Как да закупим акции и ETF от Interactive Brokers

Здравейте приятели! Тази статия ще е по-практически насочена и с нея целя да покажа как всъщност се осъществява търговията с платформата Client Portal на Interactive Brokers. Ще видим как на практика можем да закупим акции и ETF-и от различни борси.

Забелязвам, че в последно време доста от потребителите срещат трудност именно в процеса по търсене и закупуване на акции и ETF. Тук ще разберем как да избираме правилните акции, ETF-и и други финансови инструменти, които искаме да закупим. Надявам се, че до края на статията ще сте наясно как се случва това от платформата на Interactive Brokers.

Както всички други публикации за брокери, тук също няма да намерите афилиейт линкове, от които да се регистрирате и аз да “спечеля” от това. Не го правя с Интерактив Брокерс, защото не това е целта ми. Не твърдя, че този брокер е най-добрият на света, но на мен лично ми дава това, което търся от подобна услуга.

Инструментите (акции и ETF-и), които ще покажа ще са примерни и нека видяното от вас не се приема като финансов или инвестиционен съвет. Приемете всичко с образователна цел, точно както и останалото съдържание на сайта и в youtube канала ми.

Как да търсим ETF

Първо, нека видим как да намерим инструментите в Interactive Brokers, от които се интересуваме. За пример ще вземем няколко ETF-а, които следват (копират) представянето на индекса S&P 500.

От статията и видеото за S&P 500 научихме, че трябва да търсим ETF-и, които съдържат UCITS в заглавието си, тъй като тези инструменти са налични за нас като европейски граждани. Ние можем да закупуваме единствено такива ЕТФ-и, които съответстват на европейските регулации.

Направили сме един Google Search и сме намерили няколко ETF-а, които отговарят на нашето търсене. Тук бързам да отбележа и да ви успокоя, че не може да се “объркате” и да закупите ETF, който е “незаконен” за притежание, като например VOO или пък VTI, които са ETF-и търгувани на американските фондови борси. Просто брокерът няма да ви го позволи.

 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc)
 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist)
 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating

Copy-Paste-ваме iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) в Google и влизаме в официалния уебсайт на този инструмент, скролваме най-долу и виждаме тикър символите на този ETF в различните европейски борси. Избираме да речем немската борса XETRA като една от най-ликвидните в Европа.

Оттук отиваме в акаунта си в Interactive Brokers и въвеждаме тикър символа в търсачката. Тук за търсене имаме 2 варианта. Единият е големият Search Bar в горната част на страницата, а вторият вариант е чрез бутона TRADE.

И в двата случая ни излизат едни и същи инструменти. Това, което може да ни направи впечатление, е че след наименованието на ETF-а, всъщност, има друго съкращение, което може би не ни говори нищо. Но то е много важно, защото именно то ни указва борсата, от която избираме инструмента.

В случая имаме само един резултат. Нека видим какво означава съкращението след наименованието на ETF-а, за да разберем от къде ще закупим SXR8. По принцип, ние, като граждани на ЕС, следва винаги да избираме инструменти от борси, които се намират в държави от Европейския Съюз – Германия, Холандия, Италия и т.н. По този начин, пазарувайки от подобни борси, както добре може би знаете, ние не дължим данъци върху печалбата, която реализираме.

Първият резултат е ISHARES CORE S&P 500 IBIS2. Както казахме, трябва да обърнем внимание на съкращенията в края на заглавието. В случая съкращението е IBIS2. Но как да разберем какво означава то?

Интерактив Брокерс индикира различните борси в Европа чрез свои собствени съкращения, свои собствени тикър символи за тези борси. За да разберем какво точно виждаме, т.е. от коя държава е борсата, или по-точно за коя борса се отнася това съкращение, просто пишем в Google “Interactive Brokers Exchange Listings” и ето какво ни изскача:

Отваряйки линка, попадаме на ето тази страница и избираме EUROPE, след което ни се показват детайли за фондовите борси в Европа – държава, наименование, какви продукти се търгуват на съответната борса, както и работно време на борсите:

Това, което трябва да направим оттук нататък е много елементарно. Просто натискаме Ctrl + F на клавиатурата и въвеждаме това съкращение, което ни излиза за ETF-a, който търсим в търсачката на ИБ. Въвеждаме IBIS и виждаме, че това съкращение е за немската борса.

Понеже ние искаме да закупуваме инструменти от борси от Европейския съюз, за да отпадне задължението да плащаме данъци при продажба, избираме например ibis, ibis2, aeb, bvme, които са все евро борси.

 • IBIS/IBIS2 – немската борса XETRA. Няма значение дали ще изберете ibis или ibis2.
 • AEB – Нидерландската борса Euronext
 • BVME – Борсата в Италия

Това, което е добре да знаете, е че Interactive Brokers използва SMART ROUTING (Умно Пренасочване) всеки път, когато пускате поръчка. И въпреки, че избирате ETF-а от search bar-а, където ясно виждаме ibis (XETRA), то брокерът ще пренасочи поръчката ви към по-евтината в момента европейска борса, просто, за да заплатите по-малка комисионна за сделката.

Най-често, поръчките на подобни ликвидни инструменти, какъвто е SXR8, биват пренасочени към други немски борси, които са по-малки от Xetra, но пък оперират до по-късно и като цяло са също много ликвидни и по-евтини за нас.

Такива борси могат да бъдат GETTEX, GETTEX2, TRADEGATE и други. Това, че поръчката ви е изпълнена на една от тези борси, по никакъв начин не влияе на “качеството” на вашия ETF. Това е все същият финансов инструмент, а именно ETF-ът, който следва (копира) индекса S&P 500. Това, че сте го закупили от една от тези други борси, не променя по никакъв начин вашата експозиция към този актив.

Ако решите да го продадете, то ще може да го продадете, използвайки отново smart routing системата на Интерактив Брокерс и така отново ще заплатите по-ниски комисионни от порядъка на €1.25 на сделка. Комисионните за тези и други финансови инструменти, може да разгледате от ето този линк: КОМИСИОННИ

Нека сега видим втория по ред ETF, който споменахме – Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Пускаме го в Google, за да видим какъв е неговият тикър символ, за да може да го намерим в ИБ и съответно да го закупим. Отваряме и намираме информацията, която ни е необходима от официалния сайт на фонда.

Тук виждаме, че инструментът е с един и същ тикър символ и на 3-те европейски борси – EURONEXT, DEUTSCHE BORSE, BORSA ITALIANA. Може би ви прави впечатление, че Euronext е с NYSE в заглавието. Това не означава, че купуваме от американска борса, защото, както вече споменахме, ние, като европейски граждани, няма как да го направим. NYSE в случая за нас означава, че просто Euronext е дъщерна компания на NYSE за Европа, това е.

Нека сега въведем VUSA в Интерактив Брокерс и да видим какви резултати ще ни излязат.

Първият резултат е от борсата в Нидерландия. Разбираме това от съкращението AEB.

Вторият резултат е EBS и за нас е ясно видимо, че това съкращение означава, че инструментът е от швейцарската борса.

3-тия вариант, който ни излиза, е LSEETF, което, както може би се досещате, е съкращение за London Stock Exchange.

Е, тук не видяхме ibis или ibis2, които са означенията за Немската борса XETRA, но пък имаме AEB, т.е. борсата в Амстердам, която е също много голяма и ликвидна борса, от която можем да закупим този актив. LSE и EBS не са вариант за нас като европейски граждани. Защо да плащаме данъци, след като можем да ги избегнем съвсем законно…

Ако пък искате да пренасочите поръчката си към някоя конкретна борса, можете да направите това чрез една функция, която е налична на сайта на Interactive Brokers. Ще я споменем след малко.

Как да закупим ETF

След като видяхме как можем да определим кой инструмент да закупим, нека сега да пристъпим към самото закупуване. За примера ще използваме SXR8. Кликаме и започваме да обработваме поръчката си.

Ето и стъпките, които следваме:

 1. Отиваме на BUY ORDER.
 2. Въвеждаме количеството, броя дялове, които искаме да закупим от този ETF. В случая ще закупим 1 дял.
 3. Избираме SHARES от дясната страна на количеството, защото, както знаем, Interactive Brokers не позволяват закупуване на части от ETF-и (fractional shares). Тази опция е налична само за американски акции от американски фондови борси.
 4. Задаваме типа на поръчката. В случая съм избрал LIMIT order, което означава, че ще инструктираме брокера да закупи 1 дял от SXR8, когато активът достигне желаната от нас цена. Естествено, ако искате да закупите веднага, просто избирате MARKET ORDER.
 5. Задаваме исканата от нас цена за закупуване.
 6. Тук избираме колко да е валидна поръчката ни. Ако изберем DAY, това означава, че поръчката ни ще е валидна докато затвори борсата за деня. Тоест, със затварянето на борсата, нашата поръчка ще се канцелира, ако не е изпълнена. Ако изберем Good Till Cancel, инструктираме брокера да не затваря поръчката ни, а да я пренася и в следващите дни докато тя не се изпълни. Обикновено, на следващото тримесечие, от Интерактив Брокерс ще затворят поръчката, ако SXR8 не е достигнал желаната от нас цена. А междувременно ние също можем да я канцелираме по всяко време. At the Opening ще рече, че даваме инструкция на брокера да закупи при самото отваряне на борсата (ако тя е затворена все още).
 7. И последно, просто натискаме SUBMIT ORDER и купуваме. Ето какво получаваме:

Както можем да видим, дори има информация кога ще бъде канцелирана поръчката ни, ако не се изпълни, т.е. ако SXR8 не достигне €400 както сме задали. Валидните поръчки са видими от таба TRADES:

Нека сега пуснем и един MARKET ORDER, за да видим как изглежда един закупен ETF:

Събмитвайки поръчката, ще ви изскочи прозорец, който ви уведомява, че не сте абонирани за market data, т.е. не сте заплатили за реални цени на живо и цената, която виждате в момента, на екрана си, може да не е съвсем цената, на която ще се изпълни поръчката ви. По този начин от Интерактив Брокерс се застраховат, че няма да ги потърсите и да им държите сметка, защо сте закупили с няколко цента по-ниско или по-високо от цената, която виждате :). С други думи, кликаме на Accept.

Когато събмитвате ордъри през почивните дни, когато борсите не работят, ето какво съобщение ще ви излезе, информирайки ви, че поръчката ви ще бъде вкарана на борсата, когато тя отвори.

А ето и как изглежда екрана на изпълнена поръчка в делнични дни:

Както можем да видим, закупили сме SXR8 за €1.25 комисионна от GETTEX2, т.е. там е била пренасочена поръчката ни.

Как да пренасочим поръчка към конкретна борса

В статията ми Interactive Brokers – Брокер номер 1 има ясна инструкция как да пренасочим поръчката си. Сега ще повторим как се случват нещата:

Този път ще вземем пример с VUAA – Акумулиращият ETF на Vanguard, който копира S&P 500. Въвеждайки тикър символа в търсачката на Интерактив Брокерс, виждаме, че излизат 3 варианта за нас. Ако изберем BVME (борсата в Италия), то точно оттам ще закупим този инструмент, заплащайки малко по-висока комисионна от около €2.50. Направило ми е впечатление, че този инструмент не бива пренасочван от smart routing-а на брокера и винаги се закупува от италианската борса. Ако искате да заплатите малко по-малко, пренасочете поръчката си например към XETRA (IBIS2).

За пренасочването ще използваме iBot. Намираме го долу вдясно на екрана във формата на chat bubble:

iBot работи с команди и сега ще го инструктираме да ни закупи 1 дял VUAA на market цена от немската борса XETRA:

 1. Първа команда – create buy market order for vuaa

Избираме инструмента от италианската борса (BVME), за да го пренасочим към немската (IBIS2).

2. Втора команда – set quantity 1

3. Трета команда – set destination ibis2

4. Скролваме надолу и кликаме на SUBMIT ORDER. И готово! Току що пренасочихме поръчката си към немската борса XETRA. Там комисионната ще е €1.88, т.е. малко повече от €1.25, защото самата борса има допълнителни такси:

Как да закупим акции

В Interactive Brokers имаме възможност да закупуваме акции и части от акции (fractional shares) от американските фондови борси NYSE и NASDAQ. Комисионните за тези сделки са по $0.35 на сделка. Тези цени обаче са валидни само за акаунти, които са на TIERED комисионни. Акаунтите през КАРОЛ нямат тази опция.

Ако акаунтът ви е в ЕВРО, не се притеснявайте, брокерът автоматично ще превалутира еврата ви за долари и няма ви таксува за това. Но това е валидно само за акаунтите, които са към клона в Унгария – IBCE. Колегите към Ирландия все още трябва да превалутират еврата за долари, за да закупят американски акции от американските борси.

Ето и как да търсим и съответно намираме акциите, които искаме да закупим. Важното е да избираме акции, които съдържат в заглавието си NYSE или NASDAQ. Ето един пример с APPLE. Въвеждаме тикър символа на компанията AAPL в search bar-a.

Разликата в пазаруването на американски акции от американските фондови борси, е че можем да изберем USD и по този начин да закупим APPLE за определена сума, например $50. Тоест, имаме възможност да закупуваме фракции от акцията, както вече споменахме.

SUBMIT-ваме поръчката и сме готови. Купили сме APPLE за $50.


Това беше кратко ръководство как да закупуваме акции и ETF-и чрез Interactive Brokers. Надявам се информацията да е била полезна за вас! Ако е така, споделяйте я с хора, които се интересуват от инвестиции и нека angelovdimitar.com да достигне и помогне на все повече хора да започнат да инвестират.

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi

Сега, регистрирайки се безплатно в Trading 212 от линка, който аз ви предоставям, ще получите напълно безплатно една произволна акция на стойност до €100. Необходимо е единствено да регистрирате INVEST акаунт за 2-3 минути и след това да направите минимален депозит и безплатната акция ще бъде заредена в акаунта ви. Ще може веднага да продадете акцията, но парите от продажбата ще са налични за теглене след 30 дни.

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако имате нужда от инвестиционен съвет + изграждане на портфолио за успешни дългосрочни инвестиции, то не се колебайте да се свържете с мен. Аз мога да ви помогна да започнете. Стотици хора вече се възползваха и резултатите са налице, за което съм много радостен 🙂

Консултации + Изграждане на Портфолио

Обученията вървят с пълна пара! Всеки ден провеждам различни онлайн уроци с хора, които се интересуват от това как да определят успешни инвестиции, как да анализират компании, как да обследват и избират ETF-и. Погледнете секцията с ОБУЧЕНИЯ на сайта, може да намерите това, което е точно подходящо за вас 🙂

ОБУЧЕНИЯ

Абонирайте се за бюлетина на angelovdimitar.com, за да получавате ежеседмични мейли от мен всеки понеделник. Те ще съдържат полезна и интересна информация за инвестициите.

Абонирай се за БЮЛЕТИН

Ако искате да подкрепите това, което правя, може да го направите в PATREON. Благодаря ви предварително за това!

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме в YOUTUBE и социалните мрежи FACEBOOK и INSTAGRAM за още ново и интересно съдържание.

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Благодаря ви, приятели! Наистина се надявам тази статия да ви помогне много!

Успех и до скоро!

Споделяне

13 Responses

 1. Здравейте!

  Много харесах статиите ви за Интерактив Брокерс. Имам желанието да се регистрим при брокер, който предлага fractional shares на ЕТФ-и. Желанието ми е да инвестирам в QQQ3 на wisdomtree. Виждам ,че се предлага от въпросния брокер, но не намирам информация дали мога да инвестирам с части от етф-а. Например на инвестирам 300 евро на месец. Същото като с акциите. Традинг212 предлагат подобна опция, но този брокер ми изглежда рисков, защото масово има проблеми с теглене на средства.

  Благодаря Ви.

  1. Здравейте, ИБ не предлага fractional shares на ETF-и. Може да закупите въпросния ЕТФ от Trading212 от LSE – London Stock Exchange в долари (USD). Trading212 позволяват закупуване на части. Не съм чувал досега да има проблеми с теглене на средства от Т212. Аз съм теглил безпроблемно няколко пъти.

 2. Здравей Димитър,благодаря ти за всичко ,което правиш и за супер полезните статии и видеа ,които създаваш.Аз съм регистриран в Интерактив брокер от септември 21 год.Имам закупени и продадедени акции чрез платформата на брокера през 21 год.Сега се опитвам да изтегля репортите за миналата година.Но не мога да открия репорт ,който да предоставя с годишната данъчна декларация.Ще ти бъда благодарен, ако направиш видео или напишеш кратко ръководство.Успех и много късмет.

  1. Здравей, това което трябва да направиш, че просто да отидеш на Reports/Statements/Actibity Statement и да избереш да извадиш Annual отчет. Това е годишния отчет с всичко, което си правил през 2021-ва година. Него може да приложиш към ГДД. Успех!

 3. Благодаря ти за бързият отговор.Открих отчета ,който е 7 сраници и не знам кои точно страници да приложа към ГДД.Също така в таблицата ”подробности за P/L Forex ” най от долу в обща сума ми излиза сума в троен размер на моята инвестиция,при условие ,че акциите които съм закупил са занижили стойноста си.

 4. Здравейте,

  регистрирах се в IB и се опитвам да закупя дадени ETF-и, но не мога, кито се продават на ARK борсата. Изписва ми, че съм ритейл инвестор и нямам право да ги купувам. Въпросът ми е следния: За да съм регистрран като ритейл инвеститор, аз ли грешно съм настроил акаунта си, като съм посочил при регистрацията малко години трейдинг експириънс или по принцип се водя по дефолт ритейл инвеститор, ако не съм предоставил документи за големи обеми търговия и опит ?

  Благодаря предварително!

  Хубав Ден!

  1. Здравейте,
   Нямате право като европейски гражданин да закупувате ETF-и от борси в САЩ, а тези на АРК са точно такива. Няма законен начин, по който да се заобиколи това.

 5. Имате ли представа защо VUAA ЕТФ-а – Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Acc не излиза на Xetra в IBKR, а само на италианската борса, където комисионата е по-висока – 2.25 евро на сделка. Поне на мен не ми излиза на Ксетра при търсене, въпреки че уж е листнат и там

 6. Здравейте, имам следния въпрос. Има ли съществена разлика между VUAA на Vanguard и SXR8 на iShares. Понеже в IB няма възможност за fractional shares а SXR8 е доста скъп. И двата etf репликират s&p 500 и са акумулиращи, както и разходите на Expense Ratio са еднакви.
  Благодаря предварително!

 7. Здравейте.
  Статията Ви е пример за точно пояснение на всеки въпрос.
  Може ли малко уточнение в частта на първия пример за ETF – пише,че Умното пренасочване се включва при всяка поръчка, дори да съм избрал конкретна борса. Възможно ли е? Не се ли изключва при избор на борса от мен?
  Поздрави.
  Милко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.