Как да търсим Акции?

Здравейте! Напоследък много често ми е задаван въпросът “Как да търсим акции?” Е, в тази статия ще споделя с вас един лесен начин как бързо можете да направите едно търсене по различни критерии, и в крайна сметка, да филтрирате доста компании по предварително зададени от вас параметри.

За пример ще използваме добрия Stock Screener tool, който можем да намерим на сайта macrotrends.net – един от най-полезните сайтове, когато стане дума за акции. Ето и как изглежда самият раздел на сайта, където можете да търсите акции:

Намирайки се на този екран, можем първо да филтрираме компании по възвръщаемост, т.е. ще заложим на търсене, при което резултатите ще ни изкарат само компании, които отговарят на нашите изисквания за средно годишна възръщаемост – CAGR (Compounded Annual Growth Rate). Да предположим, че искаме да видим резултати в проценти между 15% и 30%.

  1. В лявата част на страницата избираме таба Performance, след което избираме 5Y и 10Y CAGR % минимум 10% и максимум 30%. След това, в горната част над таблицата с резултатите избираме Performance Long-Term. И ето какво ни се показва:

2. И така, след като вече си имаме хубави резултати, нека да поопресним още нашия филтър, като зададем резултатите да са от най-високия към най-ниския или пък обратно.

3. Ако някои от компаниите, или повечето от тях, са ви непознати, което е напълно нормално, може да задържите мишката върху името на тези компании и ще ви се отвори кратко резюме за съответната компания и ще разберете “набързо” какъв е бизнесът на това дружество. Също ще видите и графика на цената за 1 година назад.

4. Когато започнете да разглеждате компаниите една по една, ще разберете, че тук всъщност присъстват всякакви компании (големи и малки), които е възможно да показват свръх възвръщаемост само през последните месеци или години и по този начин попадат отново в този списък. Ако искаме да се отървем от тях, нека филтрираме и по още един параметър – пазарна капитализация (Market Cap).

За целта, просто отиваме на таба Popular и задаваме минимална пазарна капитализация за показващите се компании, например $100 милиарда. Можем и да не избираме максимална такава. И готово, вече имаме само големи Large Cap и Mega Cap компании и започваме да виждаме все по-познати имена като MICROSOFT и APPLE например.

5. Така, да предположим сега, че ние се интересуваме от компании от точно определен сектор, в който да инвестираме, като например сектор Energy или пък Technology. Знаем, че на фондовата борса има 11 сектора. От Macrotrends ни дават още няколко под сектора или по-точно индустрии от оригиналните 11. Нека изберем Technology като допълнителен филтър и да видим какво ще се получи.

Правим това като в лявата част на страницата кликнем на Search to filter by one or more sectors… Ще ни се отворят редица пазарни сектори, от които можем да си изберем. Избираме Computer and Technology и ето резултатът:

Може също да си изберете и други допълнителни критерии от таба Popular, като например P/E ratio, P/B ratio, а също и индустрии, които спадат към дадения сектор.

6. Ако искаме да бъдем още по-конкретни и да филтрираме още по-детайлно, можем да го направим от другите табове. Да погледнем например таба Fundamental. Тук можем да изберем още допълнителни параметри, като например Net Margin. Този параметър ни показва колко процента от оборота на компанията е всъщност чиста печалба.

Можем да зададем и Current Ratio, което ни показва колко пъти компанията може да покрие краткосрочните си задължения, ако използва наличния си КЕШ и неговите еквиваленти.

И тук можем да филтрираме още по-детайлно, като например изберем с колко е нарастнал оборота за последните 5 години или пък EPS (Earnings per Share), както и редица други параметри.

И оттук нататък, ако тези филтри са ни достатъчни, просто хващаме една компания и започваме да я проучваме по-детайлно – какъв е нейният бизнес модел, какви продукти и услуги предлага, кои са конкурентите и т.н.

Нека сега погледнем как можем по-детайлно да търсим компании, които изплащат дивиденти. Macrotrends и този скрийнър ни дават доста добра възможност да го направим.

  1. Първо си задаваме основните изисквания за една дивидентна компания. В този случай ще посочим Market Cap минимум $50 милиарда и dividend yield от минимум 2%:

2. След това, можем да се прехвърлим през другите табове и допълнително да филтрираме компаниите, които ни изскачат като резултати. Отиваме на Performance tab-а, където отново задаваме възвръщаемост на средно годишна база от 10% до 30%. Може и да не слагате горна граница.

Правим това, защото се стремим да инвестираме в компании, които едновременно изплащат дивидент и също растат в цената. По този начин печелим веднъж от дивидентите (реализирана печалба/доходност) и втори път от ценовото покачване на акциите.

3. И когато вече отидем на таба Dividends от горната навигационна лента, ясно можем да видим филтрираните от нас дивидентни компании и тяхната годишна дивидентна лихва, която те изплащат – Dividend Yield.

В статията Пасивен доход от дивиденти обръщам специално внимание на компаниите, които изплащат по-високи дивиденти и за какво трябва да внимаваме, ако изберем подобни дружества. Може също да погледнете и видеото по темата:

Това беше един лесен и бърз начин да разгледате ей така “набързо” някои акции по зададени от вас параметри. Аз лично намирам скрийнъра на macrotrends за много удобен за тази цел.

Друг още по-подробен и също така полезен скрийнър, е този на FinViz. Може да използвате и него, ще ви свърши перфектна работа.


Благодаря ви, че прочетохте тази статия, приятели! Надявам се тя да е полезна за вас :). Ако е така, споделете я с хора, които се интересуват от инвестиции. Нека съдържанието от сайта да помага на все повече българи да станат успешни дългосрочни инвеститори.

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi

Сега, регистрирайки се безплатно в Trading 212 от линка, който аз ви предоставям, ще получите напълно безплатно една произволна акция на стойност до €100. Необходимо е единствено да регистрирате INVEST акаунт за 2-3 минути и след това да направите минимален депозит и безплатната акция ще бъде заредена в акаунта ви. Ще може веднага да продадете акцията, но парите от продажбата ще са налични за теглене след 30 дни.

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако се нуждаете от инвестиционен съвет и изграждане на портфолио, което да е изцяло съобразено с вашите цели, очаквания и възможности, не се колебайте да се свържете с мен. Аз ще ви помогна да започнете да инвестирате и за мен ще е удоволствие да го направя, както вече го направих за стотици хора от България, а и извън нея :).

Консултации + Изграждане на Портфолио

Обученията по анализиране и инвестиране в акции са налице и може да се възползвате от тях. Инвестирането в ETF-и също става още по-лесно и достъпно, ако преминете и този тип обучение. Всички обучения са много детайлни и практиката показва, че наистина имат смисъл :). Благодаря ви, че ми се доверявате!

ОБУЧЕНИЯ

Може да се абонирате за newsletter-а на сайта, който пускам всеки понеделник. Там споделям най-различни инвестиционни “виждания”, както и най-интересните новини и предстоящи събития.

Абонирай се за БЮЛЕТИН

Ако желаете да ме подкрепите като създател на съдържание, може да го направите в PATREON.

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Може да ме последвате в YOUTUBE и социалните мрежи FACEBOOK и INSTAGRAM за още ново и интересно съдържание.

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Благодаря ви още веднъж и до скоро!

Споделяне

4 Responses

  1. Здравейте !
    А да попитам за подобен сайт като този в статията,но да е за etf . Използвам justetf.com , но сякаш не е така подробен и добре направен като този.
    И поздравления за поредната чудесна статия.

  2. Здравейте! Знаете ли сайт, в който да има обобщените тримесечни и годишни финансови отчети на фирмите? Най-вече ме интересува къде мога да видя датите, на които излизат отчетите на фирмите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.