Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Фондовата Борса е Плашеща! Парите ти са Сигурни в джоба ти! Дръж ги! По-добре НЕ инвестирай СЕГА! Изчакай!

В главата на всеки начинаещ инвеститор има закотвен един въпрос: “Дали е удачен моментът да инвестирам СЕГА?” Колкото и доказателства да гледаме, колкото и изказвания на Уорън Бъфет да слушаме, колкото и да чертаем по графиката на S&P 500 и да виждаме, че за 100 години връща средно по 10% на година… в крайна сметка фондовата борса е плашещо място за начинаещия инвеститор…

Имаш едни пари, работил си за тях, спестил си ги, някак кешът в банковата ти сметка или пък дори в джоба ти или вкъщи под матрака ти се струва най-сигурен. Защото иначе какво се случва? Инвестираш, т.е. изхарчваш парите и тях вече ги няма, контролът не е в теб, нали? Нали?

Усърдно изкараните пари се озовават при някой брокер или пък при някой мениджър на взаимен фонд и те започват да те “мотаят”, да ти взимат такси, комисионни, ти започваш да искаш да изкарваш пари от тези пари и в крайна сметка имаш едни миксирани резултати, които дори не знаеш как да разчетеш, не знаеш какво си постигнал или какво НЕ си постигнал, какво се случва с парите ти изобщо… на печалба ли си, на загуба ли си?

Уж си на печалба ама какво е това нереализирана печалба или пък реализирана такава… единият въпрос води до другия и другият води доникъде. И така в главата на всеки начинаещ става мармалад.

И започват тревогите… аз сега инвестирах ама какво ще стане. Добре ли направих? Ако изгубя?Всички големи глави казват, че не съм направил добре. Ама момчето от youtube каза давай, инвестирай, кого да слушам? Специалистите ли? Аматьорите ли? Youtuber-ите ли, кой?

Вечното “говорене”

На борсата винаги е имало и ще има едни и същи приказки за едно и също нещо, а именно големият очакван спад, който е зад ъгъла и ще настъпи всеки момент. Икономиката била зле сега, ама преди това била добре. Европа щяла на тъмно и студено да стои. Война имало някъде, президентски избори имало другаде, все нещо има, никога нищо не е нормално.

И ако започнем да се вслушваме във всичко, в което се споменават думите “фондова борса”, “пазар” и “акции”, то ние никога не би следвало да инвестираме. Защото идва голямата криза. Всичко ще падне и то сега, всеки момент. Така говорят от години 🙂

И ние, ако слушаме всички тези новини, всички тези продавачи на страх, ами… ние никога не трябва да инвестираме. Или пък ако си казваме, че ще чакаме, това какво означава? Колко живота ни трябват на нас, че да дочакаме подходящия момент за инвестиция? Колко дълго ще живеем? Кога ще инвестираме? Ще стане ли изобщо нашата работа?

Я вижте ето тази графика, която показва през какви проблеми е минавало човечеството и как се е движил пазарът през всички трудни времена. 2 световни войни, други войни постоянно, епидемии, пандемии, финансови, политически кризи, хипер инфлации… пъстро минало има нашия свят, не може да се отрече, нали?

И през цялото това време един индекс дава по 10% средно на година. И това са факти, които никой не може да оспори. Ако хората чакаха 100 години все нещо да дойде и да си замине, ами то нямаше да има пазар.

Говоренето ще се засилва все повече и повече. Всеки говори вече каквото си иска. Всеки гледа да е интересен по някакъв начин и най-интересни ще са тези, които винаги продават страхове, тъй като по природа ние първо се плашим преди всичко друго. Много по-силно е чувството от провала, от разрухата, от загубата на пари, отколкото от печалбата на пари.

Аз лично съм се научил да приемам цялото това говорене като един страничен шум, на който хич даже не обръщам внимание. Ако бяхме слушали специалистите миналата година и по-миналата, ами не само не трябваше да инвестираме, ами трябваше сами да си изкопаем гробовете и да се хвърлим там, да се накажем, че сме си помислили да инвестираме и да чакаме да дойде края.

На тъмно, на студено, петролът на $300, няма да има храна, газ няма да има, запасявайте се с царевица и там каквото друго може да намерите 🙂

Фондовата борса е място, където присъстват бизнеси, компании, които произвеждат продукти и услуги и ги продават. Да, икономиката им влияе, но краткосрочно. Какво общо има тя с дългосрочното развитие на бизнеса? Икономиката се съобразява с бизнесите, защото бизнесите правят икономиката, а не обратното!

Но това нито един икономист няма да ви го каже. Да сте чули да има някой икономист, който да е успешен инвеститор? Не, нали? Няма и да чуете, защото борсата работи по различен начин, тя не е точна наука. Това не е да направиш кух анализ по някой учебник.

И както Уорън Бъфет казва, икономистите не разбират от инвестиции, те дори НЕ инвестират, те са инвеститорите от скамейката, но странното и смешното е, че хората, които наистина инвестират и донякъде дори разбират от инвестиции, те слушат икономистите, защото ги дават по телевизията може би, не знам 🙂

Без да обиждам титлата по икономика, понеже и аз съм минал оттам, просто излагам фактите такива каквито са.

Това шубето е голям страх

Всеки, който не отдели време и не научи как работи фондовата борса, по какви механизми действа тя и какви са рисковете редом с ползите от този тип инвестиция, ще остане разочарован и е редно такива хора да ги е страх от пазара! Той наистина ще заработи срещу тях, просто, защото поемат супер голям риск като не знаят какво правят.

Но иначе, фондовата борса е прекрасно място за нашите пари. Инвестициите в публично търгувани компании са най-доходоносните сравнени с други типове активи. Но само, ако знаеш какво правиш!

Обаче шубето е голям страх! Хем искаме да инвестираме, хем обаче не искаме да се разделим с парите си и чакаме, чакаме, чакаме все подходящия момент и той все не идва и като се обърнем, те минали години…

Ето какво става, ако бяхме слушали продавачите на страх през 2022-ра и 2023-та, която последната трябваше да бъде една от най-страшните години на пазара.

Това са акциите на META, една от компаниите, на което “погребение” аз не отидох ами вместо това понапълних кошницата си, напазарувах като бяха на $95-$100, защото така правим в Angelov Dimitar Community. Смятаме справедливи цени на компании всяка седмица и имаме списък, който расте и си го поддържаме.

Над 400% за по-малко от година и половина никак не е зле, нали? Но тогава, преди година и половина, нещата не изглеждаха изобщо добре, ако бяхме слушали продавачите на страх. И трябваше да купуваме олио, захар, ориз и месо в буркани и консерви, защото зимата щеше да бъде много тежка.

Ето как страховете на едни са възможности за други, за тези инвеститори, които инвестират в стойност, елиминирайки краткосрочните колебания на пазара, защото имат дългосрочен поглед. И то не е много трудно като знаеш как да анализираш една компания, като знаеш какъв риск поемаш и каква награда да очакваш.

За един инвеститор в стойност изобщо не е трудно да види и оцени без дори голямо задълбочаване, че компания като META, която трябва да струва $130-$140 в момента струва $90. Ето такива промоции предизвикват страховете на пазара.

Ще се страхуваме ли или ще се радваме? Ще чакаме ли или ще действаме? За да спечелим от инвестициите, то ние трябва да ги направим първо, няма друг вариант 🙂

Cash is King!!!

Кешът е ЦАР! Да ама в някоя друга епоха, а не в тази, в която се намираме в момента с висока инфлация, свободно печатане на пари и други своеволия в иначе свободната и прозрачна монетарна система на всички държави по света.

Парите в джоба ти тежат! Факт! Но това тегло е фалшиво! То е измамно. Парите ти струват все по-малко и по-малко и по-малко колкото повече ги държиш. Парите са твой враг, те те заробват, карат те да ги пазиш, карат те да им слугуваш, карат те да не ги пипаш ами само да ги трупаш и накрая, след време, парите ти не струват нищо, покупателната им способност те е напуснала.

Трябвало е да ги използваш ти, а не те да използват теб! Трябвало е да им кажеш какво да правят те за теб, трябвало е да ги инвестираш в активи и така да запазиш и увеличиш тяхната покупателна сила с времето.

Ако не искаш да си казваш: “Трябваше това да направя, трябваше онова да направя…”, просто се задействай! Не ти трябват много пари, нито пък ти трябват всички знания на света, за да стартираш и да правиш успешни инвестиции.

Не! Трябва ти цел, трябва ти план, трябва ти желание да учиш за инвестициите и постоянство, за да следваш процеса. Повярвай ми, искаш ли да се научиш да си добър дългосрочен инвеститор, положиш ли нужните усилия, ти ще станеш такъв.

Дори отначало докато изграждаш своя план, пак можеш да започнеш и да инвестираш. Ето ни нас примерно в Angelov Dimitar Community пием кафета за по 5 евро на ден и така спестяваме пари, това е нашето спестяване. За нас думата инвестиране е всъщност синоним на спестяване, защото, когато имаш дългосрочен поглед и си наясно с ползите и рисковете на пазара, тогава просто правиш нещата и те се случват, защото знаеш, че парите са на най-грешното място, когато са в джоба ти и са на най-правилното място, когато са инвестирани в продуктивни активи.

Избираш си някой ETF като S&P 500, не обръщаш внимание на новини, анализи и всякакви прогнози, просто си взимаш месечния доход, спестяваш една част по този начин като я инвестираш и ти вече изграждаш своето по-добро финансово бъдеще!


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.