3 Начина да сме По-Богати

FavoriteLoadingПрочети по-късно

В тази статия ще разгледам 3 начина за придобиване на по-високи доходи. Това ще ви даде възможност да отделяте стабилна сума всеки месец и да я инвестирате в активи. Както съм отбелязвал и преди, интелигентният начин да забогатеем е като не бързаме и инвестираме парите си в активи, които след това ще ни носят пасивен доход. С помощта на времето и сложната лихва, това е напълно осъществимо и не е необходимо да инвестираме милиони, за да се пенсионираме по-рано и да разполагаме с времето и парите си.

1-ви Начин – По-високо платена работа

Първият начин за по-големи доходи, който може да предприемете, е да си намерите работа с по-високо заплащане. Ще бъда честен с вас, че това не е моят „любим“ метод. Аз съм ЗА това парите да работят за нас, а не ние за тях. Но в началото, както и повечето хора, аз също съм работил за заплата и благодарение на това, че тя е била по-висока, аз имах възможност да стартирам с инвестициите.

Но това, че работата ми беше много високо заплатена, не означава, че съм късметлия или че някой ме е „уредил“ на подобно работно място. Напротив, аз постигнах всичко сам. Обучавах се в продължение на 7 години, за да достигна високото заплащане. Макар и днес ясно да виждам, че съм могъл да използвам това време много по-пълноценно, няма как да отрека, че парите, които ми е донесла работата, бяха капитала, с който започнах моите лични проекти.

Ако сега сте в своите млади години, то бих ви препоръчал да се ориентирате към работа, която е наистина добре заплатена. Такива са например позициите в IT сферата. Макар и в България да не сме толкова добре заплатени в този сектор, както са служителите в Западна Европа, то със сигурност можем да твърдим, че и у нас има глад за подобни кадри и заплащането е доста над средното.

Реализацията в сферата на информационните технологии би ви осигурила доход, който се увеличава постоянно с вашият опит. И макар отначало да работите за 1500 или 2000 лв, то имайте предвид, че опита, който ще придобиете с времето ще ви изстрелва постоянно към нови възможности и участия в проекти, които ще ви носят още повече пари.

Имайки необходимите знания в този сегмент, един ден, спокойно може да започнете свои начинания, да работите изцяло за себе си и дори да наемате хора, които да ви помагат. И дори можете да правите всичко това от вкъщи или откъдето другъде пожелаете.

Съвета ми към вас е винаги да работите нещо, което ви е интересно и от което виждате, че ще придобиете знания, които след това ще може да използвате в своя полза. Отначало, винаги работете за знания, а не за пари. Когато имате необходимите качества, парите идват неизбежно. Но не позволявайте финансовата страна да замъгли ума ви. Винаги знайте към какво се стремите и нека работата ви за заплата да бъде част от плана ви за вашето финансово бъдеще. Например, дайте си 1, 2 или 3 години, през които ще работите и ще придобивате знания и съответно ще получавате добро заплащане. Намерете баланса. През това време, мислете и започвайте вашите лични проекти. И се гответе за момента, в който ще работите за себе си, а не за някой друг.

2-ри Начин – Не харчете пари за Пасиви

Света, в който живеем и всичко материално, което ни заобикаля, ни подтиква да харчим. Да, наистина е така. Всичко ни кара да харчим и харчим и харчим. Да купуваме неща, които не можем да си позволим, да пазаруваме на кредит и да затъваме с всеки изминал месец. Това е пагубно за портфейла на всеки един човек, който се пусне по това течение.

Но как да спрем да харчим по-голямата част от парите си за пасиви ?

Аз не съм почитател на намаляването на разходите. За мен по-добър вариант е да увеличим приходите си и да имаме пълен контрол върху активите си. Но има неща, които наистина е добре да спрем да правим, за да можем да пренасочим част от доходите си към инвестиции.

На първо време, определете добре какви активи и какви пасиви притежавате. Ако сега прохождате в света на инвестициите, то най-вероятно активите изобщо ще липсват при вас. Най-вероятно ще сте се обградили с пасиви и разходи, за които плащате всеки месец от заплатата си. Намаляването на пасивите и разходите по „умен“ начин ще допринесе за това да разполагате с по-голяма сума, за да придобивате активи.

Ще ви дам един пример: Един от най-големите пасиви, които може да притежавате е вашият личен автомобил. В България е много често срещано, хора с доходи от около 1500 лв на месец, да карат кола, която струва много над годишното им възнаграждение. За придобиването на този пасив, хората най-често прибягват към теглене на кредит, чрез който закупуват желаното превозно средство.

Ако теглите заем, за да си закупите кола, то вие не може да си я позволите и тя съответно става бреме за вашият бюджет. Вместо това, може да закупите автомобил според възможностите си, който ще ви върши същата работа.

Другият капан, в който попадат по-високо заплатените хора, е лизингът на автомобили. Първо, за придобиване на такъв пасив, ще трябва да дадете първоначална вноска от 15-20% от цената. Ако предположим, че превозното средство струва 60 000 лв, то 20% са точно 12 000 лв. След това обаче следва лизинг на стойност от около 800 лв на месец в продължение на 5 години. Това е доста дълъг период с доста голяма месечна вноска, но не си мислете, че разходите свършват дотук, защото дори не споменаваме и лихвите по лизинга.

Ще бъдете задължени да сключвате застраховка автокаско от около 2000 лв на година като минимум. Освен това, ще трябва да поддържате колата си само в оторизиран сервиз на марката, а там цените за смяна на масло например са доста по-високи. Така че, 1000 лв на месец може да се вземат като абсолютен минимум, за да карате автомобила, който сте пожелали.

А какво ще кажете да си купите кола, която може да си позволите в кеш и през следващите 5 години да инвестирате тези 1000 лв на месец в активи. Това прави 60 000 лв за целият период. Това е доста голяма сума, която може да предопредели финансовото ви бъдеще.

Да речем, че сте избрали да инвестирате парите си в акции, например на APPLE. Компанията е върнала средно около 28% годишно за последните 6 години. Това би означавало, че инвестицията ни от 60 000 лв би ни донесла 104 000 лв за период от 5 години с помощта на сложната лихва.

Може да изберете друг тип инвестиция, например в някой добре диверсифициран ETF. Доходността също няма да е ниска, повярвайте ми. И в края на периода (5 години) може да изтеглите горницата, да си закупите желаният автомобил, а останалите пари отново ще работят за вас през следващите години.

Добра опция е също и недвижимото имущество. Използвайте тези 60 000 лв за първоначални вноски за 2 малки апартамента, които може да отдавате под наем. Наемателите ще изплащат ипотеките ви, а след определен период, наемът ще е по-висок (в това няма съмнение), доходите ви ще се увеличават и ще имате възможност да закупите автомобила, който желаете.

Други пасиви, които могат да ви спъват по пътя ви да станете по-богати: скъпи ваканции, скъпи телефони, скъпи вечери, скъпи хобита. Имайте предвид, че ако вместо телефон за 150 лв на изплащане, си вземете такъв за 15 лв, вероятността по-евтиният модел да ви върши същата работа е над 90%. Спестените 135 лв може да инвестирате.

Това са само прости примери от ежедневието, за които повечето от нас не се замислят, но е факт, че това са неоправдани разходи. Много по-умно би било да не се подлъгваме по подобни пасиви, а вместо това да действаме стратегически и да влагаме парите си за нашето бъдеще, да ги влагаме в активи. Това неминуемо ще ни донесе успех един ден.

Това не е ограничаване на разходите, а по-скоро елиминиране на ненужните такива. Запитайте се – дали наистина си заслужава да пръскате пари за такива пасиви ? Оптимизирайте разходите си и така си осигурете свободни пари за инвестиране в активи.

3-ти Начин – Занимавайте се с това, което обичате и то ще ви направи богати.

Този начин е моят фаворит за по-голямо богатство. Както вече съм споменавал, правейки нещо, в което наистина сме добри и което ни доставя удоволствие, неизбежно му придаваме максимална стойност. Няма по-продуктивен човек от този, който обича това, което прави. Ето защо, всички най-богати хора, всички за които се сещате, са превърнали нещата, които харесват в бизнеси, които им носят милиарди годишно.

Изберете това, което ви харесва и се развийте в тази област. И не говоря за висше образование. Самообразоването е това, което ще ви направи богати. Всеки има нещо, в което е адски добър. Може на първо време да не го отчитате, но не спирайте да се вглеждате и вслушвате в себе си. Не спирайте да търсите онази ваша страст, онова нещо, в което сте най-добри.

Когато веднъж го откриете, отдайте му се. Направете всичко, раздайте се максимално. Развивайте се в тази област и не се прекланяйте пред трудности. Просто от време на време упорствайте повече, но никога не се отказвайте. Изградете си бизнес план, намерете партньори и действайте.

Разбира се, не е нужно да напускате работата си. Винаги ще намерите време по 1 или 2 часа през деня или вечерта да се отдадете на свои проекти, които ще определят вашето финансово бъдеще. Аз например, докато учих в университет и едновременно работих, успявах да отделям по няколко часа вечер и се занимавах с това, което ме влечеше и което днес ми носи добри доходи.

Намерете своето призвание, това, в което сте добри, и го превърнете в Side Hustle, а след това в бизнеса (проекта) на живота си. Бъдете жадни за знания и за допълнителни доходи (Make More Money). Тази жажда ще ви отведе до върха. И не се страхувайте да допускате грешки, защото това е единственият доказан правилен начин за успех. Учете се постоянно, винаги поставяйте под въпрос всичко, което ви се поднася и винаги бъдете готови да дадете всичко от себе си. Няма страшно, правите го за вас самите.

И не на последно място, забавлявайте се ! Ако пътя, който извървявате не ви носи удовлетворение, променете нещо. Направете така, че да вървите напред постоянно с хъс и устременост и това да ви носи най-голямото удоволствие. Раздавайте стойност, не я пазете за себе си. Бъдете успешни, бъдете необикновено успешни в своите собствени очи и вярвайте в това, което правите.

Успех !

Ако тази статия е грабнала вниманието ви, може да я споделите с ваши приятели и познати и по този начин тя да достигне до повече хора.

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционна консултация и персонално изграждане на портфолио, което е съобразено с вашите индивидуални цели и възможности, не се колебайте да се свържете с мен:

Инвестиционни Консултации и Дългосрочни Портфолиа

Ако искате да ви покажа как Аз инвестирам на фондовата борса, какви са всички стъпки, които следвам при избор на акции и ETF-и, както и редица други практики, методи и способи за успешно управление на дългосрочно портфолио, то хвърлете едно око на индивидуалните обучения в реално време, които предлагам:

ОБУЧЕНИЯ

Безплатният бюлетин за angelovdimitar.com е достъпен за всеки след регистрация с имейл – Абонирай се

Ако искате да получавате известия на вашето устройство всеки път, когато публикувам ново съдържание, абонирайте се за известия от камбанката в долният десен ъгъл.

Благодаря ви и до следващият път !

Споделяне

Вашият коментар