Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как и в какво да инвестираме ?

Инвестиция – Що е то ?

Думата “инвестиция” за много хора звучи като нещо “голямо” и непосилно. В тази статия ще ви докажа, че не е така.

Приемете думата “инвестиция” като нещо по-широко обхватно отколкото сте мислили досега. И не се заблуждавайте, че когато говорим за инвестиране, винаги говорим за влагане на някаква сума пари.

Да, ще инвестираме с пари, но това е последващо действие. Инвестирането на капитал е едно от финалните неща, които ще предприемем.

За да стигнем до частта с влагане на средства в нещо, първо трябва да инвестираме време, за да придобием знания, които ще ни помогнат да направим “умни” ходове, т.е. умни инвестиции на пари, които пък след това ще ни донесат печалба.

Ако разполагате с 1000 лв и ви сърбят ръцете да ги вложите някъде и да изкарате бързи пари и да се помислите за инвеститор, то вероятността да загубите тези пари е много голяма, дори е почти сигурно, че тази сума не само няма да ви донесе печалба, а и ще я загубите напълно.

С каква инвестиция да започнем

Запомнете, че е много важно да инвестирате първо в себе си. Вие сте най-големият актив сред всички активи, които ще притежавате. Образовате ли се финансово (не говоря за висше образование), разберете ли как работят парите и как може да работят те за вас, това е безценно, вие никога повече няма да останете без пари.

Не бързайте, отделете време, за да изградите план с какво искате да се занимавате, какво ви е интересно, инвестирайте времето си правилно като прочетете някои книги, които ще ви помогнат да пречупите мисленето си. Ще ви споделя с кои книги аз започнах в края на статията.

Инвестирайте в себе си за придобиване или усъвършенстване на умения, които ще ви помогнат да изкарате много пари.

Аз например, докато учих в университет задочно, работих всеки ден и също се захванах и научих как да правя уебсайтове, как да ги оптимизирам, как да продавам през интернет и изобщо как да правя пари онлайн, от вкъщи. Отне ми време, защото можех да отделям по 2-3 часа вечер преди да заспя, но се справих, научих се и започнах да изкарвам пари с моите собствени умения, които съм придобил благодарение на упоритостта си и желанието за промяна.

В един момент, след известно време естествено, аз осъзнах, че съм стигнал ниво, което ми позволява да изкарвам добри пари от лаптопа си вкъщи или където и другъде да се намирам. Това за мен беше повратна точка. Аз видях възможността и разбрах, че никога няма да се оставя да завися от някой работодател, просто защото можех да печеля парите си сам, като работя за себе си, предлагайки различни услуги, които дават някаква стойност и решават проблеми, и съответно ми се заплащаше за това.

За този тип инвестиране говорим на първо място. Направете така, че дори и да ходите на работа и да работите за заплата, да имате някакъв side hustle, който ще ви даде свобода да се занимавате с това, което харесвате и ще ви носи пари.

Имайте резервен план (странично занимание, side hustle) – това ще ви освободи и обогати психически

Самата мисъл, че не е необходимо да се съобразявате с работодатели и куп други неща, и че дори и да напуснете, вие пак ще изкарвате пари и то по начин, по-който вие искате, тази мисъл ще ви даде глътка въздух и ще се почувствате свободни. Ще се почувствате по този начин, защото ще сте наясно, че можете да вземете нещата в свои ръце и няма да позволите нищо да ви спре.

Не ме разбирайте погрешно. Не ви съветвам да напускате работа. Вие може да имате чудесна работа, чудесни колеги, и да вършите тази работа с удоволствие. Това е страхотно, но все пак, помислете за нещо странично. Това ще ви бъде само от полза, дори и да не прибегнете към него, фактът, че този вариант стои в съзнанието ви, ще ви помогне много.

Бих ви посъветвал, ако имате добре платена работа, ако за вас е удоволствие да работите там, работете, възползвайте се да придобиете нови умения и навици, взимайте добри примери от успешни хора, с които общувате и когато вечер се приберете, отделете 1 час и поработете по ваш проект, нещо, което е лично за вас, което можете да развиете и да изкарате пари. То ще е лично ваше, няма да го делите с никого. Ще видите как лека полека с времето ще разраствате малкият си проект, това ще ви носи удоволствие и съответно пари.

Аз лично предпочитам да не ходя на работа макар че в момента работя 6 месеца в годината и другото ми време е свободно за каквото пожелая. Избрал съм този вариант за този момент, защото изкарвам добри пари (пари за инвестиране) и съм добър в това, което правя. Общувам с много хора от различни националности и уча и попивам всичко, в което намеря стойност. Моят план, който си поставих преди време, е след 2-3 години аз да не работя за заплата и да стана финансово независим. Дали това ще се изпълни зависи изцяло и единствено само от мен.

Без Оправдания !

Не трябва да си намирате оправдание за вашите неуспехи или провали. На някои ще им е виновна държавата, на други ще са виновни родителите, на трети децата или пък някой друг или нещо друго. Оправдания има хиляди и българина обича все да се оправдава и да обвинява друг за своите несгоди. Истината е, че ние единствени сме пречка за себе си, нищо друго не стои на пътя ни, ние си поставяме и премахваме граници.

Няма невъзможни неща и щом има желание, има и начин. Просто трябват упоритост, твърдост, характер и действие и нещата се получават. Ако някое от тези качества ви липсва, поработете, за да го усъвършенствате, иначе сте загубени, няма да успеете в никое начинание и все ще си намирате извинение и причина за провала си. Като например “Аз нямам достатъчно пари, за да инвестирам” или “Не мога да си позволя да поема такъв риск”. Това са оправдания. Ако нямаш достатъчно пари за инвестиране, ще намериш начин да изкарваш повече пари и да инвестираш. Какво чакаш, парите не падат от небето и не растат по дърветата, действай, изкарвай пари, намери начин.

Какво представлява рискът

Най-големият риск си ти самият. Няма по-голям риск. Това да казваш за нещо, че е много рисковано и че не може да си позволиш да поемеш даден риск, говори само едно – че не си отделил достатъчно време, за да изучиш, проучиш и придобиеш знания за това конкретно нещо. Затова казваш, че е рисковано. А всъщност рискът си ти. Ако беше отделил време и енергия, за да се запознаеш, нямаше да казваш, че дадено нещо крие висок риск, а щеше да намериш това, което крие малък риск (защото риск винаги има), и да инвестираш в него.

Да, има неща, които крият висок риск и никой умен инвеститор не би ги докоснал. Затова и никой не им обръща внимание, а енергията се концентрира върху области и проекти с разумен риск. Но за да знаем кои са тези области и как да намираме печеливши инвестиции, трябва да отделим необходимото време и внимание, да проучим, да се запознаем с материята. И колкото повече се запознаваме, толкова повече риска ще ни се вижда по-малък или по-голям. Така отсяваме добрите от лошите инвестиции.

Така че пак ще го повторя – рискът сме ние, не самата инвестиция, а нашите знания в нашата глава, това е рискованото.

От много хора чувам – “Рисковано е да се инвестира на фондовата борса, рисковано е да се купуват акции, не знаеш утре коя акция ще падне, дали компанията няма да фалира”. Или ” Инвестирането в акции е за богатите хора, аз не съм богат, няма и да бъда”. Това е и смешно и трагично донякъде. Човек, който мисли по този начин е за съжаление, защото той се е отказал да мисли и да разсъждава по дадени въпроси. Той дори е циничен и се опитва да наложи мнението си, като твърди, че е на 100% прав.

По принцип няма нищо сигурно. Може утре компанията, в която работиш да фалира или може да има съкращения и да се окажеш без работа. Тогава питам такива хора с твърдения като горните – Защо ходиш на работа, мислейки, че е “сигурно”, работиш, даваш всичко от себе си, и накрая всичко се оказва напразно. Такива хора нямат резервен вариант. Те са свикнали и искат да ходят на работа, да получават заплата, и след 40 години труд да получат пенсия, която едва ще им стига да си купят лекарствата и храната за месеца. Резервният вариант за тях не е вариант, не е опция, просто, защото така е по-лесно, всъщност така е най-лесно.

Ето защо всичко започва отгоре, от главния мозък, от мисленето и разсъждаването. Пречупете ума си, натренирайте го да мисли различно, да мисли във ваша полза. Не казвайте “Не мога да си го позволя”, а вместо това се запитайте “Как мога да си го позволя” и предприемете действия, за да го постигнете. Това е единственият начин. Дайте храна за размисъл на мозъка си. Ще се учудите какви неща ще откриете и какви способности ще придобиете.

За заключение, нека обобщя първия етап на инвестирането и постигането на финансовите цели и финансовата свобода.

Инвестирайте първо в себе си. Придобийте умения и качества, които ще ви изкарат пари.

Започнете с нещо малко. Създайте нещо, което ще развиете и което ще се превърне в резервният ви вариант и “бягство” от утвърдените норми и граници.

Не спирайте да се учите и мечтаете. Разберете, че най-големият актив, който ще притежавате, това сте именно вие и вашите знания и способности. Видите ли, разберете ли веднъж как парите могат да заработят за вас, то вие ще можете да повтаряте това действие до безкрай. Дори и след провал, всички тези знания и опит са в главата ви и ще ги приложите отново, за да заемете позицията, която ви се полага и към която се стремите.

Надявам се намерихте смисъл и стойност в написаното от мен.

Следващият път ще бъда по-конкретен и ще ви кажа как и къде можете лесно да започнете да инвестирате с малки суми и едновременно с това да се учите как се случват нещата.

Обещах ви да посоча някои от книгите, които помогнаха на мен да пречупя съзнанието си и да започна да мисля по различен начин, който живот и здраве ще осигури на мен и семейството ми финансова свобода.

Нека започна с 2 книги, които смятам, че ще са ви изключително полезни. По-нататък разбира се ще ви споделям и по-конкретна литература за инвестиране.

Първата книга, която горещо препоръчвам е “Богат татко, беден татко” на Робърт Кийосаки. Аз съм силно вдъхновен от тази книга и в много от моите редове ще припознаете и редовете именно от този бестселър.

Втората книга, която препоръчвам, е  “Мисли и забогатявай” на Наполеон Хил. Също много силно четиво, и съм сигурен, че в света няма сериозен инвеститор и предприемач, който да не е чел тези 2 книги.

Успех и до следващият път !

…И между другото, ако това съдържание ви хареса, ще съм благодарен, ако го споделите в социалните мрежи и с ваши близки, приятели, роднини и изобщо с всички, които се интересуват от инвестиции :). Благодаря предварително. По този начин достигаме до все повече хора.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.