Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Избивката е Майка на Забивката | Хазартът на Фондовата Борса

В тази статия ще стане въпрос за токсичните инвестиции и как от инвеститори можем да се превърнем в “залагащи” на борсата по един доста хазартен начин и лошото е, че може и да не осъзнаем, че точно това правим докато не е късно, т.е. докато не сме изгубили много пари.

Начинаещите инвеститори често попадат в 2 крайности – или сега все не е моментът за инвестиция, защото пазарът уж щял да пада, или пък постоянно искат да инвестират, защото нали пазарът “винаги върви нагоре”.

Докато първото състояние също носи загуби произлизащи от бездействието, защото, за да спечелиш от инвестициите, ти трябва да инвестираш, а не да чакаш вечно, то второто състояние ни носи реални загуби, понякога доста големи и именно на него ще обърнем внимание в тази статия.

Акциите падат. Ще инвестирам още!

Голям брой начинаещи инвеститори, вече притежавайки акции на дадена компания, започват да купуват още и още, когато тези акции падат. За съжаление обаче те не са направили добър анализ, не са наясно с фундаментите, не са наясно с факта, че не всички компании винаги вървят нагоре и страшно много са примерите за това.

Например, покрай пандемията компанията ZOOM се балонизира до небесата и навсякъде по “анализаторските” сайтове тръбяха и съветваха да се инвестира в компанията. И много хора инвестираха и ZOOM беше толкова далеч от справедливата си цена, че после като падна, няма връщане направо.

И като тръгна да пада много хора продължиха да инвестират, за да си осреднят цената. Но това е като да се опитваш да хванеш падащ нож. И така към днешен момент компанията е с близо 90% надолу от върховете, на които доста инвеститори влязоха.

И както има една много вярна стара комарджийска поговорка – “Избивката е майка на забивката!”. Ето пример за токсична инвестиция, която ни губи пари. И искайки да осредняваме, ние се опитваме все едно да хванем падащ нож. Когато и да посегнем, все ще се порежем.

Беше ясно, че компанията не е нито с някакво конкурентно предимство, нито има фундаментите да струва толкова колкото трябва да струва. Услугите, които предоставя, ами те се предоставят от много други компании и то големи компании, най-вече Google и Microsoft, които са гиганти на светлинни години пред ZOOM.

Разочарованието от загубата

Най-големият проблем при инвеститорите, които тепърва започват е, че повечето от тях не могат да приемат загуба. Те стартират в инвестициите с ясната мисъл, че винаги ще печелят, защото борсата винаги върви нагоре.

Това не е така. Като дългосрочни инвеститори ние трябва да се фокусираме върху дългосрочния успех и трябва да влизаме в такива инвестиции, чиито справедливи цени знаем и можем да продължаваме да ги знаем за целия ни период напред.

Е, естествено ще допускаме и грешки, то е ясно. И когато ги допуснем обаче тези грешки, когато е повече от ясно, че сме сгрешили, просто режем и действаме напред, т.е. отърваваме се от токсичните инвестиции и насочваме фокуса си върху успешните такива. Взимаме си поука, научаваме си урока и продължаваме по пътя.

За съжаление, много малко хора подхождат по този начин. Просто защото те НЕ искат да губят, не могат да го приемат. Но в тези случаи бързите и окончателни решения трябва да бъдат взети именно от нас, няма кой друг да реши и да затвори позициите ни вместо нас, ние трябва да го направим.

И както има една добра трейдърска поговорка: “Let your winners run, cut your losers fast!” Остави добрите ти инвестиции да се катерят и се отърви от губещите такива и то бързо, отрежи ги, забрави ги.

Само така ще се освободим ментално и ще можем да се фокусираме изцяло върху това да правим успешни инвестиции. Съзнанието ни няма да е ангажирано с това да се питаме дали да налеем още пари сега, за да осредним…

Правилото 50% – 100%

Заглеждайки някоя компания, която е паднала с 50%, много от инвеститорите, които сега стартират си казват, че няма накъде повече да пада. Но истината е, че ако една акция струва $100 и падне с 50%, тя вече струва $50. Няма никакъв проблем обаче да падне с още 50% оттук нататък, на $25. И още с 50% на $12.5 И още с 50% на $6 и т.н. докато не бъде делистната от борсата или просто не фалира или някоя друга компания не я купи, което е най-добрият вариант между другото, на който можем да попаднем.

Още по-малко хора осъзнават, че всъщност на спад от 50% му трябва после 100% ръст, за да отиде на предишното ценово ниво. Тоест, ако една акция падне с 50% от $100 на $50, след това ни трябва 100% ръст, за да стане отново $100.

Ето ги акциите на една много обещаваща компания, която беше “следващата TESLA” и за няколко месеца тази чисто нова компания направи ръст от около 500%. Ръст, който обаче няма как да е устойчив каквото и да стане. Инвеститорите по върховете са сега на минус 99%, т.е. загубили са всичко.

Ясно можем да си кажем, че осредняването тук изобщо ама изобщо не е опция за тази акция, защото само ще изгубим още. Поне засега така изглеждат нещата. И колко ръст трябва да направи тази компания, за да дойде пак на $65 колкото е била? Трябва да се покачи с 9900%. Доста голяма цифра, нали? Отиваме към абсолютните невъзможности 🙂

И може би си мислите, че от $0.65 вече няма как да пада. Не! Има! Може да падне с още 99 процента! И ще стане penny stock. И пак ще може да се търгува на Over-The-Counter, където се трейдват пени акциите.

Така че, да се “избием” не е вариант. Нека не бъркаме хазарта с инвестирането, защото както видяхме с тези 2 примера, избивката е майка на забивката отвсякъде. Това е за казиното, за системата Мартингейл, когато на рулетката не се падне твоят цвят, да заложиш двойно на него. И после пак двойно и после пак двойно и после пак двойно докато заминат всичките ти пари.

Кога работи осредняването?

Осредняването работи при активи, които го позволяват и в тях има логика да осредняваме. Идеален пример за това са индексите като S&P 500 или NASDAQ-100 например. При тях може да инвестираш всеки месец със стратегията Dollar Cost Average и така имаш една добре осреднена цена.

В Angelov Dimitar Community дори пием кафета за по 5 евро всеки ден, т.е. инвестираме парите за едно кафе в S&P 500, €5 всеки ден и реално виждаме какъв е резултатът. Доста е добър засега. Но в това има логика. Защото индексите се състоят от стотици или хиляди компании. И когато една падне или 10 паднат, индексът се пренарежда и дългосрочно върви нагоре. Ето това се има предвид, че пазарът винаги върви нагоре.

А когато S&P 500 например крашне с 20-30 процента, както беше през 2022-ра година, ами това не само не са лоши новини, а напротив, това са много добри новини за хората, които инвестират регулярно в индекса, защото за същите пари, които харчат за индекса всеки месец, просто ще могат да купят повече дялове. Това, ако не е промоция, здраве му кажи 🙂

Хвърлете едно око на детайлната ми статия за това кога работи и кога НЕ работи Dollar Cost Average: Dollar Cost Average | Кога работи и Кога НЕ Работи?


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.