Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да Печелим, когато Пазарът ПАДА?!?

В тази статия ще споделя с вас 3 начина, чрез които може да се печели при падащ пазар, т.е. когато всички акции, ETF-и и каквото още се сетим, са надолу, здраво в червения сектор. Прочетете статията докрай, защото 3-тият, най-удачния начин, оставям за накрая :).

Вие знаете, че аз съм дългосрочен Buy & Hold инвеститор. За мен времето прекарано на пазара с активите, с които разполагам е по-важно от това да нацеля пазара, да изкарам “бързи пари” и да направя “големи печалби” в краткосрочен план.

Много от вас ми задават въпроса как да се възползват от текущата пазарна обстановка. Затова реших да ви покажа някои варианти, но трябва да имате предвид, че в никакъв случай не препоръчвам тези варианти на всеки и не трябва да приемате тази статия като финансов или инвестиционен съвет.

Краткосрочните инвестиции са опасни за начинаещи инвеститори. Аз дори не ги наричам инвестиции, защото значението на тази дума е друго за мен. Спекулативните инструменти за краткосрочен трейдинг, които по принцип по природа са рискови, стават още по-рискови, когато са “в ръцете” на начинаещ инвеститор.

Ако трябва да бъда честен, с тази статия по-скоро искам да ви покажа как бързо и лесно може да загубите пари спекулирайки на борсата, а не да “направите” пари. И нека всеки прецени дали изобщо си заслужават усилията, които ще се вложат и каква цена ще се заплати за това – време, пари, нерви, негативни емоции.

Начин 1 – Да “short”-нем пазара

Най-вероятно, ако сте гледали youtube видеа на разни финансови и инвестиционни “гурута”, а и на всякакви други аматьори и ентусиасти, сте запознати с термина short-ване. Това буквално означава да “заложим” на това, че пазарът ще пада и съответно да печелим, когато той пада.

Шортването означава отваряне на “къса” позиция, т.е. все едно продаваме дадена акция или пък ETF и по този начин, когато цената му пада, ние печелим. Това е точно обратният процес на дългата (long) позиция, която аз практикувам с простата си Buy & Hold стратегия :).

За да може да short-вате акции и други финансови инструменти, които смятате, че ще падат и така да спечелите, трябва да разполагате с Margin акаунт при някой брокер. Този тип акаунти позволява търговията с leverage, която ви дава възможност да спекулирате на пазара с повече средства отколкото разполагате.

Ако например търгувате с leverage 3:1 (3 към 1), вие “влагате” да речем $1000, но все едно сте вложили $3000. Вие реално имате $1000, толкова сте и похарчили, а останалите средства заемате от брокера под формата на Margin Loan. Тоест, останалите $2000 не са ваши, а просто спекулирате с тях и по този начин имате експозиция със сумата от $3000 вместо със сумата от $1000. Съответно, вашите печалби ще са тройни.

Сега идва обаче интересната и най-важна част. Вашите печалби ще са тройни (3х), ако пазарът се движи в посоката, на която сте заложили. Ако обаче той тръгне в другата посока, leverage-a може да ви “изяде” всичко, включително и вашите $1000.

И именно това се случва на над 90% от начинаещите инвеститори. Понеже, когато цената се обърне, и вместо да печелите започвате да губите, вие губите тройно (3х). Всеки брокер има минимални изисквания за поддържане на определни суми, за да бъде активен вашият Margin акаунт. И тези минимуми понякога се сменят на база на това колко волатилен е пазара и колко рискови са активите, с които спекулирате.

В крайна сметка, когато пазарът продължава да отива в неприятна за вас посока, брокерът ви ще ви потърси и ще ви каже да депозирате още пари, защото иначе ще ликвидира всичките ви позиции. Това се нарича Margin Call. Ако не искате да се разделите с всичко, ще трябва да депозирате още. Ами ако пазарът отново продължи да пада? Ще трябва да депозирате още и още и още… схващате накъде отиват нещата…

Приятели, аз тази игра съм я играл. Този филм съм го гледал и тази книга съм я чел :). През 2007-ма, 2008-ма година бях на валутния пазар (Forex). Там спечелих много пари точно преди кризата. И изгубих всичко, което бях спечелил след като кризата дойде. След това 2011-та година отново спечелих доста пари. И познайте какво се случи. Отново изгубих всичко заради leverage-a, с който разполагах.

Убедил съм се, че това не е правилният за мен начин на инвестиране. Не казвам, че не могат да се изкарат пари. Но с цената на какво се случва това, може да ви каже само някой опитен и хладнокръвен трейдър. Това е всеки ден, от сутрин до вечер, следене на графики и трендове, има дни, поредни дни и седмици, когато само губите и нищичко не печелите.

И това е малко или много игра на хазарт. Ще тръгне ли накъдето искам или не? Ще позная ли този път или не? Ще победя ли пазара или той ще победи мен? На последния въпрос съм отговарял много пъти :).

В крайна сметка, всеки преценя как да действа, как да харчи парите си, какви рискове да поема и т.н. Аз, за себе си, съм наясно какво да правя и как да процедирам при всякакви пазари. Спекулацията с времето, нервите и парите, които тя би ми коствала, по никакъв начин не се вписва в моето разбиране за успешни инвестиции. Ако бях инвестирал всички тези пари, които съм спечелил и загубил спекулирайки на пазарите, в стабилни и утвърдени активи със стратегията Buy & Hold, със сигурност това щяха да бъдат хиляди проценти възвръщаемост. Дали съжалявам ли? Не, естествено, че не. Това е безценен опит, който сега се опитвам да предам и на вас :).

Начин 2 – short-ване ама не съвсем…

В днешно време, на пазарите има какви ли не възможности. Съответно, брокерите, които използваме, през последните години, направиха така, че дори и с минимални суми, дори и най-дребните инвеститори могат да се докоснат до всякакъв вид финансови инструменти.

Има един начин, с който да НЕ използвате Margin акаунт, но в същото време да сте “заложили”, че пазарът ще пада или пък ще се покачва по-стремглаво и вие искате да спечелите двойно или тройно от това.

Става въпрос за деривативни финансови инструменти, които обаче са достъпни за нас като ETPs – Exchange Traded Products. За да ги търгувате, не е необходимо да поддържате минимуми в своя акаунт и всъщност не може да изгубите повече отколкото сте вложили. Тези ETP-та са от най-различен характер и може да намерите от тях за индивидуални компании като Tesla, Apple, Microsoft и кой ли още не, и също, ще намерите подобни инструменти и за ETF-ите, които следват основните индекси като S&P 500 и Nasdaq-100 например.

ETP-тата от този тип са с една идея по-малко опасни от това да имате Марджин акаунт и да търгувате с ливъридж, но все пак те отново са със спекулативен характер и в никакъв случай не са удачни за дългосрочна инвестиция.

Ето и какво имам предвид. Ще ви дам няколко примера с подобни финансови инструменти:

1. Inverse ETFs – Тези ETF-и са инверсни. Тоест, инвестирайки в тях, вие печелите, когато пазарът пада и губите, когато пазарът се покачва. Пример за един подобен ETF e Xtrackers S&P 500 Inverse Daily UCITS ETF, който може да закупите от Trading 212 например, наличен е там, както и много други подобни инструменти.

Ето и линк за регистрация в този брокер, чрез който получавате 1 безплатна акция на стойност до €100 – https://bit.ly/37qCIAi

За този вид ETF-и трябва да знаем, че всички от тях са от спекулативен тип и се ребалансират най-често дневно (Daily), което означава, че не може да очакваме 1:1 противоположна възвръщаемост на индекса S&P 500 да речем. Макар и да си мислите, че, ако притежавате такъв ETF, когато S&P 500 падне с 5%, вие ще спечелите с 5%, то знайте, че сте в заблуда. Нещата не винаги стоят по този начин и ако се зачетете в правилата и условията на тези ETF-и ще го разберете. Не искам да навлизам в детайли, защото не смятам, че са толкова важни. Важното е да знаете, че не е точно както си го представяте и тези ЕТФ-и не са подходящи за дългосрочна инвестиция.

2. Leveraged ETFs – Тези ETF-и ще намерите като 1х, 2х и 3х leveraged. Тоест, чрез тях усилвате възвръщаемостта си изкуствено. Ако отново вземем за пример S&P 500, ако един нормален ETF върне 5%, а вие сте инвестирали в инструмент като WisdomTree S&P 500 3x Daily Leveraged, следва вашата възвръщаемост да е х3.

Не е обаче съвсем така. Тъй като, както вече споменах, тези ЕТФ-и се ребалансират на дневна база, често вместо 3х ще виждате 2х, 1х и дори понякога близка до възвръщаемостта на “оригиналния” ETF. Има и инверсни ЕТФ-и, които също са leveraged.

Защо тези финансови инструменти не са удачни за дългосрочна инвестиция, ако нещо върви нагоре, като S&P 500 в дългосрочен план например? Стигайки дотук, запитахте ли се какво ще се случи, ако инветирате в някой 3х ETF и S&P 500 падне с 33%, както се случи при пандемията и също през миналата финансова криза от 2008-ма? :). Да, точно така, вашият ЕТФ може да се занули, няма да го има вече. Или даже и да го има, той ще тръгне да катери от много ниско, от няколко цента или долара, защото ако S&P 500 падне с 33%, вашият leveraged ETF има опасност да падне с 99% или 100%. И дори да не падне с толкова, той ще падне с много повече отколкото нормалния индекс. И когато започне покачването, за вас то ще започне от много ниско, а вие сте купили на твърде висока цена и докато стигне тази цена отново, ще мине много време.

Отново искам да наблегна на това, че тези финансови инструменти са за краткосрочна инвестиция, ако искате да хванете по-рязък пик или спад на пазара. Така, в действителност може да спечелите, но само, ако познавате пазарите и наблюдавате какво се случва. Вероятността да останете разочаровани е много голяма, тъй като, както споменах, корелацията между тези деривативни ETP-та не е 1:1 с реалните индекси.

Все пак, ако искате да “заложите” на това, че нещо ще пада, може би това е по-добрият вариант краткосрочно, защото може да изгубите само толкова колкото сте инвестирали, не е като при Margin акаунтите. Тоест, може би това е по-малкото зло :).

3. Stocks ETPs – Има подобни финансови инструменти също и за акции на компании, които познавате – Tesla, Apple и редица други. Ако смятате, че дадена компания ще се покачва или пък спада, може да “усилите” евентуалните си печалби като short-нете акцията по този изкуствен начин или пък я купите с 2х или 3х leverage.

Тук отново, за пореден път, наблягам на това да не очаквате напълно противоположно или точно умножаване спрямо акцията. Това не е класическо short-ване, а по-скоро начин да имате експозиция и към цената в обратна посока.

Завършвам тази част от статията като отново подчертая, че посочените финансови инструменти не бива да се приемат като съвет за инвестиция. Макар и да може да загубите само колкото сте вложили, помислете дали искате да рискувате и дали подобен вид краткосрочна спекулация съвпада с вашите инвестиционни намерения. Ако все пак решите, че ще се възползвате от спадовете на пазара, естествено, може да го направите през Trading 212 или Interactive Brokers. Тук вече ще си позволя да дам съвет и той ще е да “опипате” почвата с малко средства. В никакъв случай не влагайте големи суми в подобни инструменти за по-краткосрочни цели. По-големите суми са за последния 3-ти начин как да печелим, когато всичко е надолу.

Начин 3 – Buy & Hold и Dollar Cost Average

Да, добрите стари, утвърдени, затвърдени многократно и непробиваеми стратегии, които са толкова успешни, че чак не е за вярване :). Това, както много добре знаете, е начинът, по който аз инвестирам на фондовата борса.

Дългосрочното инвестиране и по-пасивният начин на управление на средствата ни са може би причините, поради които сте попаднали на този уебсайт. Моя хоризонт на инвестиции е много дългосрочен, да не казвам безсрочен, и влагайки парите си по този начин, аз приемам, че все едно си изграждам свой собствен пенсионен фонд, свое собствено богатство, което в даден момент мога да предам и на поколенията след мен.

Инвестирайки така, на месечна база заделям определена сума, която “приемам” като вече похарчена, все едно за частни пенсионни осигуровки :). И не я мисля изобщо. Знам, че тези пари работят за мен и съм спокоен, че инфлацията не ми ги изяжда. И в същото време обаче съм наясно, че тези пари са ликвидни и ако ми потрябват за нещо спешно, аз мога да ги имам незабавно.

Сред най-големите предимства на този вид инвестиране са по-ниската активност от наша страна и по-високата доходност в бъдеще. С помощта на сложната лихва, комбинирана с времето напред, нашите инвестиции нарасват експоненциално.

За разлика от предните 2 начина за “печалба” при падащи пазари, при дългосрочното инвестиране не се възползваме пряко от тези спадове, а това се случва по един косвен начин отначало, като впоследствие получаваме наградите от нашите решения в тези периоди на спадове.

Ето и какво точно имам предвид и как според мен е най-удачно и печелившо да се действа при червени пазари. Когато сме инвестирали в хубави, доказани активи, които сме проучили преди това и те отговарят на нашите изисквания за добри инвестиции, просто се възползваме от краткосрочните моментни пазарни спадове и купуваме от тези активи на наистина промоционални цени.

Виждайки S&P 500 на -20% или -30% например, на мен ми говори само едно – КУПУВАЙ! Подобни пазарни сценарии се случват на няколко години, но обикновено не по-често от десетилетие. Така че, трябва да се възползваме от тях, защото пазарът никога не може да е само в една посока. След всяка криза, рецесия или депресия, идва цикъл на растеж, нещата започват да се възстановяват и това е напълно нормално, защото икономиките по света трябва да се развиват.

Ако и вие имате дългосрочен хоризонт за вашите инвестиции, спете спокойно и се възползвайте от възможностите, които ни се откриват. Не гледайте цените постоянно и не се стряскайте, че те понякога падат. По този начин са работили винаги пазарите. И цените, които виждате сега, най-вероятно ще ви се струват смешни след 5 или 10 години да речем, защото най-вероятно ще са много над сегашните, защото дългосрочно пазарът винаги върви нагоре.

Ако сте Buy & Hold и Dollar Cost Average-вате при спадове, вие вече сте осъзнали, че цената в момента в никакъв случай не е определяща за вашия успех в инвестиционно отношение. Определящо е “качеството” на активите и бизнес модела на компаниите, в които инвестираме.

Ето защо създадох курса “Как да намираме ПОДценени компании?”. Понеже пазарите в момента предоставят НЕВЕРОЯТНИ възможности, искам да покажа на повече хора как всеки може да се възползва от тях и да спечели много в дългосрочен план 🙂

Това бяха 3 начина как да печелим, когато пазарът пада. Не приемайте написаното за финансов или инвестиционен съвет и помнете, че е много лесно инвестициите да се превърнат в хазарт. Границата е наистина тънка и може да ви коства скъпо.


Благодаря ви, че прочетохте този материал! Надявам се ви е бил полезен. Ако е така, ще съм благодарен, ако споделите тази публикация с други хора, които се чудят “какво да правят” с тези червени пазари :).

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте,
    Искам да попитам най-безопасният начин (ако човек не иска да се изкушава от margin акаунт) за шортване на дадена акция не е ли чрез пут опция? Според Вас това приемлив вариант ли е?

    1. Принципно е приемлив, но доста скъп. Плюсът е, че може да изгубите само толкова колкото струва опцията, докато при марджин акаунта там лимит няма на загуба 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.