Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестиция в Хранителни Компании

Има един сектор от фондовата борса, който сякаш е вечен и оборотите и печалбите на компаниите в него сякаш са бетонирани и дори лека полека растат с времето, тъй като просто потреблението расте, а и цените растат, разбира се.

Става дума за сектора Consumer Staples или още наречен Consumer Defensive. Второто наименование (consumer defensive) ми харесва повече, защото по-ясно описва характера на компаниите, които са вътре в него, а те са именно такива – “защитени” от промяна на потребителски настроения и навици.

Макар че в този сектор има различни индустрии , в тази статия ще обърнем внимание на компаниите от най-изявената индустрия и това са компаниите, които произвеждат и продават храни и напитки.

Ами, то е ясно като бял ден… каквото и да става на пазарите, в икономиката и по света като цяло, разход номер едно на всеки един човек ще бъде прехраната и тя е разход, от който не можем да се отървем и ние ще продължаваме да правим този разход независимо от размера на заплатата ни и настроението ни.

Това е просто нужда, от която няма как да се отървем и затова винаги ще харчим пари за храни и напитки и още по-голямата истина е, че винаги ще плащаме и все по-високите цени за тези стоки, просто, защото няма как, трябва да се яде и да се пие, нали? 🙂

Следва да ви представя няколко компании лидери от Consumer Defensive сектора и това са лидери в цял свят. Повечето такива компании изплащат добри дивиденти и имат безупречен track record в увеличението на дивидентите си всяка година. И още веднъж, това сякаш са компании, за които да не се притесняваме, че оборотът им ще спадне, тъй като това е много малко вероятно да се случи, особено когато тези компании търсят още по-голямо развитие и го постигат.

Съдържание

NESTLE

Швейцарската компания Nestle, която ние много добре познаваме, е най-голямата food and beverages компания в света с пазарна капитализация $330 милиарда. Може да се закупи от швейцарската борса в швейцарски франкове, има я в Interactive Brokers и Trading 212 с тикър символ NESN, както може да си закупите и ADR в американски долари от OTC с тикър символ NSRGY.

Особеното при европейските компании е, че данък дивидент е доста по-голям отколкото американските, така че имайте го предвид това и очаквайте данъкът, който ви се удържа при изплащане на дивидента да е минимум 26% за Германия, а може да е дори повече за други европейски държави.

Nestle като компания е супер стабилна и както вече многократно споменахме, това е напълно нормално, защото продуктите и се харчат по цял свят от малки и големи… консумират хората и винаги ще бъде така.

Хвърлете едно око на това графично представяне на част от продуктовата линия на компанията.

Кафе, вода, сладолед, детски храни, храни за животни, даже и козметика. Можем да кажем, че продуктите на тази компания са диверсифицирани в различни отрасли от хранително вкусовото консуматорство, което само повече затвърждава силната позиция на Nestle на този пазар.

PEPSI

Знаете ли коя е втората по големина компания в света от този сектор? Ами това е Pepsi. И макар ние в България да свързваме името на компанията само с газираната напитка, всъщност Pepsi е доста повече и разполага с много продукти, не само за пиене, и тези продукти се продават в цял свят.

Хубава графика, нали 🙂 Може да си купите Пепси от американската борса NASDAQ с тикър символ PEP. На немската борса също я има в EUR и тикър символът е същият. Това, което дава Пепси през годините е стабилен и постоянен ръст в цената на акциите, както и неспиращ ежегодно покачващ се дивидент.

Всъщност, Pepsi е дивидентен крал и вече изплаща и увеличава дивидента си в продължение на 50 години, като за последните 20 години го увеличава средно на година с над 10%. Доста добре, нали 🙂 Няма как да не се съгласите.

Компанията покачва стойността си като се разраства все повече и повече с нови продукти, на нови пазари по целия свят. Ето част от по-популярните продукти на PepsiCo:

Mondelez International

Това е още една компания, която заслужава нашето внимание. Зная компанията отдавна, но съвсем скоро ми направи впечатление, че дори нашите добре познати вафли МОРЕНИ, са всъщност с нейното лого, обърнете внимание на това 🙂

Ръст в цената на акциите, ръст на дивидента на годишна база, ето тази класическа скучна, но печеливша възвръщаемост получаваме с подобни компании. MDLZ е тикър символът на Mondelez на американската борса NASDAQ.

Я вижте тук за какво става въпрос. Шоколадите Milka и Toblerone знаете ли кой ги държи? Вече знаете! 🙂

Това бяха само 3 компании, които са доста големи и с доказано и устойчиво конкурентно предимство в сектора, в който оперират. Както можем да видим, всяка една компания има продукти, които са добре разпознаваеми и търсени и именно това води до конкурентното предимство.

Още веднъж, лично за мен, този сектор остава един от най-удачните сектори за стабилност в портфолиото ни, защото компаниите изплащат дивиденти, но също и растат дългосрочно в цената си, както виждаме. Това е двойната възвръщаемост, която търси всеки един дългосрочен инвеститор в такъв тип компании.

Нека тази статия не се приема като инвестиционен съвет, не това е целта ми, знаете, винаги правете своите собствени проучвания преди да влезете в каквато и да е инвестиция.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

One Response

  1. Здравейте,
    Може ли да споделите Вашето мнение за сериозния спад на Pepsi през последните месеци. Заслужава ли да се инвестира на тези нива?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.