F.O.M.O. Инвеститор

Здравейте! Реших да драсна една статия по темата за F.O.M.O. инвестициите, които много често начинаещите инвеститори правят. F.O.M.O. е съкратено от “Fear of Missing Out” или на български език можем да си го преведем като “страх от пропуснати ползи” или “страх да не изпуснеш нещо”. Това явление е опасно, както когато пазарите са нагоре, така и когато те са надолу. Нека видим за какво иде реч…

FOMO в инвестициите се проявява, когато емоциите на инвеститорите вземат превес над разума. Такива емоции могат да бъдат да речем нетърпение или също завист, че някой друг прави пари, а ние “изпускаме влака”. За съжаление, неведнъж съм казвал, че емоциите най-често ни вредят, когато ги “вкарваме” в инвестициите си. По този начин обръщаме инвестирането на хазарт, а не това е нашата цел. Много са случаите, когато е приложима старата комарджийска поговорка “Избивката е майка на забивката”. FOMO моментите са тези, с които преминаваме границата от инвестиции към трейдване (спекулация), а оттам и към хазарт. А както много добре знаем, тази граница е много тънка и може да изтрие години на успешно инвестиране. Може да ни върне много назад, дори към самото ни начало на инвеститори.

FOMO при зелен пазар

Първо, нека видим какво се случва, когато позволим на чувствата ни да ни водят, когато например акциите растат. Много хора започват да усещат, че сякаш изпускат “играта”. Преди месец акциите на дадена компания са стрували да речем $100, а сега струват вече $150. И започваме да си мислим:

“Ами, ако бях инвестирал тогава, вече щях да съм на сериозна печалба за кратко време. Но из коментарите във фейсбук видях, че тези акции ще се качват още. Я да купувам докато не съм изтървал и последващото покачване. Много хора купуват сега, значи ще се качва, всички това казват. Много мои познати направиха пари. Аз по-глупав ли съм от тях, я да купувам здраво докато е време, те акциите винаги вървят нагоре. Ако не сега, след няколко месеца, максимум година, ще съм на голяма печалба.

Това е класически FOMO пример, когато пазарите са нагоре и ни показва как “жаждата” за печалба, нетърпението да изкараме пари е в основата на инвестиционното решение. Също вкарваме и завист в мислите си, когато виждаме, че другите правят пари, а ние пропускаме.

Няма смисъл да ви казвам, че подобни решения често завършват зле. Защото те не са базират на нищо смислено и логично. Това е ясен пример за хазартен тип инвестиране. В дългосрочен план, няма как да постигнем успех по този начин. Това, което ще постигнем са изпилени нерви, много разочарование и много загубени пари.

FOMO при червен пазар

Тази проява на FOMO идва в случаите, когато вече сме “чели”, че е добре, когато пазарът е надолу да се купува, мислим си, че знаем, убедени сме, че сега е моментът, защото така някъде сме видяли мнозина утвърдени инвеститори да споменават, че когато пазарът пада, сега е време за купуване. Промоция е!

Страхът този път идва от това да НЕ пропуснем да купим “на дъното”. Да не би след ден, два или три акциите на съответната компания да тръгнат пак нагоре. Тогава ще сме изпуснали по-голямата печалба. Ще сме изпуснали да закупим на дъното.

Едно такова мислене със сигурност отново е погрешно. Никой не може да нацели пазара. Това е невъзможно. Много са случаите, в които това е доказвано. Правени са безброй експерименти, пробвани са най-различни модели и винаги се стига до един и същи извод:

“Time in the market beats timing the market!”

Това да купуваме “на промоция” може да е в сила единствено и само, когато ние сме сигурни в активите, в които инвестираме и тази наша сигурност обаче не се дължи на емоции, а на реални факти, на реални фундаменти, които можем да анализираме, да измерим и да прогнозираме до известна степен какво можем да очакваме занапред от съответната компания.

Когато избираме нещо произволно и видим, че акциите например на NETFLIX са паднали или акциите на SHOPIFY са паднали, не е задължително това да означава КУПУВАЙ. Защото, когато на пазара има корекция, това, което се случва е, че повечето компании падат в цените си, коригират се до цената, която реално отразява колко струват. Балонизираните компании падат с по 70% и 80%.

Но това, че нещо е паднало с толкова много, не е задължително да ни говори, че сега е моментът да направим инвестиция и че няма по-удачен момент за това. Трябва да видим колко струва компанията реално, колко е нейната справедлива цена. И само тогава, след един подобен анализ, можем да преценим дали компанията е подценена или надценена спрямо пазара в момента. Съответно, тогава вече можем да вземем инвестиционно решение, базирано на солидни данни и факти.

Ето затова създадох и курса “Как да намираме подценени компании?”. Чрез него, в 7 модула с обща продължителност от 8 часа, споделям с вас детайлно как да определяме дали една компания е подценена или надценена в момента и съответно как да вземем инвестиционно решение. Обръщам специално внимание на това как да различаваме подценени компании, които си заслужава да купим от подценени компании, в които НЕ си заслужава да инвестираме.

FOMO при продажба

Когато сме направили дадена инвестиция с по-краткосрочна или спекулативна цел, идва момент, когато трябва да продадем и да приберем печалбата си. Тук отново се проявява FOMO явлението. Този път обаче се питаме:

“Не мога ли да спечеля още малко? Няма ли да се покачи още малко, за да прибера по-голяма печалба?”

“Изчакването” за по-голямо покачване често ни изиграва лоша шега. Това е така, защото спекулативните активи, ако сме избрали такива, не работят по този начин. Много е вероятно, ако изтървем момента за продажба, да се окажем на загуба и дори тази загуба да е заключена за много дни, седмици, месеци и дори години напред.

Типичен пример за подобни инвестиции са тези в суровини и най-вече в петрол.

При този тип инвестиции, правилното решение със сигурност е да си поставим горен лимит, на който ще продадем, да речем +20% и когато достигнем този лимит, просто да продадем, без да изпитваме страх от бъдещи пропуснати ползи, защото, в крайна сметка, едно “изчакване за още” може да ни коства години в нереализирани загуби.

FOMO при криптовалутите

При криптовалутите FOMO-то е най-опасно. Там вече наистина могат да се изтрият и загубят завинаги огромни проценти от инвестираните пари. Това е така, защото при крипто няма как да измерим, да анализираме и да оценим какво можем да очакваме от дадена криптовалута. Този чисто нов клас активи няма фундаменти, няма на какво да стъпим, за да вземем решение да инвестираме големи суми пари.

И често начинаещите инвеститори се подлъгват много здраво, когато видят дадена криптовалута да нараства с 1000% за 1 месец. За съжаление, точно, когато всичко върви нагоре и то със сериозни проценти, именно тогава се отключва “жаждата” за печалби и FOMO инвеститорите започват да инвестират, притеснявайки се, че нещо ще скочи с още 1000% и те ще изпуснат това.

Криптовалутите са най-рисковият от всички активи. Няма никаква логика да купуваш например dogecoin, защото постовете в twitter на Илън Мъск помпят цената.

Единствените криптовалути, които са вече утвърдени и със сигурност си заслужава да се инвестира в тях и аз го правя от много години, това са BITCOIN и ETHEREUM. BTC е истински децентрализирана криптовалута – без собственик, без основател, подкрепена от хилядите майнъри по цял свят, които копаят и подсигуряват мрежата денонощно. Всички други криптовалути имат един и същ супер голям недостатък и той е, че не са истински децентрализирани и са манипулируеми в известна степен, както видяхме от редица примери през последните месеци.

Как да НЕ бъдем F.O.M.O. инвеститори?

План

На първо място трябва да си направим план за нашите инвестиции. Този план включва определяне на инвестиционен стил, съобразен с риска, който можем да поемем и с възможностите, които имаме, както и с резултатите, които очакваме. Трябва този план да е с определен хоризонт, за определено време, през което да го прилагаме. Нямаме ли заложен период, в който да изпълняваме плана, то е безсмислено изобщо да започваме.

Търпение и Постоянство

Необходимо е да проявим търпение и да сме постоянни в следването на плана си. Не може да го променяме постоянно, влияейки се от краткосрочни пазарни трендове. Новини, коментари, анализи, които можем да определим като краткосрочни, не бива да повлияват на нашата дългосрочна стратегия.

Ако поемем по този път, ще се лутаме много, ще променяме плана си постоянно и тогава НЕуспехът ни е в кърпа вързан. Трябва да помним каква е крайната ни цел и да гоним точно нея, а не да сме подвластни на спекулативни пазарни движения, които винаги ще ги има. Филтрирайте шумовете около себе си. Подбирайте добре източниците си на информация и никога не забравяйте каква е вашата крайна цел, какво искате да постигнете.

DCA – Dollar Cost Average

Най-лесният и работещ начин да елиминирате риска от краткосрочни действия, е като осреднявате пазара. Buy & Hold и DCA стратегиите са тези, които работят, както на покачващ се пазар, така и на падащ такъв. Тези 2 супер елементарни стратегии, които аз не спирам да прилагам вече няколко години, работят безотказно, защото, както вече споменах, доказано е многократно, че времето, което нашите инвестиции са прекарали на пазара, побеждава абсолютно винаги опитите за нацелване на същия този пазар.

Но, има едно голямо НО. Както в началото отбелязах, тези стратегии са приложими за активи, които имат фундаментите и качествата, които могат да ни позволят да купим и държим и също да осредняваме цената. Няма абсолютно никакъв смисъл да прилагаме DCA за компании като GameStop например или пък за някоя новоизлязла криптовалута.

Е, приятели, вие FOMO инвеститори ли сте? Минавали ли сте поне през някой от сценариите, които описах? Ще се радвам да споделите долу в коментарите под статията. 🙂

Благодаря ви, че прочетохте този материал, и както винаги, ако сметнете, че имате нужда от инвестиционна консултация и изграждане на портфолио, което да работи лично за вас, хвърлете едно око на услугите, които предлагам по това направление 🙂

Инвестиционни Консултации и Дългосрочни Портфолиа

Грабнете една безплатна акция от Trading 212 като се регистрирате от ето този линк: https://bit.ly/37qCIAi

Видео курсовете, които ще намерите тук на сайта могат да ви помогнат да правите все по-успешни инвестиции и да станете ПРО в анализирането на компании и ETF-и. Ето ги и тях. Закупувайки един от курсовете, получавате достъп до затворена фейсбук група от инвеститори, както и достъп до чат на живо в DISCORD. По този начин ставате част от малко инвестиционно общество, в което въпросите намират бързо отговори, а новите идеи за успешни инвестиции се “леят” всеки ден.

ВИДЕО КУРС: Как да намираме ПОДЦЕНЕНИ компании?

ВИДЕО КУРС: Как да Инвестираме в ETF?

Препоръчвам ви да се абонирате за седмичния ми бюлетин, ако досега не сте го направили. Всеки понеделник, а понякога и по-често, ще получавате имейл от мен с информация какво се случва на пазарите, как да реагираме ние, какви са интересните новини около света на инвестициите, както и още куп интересни и полезни неща – АБОНИРАЙ СЕ!

Ако искате да преминете цялостни индивидуални курсове по инвестиране, може да го направите чрез услугата ОБУЧЕНИЯ, която предлагам. Цената за тези обучения е достъпна, а знанията, които може да получите от мен и моят опит са гарантирани.

ОБУЧЕНИЯ

Възползвайте се и от възможността за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ с мен и в рамките на 15 минути ще обсъдим какво ви интересува относно инвестициите.

Ако искате да подкрепите това, което правя, PATREON е мястото. Благодаря ви предварително!

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Не забравяйте да ме следвате и в социалните мрежи FB и INSTAGRAM, където пускам интересни неща доста често 🙂

И също не забравяйте да се запишете за участие в томболата за месец Май, в която един от вас ще спечели един от курсовете. Правилата са елементарни:

  1. Абонирайте се за бюлетина и споделете страницата на някой от курсовете ми в социалните мрежи – bit.ly/3G2vE9U или https://bit.ly/391J2hP
  2. Изпратете скрийншот от споделената публикация на info@angelovdimitar.com
  3. Посочете вашите имена.

Успех на всички!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.