Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

3 Метода за пасивен доход

Здравейте, реших да споделя с вас 3 метода за пасивен доход и изкарване на пари от вкъщи, изцяло онлайн. Повечето от методите са изпробвани от мен и аз съм ги използвал в различен етап от развитието си. Докарвали са ми доста добри доходи и са били стабилен side hustle.

Също както и при инвестициите, начините за изкарване на пари от интернет, които ще посоча, са дългосрочен избор. Колкото повече се самообучавате и развивате, толкова повече ще печелите.

В тази статия няма да намерите “бързи” и “лесни” трикове за изкарване на някой лев допълнително. Няма да пиша за игри, лотарии и куп други глупости, които само ще ви изгубят времето. Вместо това, може да го вложите в нещо стойностно, като създаване на продукт или услуга. И тук отново наблягам на това, че най-добрият вариант е да изберем да се занимаваме с нещо, което харесваме. Така съответно ще придадем много висока, дори максимална стойност на service-a, който предлагаме.

Някои от методите са пасивни, други ще изискват вашето внимание по-често. Повечето от тях са безплатни и изискват единствено да им отделите от вашето време. Каквото и да изберете да правите, бъдете сигурни, че с постоянство и качествена работа, то всичко ще се получи, точно както го искате.

Метод 1 – Amazon Kindle Direct Publishing

Amazon Kindle Direct Publishing е услуга, която ви предлага безплатно да публикувате своята книга (eBook) в платформата на Амазон. Може да се организирате и да напишете някаква електронна книга за нещо, от което разбирате. Това може да е например някакъв guide, като “Как да станем добри покер играчи”, “Как да влезем във форма за 30 дни”, “Как да си изберем кола на старо” и каквото още се сетите. Може да е и израз на ваши проучвания и наблюдения, като например “Топ 10 инвестиции за следващите 10 години” или пък “Историята на най-богатите хора”…

Общо взето, надявам се, схванахте логиката. Ако сте добри в нещо и обичате да пишете, систематизирайте мислите си в един .word файл и абсолютно безплатно може да го ъплоуднете в платформата на Амазон, като по този начин книгата ви ще достигне до милиони хора. Тоест, ще има експозиция към милиони потребители.

Естествено, от Amazon ще ви таксуват комисионна за това, че продавате през тях. Има 2 схеми на таксуване, които може да изберете. Те се наричат Royalties и са както следва:

 • 35% Royalty за книги от $0.99 до $2.99
 • 70% Royalty за книги от $2.99 до $9.99

Процентите представляват какво вие получавате след продажба. Тоест, ако вашата е-книга се продава за $9.99, то при продажба ще получите $7, като от тях се изваждат също данъци и някои други такси. Структурата на комисионните може да видите от тук: KDP Pricing

Хубавото при този тип self-publishing книги е, че нямате ограничение колко страници минимум да е книгата. Тя може да е дори 5 или 10 страници, стига да дава достатъчна яснота по даден въпрос или проблем и да се харесва на потребителите. Така те ще оставят положителни ревюта и вашата книга ще се изкачва в класациите.

Така че, ако наистина сте добри в нещо или в няколко неща, създайте една добра e-книга и я пуснете да се предлага в Амазон. Не ви коства нищо, няма месечни и други скрити такси. Дори публикувайте няколко книги, ако имате възможност. Ако имате познания в различни области и смятате, че те могат да решат нечии проблем, да помогнат на някого, то не се колебайте, а постепенно създайте няколко ebooks и ги публикувайте безплатно на разумни цени.

Това може да се окаже много печеливш изцяло пасивен доход за вас. Необходимо е да отделите време за написването на качествено съдържание, но веднъж сторено, може да ви носи приходи за неопределен период във времето.

Аз лично имам 2 книги, които бях публикувал преди доста години, ей така за пробата. Все още, някоя от тях ми носи по някой друг долар. Със сигурност, като намеря време, ще обособя още от моите знания в няколко книги и ще ги публикувам в Amazon Kindle.

Важното, което трябва да знаем е, че книгите трябва да са на Английски език, за да достигнат до всички в цял свят. Има още 3 важни подробности, над които трябва да поработите.

1. Хубава корица (cover) за вашата книга

Постарайте се корицата ви да грабва внимание. Добре изпипаната корица ще продава книгата ви по-добре. Аз лично преди време предлагах подобна услуга във FIVERR, а именно създаване на визия за електронни книги (eBooks), както и изграждане на отделен уебсайт, откъдето всеки може да си закупи книгата.

Сега има доста безплатни уебсайтове и програми, като Pixlr, с чиято помощ може да оформите много добре изглеждащи корици. Разбира се, винаги може да наемете някого да ви изработи подобен cover.

2. Заглавие (Title)

Помислете много добре над заглавието на книгата си. То трябва да привлече вниманието на бъдещите клиенти. Нека да е нещо хващащо окото, нещо интригуващо или просто нещо, което точно хората търсят. Трябва да звучи като решение на някакъв проблем. Измислете го кратко и ясно, така че просто да поражда интерес при пръв поглед. Може да направите например едно по-голямо заглавие от 2 или 3 думи, а след него или под него да поставите подзаглавие с по-малък шрифт. Използвайте ключови думи.

3. Описание (Description)

Опишете накратко за какво иде реч в книгата ви. Какво да очакват хората, какво ще научат от нея. Тук също използвайте ключови думи и наблегнете на кратки и ясни изречения. Нека описанието, също както и заглавието, да звучат убедително. Съветът ми е да не копирате заглавия или описания от други автори. Това може само да ви навреди.

Преди да upload-нете готовият продукт, направете проучване за подобни ebooks от други автори и вижте по какви заглавия и ключови думи те излизат в търсачката. Това може да ви помогне за допълнителни идеи и евентуално промяна по някой от параметрите.

След като оформите всички тези детайли, качете книгата си в платформата на Амазон и тя ще е видима до 24-48 часа.

Има вариант отначало, а и за в бъдеще, да пускате книгата си като give away, т.е. да може да се сваля безплатно за няколко дни. Препоръчвам ви да използвате тази възможност още при публикуването. Така доста хора биха си я свалили, прочели, и оставили положително ревю.

Ще имате също и възможност да публикувате книгата си и в хартиен екземпляр (paperback copy), също с пълното съдействие на Amazon.

Може да се регистрирате в платформата и да разгледате всички възможности и помощни материали, които са налични – KDP SIGN UP

Ако ви се отдава да изразявате мислите си и знанията си в писмен вид, то Kindle Direct Publishing е добра възможност да стартирате и да имате експозиция до най-голямата аудитория за книги в света. Amazon държи 80% от този пазар.

Най-вероятно също сте чували и за audible. Това е услугата на Амазон за аудио книги. Веднъж, когато имате публикувана книга в Amazon Kindle, може също да я запишете и в аудио формат и така тя да достигне до още по-голяма аудитория.

Този вид audio books са все по-често приложими и навлизат на пазара с всичка сила. Аз лично използвам такива “книги” докато пътувам със самолет или тренирам.

Платформата, която трябва да използвате за този вариант е https://www.acx.com/. Имате опция да заплатите на професионалисти да озвучат книгата ви (препоръчвам го) или също сами да направите записа. Изборът е ваш.

Този метод е добра възможност за пасивни доходи в дългосрочен план, тъй като изисква главно вашето време по създаването на продукта. След това книгите ви са налични за всички потребители и от вас се изисква единствено да прибирате печалбите от продажбите.

Няма гаранция, че вашата книга ще се продава добре, или че всичките ви книги ще се харчат, но също не е гарантирано и че това няма да стане. Като всяко друго нещо с перспектива, трябва да вложим труд, умения, постоянство и търпение, и вероятността нещата да се получат се увеличава многократно.

Метод 2: FIVERRfiverr.com

Fiverr е страхотна платформа за freelancer-и. Там можете да предложите своите услуги напълно безплатно, като при продажбата им ви се удържа 20% комисионна.

Платформата има страшно много потребители и може би е най-популярната в този клас уебсайтове, свързващи хора, търсещи услуги, с хора, предлагащи определени услуги (фрилансъри).

Тук можете да се развихрите в колкото области искате и да споделите своите знания по даден въпрос като изработите продукт или услуга, които други потребители от “отсрещната страна” търсят.

Владеете ли някакъв чужд език? Предложете преводаческите си услуги. Или пък умеете да рисувате, да изработвате лога и други визии? Стартирайте подобна услуга тогава. А може би владеете видео и аудио обработка, създаване на уебсайтове, програмиране, готвене, дори играене на видео игри, развиване на канали в социалните мрежи и какво ли още не…категориите във fiverr, които може да изберете са наистина супер много и поне няколко от тях ще паснат на вашите умения. Разгледайте ги сами: https://www.fiverr.com/categories

Създаването на услуга във файвър се нарича Gig, и както вече споменах е напълно безплатно. След като някой закупи service-a, който продавате, платформата ви таксува с 20% от цената, която сте обявили и ви изплаща остатъка. Ако например продавате видео курс или видео уроци по body building за $20, то след удръжката ще имате $16 по сметката си. Парите може да изтеглите към банковата си сметка или PayPal.

Когато някой поръча продукта или услугата, която предлагате, може да се свържете с него чрез live chat и така да доуточните детайлите по поръчката. Чата на живо важи и за запитвания преди закупуване на дадена услуга. Потребителите, които са избрали вас, могат да оставят ревюта под service-ите, които предлагате и така те ще са все по-видими за повече хора.

Наистина няма ограничение в това какъв вид услуга може да предлагате, така че, бъдете креативни и се опитайте да придадете максимална стойност на това, което правите. Така това ще се оценява от хората, които поръчват, те ще ви станат потенциални и постоянни клиенти, а и ще печелите все по-добри позиции в платформата.

Аз съм използвал Fiverr и нещата при мен се получаваха доста добре. Сдобих се с трайна клиентела и хора, с които работих извън платформата, като съответно вече не ми се удържаха 20% комисионна.

Възможностите за постоянно увеличаващи се доходи тук са наистина големи. Макар и по не толкова пасивен начин, извършването на подобни услуги чрез файвър би ви носило едни много добри странични доходи, а може да изберете да превърнете това и в постоянно ваше занимание. Много хора го направиха и просперират с този избор.

Разгледайте сайта и си изберете side hustle. Вложете време, старание, упоритост и постоянство и със сигурност ще започнете да виждате как вашите GiG-ове започват да се поръчват. Но отново споделям с вас, че тук качеството на услугата е определящо и ако вложите стойност, то хората ще го оценят и ще продължат да поръчват вашите услуги.

Метод 3 – UDEMY

udemy.com е платформа за онлайн курсове. Тук създателите на тези курсове се наричат инструктори (instructors), а потребителите, които закупуват съответният курс – студенти (students). Udemy има 35 милиона регистрирани студенти и 57 000 инструктора.

Платформата ви дава възможност напълно безплатно да създадете и публикувате вашият курс. За това разбира се, всеки път, когато някой го закупи, udemy ще ви удържа комисионна в размер на 50% от цената на продукта при обикновени условия, ако курсът ви е наличен и се менажира само и единствено от платформата.

Онлайн курсовете, които може да създавате, също както и при Fiverr, нямат ограничение. Те може да са под формата на слайдове, текст или видео. За предпочитане естествено са видео курсовете.

За 2019-та година, най-продаваният курс в udemy е донесъл на създателя му 4.7 милиона долара. Това е курс за програмиране на python.

Разгледайте платформата и ще видите, че ще намерите много разновидни видео уроци във всякакви сфери – търгуване на фондовата борса, инвестиране в недвижимо имущество, дизайн, маркетинг, social marketing, personal development, музика, фотография и какво ли още не.

Намерете вашата ниша и създайте качествен онлайн курс, за предпочитане под формата на видео лекции. Ъпдейтвайте този курс редовно, отговаряйте на въпросите, които потребителите ви задават. Така, положителните ревюта няма да закъснеят и курса ви ще добива все повече популярност.

Има 3 начина за определяне на комисионните:

 1. Udemy Organic: Първият level, както вече споменах, е когато някой browse-ва из udemy, потърси и попадне на вашият курс. Тогава вашият дял е 50% от продажната цена. Останалите 50% отиват при udemy. Имайте предвид, че това е огромна платформа с десетки милиони потребители. Ако предлагате качествен продукт, то той ще се продава.
 2. Instructor Promotion: Вторият начин е чрез използване на ваш coupon code или refferal link. Тук прибирате 97% от продажната цена, т.е. само 3% ви се удържат от платформата. Когато продавате лично вие курса си с този код от udemy, приходите както виждате са най-големи. Ако имате вече утвърдени клиенти, имейл листи, youtube subscriber-и и всякакъв друг вид аудитория, то може да им предоставите кода или рефералният линк и те да закупят продукта директно от вас. Така например за курс от $100, вие ще получите $97.
 3. Paid User Acquisition Channel Sales: Третият начин е да позволите на udemy да пуска вашият курс на промоции, да го рекламира и предлага в своите широки международни мрежи. Този вариант ще ви носи 25% дял от цената на продукта, но за сметка на това ще има доста по-голяма експозиция.

Разгледайте подробно схемите за revenue, които платформата предлага: Udemy Revenue Share

Този метод не е изпробван лично от мен, но имам приятели, които го практикуват. Аз със сигурност ще листна поне един онлайн курс в udemy тази година, като целта ми ще е да scale-вам с още хубави и качествени курсове, носещи стойност и решаващи проблеми.

Това бяха 3 начина за пасивни доходи, които може да предприемете през 2021. Както виждате, те могат да бъдат един добър източник на средства, и то дългосрочно. Който и да изберете, няма да сбъркате. А защо не и 3-те?

Със сигурност, времето прекарано в тези платформи за създаване на продукт или услуга, ще обогати вашите знания и опит значително.

Разбира се, тогава може да решите вие лично да се заемете с промотирането на вашите продукти като книги, tutorial-и или услуги, които предлагате. Добър избор е създаването на уебсайт и превръщането му в разпознаваем brand.

Друга добра опция е стартиране на youtube канал, развиване на instagram и facebook аудитория, чрез които ще достигате до още повече клиенти. Но за това ще има и още статии от това естество.

ВАЖНО: Аз не рекламирам никоя от посочените платформи, и както сте забелязали, дори не съм сложил афилиейт линкове към тях. Съдържанието е изцяло информативно и не подтиква към действие. Не мога да ви обещая, че тези методи ще проработят за вас, както са работили за мен. Дали това ще стане, зависи изцяло от вас самите, от вашите усилия и намерения.

В бъдеще ще обърна внимание на още методи за изкарване на пари, най-вече онлайн. Защото така можем да достигнем до огромен брой хора и да им представим нашият продукт. Няма смисъл да се ограничаваме за дадени пазари, след като имаме възможност да се разпрострем в целият свят. Нека сами не си слагаме ограничения, а да се възползваме максимално от възможностите, които ни предоставя нашето съвремие и технологиите.

Благодаря ви за вниманието и до следващият път!

Ако статията ви е била полезна, бих се радвал, ако я споделите в социалните мрежи или с ваши приятели и познати, които търсят начини за дългосрочен пасивен доход. За целта може да използвате social бутоните след статията.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

4 Responses

 1. Здравейте и благодаря за страхотната статия. Дължим ли данъци върху приходите от Fiverr, Udemy и Kindle publishing и ако дължим, как ги декларираме в Годишната Данъчна Декларация по чл. 50?

  1. Ето и отговорите от компетентен счетоводител (Марина Мучакова):

   1. Киндъл-това са авторски възнаграждения. Приложение 3 в ГДД по чл. 50. Без осигуровки. Доход от чужбина. С право на 40% нормативно признат разход.
   2. Udemy, аналогично на Киндъл. Авторски права върху клипове.
   3. Fiverr е за фрийланс и платформата събира комисионни.И заради тях трябва да се регистрираме по чл 97а ЗДДС по ДДС 7 дни преди да получим първото си плащане. Ако платформите не ни удържат данък при източника на дохода, тук плащаме 10%. При фрийлансът се допускат 25% нормативно признати разходи, дължат се и осигуровки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.