Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Фокусът е Всичко! Какво Търсим Ние на Пазара?

В света на инвестициите, разбирането на това какво искаме от пазара е от ключово значение. Много е важно нашето реално обективно разбиране и осъзнаване на това, което правим на борсата. Всъщност, фокусът върху важните за нас неща помага най-много не само на фондовата борса, а и във всички области от живота. Приоритизирането е нещото, което дава продуктивност, последователност и ни позволява да постигаме целите си стъпка по стъпка.

Ние, като инвеститори в стойност на фондовите пазари имаме 2 варианта за доходност, върху, които да се фокусираме. Естествено, можем да изберем единия или другия или пък в даден момент да ги комбинираме и да извличаме ползи и от двете възможности.

Вариант 1 – Капиталов Ръст

Първият вариант е чисто капиталовият ръст на активите, в които инвестираме. Купуваме подценени активи, те се покачват и стойността, която създават за нас идва изцяло и само от по-високата цена напред във времето.

Compounding-ът работи в наша полза дългосрочно и ние печелим от него, но също носим и съответните рискове, като например този, че в даден момент цената на нашите активи може да падне, т.е. те да струват по-малко, доста по-малко и ние няма как да повлияем на това, тъй като нямаме контрол върху борсата, ние сме просто поредните участници в нея.

Но имаме контрол върху себе си и своите решения и ето защо е изключително важно да знаем какво правим и защо го правим. Трябва да имаме план, който следваме и стратегия, която изпълняваме, за да си гарантираме устойчиви капиталови печалби във времето напред.

За съжаление, доста хора, особено начинаещите на пазара, се фокусират върху закупуването на даден актив и рамката от време, за която той ще се покачи с определен процент и след това просто се продава и се реализира печалбата от него. Тоест, повечето хора винаги ще бъдат фокусирани върху печалбата и НЕ върху риска, който се поема и доколко е оправдан той.

F.O.M.O. инвестициите произлизащи от алчността на пазарните участници движат пазара рязко и го вдигат нависоко в определени моменти. Точно тогава всички искат да печелят и изглежда сякаш каквото и да купиш ще направиш печалба.

И точно, когато всички си мислят това, пазарът пада, защото е надценен и защото всяка една компания, която е надценена, в даден момент на пазарна корекция пада на своята справедлива цена, защото вече на пазара не властва алчността, а властва страхът – факторът, който събаря борсата.

И ето защо фокусът ни не трябва да е изцяло върху потенциалната печалба, а върху това каква инвестиция можем да направим сега, с какъв риск, за да вземем нормална печалба от тази наша инвестиция напред във времето.

Абсурдно е да си мислим, че определени компании ще показват по 50% ръст на година за следващите 5 години. Това е чисто спекулативно напомпване на цената, което не води до никаква стойност за акционерите.

Къде е стойността на това една компания да покачва оборотите си, печалбите си или свободните си парични потоци с 5% на година, а акциите и да растат с по 50% на година? Имам статия и видео, в които говоря точно за това – за спекулативната възвръщаемост на активите, в които инвестираме.

На пазара не трябва да бъдем супер оптимисти и да си мислим, че когато той върви нагоре, все така ще бъде. Изобщо няма да бъде така и историята го показва, просто трябва да погледнем не много назад, за да го видим.

И когато разберем, че фокусът ни трябва да бъде повече върху риска, а не върху печалбата, тогава ще осъзнаем, че пазарните спадове са най-големите възможности, от които можем да се възползваме. Не пазарните ръстове, точно обратното е, пазарните спадове са възможностите, които ни трябват на нас като инвеститори в стойност.

Ще го кажа така – ако се фокусираме само върху печалбата, ние дългосрочно ще загубим парите си на фондовата борса. Ето защо фокусът е толкова важен и той ще реши какво ще постигнем ние и какво няма да постигнем.

Инвестирането за капиталова печалба изисква прецизност, изисква търпение, изисква много добро планиране и управление. Когато знаем справедливата цена на един бизнес, когато проявим търпението да изчакаме този бизнес да е под справедливата си цена и просто действаме в правилния момент, можем спокойно да приемем, че рискът, който поемаме е нищожен спрямо потенциалната печалба, която ще получим.

Примери за това са Google и Nvidia през 2022-ра година, както и много други супер добри компании. Какво ще му стане на Гугъл, на този хипер добър бизнес, че да се колебаем дали да купуваме на $90 за дял. Или пък Nvidia, помните ли като беше на $120 за дял?

Тези неща не бяха толкова отдавна, скоро бяха и никой не смяташе, че подобни компании ще достигнат подобни ниски цени. Но те го направиха и ще го направят отново. Просто ние трябва да сме там и да грабнем тези възможности, защото те не са за изтърване.

Ето защо едно от най-важните неща, които трябва да се научим да правим е да определяме справедливи цени на бизнеси от фондовата борса. Без да знаем справедливата цена на една компания, ние инвестираме все едно на сляпо. Но знаем ли я, успешните инвестиции са ни в кърпа вързани, когато моментите настъпят!

И тук е моментът да напомня за супер подробния, детайлен и работещ видео курс – “Как да намираме подценени компании?”, който е 11 часа след ъпдейта от края на 2023-та година и идва с платформа за анализ и калкулатори за определяне на справедлива цена по различни модели и с няколко сценария. Този курс ще ви подготви за следващите спадове, за да бъдете готови и да действате!

Вижте курса: https://angelovdimitar.com/kak-da-namirame-podceneni-kompanii/

Вариант 2 – Дивидентна доходност

Вторият вариант е да се фокусираме върху доходността от нашите инвестиции, реалната такава, а именно дивидентите и да приемем, че това е, което търсим и което искаме, това създава стойността в нашите инвестиции.

И тук пак можем да се объркаме и то да се объркаме много и съм сигурен, че повечето от вас са закупували компании уж за дивидента, така поне си казват и като тръгнат да падат започват да се чудят какво да правят 🙂

Някои със сигурност продават и реализират загуби, други пък се чудят дали да купуват още, дали няма да е грешка… Точно на тези супер проблемни въпроси ще дам детайлни отговори с примери и решения в новия видео курс: “Как да изградим нашето инвестиционно портфолио?” Курсът е вече в предварителна продажба и ще е готов на 15 юни живот и здраве, може и по-рано да се случат нещата. Цената в момента е супер промоционална за кратко на минус 67%, така че може да се възползвате и да грабнете този супер полезен курс още сега.

Виж курса: https://angelovdimitar.com/kak-da-izgradim-portfolio/

Когато в даден момент с помощта на сложната лихва, с помощта на нашето постоянство ние сме акумулирали определена сума пари в дивидентно портфолио, например €100 000 и получаваме по 4% дивидентна доходност, това означава, че ние имаме пасивен доход от €4000 на годишна база.

Ако нашият фокус е пасивната доходност, защо ни е да се фокусираме върху това дали нашите инвестирани €100 000 сега струват €90 000 или €110 000. Мистър Маркет просто може да е в различно настроение днес или за цялата година. Това трябва ли да повлиява на нас като дългосрочни инвеститори?

Когато сме се фокусирали върху устойчивостта на бизнеса, а не върху пазарната му цена, това означава, че бизнесите, в които инвестираме са стабилни и ще ни дават тази пасивна доходност, която ние търсим. И е повече от ясно, че когато те продължават да бъдат добри бизнеси във времето напред, това няма как да не се отрази в тяхната цена, т.е. тя ще се покачи.

И ето го отново толкова важния правилен за нас фокус. Ако се фокусираме върху това, че стойността на портфолиото ни пада, то според нас ние губим и е редно да продадем, дори и на загуба. Ако обаче се фокусираме върху това, че дивидентите са устойчиви, увеличават се всяка година и както сега взимаме €4000 на година, така следващата година без нищо да сме правили ще вземем €4400 например, какво значение има цената в такъв случай и че е временно надолу? Нека погледнем дългосрочната картина, защото ние сме дългосрочни инвеститори. Само на приказки ли сме такива или и на практика? 😉

Ако пък можем да си позволим да реинвестираме получените дивиденти, това е невероятно добър ход от наша страна, особено, когато инвестиците ни струват по-малко, защото ако сме закупили една акция за $100 и получаваме дивидент $4, когато тази акция падне на $80 и това е онзи същия добър бизнес, в който първоначално сме инвестирали, това ще рече, че ние ще платим с 20% по-малко за него, а ще получим отново дивидента от $4. Ами това, ако не е промоция, здраве му кажи. 20% намаление, така го виждам аз, ако бизнесът е добър.

Доста хора инвестират в индекси, най-различни – S&P 500, световни индекси, технологични и т.н… Ако вземем например инвестиция в S&P 500, виждаме, че в момента възвръщаемостта на индекса произлиза най-вече от капиталовия ръст. Дивидентът е само около 1.5%. A средно за годините назад е малко над 4%.

Когато индексът падне, да речем с 50%, то тогава е ясно, че възвръщаемостта ни ще идва вече не толкова от капиталов ръст, а ще имаме и дивидентна доходност, която ще е минимум двойна, т.е. 3% например. И много хора пропускат тези факти и се фокусират само върху това, че може би ако индексът падне възвръщаемостта му няма да е същата по над 10% на година. Но това е възвръщаемост главно от ценовото движение. Работата е там, че възвръщаемостта ще е може би отново 10%, както е било дългосрочно за 100 години назад, просто 3-4% ще идват от дивидент и 6-7% от капиталов ръст, а не над 10% само от ценовото движение както е в момента.

Това са все неща, които са важни и моментният фокус може да изкриви представата ни за нормалния бъдещ потенциал на нашите инвестиции. Ето защо индексите са различни от акциите. Ето защо Dollar Cost Average е подходяща стратегия за индексно инвестиране и ако това е фокусът ни, ами нека просто не се отклоняваме от пътя и не се плашим, а просто се възползваме от ситуациите, които се случват.

Монетата винаги има две страни при пазарни спадове. Едната страна е тази на губещите, тези, които продават, спират да инвестират и се разочароват от фондовата борса. Другата страна е тази на интелигентните инвеститори, тези, за които, когато пазарът пада, това са добри новини!

Фокус върху времето

И за финал искам да наблегна на това колко е важно да сме наяно със своя хоризонт, защото това ще определи реално какво можем и не можем да постигнем.

Ако например имаме едни пари и искаме да ги инвестираме с ясната цел, че тези пари ще ни потрябват след 5 години я за образование на децата, я за покупка на жилище или пък за стартиране на бизнес или нещо друго, няма как да очакваме инвестиция в активи, които изискват по-дълъг хоризонт, да ни предостави най-добрите резултати с този наш краткосрочен период.

Тоест, нека не очакваме неочакваното. Нека бъдем реалисти. Нека инвестираме по начин, който е смислен за нас, а не ФОМО начин, който ще загуби парите ни. Знаем, че ако се фокусираме само върху доходността и видим, че например Nasdaq-100 връща близо 120% за последните 5 години, това изобщо не означава, че ще ги върне и за следващите 5 години.

Истината е, че няма гаранции за подобно нещо. И още веднъж, ние нямаме контрол. Напълно е възможно да инвестираме наведнъж сега и на 4-тата или 5-тата година да разполагаме с по-малко пари отколкото сме инвестирали. Ще искаме ли да поемем този риск или ще се ориентираме към други активи, към портфолио от активи, към друга стратегия, ще се фокусираме върху важността да запазим тези пари и да ги увеличим с някакъв нормален ръст или ще гоним най-големите възможни печалби?

Времето е нещото, с което ние трябва да се съобразяваме. То никога не се съобразява с нас, то просто си тече. И ако ние не сме наясно къде се намираме във времето и пространството, то не само ще загубим парите си, а ще загубим и себе си.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния работещ видео курс: “Как да изградим нашето инвестиционно портфолио?” Този курс ще ви даде реални и работещи решения как да изградите своя инвестиционен портфейл и да го управлявате във времето.

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.