации и други. Нека сега разгледаме видовете фондови борси, които съществуват.

Auction Exchanges

Макар и остарял и вече изчезващ вид, който бива заменян от изцяло електронната търговия, тези борси все още съществуват. Те работят на принципа на търг (auction). Подобна търговия сме виждали по филмите за Wallstreet, в които героите се събират на някой етаж от корпоративна сграда и вдигат телефони, викат, крещят, хвърлят и късат листи и т.н….сещате се за какво иде реч :).

NYSE е най-голямата такава фондова борса в света и най-оборотната. Макар и по-голямата част от търговията на NYSE вече да се осъществява електронно, все още в сградата на борсата в Ню Йорк има етаж, на който се събират присъствено хора и търгуват по добре познатия стар метод на търга.

Този начин представлява вид наддаване на купувачи и продавачи едновременно – bid и ask price. Цената на дадения актив се определя по следния начин:

Най-високата цена е тази, която купувачите са склонни да заплатят за дадения финансов инструмент, а най-ниската цена е тази, която продавачите са склонни да приемат. Сделките се сравняват, match-ват се, и когато цената на купувача съвпадне с тази на продавача в определен компромисен толеранс, сделката се осъществява, execute-ва се.

Аукционните борси включват в играта и така наречените “Specialists” или още наричани “Designated Market Makers”, които внасят допълнителна ликвидност на тези пазари чрез купуване или продаване на определени активи, за да се match-ват сделките по-бързо и лесно.

Немската борса Frankfurt Stock Exchange например също предлага подобен вид auction търговия, не с физическо присъствие, но на същия принцип с такива “Специалисти маркет мейкъри”, които внасят допълнителна ликвидност.

Electronic Exchanges

В днешно време, повечето борси са електронни, т.е. търговията не се извършва на физически места, а вместо това, свързването на купувачи с продавачи става на електронни платформи, които match-ват цените купува и продава много по-бързо и ефективно и тъй като няма физическо присъствие, също и таксите и комисионните са много по-малки.

Най-голямата и оборотна електронна фондова борса в света е NASDAQ с над 10 милиона сделки дневно. На електронните борси също има market maker-и, които внасят ликвидност и участват със свои собствен капитал и портфолиа от финансови инструменти, но не търга е тук метода, по който се свързват купувачи и продавачи, а всичко става автоматично, т.е. електронните платформи правят това свързване напълно автоматично и както вече споменахме, затова е и много по-изгодно да се търгува на такива борси.

За Европа, такава борса е например Xetra, която е електронното подразделение на борсата във Франкфурт – Frankfurt Stock Exchange. Там се извършва и 90% от търговията на финансови инструменти в Германия. Когато стане дума за ETF-и, тази борса е една от най-ликвидните за Европа за този вид активи.

Electronic Communication Networks (ECNs)

Този тип електронни комуникационни мрежи, още наречени ATS (Alternative Trading Systems), свързват двете страни на сделката (купувачи и продавачи) без помощта на маркет мейкърите, които са налични на обикновените борси, които вече споменахме – електронните, както и аукционните.

Обикновено, на тези пазари се осъществяват сделки за големи суми от институционални инвеститори, които не искат да участват в обикновената борсова търговия, т.е. те не желаят ордърите им да са публично видими от всички участници на дадена борса. Затова, ATS борсите са един вид анонимни борси, които свързват купувачи и продавачи, match-ват сделките им без единият да знае кой е другият.

Търговията от този тип може да се извършва и извън борсовите часове и големината на самите сделки не влияе пряко на цената, която виждаме в момента на обикновена борса.

ATS борсите имат още едно наименование и то е Dark Pools. Макар и да звучи малко “мрачно”, то трябва да имаме предвид, че тези места за “търговия на тъмно” всъщност са стриктно регулирани от същите регулатори и агенции, които надзирават и другите видове борси, които изброихме. В САЩ те са регулирани от SEC (Security and Exchange Commission).

Dark Pools, ATS, ECNs и както още и да ги срещнете, обикновено са собственост на големи брокерски фирми като Morgan Stanley, Goldman Sachs и много други по целия свят. Тоест, Morgan Stanley имат примерно MS Pool, а Goldman Sachs притежават Sigma X дарк пула. Interactive Brokers пък имат свой собствен подобен ECN и това е IBKR ATS.

Определено този тип борси не са толкова “прозрачни” като другите, просто защото са анонимни, но това не ги прави в никакъв случаи лоши и неудачни за търговия. Вече, в днешно време, много от сделките на малките инвеститори като нас също минават през тези електронни комуникационни мрежи и по този начин именно заплащаме супер ниски комисионни, а в някои случаи дори не заплащаме изобщо.

Over-the-Counter (OTC)

Този вид борси предоставят възможност за търговия на акции на по-малки компании, които не са листнати на вече изброените борси и също деривати, облигации и други финансови инструменти биват търгувани “под щанда” на този тип пазари.

Както вече стана ясно, големите фондови борси имат изисквания към компаниите, които искат да станат публично търгувани и техни акции да бъдат листнати на NYSE, NASDAQ, XETRA, EURONEXT или за която и да е друга голяма борса се сетите. Това, както видяхме, коства стотици хиляди първоначално и десетки или отново стотици хиляди годишно след това.

Тези компании, които не могат или не искат да заплащат тези суми, могат да изберат да се търгуват Over-The-Counter и по този начин да набират капитал. Другият начин, чрез който компания може да се окаже на този тип пазари, е ако тя отпадне от официалните фондови борси като NYSE и други. Отпадането е следствие на това, че компанията е спряла да покрива изискванията на съответната борса и така бива делистната от тази борса. Такава причина може да е например, ако дружеството не може да поддържа цена за дял на акциите си от минимума на борсата. При NYSE и NASDAQ този минимум е $4 за дял.

OTC пазарите също са регулирани, но не толкова стриктно както останалите и това е ясно защо. Въпреки това, не бихме казали, че тези пазари са несигурни или измамнически. Не, просто ликвидността там е далеч по-ниска от на големите борси и също компаниите, които се търгуват там може да са се оказали в трудно положение и затова да се намират именно на OTC. На тези пазари често към компаниите няма минимуми за поддържане на цени, обороти и т.н., което естествено носи риск за инвеститорите, които не разбират в какво инвестират. Ето защо е много важно да познаваме бизнесите и компаниите, в които ставаме акционери.

2-тe най-големи OTC борси са Over-the-Counter Bulletin Board (OTCBB), която няма изисквания за минимална цена на акциите и оборотите на компаниите, и Pink Sheets, където компаниите, които биват листвани нямат изискване да са регистрирани в SEC.

Както споменах, дериватните финансови инструменти се търгуват именно на тези пазари. Тоест, банки, взаимни фондове и куп други “големи” инвеститори и търговци действат на OTC markets.

След финансовата и икономическа криза от 2008-2009-та, редица нови регулации влязоха в сила за OTC пазарите, тъй като дериватите, които бяха търгувани тогава, а именно Mortgage Backed Securities (MBSs) и CDOs, излязоха извън контрол и непрозрачността и по-точно липсата на изискване за минимуми, максимуми и като цяло отчитане, доведе до тази голяма криза, от която пострада целият свят. Повече за The Great Recession може да научите от тази моя статия:

Финансова Криза 2008 г. Какво се случи?

Брокерите и борсите

Това, което е редно ние да знаем като инвеститори, е как да разчитаме нашите сделки, които брокерът извършва за нас. Големите и утвърдени брокери като Interactive Brokers предоставят възможността за търговия на всички споменати борси.

Обикновено, използвайки Интерактив Брокерс, ордърите ни се пренасочват чрез тяхната smart routing система, която избира най-ликвидната и евтина борса за нас в момента, за да заплатим най-малко комисионни. Често, когато пазарим ETF-и, те минават през по-малките немски борси Gettex или Gettex2 и така заплащаме само по €1.25 комисионна.

За американските акции пък често сделките ни биват match-нати на някой ATS като IBKR ATS. Аз съм имал случаи, в които не съм заплащал абсолютно никакви комисионни. При въпрос от моя страна към брокера защо се получава така, отговорът е, че е така, защото предоставям (внасям) ликвидност на самата борса (ATS).

Това, което всъщност се случва е, че брокерът пуулва всички поръчки на многобройните си клиенти и те се match-ват автоматично в тези електронни комуникационни мрежи, без намесата на маркет мейкъри и без сделките да излизат на която и да е официална борса.

Може, разбира се, и вие сами да изберете от къде брокерът да закупи финансовия инструмент, който искате, но честно казано, няма много смисъл да избирате по-скъпа борса, ако имате вариант да закупите по-евтино от друга по-малка борса или ATS. Активът, който закупувате не се държи на борсата така или иначе и впоследствие, когато решите да го продадете, то продажбата може да се осъществи и на друга борса, която е по-изгодна в момента на сделката.

Това беше кратко описание на борсите и какво те означават за нас като начинаещи инвеститори. Смятам, че тези базови познания биха били от полза на всеки, който се чуди защо има различни борси, в какво се състои разликата и колко и дали е важно за нас откъде точно купуваме. Това, което трябва да гоним е ликвидността, защото само чрез ликвидност можем да имаме по-добра цена на самия актив и на разходите по придобиването му или продаването му (комисионните и таксите).

Благодаря ви, че прочетохте тази статия! Ще съм благодарен, ако я споделите в социалните мрежи и с хора, които си задават въпросите, които засегнахме тук.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

10 Responses

  1. Здравейте!Въпросът ми е удачно ли е да се закупи американска компания (напр.google ) от европейска борса,заради данъците при евентуална печалба.По-малка ли е ликвидността в този случай.Благодаря

  2. В италианската или в лондонската борса е по-добре да инвестираме,като европейци?

      1. Благодаря!Понеже ETFа към който съм се насочил в trading 212 се предлага само на лондонската и италианската борса и се колебая.

  3. Привет, защо една и съща компания представена на различни борси има различна цена на тях, ако става въпрос за една и съща компания, не би ли следвало и цената да е приблизително равна?
    Напр.GSK.L 1600gbp/ GSK NYSE 40usd
    Благодаря за отговора.

    1. Здравейте! Цените са едни и същи. Разлики има единствено във валутите, тъй като на различните борси се търгуват на различни валути. В случая с компанията, която сте посочили, 1600 е сума в пенсове, а не в паунда. Разлика също може да има и когато една от борсите е отворена и там става търговия, а другата е затворена и там цената не мърда…

  4. Здравейте и благодаря за полезната статия. Начинаеща съм в инвестирането и се надявам въпросът ми да звучи адекватно. Бих искала да инвестирам във VUAG, но намирам този ETF листнат само на Лондонската борса (имам акаунт в IBKR ако това има значение). Дали знаете за алтернативна опция, която се предлага на Европейските борси и ако не, какви са недостатъците, ако търгувам на Лондонската борса? Благодаря предварително за времето и отговора!

    1. Здравейте! Недостатъците от това да закупувате акции и ETF-и от London Stock Exchange са основно 2:
      1. Валутата на VUAG в случая е GBP и ще имате превалутиране.
      2. Ще дължите 10% данък при продажба.

      Може да разгледате на уебсайта justetf.com и да филтрирате по различни критерии ETF-и. Като цяло алтернативата на VUAG на европейска борса е VUAA, това всъщност са напълно еднакви ETF_и, просто единия е на европейска борса в евро (VUAA).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.