Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Какво научих от Charlie Munger | 10 БЕЗценни урока

В предната статия споделих с вас 10 полезни урока, които научих от големия Уорън Бъфет и те промениха живота ми в положителна посока. Направиха ме по-добър човек, по-добър инвеститор, по-добър предприемач.

В тази статия ще споделя с вас още 10 полезни урока, този път идващи от големия Чарли Мънгър, който беше заместник-председател на Berkshire Hathaway в продължение на 45 години! Той беше до Уорън Бъфет през цялото време и самият Бъфет многократно е споделял, че без Чарли Berkshire Hathaway нямаше да бъде това, което е днес. Навремето Мънгър, който беше малко по-възрастен от Бъфет, го е открехнал точно за този тип инвестиране в стойност, който и двамата прилагаха дълги години до смъртта на Чарли през Ноември 2023. Той напусна този свят на 99 години.

В днешно време не са много хората, които са истински искрени и непринудено помагат със своите изказвания. Точно това правеше Чарли. Той просто сипеше мъдрост с всяко свое интервю и на всяка годишна среща на Berkshire Hathaway.

Има хора, които се помнят дълго време. Има и хора, които се помнят вечно. Чарли Мънгър е от втория тип хора. Той е доказателство за това колко важно е да оставим нещо значимо след себе си и не става въпрос за материални неща, защото всичко материално може да бъде заличено просто за един миг и да няма помен от него.

Това, което Чарли остави е едно огромно наследство от мъдрост. Той споделяше тази мъдрост с целия свят. Невероятно е как може милиони хора по света да имат безусловното уважение към някой човек, който дори не са познавали лично, не са се срещали с него, не са разговаряли с него. И в същото време, този човек е променил живота им. Аз самият съм сред тези хора.

Урок 1

Едно от най-полезните неща е да знаеш какво не знаеш.

Стоейки в нашия кръг на познание (circle of competence) е винаги печеливш ход според Чарли Мънгър. Да имаме ясна представа на какво сме способни, от какво разбираме и да се фокусираме върху точно тези неща, това ще ни носи все повече успехи, а не ако бъдем хаотични и се стремим да хванем трендовете на фондовата борса или пък в бизнеса.

Това, че някой е започнал да купува и продава криптовалути например и е станал милионер от това, не означава, че и ти трябва да го направиш. Не може всички да правят всичко, нали? Къде ще му излезе краят по този начин? Ако не разбираш този тип активи, просто стой настрана от тях. Между другото Чарли е меко казано против криптовалутите, но това е отделна тема.

Фокусирайки се върху нещата, от които разбираш, успехът идва при теб доста по-бързо, просто, защото знаеш какво правиш. Наистина е толкова елементарно, но за съжаление много малко хора го осъзнават.

Много са примерите, при които Бъфет и Мънгър на пръв поглед пропускат невероятни възможности, като например да инвестират в Google, в Amazon, в Nvidia и десетки други супер добри компании. Но те нямат проблем с това нещо, никога не са имали, точно защото ясно разбират от какво НЕ разбират и просто стоят настрана от него. Е, тези може би пропуснати възможности изобщо не са им попречили да превърнат Berkshire Hathaway в една от най-големите компании в света.

Урок 2

“Големите пари не са в купуването и продаването, а в чакането.”

Точно както и Уорън Бъфет казва на Джеф Безос, че никой не иска да забогатява бавно, с този свой цитат Чарли Мънгър затвърждава това виждане. Силата на дългосрочното инвестиране е в compounding-a, в сложната лихва, която е като снежна топка, търкаляща се надолу по заснежен хълм. Колкото повече се търкаля, толкова по-голяма става тази топка.

Ако започнем да купуваме, да продаваме, пак да купуваме, ние осакатяваме този ефект от сложното олихвяване и всеки път стартираме нещата отначало, а на сложната лихва и трябва време, за да даде максимален ефект. Трябва и много време и то! Времето и сложната лихва, всъщност, те вървят заедно.

Така че, просто трябва да намерим или създадем добри бизнеси, да инвестираме в тях и да чакаме, това е. Може да звучи дядовско и скучно, но това е, което дава най-голям резултат след време и е доказано с десетилетия. И то всъщност винаги е било така. Имаш ли дългосрочен хоризонт, просто нещата сработват.

Не е като да си трейдър и да купуваш и продаваш, да правиш милиони, да харчиш стотици хиляди, тази акция тръгвала нагоре, онази падала, този сектор щял да се развива, онзи щял да забавя… добрия бизнес си е добър бизнес и ако се менажира и развива, то дългосрочно този бизнес ще става все по-добър, това е естественото му развитие. И compounding-a прави една такава наша инвестиция супер печеливша дългосрочно.

Урок 3

“Учи се от грешките на другите.”

Чарли казва, че умните хора се учат от своите грешки, а мъдрите хора се учат и от грешките на другите. Ако не бъдем като коне с капаци и да си мислим, че всичко трябва да ни мине през ръцете, да го пипнем и да се опарим и тогава да си направим изводите, а вместо това се поогледаме около нас и видим грешките на другите и просто ги избягваме, ето това е нещо много полезно за нас, което ни спестява време, спестява ни нерви, спестява ни болка, спестява ни и пари.

Много е лесно да видим например какво се случи с акциите на GameStop през 2021-ва година. Компанията беше hype-ната до небесата и всички купуваха акции и call опции и помпеха цената нагоре. И в един момент, всичко това приключи и акцията се срина. Е, не е трудно да видиш колко много хора загубиха пари и просто, когато има отново нещо такова на пазара, ти да го избегнеш.

Урок 4

“Invert, always invert.”

Макар и тази концепция за обратното мислене да е споделяна и използвана от хора живели преди Чарли Мънгър, хора като Алберт Айнщайн и редица други, аз лично за пръв път я чух и приложих точно благодарение на Чарли.

Мънгър използва този принцип, за да подчертае значението на обръщането на ситуацията наобратно или гледането на ситуацията от друг ъгъл, за да се идентифицират и разрешат потенциални проблеми преди те да възникнат. Той смята, че ако можеш да разгледаш проблема в обратна посока и да идентифицираш как нещо може да се провали, това може да ти помогне да избегнеш тези провали и да вземеш по-добри решения.

Например, при инвестирането или в бизнеса, вместо да се питаме само какво бихме постигнали, какви резултати бихме имали, можем също така да се питаме какво може да се обърка и след това просто да се стремим да избягваме тези “лоши” неща. Този метод помага да се идентифицират и смекчат рисковете, като се разглеждат просто от различна гледна точка.

И това всъщност не е нещо ново. Дори, когато продаваме някакъв продукт на някой друг, ако се поставим на негово място, на мястото на клиента, много по-лесно ще установим дали този продукт може да бъде полезен за отсрещния човек, каква цена е склонен той да плати, защо не повече, защо не по-малко.

Инвертирането е мощен инструмент за критично мислене, който стимулира индивида да разглежда всяка ситуация от различни перспективи, допринасяйки за по-балансирани и обмислени решения. Мънгър често подчертава значението на този подход както в инвестирането, така и в живота като цяло, като средство за избягване на грешки и постигане на по-добри резултати.

Урок 5

Трите “L” – Ladies, Leverage, Liquor

Чарли Мънгър казва: “Има 3 начина умен човек да се разори – с алкохол, жени или leverage (кредитен лост).

Без да пренебрегвам дамите, просто, ако сте дама, заменете думата “жени” с думата “мъже” и резултатът ще е същият 🙂 Както казахме дотук, Чарли е мъдър не само за инвестициите и бизнеса, а и като цяло за живота.

Ако се отдадем на алкохолизъм или други субстанции, както е модерно сега, нищо хубаво не ни чака. И колкото и брилянтни личности да сме били преди, алкохолът или другите вещества ще ни изпият мозъка и провалът за нас ще е пълен.

Ако пък се подхлъзнем и влезем във въртележката на бързата любов, това ще ни съсипе емоционално, финансово и ще доведе до други грешни и импулсивни решения, които могат да затрият авторитета ни и нас самите.

И накрая, ако сме много добри инвеститори и предприемачи, за един миг можем да загубим всичко, ако превърнем leverage-a в част от живота си. Той няма прошка. Ако лакомията, алчността ни подхване и се вземем много насериозно и си мислим, че можем да изкарваме х5, х10 и по х50 на парите, които изкарваме с нормални инвестиции, повярвайте ми, това може да ни изиграе много лоша шега. И ви го казвам от личен опит.

Урок 6

“Винаги си лягай по-мъдър отколкото си се събудил.”

С този цитат Чарли има предвид никога да не спираме да учим и да искаме да знаем повече, както за живота, така и за бизнеса, за инвестициите, за всичко, което пряко ни касае. Всеки ден е ново начало за придобиване на нови знания и за лично усъвършенстване.

В живота, както и в бизнеса, няма средно положение. Или учиш и се развиваш или започваш да изоставаш. Има много хора, които се предават. Те достигат едно ниво и оттам нататък сякаш стават мързеливи, отпускат се и това започва да им влияе негативно. На тези хора бих казал да се стегнат, защото идва утре, идва нов ден, в който те могат да подобрят себе си.

Винаги има какво ново да се научи, абсолютно всеки ден, понякога дори не осъзнаваме, че това се случва. Но трябва да сме гладни и жадни за това да бъдем по-мъдри, по-добри за себе си, по-добри за околните. Защото, в крайна сметка, един живот живеем и трябва да го изживеем по най-ефективния и вдъхновяващ за нас начин, точно както Чарли Мънгър изживя неговия и е пример за един достоен живот.

Урок 7

“Най-доброто нещо, което човек може да направи е да помогне на друг човек да знае повече.”

Това е може би любимият ми цитат от Чарли Мънгър, защото точно това негово изказване промени коренно живота ми преди няколко години. Тогава създадох angelovdimitar.com и започнах да пиша статии на тема дългосрочно инвестиране и финансова независимост.

След това последва и youtube канала, последваха обученията, видео курсовете, книгите, другите социални мрежи. Сега, всеки ден създавам съдържание с тази цел – да помогна на другите да научат повече за ползите от дългосрочното инвестиране. Споделям всички знания, с които разполагам в главата си, без да спестявам нищо и без да чакам нещо насреща. Правя го вече 3 години и половина.

И вече, от началото на 2023-та стартирахме и Angelov Dimitar Community, което е последна инстанция на качествени знания, ако мога така да се изразя 🙂 Там, вече далеч не само аз споделям знания и опит, а има стотици хора, които го правят. Всеки предава нататък, учи се, помага, развива себе си.

В крайна сметка, това е най-лесното и лично за мен най-значимото, което може всеки да направи. Просто да споделя това, което знае, да споделя грешките си, за да може други да не ги допускат или просто да се припознаят и те с техните грешки, да споделя опита си и по този начин да предава нататък за един по-добър свят.

Урок 8

“Избягвай екстремни идеологии. Те са много глупави и вредни, защото игнорират гледните точки на останалите.”

Ето и някои примери:

  • Криптовалутите са бъдещето! Трябва да се инвестира в тях! Те ще променят света!

Да, може и да го променят, може да са бъдещето, но… кой го казва и по какъв повод 🙂 Това са активи без фундаменти, които работят на принципа “The Greater Fool Strategy”, т.е. винаги купувай, защото ще има на кой да продадеш винаги след това на по-висока цена.

Макар и аз да съм привърженик на Bitcoin и да притежавам и да смятам, че определено има бъдеще, никога не бих заложил 100% на това, дори 50% или 20%, просто, защото съм invert-нал като Чарли и съм видял като непродуктивен актив какво може да се случи с тази криптовалута 🙂

  • Златото е най-сигурната защита от инфлацията!
  • Имотите са най-добрата инвестиция!
  • Глобализацията е причина за всички икономически проблеми в света!

Безброй са крайните идеологически “мисли”. Няма полза от тях. Споделяйте долу в коментарите за какво се сещате вие 🙂

Да налагаш мнение, да си категоричен и да отричаш всичко друго, което ти се казва по темата, това е просто глупост, няма друго определение. Ти ставаш циментирана глава, това е 🙂

Урок 9

“За да имаш това, което искаш, трябва да си го заслужил.”

Тук Чарли подчертава важността на труда, дисциплината и моралните принципи в стремежа към успех. Той вярва, че успехът не идва случайно или като резултат от късмета, а е директен резултат от усилията, постоянството и стремежа към подобрение.

Вярвам, че никой, който чете тази статия не очаква нещо да му падне наготово от небето, нали? 🙂 Като например чувал с пари или пък някой да му налее в главата знания и опит, които иначе се усвояват за години…

Хората получават това, което заслужават въз основа на техните действия и усилия, а не поради външни фактори като привилегии или късмет. Чрез това изказване Мънгър подчертава, че успехът и постиженията са достъпни за всеки, който е готов да положи необходимите усилия. Това е урок не само за инвестирането и бизнеса, но и за живота като цяло.

Урок 10

“Винаги имай по-ниски очаквания.”

Чарли Мънгър се шегуваше, че така се е оженил. Просто жена му е имала по-ниски очаквания и така е попаднала на него. Но добре, че е шегата, та да си кажем истината, нали? 🙂

При инвестициите, да имаме по-ниски очаквания е огромен плюс за нас. Така ще можем да прогнозираме реално какво можем да очакваме от дадена инвестиция, каква възвръщаемост евентуално можем да постигнем като бъдем консервативни в прогнозите си.

Вече, ако нещата се развият по-добре, то това е един огромен бонус за нас. Но и да се развият точно така както сме ги смятали, ние отново ще сме доволни и няма да сме разочаровани. Точно така смятаме справедливи цени и в Angelov Dimitar Community – консервативни реалисти сме и понеже сме дългосрочни инвеститори, ние знаем, че когато закупим една добра компания подценена, тя има големия шанс да ни даде много голяма възвръщаемост. И колкото по-подценена я вземем, толкова по-добре.

Изключително вредно и дори бих казал глупаво от наша страна би било да очакваме неочакваното, като например да си мислим, че дадена компания ще расте с по 50% на година за следващите 10 години. Или пък ако смятаме, че сега, ако си продадем апартамента и инвестираме в Биткойн или някоя друга криптовалута, след 5 години ще сме милионери. Да, може и да стане, но какво правим, ако не стане… inverted thinking… много е полезно, да знаете.

Това бяха 10 БЕЗценни урока от Чарли Мънгър, които не са подвластни на времето, т.е. винаги ще са актуални и винаги ще работят за нас, ако си ги припомняме от време на време. Така че, запазете тази статия и я препрочитайте поне веднъж годишно 🙂

Нека великият Чарли Мънгър да почива в мир. Радвам се, че имам привилегията да живея по времето на гениални хора като Чарли Мънгър и Уорън Бъфет. Това са хора с главно “Х”. За съжаление, все по-малко са този тип човеци в наше време, но ги има и ние можем да се превърнем в такива, ние създаваме себе си като личности.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.