Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Акции на бъдещето – Възобновяема Енергия

В следващите редове ще споделя с вас един тип инвестиция, която определям като “инвестиция в бъдещето”. И няма как по друг начин да бъде определена тя, защото възобновяемата енергия е нашето бъдеще.

Няма съмнение, че RENEWABLES сектора ще расте с много силни темпове оттук нататък. И ние трябва да се възползваме от това и естествено да спечелим пари. В тази статия ще обърна внимание на някои компании, в които аз инвестирам и вярвам, че те ще държат голям процент от пазара на зелена енергия през следващите десетилетия.

Ретроспекция

Допреди 10 – 15 години, като че ли всички гледахме малко с насмешка и недоверие на “плановете”, които се крояха петролът да бъде изместен от алтернативна енергия, двигателите с вътрешно горене да бъдат изместени от електрически такива и куп други. И наистина нямаше кой знае какви наченки това да започне да се случва в скоро време. Преди 15 години имаше хибридни двигатели на Toyota (Prius), няколко на Lexus и може би някои експериментални модели на други марки. Tesla едвам прохождаше и дори отначало автомобилите им можеха да се карат единствено в Калифорния.

Но какво се промени ? Какво се случи за толкова кратко време ?

Стана ясно, че “зеленото” бъдеще изобщо не е далеч и също, че няма енергия, която да не може да се замени напълно от възобновяема такава. Докато преди десетилетие много хора се чудиха какво ще правят, ако след 20 години вече няма петрол, как ще бъде захранвана като цяло индустрията, какви войни ще се водят поради липсата на петрол и т.н., то в днешно време никой вече не задава тези въпроси.

Сега, петролните компании се наричат енергийни и петрола като цяло започва да става “все по-мръсна” дума. Има и примери на огромни дружества, които дори смениха имената си. Това направи норвежката StatOil. Тя вече се нарича Equinor и инвестира милиарди във възобновяеми източници на енергия, каквито са например вятърните мелници.

Докато все още фокуса на подобни компании е към петрола, от ръководствата им знаят много добре накъде духа вятъра и какво предстои да се случи. Затова и се заговори за транзиция (преминаване) към източници на енергия, които са от възобновяем тип. В Норвегия, една от държавите с най-много петролни залежи, в момента се строят стотици ветрогенератори на ден. Това е страна, която е “забогатяла” страшно много благодарение на петрола и има възможност да го извлича поне още 100 години. Но като че ли това малко по малко губи смисъл. Светът се променя и който не приеме промяната, то той само ще загуби.

Последните 10 години бяха толкова силни за зелената енергия, че редица европейски държави сами си наложиха крайни срокове (ултиматуми), при които трябва да достигнат висок процент използваемост на енергията от възобновяеми източници. Стана ясно, е че това е напълно постижимо. Например, вече 70% от енергията, която се използва в Дания е от вятъра и слънцето. Тя бе първата страна, която постигна това.

Какво предстои ?

Определено се очаква ръст в производството на зелена енергия. Основната причина е, че всички добре развити държави целят максимално намаляване на вредните газове в атмосферата.

В момента, само вятърната енергия в Европа, представлява 15% от използваното електричество. До 2050 година таргета на европейският съюз е този процент да се увеличи 5 пъти. Само можем да гадаем какви нови и супер иновативни технологии предстои да навлязат в този сектор.

В азиатската част, Китай води целият Европейски съюз с двойна разлика в инсталирането на вятърни мелници. “Фабриката на света”, както още я наричат някои, може би ще задмине всички държави по дял на енергията от възобновяеми източници.

Нека се върнем отново в Европа. Скоро започна строежа на най-голямото вятърно поле в света около бреговете на Великобритания – Dogger Bank. Очаква се само то да захранва близо 5 милиона домакинства чрез 190 турбини на GE, всяка произвеждаща по 13 MW на час. Само едно завъртане на генератора ще произвежда достатъчно електричество за захранването на едно домакинство за 2 дни. А едно завъртане е около 1 секунда.

Акции на RENEWABLES компании

Ще споделя някои акции от сектора, в които аз инвестирам.

NextEra Energy (NEE)

Това е американска енергийна компания, чиито фокус е към възобновяемата енергия – най-вече вятърна и соларна. Всъщност, NextEra Energy притежава още 2 дружества – FPL (Florida Power & Light) и Gulf Power. Това са utilities компании, които обслужват повече от 5 милиона потребители в щата Флорида и райони около него.

NEE е най-голямата компания за възобновяема енергия в света с повече от 14 GW плантации. И тъй като е базирана в САЩ, а това е пазар, който ще се развива доста в тази насока, то NextEra Energy със сигурност ще е един от лидерите, които ще изпълняват най-мащабните проекти за зелена енергия.

Компанията изплаща и дивиденти на своите акционери. Dividend Yield в момента е 1.9%, което е доста добре за развиваща се компания. Можем да кажем, че дружеството е дивидентен аристократ, тъй като е увеличавало размера на дивидента си всяка година през последните 25 години.

Погледнете следната графика на растежа на NextEra Energy. Просто красота:

NextEra Energy акция

На 26 Октомври 2020 година, NEE претърпя STOCK SPLIT на акциите си (4 for 1). В момента се търгува на около $75 за дял, което прави инвестицията още по-привлекателна.

FIRST SOLAR (FSLR)

First Solar (NASDAQ: FSLR) е световен лидер в разработването на решения за енергия извличана от слънцето. Компанията не само произвежда и продава слънчеви модули, но също така проектира, конструира и продава слънчеви енергийни системи и предоставя услуги по експлоатация и поддръжка.

Едно нещо, което отличава First Solar от другите производители на слънчеви панели, е фокусът върху производството на усъвършенстван тънкослоен модул. При по-малко идеални условия като слаба светлина и топло време, тези панели се представят по-добре от конкурентните, направени със силиций. Те също са по-големи по размер, което помага да се намалят разходите за ват. Тези фактори ги правят идеални за проекти за слънчева енергия в голям мащаб.

First Solar освен това се отличава от своите конкуренти в соларният сектор, като разполага с един от най-силните балансови отчети (balance sheets). Рутинно, компанията има повече пари в брой, отколкото дълг, което дава финансова гъвкавост да продължи да изпълнява стратегията си за изграждане на тънкослойни слънчеви модули за проекти с големи мащаби. Тези фактори поставят First Solar в отлична позиция да процъфтява, тъй като слънчевата индустрия ще продължава да се разраства.

Ето и как изглежда графиката на акцията, която в момента се търгува за около $85 за дял. Виждаме, че цената е доста под максимума, който е достигала и можем спокойно да кажем, че сега е момента за една добра дългосрочна инвестиция в FSLR, тъй като компанията е с огромен потенциал за растеж.

first solar акция

SolarEdge Technologies (SEDG)

SolarEdge Technologies (NASDAQ: SEDG) произвежда оптимизатори на мощност и инвертори, използвани за преобразуване на слънчевата енергия в използваема електроенергия. Тези компоненти са подобрили начина, по който слънчевите панели преобразуват енергия, произведена от слънцето, в променливотоково електричество, използвано от електрическата мрежа. Система, която използва оптимизаторите на мощността на SolarEdge, струва по-малко от тази, която например използва микроинвертор, създаден от компания като Enphase Energy (NASDAQ: ENPH), с минимална загуба на ефективност.

Фокусът на SolarEdge върху производството на евтини оптимизатори на мощност позволи на компанията да спечели пазарен дял от своите конкуренти, тъй като разработчиците на слънчеви проекти се фокусираха върху разходите. Компанията също така е инвестирала пари за придобиване и разработване на нови продукти в пространствата за съхранение и управление на енергията, както и интелигентни модули, които помагат да се увеличат средните приходи от инсталация.

Компанията допълва водещата си пазарна позиция със силен, богат на парични средства баланс. Това осигурява финансова гъвкавост да инвестира в разширяване на производствения си капацитет и технологичното предимство пред конкурентите. Тези фактори водят SolarEdge Technologies към успех в изпълнението на плана им за разширяване на позиции в бързоразвиващия се соларен сектор.

Ето и как изглежда графиката на акциите на SEDG:

Brookfield Renewable Partners (BEP)

Brookfield Renewable Partners (NYSE:BEP) е един от водещите производители на енергия от възобновяеми източници в световен мащаб. В момента разполага с около 19,3 GW капацитет, 64% от който идва от водноелектрически централи.

Въпреки че фокусът на Brookfield е хидроенергията, слънчевата енергия се превръща във все по-важен двигател за растежа на компанията, поради бързо падащите разходи за този тип зелена енергия. През последните няколко години компанията е изградила обширна платформа за слънчева енергия и има много проекти в развитие. В момента дружеството разполага с 3 GW работещ слънчев капацитет и 10 GW в процес на разработка. Благодарение на този напредък и бързия спад на разходите по придобиването на слънчева енергия, компанията вярва, че е възможно след 10 години по-голямата част от производствения капацитет на Brookfield Renewable да идва от слънчевите лъчи.

Нека сега видим графиката на растеж на BEP:

Можем да заключим, че компанията се представя повече от добре. Тя е създадена преди малко повече от 20 години и откакто е листната на борсата, Brookfield Renewable Parners връща 18% средна годишна доходност. Само за последните 3 години, цената на BEP се качва с цели 50% и в момента акцията се търгува за около $57 на NYSE.

Операциите на много компании бяха силно засегнати от пандемията предизвикана от корона вируса. Brookfield Renewable Partners не беше част от тези компании.

Brookfield Renewable е дружество от типа Master Limited Partnership (MLP), което прави пари, като продава енергията, произведена от портфолиото си от възобновяеми активи – предимно водноелектрически централи, но също така и нарастваща колекция от слънчеви и вятърни паркове. 95% от производството на Brookfield е осигурено с фиксирани договори, много от които дългосрочни. Това изолира компанията от краткосрочни колебания в цените на енергията и позволява да отдели надежден поток от пари в добри и лоши времена.

От балансовите отчети на Brookfield Renewable впечатление може да ни направи големият дълг, който компанията има. Подобно на много други инфраструктурни компании, Brookfield са използвали дълг за финансиране на строителството и придобиванията си, което е довело до над 10 милиарда долара debt в баланса на компанията. Със сигурност можем да кажем, че BEP се интересуват повече от връщането на пари към акционерите чрез дивиденти или харченето им за нови проекти, отколкото за погасяване на текущи задължения.

Дивидентът, който компанията изплаща в момента е 3.09% dividend yield, което е доста добър процент за дружество с толкова добър и бърз растеж.

С Brookfield Renewable Partners инвеститорите ще получат това, за което плащат – добре растяща компания за възобновяема енергия с превъзходен дивидент, впечатляващ дългосрочен успех и отлични перспективи за още по-добри резултати в бъдеще. Това, което няма да получат, е евтина сделка, но това е очаквано, когато една успешна компания изглежда готова да продължи да бъде успешна. В крайна сметка, както съм отбелязвал и преди – цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Тази мисъл на Уорън Бъфет е валидна и за тази изключително добра компания.

ВАЖНО: Не приемайте изписаното за посочените от мен акции за финансов съвет. Аз не съм финансов съветник, нито финансов консултант. Ако решите да инвестирате в тези компании, направете свои самостоятелни проучвания и вземете решения, съобразени с вашата инвестиционна стратегия.

Някои от фактите и данните за споменатите акции са взаимствани от други уебсайтове като yahoo finance и преведени от мен.

Това беше статията посветена на зелената енергия. Аз ще продължа да инвестирам дългосрочно в този сектор, тъй като смятам, че времето на досегашните източници на енергия изтича и в това няма нищо лошо. По-добре е да приемем промяната и вървим напред, вместо да се хващаме с две ръце за миналото и то да ни дърпа назад.

Със сигурност предстоят грандиозни иновации в сферата на възобновяемите източници на енергия. Вярвам, че моето поколение (millennials) ще види един свят задвижван изцяло от зелена енергия.

Благодаря ви за интереса към тази статия и ви желая успех в инвестирането !

Ако харесвате написаното от мен, ще ви бъда благодарен, ако го споделите в социалните мрежи, споменете го на ваши близки и приятели, и по този начин уебсайта достигне до повече хора, които се интересуват от инвестиране и финансова независимост.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

12 Responses

  1. Здравей
    Интересна статия преди всичко, аз също бях проучвал всички компании без – SEDG който сравнително бегло бях поглеждал. Интересно ми е имаш ли някакъв поглед върху Европейски компании който ще биха изиграли ключова роля в т.нар. “зелена сделка” ?
    И какво мислиш за този ETF – INRG който е насочен към clean energy сектора ?

    1. Здравей !
      Радвам се, че статията ти е допаднала. Имам поглед върху европейски компании като Orsted, Siemens Gamesa, Vestas, GE (европейският клон), Equinor и други. В повечето от тях инвестирам именно чрез ETF-a, който споменаваш INRG на iShares. Този фонд е много добър и с голяма перспектива според мен. Бях го препоръчал в един от newsletter-ите, които пуснах към абониралите се преди няколко седмици.

  2. Кои са компаниите за възобновяема енергия, в които инвестираш отделно от INRG фонда?

    Каква е причината да инвестираш в тях? Примерно – поради причината, че не са включени в INRG фонда или просто искаш по-висока тежест върху някоя компания?

    Не те ли притеснява високите оценки на компаниите и това, че по-голямата част от тях, ако не и всички, са много надценени – с по над 100%?

    Какъв е хоризонта на инвестицията ти в тези акции на бъдещето?

    1. Здравей, инвестирам в още компании от Renewables сектора поради 2-те причини, които посочваш. Някои ги няма в ЕТФ-а, а от другите просто искам да изкарам повече в дългосрочен план.

      Инвестирам в NEE, BEP, SEDG, FSLR и други.
      Ако се обосноваваш само на фундаментални анализи, то повечето нашумели компании са надценени и то с много пъти. И не говоря само за зеленият сектор, а като цяло във всички сектори. Аз не разчитам на този вид анализ, не и когато виждам фактите и накъде отиват нещата. Имам поглед върху сектора от няколко години. И то пряк поглед, а не само четене на новини и анализи. Съответно, изобщо не ме притеснява, че по фундаментален и технически анализ акциите са надценени. Както не веднъж съм казвал – Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Price is what you pay, value is what you get. Това е реплика на Уорън Бъфет, която за мен е много вярна и актуална. Няма как нещо стойностно да е много евтино. Няма логика в това.

      Аз инвестирам в компании, в чието бъдеще вярвам. Хоризонта ми на инвестиция е forever докато не изпълня goal-a, който съм си поставил. Колкото по-рано стане това, толкова по-добре за мен. Нямам утвърдени времеви граници кога трябва да продам, ако това е въпроса ти.

  3. Здравей, какво мислиш за ETF-a на iShares Clean Energy (IQQH)? Мисля да инвестирам в него, защото се търгува на европейска борса.

  4. Ако искаме да инвестираме в тези Американски компании, то препоръчваш ли да го правим на Европейски борси (за да нямаме такси, ако някой ден решим да си затворим позициите)?

    Малко извън темата – имаш ли статия, където е обяснено как се определя цената в тези европейски борси (защото тя е различна от на американските)?

    1. Ако човек може да си позволи да купува цели дялове от тези компании, определено е по-добре да е от борси в ЕС, именно, за да отпадне данъчното задължение.

      А за цените, трябва да са такива, каквито са и на американските борси. Просто са в евро, вместо в долари, може би оттам виждаш разликата.

      1. Ясно, благодаря за отговора. В случай, че не можеш да си позволиш цяла акция, не би ли било удачно (конкретно за тези акции) да ползваме Trading212 примерно (тъй като има fractional shares на акции от европейски борси)? Да, има по-големи такси (0.7% след сума X), но така пък накрая няма да имаме данък при затваряне на позицията (а 10% от печалбата ни при затваряне на позицията се надяваме да е доста повече от 0.7% в началото).

        1. Всеки сам си решава за себе си как да процедира. През Trading 212 дори може да закупуваш и части от ETF-и. Ако смяташ да продаваш, 10% при ИБ е цената, която ще заплатиш, ако купуваш оттам + комисионните. Но ако си като мен, да не смяташ никога да продаваш, тогава тези 10% изобщо не те бъркат 🙂

          1. Здравей отново! От няколко дни чета наред публикациите ти и намирам много полезни за мен неща, за което благодаря.
            Казваш, че нямаш намерение никога да продаваш. Какъв е смисъла обаче, да трупаме пари от които никога не се възползваме? Какво от това ако след 20-30 години имаме 6 цифрена сума в активи, ако трябва да живеем с 1 000 лв. на месец примерно? Или пък дойде време да си смениш колата, да направиш ремонт у дома, а защо не и от време на време да се поглезиш с една екскурзия например…? Тук не става въпрос да се увлечем в харченето и да похарчим всичко постигнато, но не виждам проблем от време на време да дадем малко заден с капитала и след това отново да продължим напред.

          2. Ако 20-30 години акумулираш средства и имаш 6 цифрена сума, преспокойно можеш да разтоварваш по 4% от портфолиото си на година и да живееш както искаш 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.