Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Дивиденти от ETF | Пасивен Доход

Дивидентните компании набраха сила покрай усложнената макро обстановка в света в момента и доста хора се пренасочиха към тях като актив, в който да запазят стойността на парите си. Стабилните дивидентни компании, които имат безупречна история на изплащане на дивиденти и също растат и чисто ценово, т.е. техните акции покачват цените си, се оказват една от най-успешните дългосрочни инвестиции, които можем да имаме.

Да, възвръщаемостта често е под пазарната, но пък имаме реална реализирана доходност под формата на дивидент и също така, ако реинвестираме получените дивиденти, накрая се оказва, че имаме още повече дялове от тези добри компании, които в даден момент ни носят още повече пасивни приходи. И тези приходи са наистина пасивни, едни от възможно най-пасивните 🙂

Главният недостатък при този тип инвестиция е, че трябва да инвестираме доста големи суми, за да можем изцяло да разчитаме на пасивния доход, който получаваме от дивиденти. Например, за да получаваме по €2000 на месец, то ще е необходимо да сме инвестирали над €500 000 в дивидентни компании, които имат dividend yield от поне 4% на година. Пожелавам на всеки да може да си позволи подобна инвестиция, но повечето хора със сигурност няма да могат да го направят.

Затова, намирането на добрия баланс между дивидентна доходност и покачване на цената на акциите, работи успешно в дългосрочен план за обикновения инвеститор. Имате помалко и от двете – хем получавате дивидент, който, може и да реинвестирате и да имате още повече дялове, хем имате акции, които покачват цената си и сложната лихва работи върху тях с всичка сила.

Друг недостатък на тези компании е, че дивидентите принципно не са гарантирани и може определени дружества в даден момент да спрат да изплащат дивидент, да го намалят или дори самите компании да фалират. Но както много добре знаем, навсякъде има риск и свеждането му до минимум всъщност е способ, който веднъж усвоен, ще работи за вас и ще ви позволява да правите все по-успешни инвестиции.

С тази статия реших да дам едно решение, което намирам за много полезно, защото свежда риска от инвестирането в индивидуални акции до изключително ниски нива. Следва да разгледаме инвестирането в дивидентни ETF-и като един по-безопасен и удобен начин да имаме експозиция към дивидентни компании.

В никакъв случай не омаловажавам инвестицията в отделни дивидентни компании. Имам статии и видеа за дивидентните аристократи, както и за дивидентните крале и аз самият лично имам инвестиции в такива компании. Но смятам, че е много удачно за хора, които инвестират с по-малко пари, да изберат именно дивидентните ETF-и, тъй като по този начин комисионните ще са по-малки за сделка, не е необходимо да купувате много отделни акции, тъй като чрез ETF-а закупувате 1 актив и чрез него имате експозиция към хиляди компании.

VHYL – Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (distributing)

Един от най-популярните дивидентни ETF-и за нас като европейски граждани е VHYL на големите Vanguard. Този ETF ни дава експозиция към близо 1800 компании от цял свят, като всички те изплащат дивиденти над средното за сектора, в който оперират. В момента dividend yield е около 4%, т.е. на €1000 инвестирани, ще получите €40 за 1 година под формата на дивидент, като това е сума преди данъци. Дивидентите се изплащат на тримесечие. Възвръщаемостта на този ETF чисто ценово е около 5% средно на година за малко повече от 9 години откакто съществува VHYL, а той съществува от 2013-та година. Expense Ratio-то или това е годишната такса управление на този фонд е 0.29%.

ETF-ът копира представянето на индекса FTSE All-World High Dividend Yield Index и както вече отбелязах, този индекс следи компании от цял свят. Ето и теглото на държавите в индекса:

Разпределението на компаниите по сектори е ето такова:

Ето ги и ТОП 10 компаниите, които са вътре в индекса, също и в ETF-а с тяхното процентно тегло за целия индекс:

И накрая завършвам бързото ревю на този ETF с линк за по-детайлна информация за него: https://www.vanguardinvestor.co.uk/investments/vanguard-ftse-all-world-high-dividend-yield-ucits-etf-usd-distributing/portfolio-data

ETF-ът е наличен в Interactive Brokers с тикър символ VHYL от борсата в Амстердам и също в Trading 212 със същия тикър символ от същата борса. Регистрация в TRADING 212 може да направите от ето този линк – www.trading212.com/invite/11QRtaaR3D и ще получите 1 безплатна акция на стойност до €100. За да сте сигурни, че ще получите безплатната акция, въведете кода ANGELOV в съответното поле за реферален код.

Има и вариант да закупите този ETF в акумулиращ дивидента стил. Ако не искате да получавате дивиденти или да ги реинвестирате ръчно, а това да става автоматично за вас, може да изберете VGWE, при който дивидентната лихва ще бъде автоматично реинвестирана за вас и по този начин ще имате по-голяма доходност в цената на самия актив.

Ето и сравнението на ценовата доходност на дистрибютиращият ETF (този, който раздава дивидентите) и акумулиращият (този, който реинвестира автоматично дивидента):

DISTRIBUTING
ACCUMULATING

Можем да видим, че разликата в покачването на цената е около 3% в полза на акумулиращия ETF VGWE.

Това бе един ETF, който определено заслужава вашето внимание, ако се интересувате от дивидентна доходност. Надявам се информацията за него да ви е била полезна и да бъде повод да проучите още подобни финансови инструменти, като ще се радвам, ако споделите в коментарите какво сте открили 🙂

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

8 Responses

  1. Здравей, за тези Етф-и дължат ли се данъци след като се търгуват на европейските стокови борси. Доколкото съм разбрал от твоите видеа, не би трябвало да се дължат.

  2. Здравей! Има ли унифициран сайт , в който може да се види всяко едно etf от кои компании е съставено и въобще най-обща информация за фин.инструмент? Тъй като има изключително много и разнообразни etf намирането на подходящи за индивидуалните цели на инвеститорите поне за мен е доста сложна задача.

      1. Благодаря!
        А бихте ли ми обяснили разликите в полза на IB пред Trading212. Виждам, че таксите във вторите са по-ниски и благоприятни за начинаещи като мен, но защо конкретно предпочитате IB и инвестрате в него? Има по-голямо ранообразие на ETF и Акции на компании, или нещо друго ви привлича?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.