Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

2 Акции с Месечен Дивидент | Пасивен Доход

Здравейте, инвеститори! В тази статия искам да ви покажа 2 акции, които изплащат месечен дивидент. Тоест, инвестирайки в тях, вие може да получавате месечна доходност – всеки месец след месец, след месец, след месец… 🙂

Дивидентните компании определено влизат в полезрението на всеки един дългосрочен инвеститор в даден момент, защото, в крайна сметка, когато инвестираме с постоянство и имаме ясни цели, сумите се трупат и набъбват с годините, съответно и нашите печалби, които са нереализирани, когато само купуваме, без да продаваме, както аз правя.

Обаче, има и такива компании, които са супер добри, доказани, хубави, акциите им се покачват също на средно годишна база, и тези компании на всичкото отгоре ни дават и доста добри дивиденти, т.е. чрез тях реализираме печалба, физическа такава, имаме истинска пасивна доходност, реализирана и то, пак да повторим :).

Нека тази статия не се приема като финансов съвет, тъй като аз лично не съм проучвал компаниите чак до такава степен, че да давам съвети. Приемете това съдържание като “подсказка” да направите собствен анализ и ако решите да инвестирате. Аз лично инвестирам в една от тези компании доста отдавна и смея да твърдя, че това е една от най-добрите ми инвестиции. След малко ще разберете коя е тази компания. Така че, стига повече общи приказки. Ето ги компаниите:

Realty Income (NYSE: O)

Това е първата и една любима моя компания, на която ще обърна повечко внимание. Тя е с Dividend Yield 4.34% в момента. Аз инвестирам в нея отдавна, като нито гледам толкова цената, нито пък ме интересува, защото всеки месец около 15-то число получавам дивидент.

Но пък погледнах цената, за да напиша тази статия и какво да ви кажа. Акциите са надолу само с около 3% от началото на годината на фона на това “клане”, което се случва по пазарите.

Хубава картинка, нали? Компанията не е спирала да расте откакто е на борсата от 1994-та година. И вече 28 години поред раздава дивиденти, което пък я прави Dividend Aristocrat (Дивидентен Аристократ). Realty Income е част от S&P 500 и е с пазарна капитализация малко над $40 милиарда.

Компанията е в сектора с недвижими имоти – REIT (Real Estate Investment Trust). Притежава вече над 11 000 имота главно в САЩ, но се разпростира и в части от Южна Америка и Европа. Със сигурност има накъде още много да расте.

Това, което аз лично супер много харесвам при Realty Income е това, че компанията работи на принципа Net-Lease отдаване под наем, така нареченото лийзване. Това ще рече, че за имотите, които са отдадени под наем имат задължение да се грижат наемателите, изцяло и то.

Другото, което многo ми харесва при този REIT е това, че най-голямата част от имотите са такива за търговия и бизнес – хранителни магазини, аптеки, фитнеси и какво ли още не. И тук можем да споменем едни от големите имена, които са наематели на сгради притежавани от Realty Income в най-големи проценти. Започваме с добре известната верига аптеки в САЩ Walgreens Boots Alliance. Продължаваме със 7-Eleven магазините, които са по всяка бензиностанция в САЩ. FedEx са също наематели, както и редица други популярни и не толкова популярни бизнеси.

Realty Income не спира да купува нови имоти и да се разраства. И това води до повече обороти, повече печалби и постоянно покачване на дивидента. Миналата година придобиха конкурентната компания VEREIT, с което рязко покачиха бройката на имотите си, а тази година влезнаха и при казината и развлеченията с покупки от Wynn Resorts – VIVA LAS VEGAS както се казва :). Нека хвърлим едно око и на оборота и кеша, който компанията взима от операциите си.

ОБОРОТ

Cash Flow от операции

Да, ето такива графики харесвам аз и такива компании, които хем мислят за развитието си и го постигат, хем награждават и акционерите си, доста стабилно и то. Трябва да сме наясно, че подобни компании, които раздават такъв голям дивидент, няма как и да растат като Google и Tesla, които пък изобщо не раздават дивиденти. Много е важно да не подхождаме с погрешни очаквания. В такива компании се инвестира най-вече заради дивидента. Да, те покачват и цената си, но не с по 30% на година, както повечето ТЕХ гиганти да речем.

Realty Income връща около 6% средно годишно за последните 10 години. Като прибавим и дивидента от близо 5%, то можем да приемем, че възвръщаемостта за последните 10 години е 11%, което е супер добре естетсвено, като се има предвид, че дивидента си го получаваме като чист кеш в акаунта ни. Е, данъците не ги слагаме, но това е отделна тема, на която в други статии обръщам внимание.

Добре, това беше любимата моя компания, а сега нека видим още 1 компания с месечни дивиденти.

Stag Industrial (NYSE: STAG)

Това е още един REIT, този път ориентиран изцяло към индустриалните имоти. Тоест, Stag Industrial отдава под наем площи на големи бизнеси, които продават най-вече онлайн и имат нужда от складиране на всичката тази стока естествено. Дивидентната доходност от 4.90% в момента е повече от атрактивна. Компанията не е спирала да плаща и да увеличава дивидента си през последните години. А като ръст в цената на акциите за 10 години, STAG показва 7.41% средно на година. Доста добре, нали? Особено като прибавим и дивидента всеки месец пак на 15-то число.

Всъщност, 40% от индустриалните имоти биват отдадени под наем точно на e-commerce фирми. До 2025-та година търговията онлайн се очаква да покаже ръст от над 50%. За предната петилетка ръстът е над 150%, а всъщност онлайн търговията е още в началния си стадии според много експерти. Тя представлява все още едва около 10% от всички продажби.

Най-големият клиент на STAG е не кой да е, а AMAZON – най-големият retailer в света. Всички виждаме накъде отива светът. Онлайн пазаруването ще навлиза все повече и повече, просто не виждам причина това да спре. То спестява време. И съответно решава този толкова голям проблем… Ето защо мисля, че тази компания, с ориентираността си към точно тази ниша, има голямо бъдеще.

Нека погледнем и оборота и Cash Flow-а от операциите на дружеството. Графиките ще ви харесат. Между другото, Stag Industrial купуват нови имоти всяка година за по около $1 милиард и като цяло това са им и плановете занапред. Развитието ги зове. И аз бих правил същото, когато виждам, че започвам да доминирам в дадена област. Ще искам да доминирам силно.

ОБОРОТ

Cash Flow от операции

Това бяха 2 доста добри, бих казал, компании за регулярна месечна доходност. А какво ще стане, ако реинвестирате получените дивиденти? Замисляте ли се в момента? Ами, ще имате още повече дялове, ще имате още повече печалби и още повече пасивна доходност напред във времето. Видяхме, че по време на кризи и спадове, дивидентите са си дивиденти и когато те идват от такива гиганти, можем да разчитаме на тях.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

14 Responses

 1. Отново много полезно.За реинвестирането на дивидентите как става в traiding 212?

   1. Здравей, отдавна чета всичко в блога и ми е много полезно. Поздравления! Искам да попитам в trading212 къде точно я виждаш тази опция, при мен сякаш я няма, може ли малко по-подробни обяснения? При мен ги изплаща дивидентите и искам да го променя, ако има подобна опция да се реинвестират, но не откривам…

 2. От REITs какво ви е мнението за WP Carey? Изгелжда ми стабилна компания по показатели. Съществуват от 1973-та, дават около и малко над 5 процента дивидент.

   1. Оперират в 24 страни, имат над 1300 обекта (34 процента са в Европа, с останалите в САЩ) с обща заетост над 98 процента. Диверсифицирани са откъм видове площи – имат складове, магазини, индустриални площи, офиси. В топ 10 на клиентите им познатите за мен имена са Метро и Мариот. Нямат голям дълг, а дивидентите им като гледам назад са стабилни и постоянни. CAGR Total return (Капиталова доходност плюс дивиденти) за последните 15 години е над 13 процента.

    1. Благодаря за подробната информация. Със сигурност ще е полезна на всеки, който търси доходност от дивиденти :). Успех ви пожелавам и продължавайте да търсите и намирате добри инвестиционни възможности. Който търси намира, това е самата истина.

     1. Мерси. Успех и на вас. Поздравления за чудесния блог. Много ми помогна за начало на инвестиционния ми път.

 3. Интересно е как ще се отрази средносрочната рецесионна картинка на сектора с недвижимите имоти ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.