Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Рискът на Високите Комисионни

В тази статия искам да обърна внимание на един важен детайл, който за съжаление не много хора забелязват или поне не си дават сметка за неговата значимост. Става въпрос за това как комисионните, които заплащаме при търговия на фондовата борса, могат да изядат до голяма степен от евентуалната бъдеща печалба, която очакваме.

Кога плащаме комисионни?

Повечето брокери ни таксуват комисионни всеки път, когато купим или продадем акции, ETF-и или други финансови инструменти. Тези комисионни са най-често процент от сумата, която инвестираме, като също има и минимален праг, по който ни таксуват.

Ако например инвестираме €100 и комисионната на брокера е 0.5%, то ще трябва да заплатим €0.50 комисионна. Но често брокерите имат минимуми, като например при Interactive Brokers този минимум е €1.25. Или с други думи, инвестирайки €100, ние ще заплатим €1.25 комисионна.

Също следва да заплатим комисионна и като продадем актива, който сме закупили. Тази комисионна най-често е в същия размер както при покупката. Да речем, че инвестираните от нас €100 вече са станали €120 и ние искаме да продадем и да приберем печалбата си. Продавайки, отново заплащаме €1.25 комисионна, тъй като това е минимумът, който брокерът изисква.

В крайна сметка, излиза, че сме заплатили €1.25 + €1.25 = €2.50. Ако сме купили на €100 и сме продали на €120, то имаме печалба €20. От тази печалба изваждаме заплатените комисионни за сделките по покупка и продажба (-€2.50), и получаваме €17.50.

И оттук сметката е елементарна: (€17.50/€20)-1 х 100 = 12.5%. Оказва се, че комисионните “изяждат” 12.5% от печалбата ни и представляват 2.5% от инвестираната от нас сума (€2.50 от €100 са 2.5%).

Как да НЕ плащаме комисионни?

В днешно време има редица брокери, които предлагат търговия БЕЗ КОМИСИОННИ. Те също дават възможност за закупуване на fractional shares, т.е. части от акции, ETF-и и други финансови инструменти.

Но тези брокери обикновено имат условия, с които трябва да се съгласите, за да извършвате “безплатна” търговия. При Trading 212 например, вие трябва да дадете своето съгласие брокерът да “отдава” под наем целите дялове, които притежавате на short seller-ите, т.е. на спекулантите на пазара (трейдърите). За мен лично това не представлява никакъв проблем, защото така или иначе брокерът е регулиран и отговаря на всички правила за прозрачна и законна търговия.

Подобни брокери трябва да печелят пари по някакъв начин и те го правят именно така, прибирайки такси от трейдърите. Иначе няма как да ни предоставят възможността за търговия без комисионни.

От Trading 212 твърдят, че винаги са подсигурени средства във всеки един момент, когато поискаме да продадем позициите си и да изтеглим парите си. А и както вече споменах, редица регулатори следят това да се случва. Така или иначе, нито един брокер няма право да “държи” активите ни в собствените си сметки и при евентуален фалит на подобно дружество, нашите активи би следвало да останат непокътнати.

За това какво се случва при фалит на брокер, може да изгледате детайлното ми видео по темата:

Дадох пример с Trading 212, защото с този брокер имам опит. Има естествено и много други брокери, които предлагат търговия без комисионни. Най-вероятно всички сте попадали на реклами на eToro, Plus500 и кой ли още не. Те може да имат други условия, за да е търговията “безплатна”. Съветвам ви винаги да обръщате внимание на тези условия, тъй като понякога те може да не са във ваша полза и може да има “скрити” такси и комисионни.

Примери за подобни “скрити” комисионни са такива в самата цена на активите. Ако например акциите на APPLE се търгуват за $160 на борсата, вашият “безплатен” брокер може да ви показва цена $162 и закупувайки от него, вие не плащате комисионна, но все едно сте заплатили такава и то в размер на $2.

🔥Между другото, ако искате да получите една напълно безплатна акция на стойност до €100, регистрирайте се в Trading 212 през ето този линк: https://bit.ly/37qCIAi

Ще може да се възползвате и от търговия без комисионни, включително и на европейски борси и също може дори да закупувате ETF-и и акции “на части” и така добре да диверсифицирате своето инвестиционно портфолио. Функцията PIE на Trading 212 също ви дава възможност да автоматизирате инвестиционния процес и да си създавате много на брой портфолиа с различни таргети.

За повече детайли относно този брокер, определено хвърлете едно око на ето това видео:

Как да ограничим риска от високите комисионни?

Тези, които ме познават, знаят, че аз инвестирам най-вече през Interactive Brokers. За България, това е брокерът, който ни дава най-много възможности, но тези възможности идват с определена цена. И тази цена са комисионните, които заплащаме за всяка една сделка.

Вариантът за намаляне на влиянието на комисионните върху портфолиото ни, е като просто инвестираме по-големи суми наведнъж. Ето защо, брокери като Interactive Brokers са удачни за инвеститори, които влагат по-големи капитали на фондовата борса. Под “по-големи” нямам предвид десетки хиляди, а просто суми, които са по-големи от €400 или €500 например.

Ето и какво точно имам предвид. При примера от началото на статията, ясно видяхме, че инвестирайки €100 в някой ETF през Interactive Brokers, ние заплащаме абсолютен минимум от €1.25. За този пример няма да предполагаме, че продаваме, а ще предположим, че единствено закупуваме активи.

Сумата от €1.25 представлява 1.25% от инвестираните от нас €100. По този начин, нашата цена на актива, който сме закупили, не е €100, а е €101.25. Тоест ние “тръгваме да печелим” от тази цена нагоре или можем да приемем, че сме 1.25% назад при старта.

Ако приемем, че 1.25% е приемлива комисионна, която да заплатим, то нека видим какво се случва, ако искаме да похарчим нашите €100 за няколко актива, не само за един ETF.

Да предположим, че искаме да оформим следната кошница от активи:

 1. 1 брой ETF, който следи индекс – €40 за дял. (€1.25 комисионна)
 2. 1 брой ETF, който следи друг индекс – €30 за дял (€1.25 комисионна)
 3. 1 брой ETF, който следи трети индекс – €10 за дял (€1.25 комисионна)
 4. Части от акция на Apple – €10 (€0.30 комисионна)
 5. Части от акция на Google – €10 (€0.30 комисионна)

Събираме комисионните и получаваме обща сума на платени комисионни €4.35. Това представлява 4.35% от инвестираните €100. Тоест, сумата, от която ще започваме да печелим е €104.35. Виждаме как в случая комисионните “изяждат” още отначало от бъдещата ни печалба. Ние стартираме с 4.35% назад. Ако очакваме от активите, в които инвестираме 10% за 1 година, то тогава нашата реална възвръщаемост ще е 10% – 4.35% = 5.65%. Ето в това се крие рискът на комисионните.

Да предположим сега, че просто инвестираме по-големи суми, да речем €500:

 1. 5 броя ETF, който следи индекс – €40 за дял. (€1.25 комисионна)
 2. 5 броя ETF, който следи друг индекс – €30 за дял (€1.25 комисионна)
 3. 5 броя ETF, който следи трети индекс – €10 за дял (€1.25 комисионна)
 4. Части от акция на Apple – €50 (€0.30 комисионна)
 5. Части от акция на Google – €50 (€0.30 комисионна)

След като съберем комисионните, получаваме обща похарчена сума за тях отново €4.35. Вече, тази сума, съотнесена към €500, представлява само 0.87%. Както можем да видим, разликата е огромна между този и предния пример.

Начинът, по който може да се предпазите от това да заплащате “висока цена” инвестирайки през Interactive Brokers, е като просто акумулирате депозитите си и инвестирате наведнъж. Ако имате възможност да отделяте по €100 или по €200 за инвестиции, то съберете ги за няколко месеца и тогава напазарувайте.

Сравнение на комисионни при различни брокери

Давам ви няколко примера с брокери достъпни за България, за да видите ясно разликите в комисионните и това да ви помогне да вземете по-лесно решение.

Trading 212RevolutInteractive BrokersInteractive Brokers KarollElana Trading
Минимални
Комисионни (акции)
0.00€1
1 безплатна сделка на месец
$0.35 – $1.00$2.00€8 / $8
Минимални Комисионни (ETF)0.00няма ETF€1.25€3 – €6€8
Fractional shares (акции)ДА
от борси в ЕС и САЩ
ДА
само от NYSE и NASDAQ
ДА
само от NYSE и NASDAQ
НЕНЕ
Fractional shares (ETF)ДАняма ETFНЕНЕНЕ
Годишна такса на акаунтаНЕ0.12%НЕНЕ€10 / $10
неактивност от 6 месеца

*ВАЖНО: Информацията от тази статия е само с информативна цел и не представлява финансов или инвестиционен съвет.

Това беше кратък преглед на темата с комисионните. Видяхме как тези допълнителни малки “вземания” могат да ни костват доста и реално да изядат голяма част от печалбата ни в зависимост от това как търгуваме – колко често и с какви суми.


Ако статията ви хареса, ще съм благодарен да я споделите с други начинаещи инвеститори, за да бъдат наясно и те как комисионните могат да повлияят на портфолиата им.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

14 Responses

 1. Брех, не знаех, че в 212 може фракшънълс и на етф да се купуват. Това си е голямо предимство

   1. Да,за тях бях видял, но за ЕТФ мислех, че е като в Интерактив – само цял дял. Между другото, не знам още дали си заслужава да се взимат американски акции от европейски борси. Мислех, че в този случай сме освободени от данък печалба при продажба като европейски граждани и тогава би си залужавало. Но четох за разнопосчони мнения и различни таълкъвания на НАП. Че продажбите на американски акции примерно на Ксетра минавали на друг сегмент на борсата, който бил Multilateral trading facility, което не се водело регулиран пазар по разбиранията на НАП и тогава се плащал данък печалба. Имате ли информация относно това (може би от данъчен експерт или счетоводител, Марина Мучакова или някой друг, който е вещ по темата? Поздрави за чудесния блог и инскрени благодарости за супер полезната информация.

 2. Привет,

  Благодаря за добрата статия!

  Имам един коментар – аз имам IB акаунт през Karoll и от няколко месеца (не знам от кога точно, мисля от началото на 2022г.) мога да купувам (и съм го правил) Fractional shares.

 3. Нямам много опит с Trading212, но според мен и те имат т.нар скрити такси под формата на спред. Като се отвори Instrument details и се вижда buy price, sell price.
  Например от днес за TSLA buy price 709.22 sell price 708.26
  SXR8 buy price 387.9855 sell price 387.3346

 4. Освен t212 ползваш ли друг инструмент за тракинг на дивиденти, тъй като си написал, че основно търсиш дългосрочни инвестиции и предположих, че имаш подобна цел, тъй като в t212 няма достатъчно информация за прогнозни дивиденти в абсолютни стойности, както и календар за това кога се изплащат дивиденти за отделните компании, което предполага поне за мен още един инструмент за това? Ако пък препоръчаш някой може да е полезно, пък и е добра контент маркетинг идея за сайта

 5. Здравей, преди няколко дни си закупих etf VUSA (един брой) от Нидерландската борса (AEB) чрез брокера Interactive Brokers и забелязах, че съм заплатил 3 евро комисионна. Според официалния сайт на брокера очакванията ми бяха да заплатя 1.25 евро комисионна. Също така забелязах, че IBKR Pricing Plan ми е IBKR Pro. Въпроса ми е дали тази разлика в комисионната идва от този про акаунт и дали ако променя pricing плана от fixed на tiered комисионната би била 1.25 евро?

 6. Здравей Митко ,
  В друго видео наскоро гледах, че interactive brokers имат и месечна такса , която при стойности нас 20хил мисля че беше 20 евро и от нея се приспадат комисионните на транзакциите . Освен tr212 , които нямат такава , запознат ли си дали другите брокери, които си изброил тук имат такава?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.