Купи и Дръж (Buy & Hold)

Купи и Дръж, или добре познатият термин Buy and Hold, е добре известна и успешна стратегия на инвестиране на фондовата борса.

Можете да видите тази статия и във видео формат:

Веднъж Джеф Безос попитал Уорън Бъфет:

“Warren, your investment thesis is so simple, and yet so brilliant. Why doesn’t everyone just copy you?”

Бъфет отговорил:

“Because nobody wants to get rich slow”.

Аз съм привърженик на Buy & Hold метода на инвестиране. Това е обреченият на успех, дългосрочно печеливш модел, който следвам. Пробвал съм спекулативната търговия. “Играл” съм на FOREX пазара, пробвал съм binary options и какво ли още не. И съм стигнал до един извод:

Хората, които искат да печелят по този “бърз” начин, всъщност искат да харчат, а не да печелят пари.

Има страшно много хора, които са успешни day trader-и и спекуланти. Те правят много пари, но и губят много пари. Далеч съм от мисълта, че няма преуспели трейдъри. Напротив, има, и то голям брой. Но този вид търговия изисква пълна отдаденост, концентрация, здрави нерви и много работа. Това е активен начин за изкарване на пари. Аз съм по-голям привърженик на пасивните методи, а именно дългосрочните инвестиции.

Това има предвид и Оракулът от Омаха с репликата си, че “Никой не иска да забогатява бавно”.

Нужно е време и постоянство

Истинските и трайни печалби на фондовата борса изискват време, също както и всичко друго стойностно около нас. Трябва да позволим на времето, в комбинация със сложната лихва, да свършат своята работа. Ако сме нетърпеливи с инвестициите си, променяме решенията си и скачаме от един тип инвестиция на друг, следейки даден “hype” по нещо, то вероятността да се окажем в капана на собствените си хаотични действия е много голяма.

Постоянството е ключово, ако говорим за успех в дългосрочен план. Купуваме и държим. И го правим всеки месец или друг срок, който сме си задали. Елементарно е, но това всъщност е проблем за повечето хора, защото нетърпеливостта е в природата ни и повечето от нас искат моментни бързи резултати (печалби).

По-голямата част от хората са свикнали нещата да изглеждат по-сложно и да се случват по-трудно. Buy & Hold е толкова ефективно, колкото и просто. Звучи лесно, така е. Лесно е и да се изпълни. Но повечето инвеститори се провалят именно поради неспособността си да удържат (hold) своите инвестиции. Мнозина продават, когато цената започне да пада от страх, че ще загубят много. Други пък потриват ръце и извличат капиталовата печалба, ако са натрупали такава.

Затова е важно да определим хоризонта си на инвестиране и какво точно очакваме от инвестираният от нас капитал, каква възвръщаемост гоним. Ако нямаме план, който да следваме и изпълняваме, то действията ни няма да са последователни и ефективни, съответно ще трябва да разчитаме на късмета, за да бъде нашето портфолио в зелената зона. Аз харесвам късмета, вярвам донякъде в него, но в никакъв случай не разчитам той да ме води.

Инвестирайте в стойностни бизнес модели

Тук ще спомена още веднъж големият Уорън Бъфет. Според него, когато решим да инвестираме в дадена компания, то трябва да подходим така, че сякаш инвестираме в свой собствен бизнес, в наша собствена компания. И ако не смятаме да държим акциите поне 10 години, по-добре изобщо да не закупуваме дялове от това дружество.

Според мен, трябва да разбираме и харесваме бизнес моделите на компаниите, в които влагаме парите си. Така преценката ни и въобще представата ни за това как се движи компанията и на какво ниво е, ще е доста по-обективна за нас самите.

Както съм казвал и преди – добре е да поглеждаме в бъдещето, поне малко по-далеч от момента, в който започваме да инвестираме. Нека си представим развитието в перспектива на компанията, чиито акции закупуваме. Къде ще се намира тя след 1, 2 или 5 години? Следейки плановете, придобиванията и намеренията на фирмите, в които сме акционери, ще бъдем постоянно в течение на ситуацията.

Аз винаги избирам стойностни и доказани компании, чието бъдеще виждам. И не съм пророк, а просто историята, настоящето, както и бъдещите изгледи говорят за растеж в дългосрочен план. Не инвестирам само в “стари” компании, ако някои от вас са помислили това. Напротив, в портфолиото ми имам също и много нови акции, на по няколко години, които обаче предвещават, поне според мен и моите лични анализи, стабилен ръст long term.

Не съм привърженик на новоизлезлите и изкуствено напомпани отначало акции. Съгласен съм, че те може би са добър вариант за бързи печалби, но не това ме вълнува и не това е моята стратегия. Разбрал съм, че колкото повече държа една стойностна акция, толкова повече ще спечеля от нея. Разбира се, щом преценя, мога да вляза с някаква сума и да започна да инвестирам в чисто нова компания, стига тя да показва силни намерения за бъдещ растеж, подплатени със стабилни планове, намерения и качествени и иновативни продукти.

Цената, на която купуваме

Наблюдавам, че за много начинаещи инвеститори, цената е фактора, по който те се водят. Това би било уместно, ако търсим единствено и само бърза капиталова печалба. Например да закупим акции за $1000 днес и след 1 месец да ги продадем за $2000, като така си осигурим $1000 печалба.

Отново една реплика на г-н Бъфет:

“Price is what you pay, value is what you get”.

Няма да спра да повтарям тази огромна истина, която е довела много хора до успеха. Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. При Buy & Hold, в комбинация с DCA (Dollar Cost Average), текущата цена не е от такова значение. В някои случаи дори изобщо не е от значение, ако инвестираме по-дългосрочно, да речем с план за 20 години.

Статистиката и практиката показват, че никой не може да “нацели” пазара. Термина на английски е “to time the market”. Тоест, колкото и да се опитваме да купуваме ниско, няма да успеем в крайна сметка да сме на по-голям процент печалба. Нещата стоят по различен начин обаче, ако редовно купуваме един и същ инструмент в продължение на месеци и години. Резултата е една добре оформена средна цена. И това, пак отбелязвам, е доказала се статистически практика.

Няма как да надхитрим пазара и всеки път да купуваме на по-ниска цена. Ако това беше възможно, то фондовата борса щеше да изглежда по съвсем различен начин. Но това е и интригуващата част, която носи и тръпка от инвестирането – не знаем какви възможности ще ни предоставят пазарите и светът, в който се намираме. Видяхме как една криза се оформи за отрицателно време. И който знае как се печели в криза, сега е още по-напред в играта.

Ако мога да си позволя да дам съвет на начинаещите инвеститори, той ще е: Инвестирайте в стойностни компании и не дебнете по-ниската им цена, защото вероятността тя да се вдигне още повече е много голяма, и накрая ще се окаже, че купувате на още по-висока цена от първоначалната, която ви се е струвала завишена. Вместо това, може да купите няколко дяла и да оставите сума, с която да осредните цената, ако тя падне. Или пък просто да пазарите всяка седмица или всеки месец. Редно е всеки да изпробва различни варианти, които са комфортни за неговото инвеститорско поведение.

Купи и Дръж (Buy & Hold) и DCA предимство

Тук ще дам един личен пример със себе си. През 2019-та година аз започнах да купувам акции на Apple, Facebook, Amazon, Microsoft и куп други страхотни стойностни компании. Купувах абсолютно всеки месец, независимо от цената им. Просто си бях определил една дата месечно и когато тя настъпеше, моите поръчки заваляваха.

Минахме в 2020-та година, COVID-19 вълната започна да завзема целият свят, и през месец Март станахме свидетели на рекордни спадове на фондовата борса. Малката криза обхвана повечето пазари и акции и всичко беше надолу с 20% и повече.

Какво направих аз ли? Продължих да купувам. Защото знаех, че никоя криза не е вечна. Също бях наясно, че компаниите, в които инвестирам имат достатъчно ресурс, за да изнесат извънредното положение на раменете си и да започнат един още по-силен възход нагоре. Просто е, те са страхотни компании, лидери в своите сфери, и света има нужда от тях. Те нямат алтернативи, не и с такъв размер като техният.

Резултатите не закъсняха. Пазара се възстанови, като S&P 500 отбеляза най-бързото си възстановяване в историята. Тъй като аз продължавах да купувам и държа, средната цена на притежаваните от мен акции стана ниска, а в същото време цените тръгнаха нагоре. Съответно, печалбите ми, и като цяло възвръщаемостта ми, стигнаха много високи процентни нива.

При подобни кризи, много хора, всъщност по-голямата част, започват да продават и да излизат от своите инвестиции. Те просто са ужасени да видят своето портфолио на -30% например. Това за тях е загуба и бързат да се отърват от дяловете си, за да не “затънат” още повече. Но загуба е само ако продадеш. Дългосрочните инвеститори, практикуващи B&H и DCA правят точно обратното. Те не са уплашени, а напротив, дори се радват за това, което се случва, защото им е ясно какъв е изхода от ситуацията и как могат да се възползват и да увеличат стойността на инвестициите си.

Огромен брой инвеститори забогатяват адски много, именно по време на кризи и основната причина е, че не продават акциите си. Buy and Hold Forever за тях е пътят към неизбежният успех.

Завършвам с поредна мисъл на Уорън Бъфет:

“The Stock Market is designed to transfer money from the Active to the Patient. Don’t be impatient when it comes to your money.”

Дългосрочното инвестиране изисква време и търпение. Също е необходимо и постоянство. Но това време, което ще отделите и търпението, което ще вложите, те ще ви възнаградят добре. Сложната лихва, в комбинация с годините, през които се натрупва, несъмнено дават най-добрите резултати.

А вие какъв тип инвеститори сте? Ще ми е интересно да споделите опит, впечатления и мнения относно стратегията BUY & HOLD и Dollar Cost Average. Прилагате ли тези методи на инвестиране?

Благодаря ви, че прочетохте тази статия, надявам се е била интересна и поучителна за вас. Както знаете, тук аз споделям моето мнение, което пък е следствие от опита ми в инвестирането. Надявам се да сте намерили нещо полезно в горните редове и не забравяйте, че това не са финансови съвети, а такива с общо образователна и помощна цел.

…И винаги инвестирайте само пари, които може да си позволите да загубите. Това е правилният, умният начин нещата да се получават както ние ги искаме.

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi. Повече детайли и условия ТУК

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако съдържанието на сайта ви харесва, ще съм благодарен, ако ме последвате във FB и Instagram

Услугите, които предлагам може да са ви полезни, ако имате нужда от инвестиционен съвет, консултация или изграждане на портфолио за дългосрочни инвестиции:

КОНСУЛТАЦИИ И ИЗГРАЖДАНЕ НА ПОРТФОЛИА

Ако искате да ви покажа как Аз инвестирам на фондовата борса, какви са всички стъпки, които следвам при избор на акции и ETF-и, както и редица други практики, методи и способи за успешно управление на дългосрочно портфолио, то хвърлете едно око на индивидуалните обучения в реално време, които предлагам:

ОБУЧЕНИЯ

Също, споделете статиите от сайта с още хора, които се интересуват от инвестиране. Така ще достигнем до по-голям брой кандидат инвеститори и ще им помогнем да вземат инвестиционни решения по-лесно. Може да използвате социалните икони под всяка статия.

Ако харесвате видео контент, хвърлете едно око на канала ми в тубата:

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Ако искате да получавате специални имейли от мен с различни инвестиционни новини, новости и други интересни неща, касаещи инвестициите и финансовата независимост, то може да се абонирате за бюлетина на сайта – АБОНИРАЙ СЕ

А желаете ли да получавате известия на вашите устройства всеки път, когато публикувам ново съдържание? Запишете се за известия от камбанката в долният десен ъгъл на вашият екран.

Благодаря ви още веднъж!

Пожелавам ви успех и до скоро!

Споделяне

6 Responses

 1. Поздравления и благодарности за труда и информацията, която давате в сайта. Това са най-полезните статии по темата, които намирам на български.

 2. Благодаря ти Димитър за отделеното време и информацията с която ни запознаваш.Но имам един въпрос.Ако си начинаещ и си над 60 години в какво да инвестираш?

  1. Здравей Георги! Благодаря ти, че следиш и харесваш съдържанието, което създавам. За над 60 години, определено бих препоръчал хубаво портфолио от по-ниско рискови инвестиции като ETF-и, акции на дивидентни аристократи, както и акции на доказани компании с устойчиво конкурентно предимство. Недвижимите имоти също биха били супер удачен вариант за теб, дори един от най-удачните и по-ниско рискови.

   Неведнъж съм помагал на хора над споменатата възраст и винаги споделям едно мое мнение с тях – важно е да се инвестира и в бъдещето, в това какво ще оставим след себе си – било то материално или не. Понякога инвестицията може да се обуславя само дори чрез един добър пример, който пример обаче може да промени нечий живот към по-добро.

   Успех!

   1. Здравей Димитър,
    благодаря ти за бързият отговор.Относно недвижимите имоти вече съм го направил.Сега мисля да се насоча към ETF-и, акции на дивидентни аристократи, както и акции на доказани компании.Това за мен е разумно.
    Днеска се опитах да се регистрирам в https://www.interactivebrokers.co.uk/ но стигнах до конфигурацията на акаута и до тук. Annual Net Income in EU
    Liquid Net Worth in EUR …..
    Нямам такива доходи каквито искат.
    Как да продължа нататък?
    Благодаря предварително.

    1. Здравей отново, Annual Net income е годишният ти приход в евро, а Liquid Net Worth in EUR е стойността на всичките ти активи, които можеш да продадеш, като например недвижими имоти, земи, пари в кеш и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.