3 Начина да сме По-Богати

В тази статия ще разгледам 3 начина за придобиване на по-високи доходи. Това ще ви даде възможност да отделяте стабилна сума всеки месец и да я инвестирате в активи. Както съм отбелязвал и преди, интелигентният начин да забогатеем е като не бързаме и инвестираме парите си в активи, които след това ще ни носят пасивен доход. С помощта на времето и сложната лихва, това е напълно осъществимо и не е необходимо да инвестираме милиони, за да се пенсионираме по-рано и да разполагаме с времето и парите си.

1-ви Начин – По-високо платена работа

Първият начин за по-големи доходи, който може да предприемете, е да си намерите работа с по-високо заплащане. Ще бъда честен с вас, че това не е моят “любим” метод. Аз съм ЗА това парите да работят за нас, а не ние за тях. Но в началото, както и повечето хора, аз също съм работил за заплата и благодарение на това, че тя е била по-висока, аз имах възможност да стартирам с инвестициите.

Но това, че работата ми беше много високо заплатена, не означава, че съм късметлия или че някой ме е “уредил” на подобно работно място. Напротив, аз постигнах всичко сам. Обучавах се в продължение на 7 години, за да достигна високото заплащане. Макар и днес ясно да виждам, че съм могъл да използвам това време много по-пълноценно, няма как да отрека, че парите, които ми е донесла работата, бяха капитала, с който започнах моите лични проекти.

Ако сега сте в своите млади години, то бих ви препоръчал да се ориентирате към работа, която е наистина добре заплатена. Такива са например позициите в IT сферата. Макар и в България да не сме толкова добре заплатени в този сектор, както са служителите в Западна Европа, то със сигурност можем да твърдим, че и у нас има глад за подобни кадри и заплащането е доста над средното.

Реализацията в сферата на информационните технологии би ви осигурила доход, който се увеличава постоянно с вашият опит. И макар отначало да работите за 1500 или 2000 лв, то имайте предвид, че опита, който ще придобиете с времето ще ви изстрелва постоянно към нови възможности и участия в проекти, които ще ви носят още повече пари.

Имайки необходимите знания в този сегмент, един ден, спокойно може да започнете свои начинания, да работите изцяло за себе си и дори да наемате хора, които да ви помагат. И дори можете да правите всичко това от вкъщи или откъдето другъде пожелаете.

Съвета ми към вас е винаги да работите нещо, което ви е интересно и от което виждате, че ще придобиете знания, които след това ще може да използвате в своя полза. Отначало, винаги работете за знания, а не за пари. Когато имате необходимите качества, парите идват неизбежно. Но не позволявайте финансовата страна да замъгли ума ви. Винаги знайте към какво се стремите и нека работата ви за заплата да бъде част от плана ви за вашето финансово бъдеще. Например, дайте си 1, 2 или 3 години, през които ще работите и ще придобивате знания и съответно ще получавате добро заплащане. Намерете баланса. През това време, мислете и започвайте вашите лични проекти. И се гответе за момента, в който ще работите за себе си, а не за някой друг.

2-ри Начин – Не харчете пари за Пасиви

Света, в който живеем и всичко материално, което ни заобикаля, ни подтиква да харчим. Да, наистина е така. Всичко ни кара да харчим и харчим и харчим. Да купуваме неща, които не можем да си позволим, да пазаруваме на кредит и да затъваме с всеки изминал месец. Това е пагубно за портфейла на всеки един човек, който се пусне по това течение.

Но как да спрем да харчим по-голямата част от парите си за пасиви ?

Аз не съм почитател на намаляването на разходите. За мен по-добър вариант е да увеличим приходите си и да имаме пълен контрол върху активите си. Но има неща, които наистина е добре да спрем да правим, за да можем да пренасочим част от доходите си към инвестиции.

На първо време, определете добре какви активи и какви пасиви притежавате. Ако сега прохождате в света на инвестициите, то най-вероятно активите изобщо ще липсват при вас. Най-вероятно ще сте се обградили с пасиви и разходи, за които плащате всеки месец от заплатата си. Намаляването на пасивите и разходите по “умен” начин ще допринесе за това да разполагате с по-голяма сума, за да придобивате активи.

Ще ви дам един пример: Един от най-големите пасиви, които може да притежавате е вашият личен автомобил. В България е много често срещано, хора с доходи от около 1500 лв на месец, да карат кола, която струва много над годишното им възнаграждение. За придобиването на този пасив, хората най-често прибягват към теглене на кредит, чрез който закупуват желаното превозно средство.

Ако теглите заем, за да си закупите кола, то вие не може да си я позволите и тя съответно става бреме за вашият бюджет. Вместо това, може да закупите автомобил според възможностите си, който ще ви върши същата работа.

Другият капан, в който попадат по-високо заплатените хора, е лизингът на автомобили. Първо, за придобиване на такъв пасив, ще трябва да дадете първоначална вноска от 15-20% от цената. Ако предположим, че превозното средство струва 60 000 лв, то 20% са точно 12 000 лв. След това обаче следва лизинг на стойност от около 800 лв на месец в продължение на 5 години. Това е доста дълъг период с доста голяма месечна вноска, но не си мислете, че разходите свършват дотук, защото дори не споменаваме и лихвите по лизинга.

Ще бъдете задължени да сключвате застраховка автокаско от около 2000 лв на година като минимум. Освен това, ще трябва да поддържате колата си само в оторизиран сервиз на марката, а там цените за смяна на масло например са доста по-високи. Така че, 1000 лв на месец може да се вземат като абсолютен минимум, за да карате автомобила, който сте пожелали.

А какво ще кажете да си купите кола, която може да си позволите в кеш и през следващите 5 години да инвестирате тези 1000 лв на месец в активи. Това прави 60 000 лв за целият период. Това е доста голяма сума, която може да предопредели финансовото ви бъдеще.

Да речем, че сте избрали да инвестирате парите си в акции, например на APPLE. Компанията е върнала средно около 28% годишно за последните 6 години. Това би означавало, че инвестицията ни от 60 000 лв би ни донесла 104 000 лв за период от 5 години с помощта на сложната лихва.

Може да изберете друг тип инвестиция, например в някой добре диверсифициран ETF. Доходността също няма да е ниска, повярвайте ми. И в края на периода (5 години) може да изтеглите горницата, да си закупите желаният автомобил, а останалите пари отново ще работят за вас през следващите години.

Добра опция е също и недвижимото имущество. Използвайте тези 60 000 лв за първоначални вноски за 2 малки апартамента, които може да отдавате под наем. Наемателите ще изплащат ипотеките ви, а след определен период, наемът ще е по-висок (в това няма съмнение), доходите ви ще се увеличават и ще имате възможност да закупите автомобила, който желаете.

Други пасиви, които могат да ви спъват по пътя ви да станете по-богати: скъпи ваканции, скъпи телефони, скъпи вечери, скъпи хобита. Имайте предвид, че ако вместо телефон за 150 лв на изплащане, си вземете такъв за 15 лв, вероятността по-евтиният модел да ви върши същата работа е над 90%. Спестените 135 лв може да инвестирате.

Това са само прости примери от ежедневието, за които повечето от нас не се замислят, но е факт, че това са неоправдани разходи. Много по-умно би било да не се подлъгваме по подобни пасиви, а вместо това да действаме стратегически и да влагаме парите си за нашето бъдеще, да ги влагаме в активи. Това неминуемо ще ни донесе успех един ден.

Това не е ограничаване на разходите, а по-скоро елиминиране на ненужните такива. Запитайте се – дали наистина си заслужава да пръскате пари за такива пасиви ? Оптимизирайте разходите си и така си осигурете свободни пари за инвестиране в активи.

3-ти Начин – Занимавайте се с това, което обичате и то ще ви направи богати.

Този начин е моят фаворит за по-голямо богатство. Както вече съм споменавал, правейки нещо, в което наистина сме добри и което ни доставя удоволствие, неизбежно му придаваме максимална стойност. Няма по-продуктивен човек от този, който обича това, което прави. Ето защо, всички най-богати хора, всички за които се сещате, са превърнали нещата, които харесват в бизнеси, които им носят милиарди годишно.

Изберете това, което ви харесва и се развийте в тази област. И не говоря за висше образование. Самообразоването е това, което ще ви направи богати. Всеки има нещо, в което е адски добър. Може на първо време да не го отчитате, но не спирайте да се вглеждате и вслушвате в себе си. Не спирайте да търсите онази ваша страст, онова нещо, в което сте най-добри.

Когато веднъж го откриете, отдайте му се. Направете всичко, раздайте се максимално. Развивайте се в тази област и не се прекланяйте пред трудности. Просто от време на време упорствайте повече, но никога не се отказвайте. Изградете си бизнес план, намерете партньори и действайте.

Разбира се, не е нужно да напускате работата си. Винаги ще намерите време по 1 или 2 часа през деня или вечерта да се отдадете на свои проекти, които ще определят вашето финансово бъдеще. Аз например, докато учих в университет и едновременно работих, успявах да отделям по няколко часа вечер и се занимавах с това, което ме влечеше и което днес ми носи добри доходи.

Намерете своето призвание, това, в което сте добри, и го превърнете в Side Hustle, а след това в бизнеса (проекта) на живота си. Бъдете жадни за знания и за допълнителни доходи (Make More Money). Тази жажда ще ви отведе до върха. И не се страхувайте да допускате грешки, защото това е единственият доказан правилен начин за успех. Учете се постоянно, винаги поставяйте под въпрос всичко, което ви се поднася и винаги бъдете готови да дадете всичко от себе си. Няма страшно, правите го за вас самите.

И не на последно място, забавлявайте се ! Ако пътя, който извървявате не ви носи удовлетворение, променете нещо. Направете така, че да вървите напред постоянно с хъс и устременост и това да ви носи най-голямото удоволствие. Раздавайте стойност, не я пазете за себе си. Бъдете успешни, бъдете необикновено успешни в своите собствени очи и вярвайте в това, което правите.

Успех !

Ако тази статия е грабнала вниманието ви, може да я споделите с ваши приятели и познати и по този начин тя да достигне до повече хора.

🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi. Повече детайли и условия ТУК

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционна консултация и персонално изграждане на портфолио, което е съобразено с вашите индивидуални цели и възможности, не се колебайте да се свържете с мен:

Инвестиционни Консултации и Дългосрочни Портфолиа

Ако искате да ви покажа как Аз инвестирам на фондовата борса, какви са всички стъпки, които следвам при избор на акции и ETF-и, както и редица други практики, методи и способи за успешно управление на дългосрочно портфолио, то хвърлете едно око на индивидуалните обучения в реално време, които предлагам:

ОБУЧЕНИЯ

Безплатният бюлетин за angelovdimitar.com е достъпен за всеки след регистрация с имейл – Абонирай се

Ако искате да получавате известия на вашето устройство всеки път, когато публикувам ново съдържание, абонирайте се за известия от камбанката в долният десен ъгъл.

Благодаря ви и до следващият път !

Споделяне

3 Responses

  1. Извинявай, но в точка 2 логиката ти куца. За автомобил на лизинг не ти трябват 60 000 лв. в брой, а само за първоначалната вноска. И след това да кажем по 1000 лв. разходи на месец. Така че не можеш да даваш като пример инвестиция от 60 000 лв. наведнъж, защото реално човекът ги няма. Той има по 1000 лв. на месец. Дори да сложим първоначално закупуване на акции за 12 000 лв (което не е малка сума и трябва да си много сигурен в какво ги слагаш, защото нали “ползвайте само парите, които може да загубите”) и после всеки месец да купуваш акции за 1000 лв., за 5 години в никакъв случай няма да имаш 104К, показани на графиката. А някой да заложи 60 000 лв. в акциите на една компания никак не си го представям да стане.

      1. Аз за колата разбрах, за инвестициите не ми беше ясно, но намерих калкулатора, който си ползвал и тогава вече проумях как, какво и защо се получава 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.