Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Мотивация за инвестиране

“Tough times never last, but tough people do.”Robert H. Schuller

Здравейте инвеститори! Както при всяко нещо с дългосрочен план, при инвестирането също често започваме да изпитваме съмнения, да губим мотивация за инвестиране, и като цяло да се отклоним от пътя и от плана, който трябва да следваме.

Това е в следствие на нашите емоции. Понякога вътрешният ни глас ни шепне, че трябва да се откажем, внася смут в действията ни, и ни кара да се съмняваме в себе си. Трябва да знаете, че това е напълно нормално. Всеки инвеститор си е задавал въпроси, като “Дали не трябваше да изчакам?”, “Ами ако пазарът се срине?”, “10 години не са ли много за една инвестиция?”, “Да се откажа ли докато съм на печалба?”

И това, отново подчертавам, е напълно типично за всеки, който се занимава с инвестиции, особено на фондовата борса. Така че, не се притеснявайте, не сте само вие.

Как да задържим мотивацията си

Мотивацията е преди всичко въпрос на психика и “настройка” на съзнанието (mindset). Важното в случая е да запазим мотивацията си за успех. Тя трябва да е главната движеща сила. Самото инвестиране, е един от инструментите, които използваме, за да достигнем нашата крайна цел.

Помислете коя е крайната за вас цел. Дали това е да сте финансово независими, да имате повече свободно време, да си осигурите пари за пенсия, да работите за себе си, или просто да си осигурите един по-спокоен живот.

В моменти, когато усетим, че губим от нашата мотивация за инвестиране, винаги е необходимо да си спомним за нашата крайна цел. Никога не бива да я забравяме, защото ако го направим, това означава, че сме загубили пътя си или сме се отказали.

Регулярното подсещане на ума ни за причината, поради която инвестираме, ще ни държи в релсите, докато не стигнем там, накъдето сме се запътили – към успеха.

Не спирайте да си задавате въпроси като:

  • Защо стартирах това?
  • Какво искам да постигна?
  • Какво е успехът за мен?
  • По-добре ли ще съм, след като постигна моите цели?
  • Ако се откажа сега, до какво ще доведе това?
  • Минал съм през много трудности, защо сега да се отказвам?
  • Кои хора се отказват? Аз такъв ли съм?

Не търсете извинения да прекратите или забавите нещо. Вместо това, потърсете допълнителни източници на мотивация.

И не се поддавайте на чужди мнения и внушения. Никой, по-добре от вас самите, не знае и не може да прецени какво е по-доброто за вас. Така че, не позволявайте на хората да ви демотивират. Това е много често срещан проблем. Понякога той идва дори от най-близките ни и прави нещата още по-трудни за нас. Намерете начин да преодолеете тази граница на “съображение”, толерантност и послушност и както се казва, “do your thing”. Помислете не кое е правилно според другите, а кое е правилно за вас, според вас самите, според това как вие чувствате нещата.

Източници на мотивация

Около нас имаме най-различни мотиватори. Това може да бъде нашето семейство, нашите деца. За мотивация могат да ни послужат и отношенията и общуването с други хора – как можем да им бъдем полезни, как можем да им помогнем и да допринесем за едно по-добро общество.

За мен, една от главните мотивиращи причини да инвестирам, е да си осигуря повече свободно време, което да споделям със семейството си и хората, с които ми е приятно да комуникирам.

Стартирах проекта angelovdimitar.com, за да помагам на тези от вас, които искат да си осигурят едно по-добро финансово бъдеще, което ще доведе и до по-добър, качествен и спокоен живот. Това ме мотивира да продължавам. Мотивира ме адски много, защото знам и виждам, че информацията, която предоставям, внася стойност в живота на много хора.

Ще споделя с вас едно мотивационно видео, което съм публикувал и преди. То никога няма да остарее. Видеото е от Стив Джобс и в него аз открих нещо, което ми помага абсолютно всеки ден да продължавам да правя това, което правя.

Джобс казва (превод): “Всеки ден, когато се събудя, се питам: Ако това беше последният ден от живота ми, това ли бих исках да правя?”

Тоест, огледайте се около себе си – какво работите, какво учите, как са отношенията ви със семейството. Имате ли някаква стойност в живота си, и по-важното, искате ли да придадете стойност на нещо? Искате ли да сте щастливи? Кое би ви направило щастливи? Това, което вършите в момента, то ли е нещото, което бихте искали да вършите, ако днес беше последният ден от живота ви?

Така че, намерете вашето призвание и работете по усъвършенстването му. Използвайте всичко, което може да ви послужи като мотивация за достигане на вашите цели. И никога не забравяйте накъде сте тръгнали. Не позволявайте на временни колебания и трудни времена да ви отклонят от вашите мечти.

Трудните времена

“I know it seems hard sometimes but remember one thing. Through every dark night, there’s a bright day after that. So no matter how hard it get, stick your chest out, keep ya head up…. and handle it.”Tupac Shakur

Трудните времена в живота не подминават никого. Всеки един от нас, в даден момент, се изправя срещу препятствия, които понякога ни се струват непреодолими. Дали те ще са финансови или от друго естество, това няма значение. Важното в случая е да не позволяваме те да ни спират и отклоняват от пътя, който сме поели. Винаги помнете какво сте намислили да правите и докъде сте готови да стигнете.

Трудните времена не продължават вечно. Те са като тест за нас и нашите способности и могат да ни заздравят и направят още по-силни и мотивирани. Ако обаче им се оставим, те ще ни сринат. Не бива да позволяваме по-суровите моменти да ни пречупват и да влияят на нашата мотивация за инвестиране, на мотивацията ни за успех.

Естествено, ще има периоди, когато практически няма да е възможно да поддържаме дадено темпо в инвестициите, но важното е да поддържаме огъня и да знаем, че тези времена ще отминат и ние ще сме по-мотивирани, по-концентрирани и по-способни от преди.

Различен Mindset

Определено е трудно за един начинаещ инвеститор да си постави хоризонт на инвестиране от 10 или 20 години. Забелязял съм, че повечето се втурват и гледат цената на даден актив и с колко тя се е покачила за 1 седмица или с колко процента е спаднала. Това не е инвестиционна логика и метод на инвестиране в дългосрочен план. Хора, които искат да изкарат пари възможно най-бързо, всъщност искат да харчат пари, а не да печелят пари :). Тоест, те искат да изкарат колкото се може повече в кратък диапазон от време, и дори “нагласят” печалбата си предварително, като определят за какво ще я похарчат.

Дългосрочното инвестиране е труден вид инвестиране. Не е труден практически, но е труден ментално. Mindset-а на повечето начинаещи инвеститори отначало е насочен към печелене и харчене, а не към дългосрочни и стабилни във времето доходи.

Затова и инвестирането не е за всеки. Влагането на пари днес, за получаване на капиталова печалба утре, не е инвестиране. Това е спекулация. За дългосрочното инвестиране се изисква мотивация. Трябва да организираме мислите си и настроенията си по друга система. Необходимо е да водим различен начин на живот, с различно мислене и различни навици.

Добре е да знаете, че това ваше ново мислене, на интелигентен инвеститор, няма да бъде споделяно от 95% от хората. Възможността вашето семейство и вашите най-близки хора да не могат да ви разберат е много голяма. Това е защото ние всички сме учени да следваме даден стереотип – ходи на училище, завърши университет, намери си добре платена работа и работи за добра пенсия. Тези действия нямат нищо общо с финансовата и личната свобода, за които става въпрос измежду статиите на angelovdimitar.com

Ако мотивацията ви за пари и успех е свързана с училище, университет или по-висока пенсия, то няма как да бъдете успешни, не само инвеститори, а и хора. Трябва да излезете от тази въртележка и да направите нещо различно, да предизвикате себе си, да се озовете извън зоната си на комфорт. Необходимо е да отделите време и да му позволите то да си свърши работата, като между другото не го пропилявате за неща, които нямат стойност за вас. Затова, по-горе споменах, че трябва да преорганизираме живота и навиците си, трябва да реорганизираме времето си.

В тази статия споделям 7 Навика за Успешни Инвестиции. Прочетете я, ако не сте го направили досега. Определено ще намерите нещо, което ще ви е от полза.

Мотивацията, Времето и Сложната лихва

Както вече споменах, едно от може би най-трудните предизвикателства пред нас, е нашата мотивация да издържи във времето. Но направим ли го, останем ли мотивирани за дълъг период, то сложната лихва ще ни възнагради за търпението.

Навярно сте виждали много примери из интернет, Instagram и Facebook, които показват на какво е способна сложната лихва. Аз също имам статия за “8-мото чудо на света”, която може да погледнете:

Дългосрочно инвестиране и магията на сложната лихва

Сложната лихва има магията да превръща нашите регулярни инвестиции във все по-големи и все по-доходоносни. И това всъщност не е магия, а проста математика. Трикът в случая е да издържим и да я прилагаме възможно най-дълго.

Знам, че може да е много демотивиращо да бъдете постоянни в нещо, което не ви носи непрекъсната физичекса печалба, но просто вижте как се трупа тя и винаги помнете какво се стремите да постигнете. Резултатът винаги ще е положителен и във ваша полза.

Колкото повече държите печелившите си активи, толкова по-голяма ще е вашата печалба. Не се отказвайте и не губете мотивацията си, когато цената на акциите на избрана от вас компания се срине поради финансова или икономическа криза. Ако сте избрали доказани и проучени от вас компании със силно конкурентно предимство , погледнете на това като възможност да закупите още дялове по-евтино, и така да осредните крайната цена на всички акции, които притежавате.

Ще дам един бърз пример с големият Уорън Бъфет, който през 1973 година започва да придобива дялове на компанията Washington Post. До края на 1973 година, оракулът от Омаха е инвестирал около 11 милиона долара в тази компания. Още на следващата година, акциите падат с драстичните 25%, но Бъфет знае какво прави и удържа фронта като не продава. 40 години по-късно, през 2013, инвестицията му от 11 милиона е нараснала на главозамайващите над 1 милиард долара. И всичко това, благодарение само на времето, и без да има нужда да заплаща каквито и да е данъци, просто защото единственото, което прави е да държи акциите, които е закупил. Тоест, сложната лихва е TAX FREE и виждаме на какво е способна – в случая, 9000% възвръщаемост.

Каква по-добра мотивация от една реална графика, която може да покаже колко по-богати може да бъдем след 10 години, и то при минимален процент на възвръщаемост от 10%, който може да ни даде например някой S&P 500 ETF:

Ако инвестирате по 1000 лв на месец, в продължение на 10 години, и то само на 10% възвръщаемост, то може да очаквате 77% ръст на вашите вложени пари. Какво правим оттук нататък? Ами или теглим горницата и оставяме парите отново да продължават да работят за нас, или просто ги оставяме да набъбват като снежна топка, търкаляща се по хълма надолу. (S&P 500 е върнал 13.6% за последните 10 години).

Ето и как изглежда графиката за 10 години при 13.6%:

А какво ще кажете, ако сте инвестирали в дадена компания с хоризонт на инвестицията отново 10 години. Нека за пример вземем Apple (AAPL). Възвръщаемостта (средно годишно) на акцията е около 30% за този период. Тоест, ако просто сте инвестирали 10 000 лв, без дори да добавяте месечни вноски, то след 10 години бихте разполагали с близо 140 000 лв. Доста добре нали?

А сега си представете и да добавяте определени суми месечно. Зелените bar-ове стават още по-високи.

Пресметнете лесно какво може да очаквате от вашите инвестиции с помощта на този калкулатор за сложна лихва: СЛОЖНА ЛИХВА КАЛКУЛАТОР

Доста мотивиращи графики, нали? И те са напълно реални. От вашето търпение зависи колко далеч ще стигнете. Влизайте честичко в този калкулатор и си припомняйте всеки път, когато изпитате съмнение и губите от мотивацията си, на какво сте способни, ако “удържите фронта” за дългосрочно инвестиране, както е направил и Бъфет от примера по-горе.

Това беше кратка статия относно мотивацията за инвестиране. Надявам се ви допадна и може да се връщате на посочените горе въпроси и да си ги задавате, когато усетите, че нещо “куца” във вашата ментална настройка относно инвестирането и успеха, който гоним с него.

Ако статията ви е харесала, ще се радвам да я споделите с ваши приятели, колеги, познати и други хора, които са запалени по темата за инвестиции и лични финанси. Благодаря ви предварително, ако решите да го направите. По този начин съдържанието на сайта достига до още повече хора.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.