Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

S&P 500 DCA Стратегия | Пенсионен Фонд

Здравейте, приятели! Един от най-често задаваните въпроси към мен на дневна база от всякакъв тип хора, на всякаква възраст е: “Да инвестирам ли сега или да изчакам?” Отговорите, които давам са донякъде еднакви, но все пак се различават в известна степен в зависимост от профила на всеки един инвеститор – от неговите намерения, очаквания и “носене” на риск.

С индивидуалните консултации, които провеждам за изграждане на портфолиа за дългосрочни инвестиции, основна тема на разговор е периодът, който съответният инвеститор си определи. В тази статия ще обърнем внимание на 3 основни неща: колко всъщност е дългосрочен дългосрочният ни хоризонт; кои активи можем да изберем “до пенсия” и как да реагираме на различни пазарни обстановки.

Дългосрочен хоризонт

Първо, винаги започваме с периода, който сме си определили за дадена инвестиция. Една дългосрочна инвестиция не може да бъде по-малка от 10 години. Тя може да е “по-къса”, но рискът да не спечелим колкото очакваме е доста голям в тези случаи. Ние естествено можем да направим равносметка на 3-тата, 5-тата, 7-мата година или на друг период, да пренастроим инвестициите си, ако очевидно сме допуснали някакви сериозни грешки или пък парите ни затрябват по-рано и просто разпродадем и изтеглим.

Но изключвайки тези странични неща, които може да възникнат, ако приемем, че сме избрали актив, в който си заслужава да инвестираме с Dollar Cost Average стратегията и по този начин да трупаме парите си и те да се увеличават повече и повече със сложната лихва, то от нас се изисква само да проявим постоянство, характер, воля и да следваме плана си. Толкова е лесно… но на думи, на практика не толкова :).

Активи за постоянно инвестиране

Трудно е да приемеш, че нещо, в което започнеш да инвестираш сега, ще ти носи ползи за период от 20 години напред. Още по-трудно е да намериш такъв актив и да приемеш, че именно инвестицията в него ще ти помогне да постигнеш финансовите си цели.

А още по-трудно става, когато тепърва навлизаш в сферата на инвестициите и чуваш противоречиви мнения от различни хора, кои супер позитивно настроени, кои супер негативно и активът, в който се целиш “нещо не се представя добре” напоследък.

Истината обаче е, че за един дори начинаещ инвеститор, проявил желание и воля да научи основните принципи на дългосрочните инвестиции, няма нищо трудно във вземането на инвестиционно решение за 20 години напред.

Не веднъж съм казвал, че рискът сме самите ние, когато се погледнем в огледалото. Ние носим риска за себе си с това, което знаем и най-важното с това, което не знаем. Затова препоръчвам на всички, които искат да започнат да инвестират, да не го правят ей така на сляпо, защото са видели, че някой в youtube или instagram, а вече и в tik-tok, препоръчва да се инвестира в тази компания или в онази компания и т.н.

Образовайте се! Ограмотете се за финансите, за инвестициите, за икономиката. Това ще ви е единствено и само от голяма полза, ако искате да имате безпроблемно бъдеще за своите пари. Отделете време и го направете, няма как да сбъркате. Тези часове, които отделите, за да усвоите тази материя, ще са една от най-силните ви инвестиции с доказана възвръщаемост 🙂

А къде можете да го направите? Откъде може да придобиете знания? Ами, започнете да гледате видеата ми едно по едно и също да четете статиите от angelovdimitar.com :). Това е най-лесният вариант, който мога да ви предложа и който със сигурност ще сработи за вас, както вече сработи за хиляди хора от България.

А ако искате да скъсите времето и да получите още по-синтезирана, фокусирана и конкретна информация, изберете някой от курсовете и обученията по инвестиране, които предлагам. Избирайки някоя от моите услуги, ставате и част от затворено инвестиционно общество в затворена фейсбук група, както и се присъединявате към DISCORD чат канала на angelovdimitar.com, където на живо намираме решения за проблемите и всички въпроси намират отговори, просто, защото сме всички заедно и действаме заедно.

Нашата реакция във времето

Основно, ключово нещо за нашия дългосрочен успех, е да филтрираме информацията, която приемаме и да разсеем шумовете в системата. Винаги, абсолютно винаги в каквото и време да се е намирал пазарът, емоциите са го движили, както нагоре, така и надолу.

Неведнъж съм чувал, че този път не е същото, този път е различно, нещата ще се оправят или пък точно обратното – идва краят на фондовата борса и всичко ще се занули и всички ще изгубим пари…

Приятели, за съжаление няма как да ви убедя, че 90% от нещата, които чувате, виждате и абсорбирате като информация, са лъжовни и се повтарят постоянно. Вие сами ще се убедите в това с вашата практика на пазарите. Помнете ми думите! 🙂 Ще поговорим още за това след малко.

Това как ние реагираме на различни новини, анализи, отчети, коментари, може да “убие” дългосрочния инвеститор в нас и да възроди един спекулант, който купува и продава, влияе се от какво ли не и в крайна сметка, след като дръпнем чертата, сме наникъде с нашите инвестиции. Дългосрочният инвеститор е постоянен в действията си и следи основни метрики и фундаменти, пренебрегвайки краткосрочната картина на пазара. Важно е да знаете това и ще го чуете и прочетете не само от мен.

Избор на активи – S&P 500

Да станем сега малко по-конкретни и да посочим един конкретен актив, който според мен е напълно удачен за инвестиране за 20 години напред. Това е добрият стар и познат на повечето от нас S&P 500. Това е ПАЗАРЪТ – актив, който е адаптивен, устойчив на времето, тъй като пренарежда 500-те компании на годишна база и всъщност, чрез инвестиция в някой ETF, който копира този индекс, ние си осигуряваме една постоянна експозиция към текущата пазарна обстановка в САЩ.

Защо в САЩ ли? Защото това доказано работи. Този индекс е с над 90 годишна история, а най-доказващата и работеща причина за това да изберем американската икономика е, че 8 от ТОП 10 компаниите с най-голяма пазарна капитализация в света са именно американски и те са на челни позиции в S&P 500. Да си мислим, че тези мега компании в скоро време ще отстъпят пред някои други ще означава да сме нереални оптимисти за нечия друга икономика. Иска ми се българската икономика да беше тази, която ще е с най-голям дял в една подобна класация, но няма как това да се случи.

Нека сега хвърлим поглед и върху представянето на индекса S&P 500 за максимално дълъг период:

Ясно можем да видим през колко рецесии и борсови “армагедони” е преминавал пазарът и в крайна сметка можем да видим къде се намира в момента. Всички тези сиви линии, които са видими на графиката, са всъщност трудните времена, рецесии, кризи и т.н.

Този индекс връща по 10% средно годишно за дългосрочен период. И това никой, абсолютно никой не може да го оспори. Има редица калкулатори и уебсайтове, където може да проверите колко бихте изкарали за даден период, ако инвестирате в този индекс или по-скоро в някой ETF, който го копира, защото това е начина за нас да бъдем на пазара и да имаме експозиция към него.

Ето един уебсайт, където може да правим сметки за S&P 500 и е важно да отбележа, че посочвам този уебсайт, тъй като той взима предвид дивидентите, които се изплащат от индекса, реинвестира ги и именно така получаваме добрата доходност, към която се стремим. Ако вземете чисто и просто S&P 500 само ценово, картинката няма да ви хареса особено 🙂 От този уебсайт може да си дръпнете и екселска таблица, където е посочено месец за месец колко струват инвестициите ви и всичко е нагледно издържано.

S&P 500 Калкулатор за възвръщаемост

S&P 500 ETF

Това, което ще видите при изчисленията са естествено резултати за инвестиция директно в индекса, и те са показателни, защото ние инвестираме в ETF-и, които копират огледално представянето на този индекс, както и също е препоръчително да избираме такива, които акумулират дивидента, т.е. го реинвестират и по този начин получаваме още по-добри резултати.

За пример можем да вземем най-популярния ETF за нас като европейски граждани и това е SXR8. Ето колко връща той откакто е създаден през 2010-та година.

Ясно можем да видим какво ни показва калкулаторът. За 11 години и половина над 15% възвръщаемост на година, т.е. с толкова е нараствала нашата инвестиция средно годишно за целия този период.

Dollar Cost Average

Многократно съм споменавал, че осредняването на цената на удачни активи като S&P 500 например, е реалният начин да инвестираме част от доходите си, вместо да ги спестяваме, трупаме и инфлацията да ги изгаря.

DCA стратегията е удачна за хора, които нямат възможност или не искат да инвестират огромни суми наведнъж и да чакат, а вместо това, просто всеки месец могат да заделят по 100, 200, 300 лв и инвестирайки така регулярно всъщност трупат спестяванията си на една сериозна лихва от да речем 10% за дългосрочен период и по този начин си осигуряват един истински спестовен влог, пенсионен фонд, и както и още да го наречем.

Истината е, че една подобна инвестиция, съпроводена от постоянство и ударно осредняване, когато цената на този актив е рязко надолу, може спокойно да ви осигури финансова независимост в даден момент от живота ви.

А ако добавите и други удачни активи към инвестиционния си портфейл, то спокойно може да завишите възвръщаемостта от 10% и тя да стане 15% или 20% и дори повече в определени периоди. Многократни са примерите за такива портфолиа и по-точно за компании, които се покачват с доста повече от 10% годишно.

Работата при тях е, че рискът е доста по-голям и в крайна сметка, трябва добре да сме проучили подобни дружества и добре да преценим риска, който поемаме. Затова и една от най-търсените услуги, за която получавам запитвания всеки ден, е тази за изграждането на портфолиа за дългосрочно инвестиране. И това е така, защото хората търсят реални решения как по-добре да управляват инвестициите си, като това да се случва едновременно с добра доходност и премерен риск.

Ами Инфлацията?

Общо взето, инвестирайки една и съща сума всеки месец или на друг период, възползвайки се от спадовете и инвестирайки по-ударно в тези моменти, S&P 500 доказано дава добра възвръщаемост, с много нисък риск и тази възвръщаемост бие инфлацията отвсякъде, за разлика от други инвестиции като например тези в облигации. Те може да са най-сигурните инвестиции, но какво от това като в крайна сметка тяхната възвръщаемост не надхвърля процентите на инфлация.

Няма значение кога започнете да инвестирате. Не е необходимо дори да гледате и цената постоянно. Това, което ви е нужно е да проявите постоянство и търпение. Сложната лихва си знае работата и тя никога не греши, не дава погрешни резултати :).

Инвестирайки регулярно с малки суми, елиминирате риска да закупите на много високо. Но за съжаление точно това е, което се случва с начинаещите инвеститори. Средният начинаещ инвеститор си докарва по около 2-3% годишна доходност за дългосрочен период пак от S&P 500.

Но тази доходност не е толкова ниска, защото е избран по-слаб ETF или нещо подобно, а защото в крайна сметка психиката на начинаещите инвеститори е такава, че те инвестират в нещо, когато то върви само нагоре. Когато тръгне надолу, когато е именно времето за най-силни инвестиции, тези стартиращи инвеститори спират, плашат се и не инвестират, а дори и разпродават дяловете си.

А единственото нещо, което се изисква, за да постигнем дългосрочен успех, да акумулираме богатството си, е просто да задържим. Защото истината е, че няма какво толкова да се случи с S&P 500. Индексът го е имало и преди 10-20-30-50 години, имал е и много години поред с негативни резултати и в крайна сметка, като дръпнем чертата, ако сме проявили постоянство в инвестициите си, успехът би ни споходил.

Инфлацията в България е вече над 12%, като това са официални данни, които ни спестяват доста фактори. Реалната инфлация е много повече и ние знаем това много добре. От началото на 2022-ра година S&P 500 е на минус 16%. Да обаче индексът ще се възстанови и дори ако сте инвестирали преди този борсов срив, дори инвестициите ви в момента да са на минус, дългосрочно те ще се възстановят, може би до 1 или 2 години. Докато, ако задържате парите си в КЕШ, губите най-малко по 12% на година (официално), а много добре знаем, че всъщност този процент е доста по-висок и нашата покупателна способност намалява все по-драстично.

Така че, мисля, че вече можете да си отговорите на въпросите кога да инвестирам и дали да изчакам

Хората говорят…

Винаги, когато отворим социалните мрежи и започнем да четем коментарите, гледаме новините, следваме знайни и незнайни youtuber-и, абсолютно винаги ще попадаме на информация, че сега трябва да се изчака, борсата ще се срине много, ще последват години в застой и т.н…

Малко са за съжаление реалните коментари подплътени с факти и целящи да помогнат на един начинаещ инвеститор да вземе инвестиционно решение. И това е така, защото негативните новини винаги “продават”. Те вървят най-много, харчат се страшно силно особено, както досега бяхме свидетели на супер цикъл нагоре за последните няколко години.

И винаги ще има хора, които ще коментират, ще анализират, ще чертаят, ще драскат и ще се опитват да бъдат все по-компетентни и все по-интересни на аудиториите си. И всеки един от тях в даден момент от времето може би ще се окаже прав за кратко. Но истината е, че дългосрочната картинка няма нужда от анализи и коментари. Тя е ясно видима и тя е НАГОРЕ!

Ако искате да спестявате инвестирайки. Ако искате наистина да се предпазите от инфлацията и един ден да разполагате с доста повече пари отколкото сте инвестирали, замислете се над тази статия и аргументите и графиките, които показах тук. “Топлата вода” е открита. Заповядайте, влезте и плувайте. Аз плувам от доста време вече 🙂


Благодаря ви, че прочетохте тази статия! Надявам се да е била полезна за вас. И както винаги, не приемайте това съдържание за финансов съвет. Винаги правете своите проучвания, защото има страшно много особености по пътя, докато се установим като реално действащи дългосрочни инвеститори.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

10 Responses

  1. Благодаря за добре поднесената информация.Какво ти е мнението за ETF на iShares global clean energy IQQH ?

    1. Имам инвестиции в него, но засега съм паузирал по-нататъчни такива, тъй като доста промоции се отвориха на пазарите и се възползвам от тях. Но като цяло ЕТФ-а има бъдеще, но не като основен в портфолиото ни, а по-скоро като 5-10% от него.

  2. Здравей, благодаря за интересната и изчерпателна статия. Имам следното питане. Купувам от на колко месеца ETF SXR8. Забелязах, че всичките ми покупки и продажби през Trading212 са на OTC market. Това означава ли че ще има данъчно събитие и трябва ли да се плати капиталова печалба. Има ли възможност да се продава през регулирания пазар. Благодаря предварително.

    1. Здравейте, не се дължат данъци. Коментирали сме това мноог пъти тук 🙂 Ето и последно какъв отговор е получил потребител от тях. Може да го намерите и в коментарите по-долу:

      “Направих запитване към екипа на Trading 212 относно OTC казуса. Те направиха разграничение между OTC order execution и OTC exchange venue. Ето и част от чата: “The trading conditions are mainly affected by the supply and demand, liquidity and the volume of shares that are being traded on the venue. If the OTC offers better trading conditions than the NYSE for example the order will be forwarded to the OTC market. OTC order execution has nothing to do with the OTC exchange venue since the instrument itself is also not traded on the OTC.” Надявам се това да хвърля някаква допълнителна светлина по въпроса, въпреки че честно казано аз не го разбирам напълно.”

      Успех! 🙂

  3. Здравей.Каква е разликата между iShares MSCI ACWI ETF и iShares S&P 500?Кой според теб е по-добрият избор?

    1. Единият е за Америка, другият е за цял свят. За мен по-добрият избор е S&P 500, но това не означава, че и за всеки друг е така. Всеки трябва да има свое виждане и предпочитания за инвестициите, които подбира.

  4. Сега забелязвам,че ЕТФа в който инвестирам Ishares Sxrv NAsdaq има годишна такса 0,33%.Това процент от общата сума за която съм инвестирал ли е?Не ли е много голяма такса ?

    1. Това е expense ratio и се удържа от цената на самия актив, т.е. това е нещо като такса поддръжка и не се изисква плащане от ваша страна, а се удържа автоматично от цената на актива.

  5. Здравей,
    имам следния въпрос относно SXR8.
    През кои месеци и на какъв цикъл се реинвестират дивидентите на etf.
    Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.