Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Използвай Парите си!

Хей, приятели, реших да драсна някой ред по една тема, която често ни убягва или по-точно убягва ни нейната логика заради общоприетите норми и практики. Това е темата за парите и какво да правим с тях.

  • Да спестяваме ли?
  • Да харчим ли?
  • Да инвестираме ли?

За съжаление, повечето хора се спират на 1-вите 2 въпроса и или спестяват по-голяма част от доходите си, или просто ги харчат, “за да не ги изяде инфлацията”… доста нашумяло стана това като твърдение в последно време, на доста места чувам дай да си купим това или онова сега докато още имаме възможност, защото инфлацията няма да ни позволи да го направим след няколко месеца.

Например, я да си купя сега този телевизор, хладилник, или автомобил. Я да хвана тази промоция за ваканцията в Дубай, която ми предложиха на изгодна цена, че не се знае докъде ще стигне инфлацията…

Това като цяло са ограничаващи мисления и дори бих казал, че са безотговорни мисления. За съжаление, доста икономисти биха ви посъветвали точно това – да се запасите с конкретни стоки, да си понакупите пасиви, за които в момента имате пари, просто защото иначе след 1 година да речем, цените ще са по-високи и така видиш ли вие все едно сте спечелили, победили сте инфлацията или поне сте минимизирали нейния ефект 🙂

Други пък ще ви посъветват да “орежете” разходите си и да се “свиете” доколкото можете, защото това е начина да минете през дадена криза. Аз пък бих посъветвал абсолютно винаги да се опитвате да повишавате доходите си, вместо да режете разходите си. Естествено, добре е разходите ни да бъдат оптимизирани, но оптимизация не означава икономия. Икономията означава реално лишение. А икономията е майка на мизерията, както има една хубава българска приказка 🙂

Е, пак ще повторя, за мен по-добрият начин е да увеличим приходите си, а не да намаляваме разходите си и да занижаваме стандартите си на живот.

За съжаление, много малко хора си задават 3-тия въпрос, този за инвестирането – дали да инвестират, какво всъщност означава да инвестираш, в какво да инвестираш и други въпроси все от тази група. А именно този най-пренебрегван и дори липсващ въпрос при над 90% от населението, е решението на финансовите ни проблеми.

Парите са, за да бъдат използвани. Това е тяхното единствено предназначение. Това как ние използваме парите си, ще предреши какви ще бъдем, кои ще бъдем и какво ще постигнем. Преди време гледах едно изказване на Grant Cardone и точно от него взаимствах това, че парите са, за да се използват. Не че аз не го знаех и не го правех, но много ми хареса това, което каза тогава и начина, по който го изрази. Вижте го в това 4 минутно видео:

Та, как да използваме нашите пари? Да видим и 3-те сценария:

Да спестяваме ли?

Да, всеки трябва да има спестявания и да разполага с КЕШ, когато му потрябва. Всеки трябва да разполага с така нареченият авариен фонд, който да покрива нашите разходи за период минимум от 3 до 6 месеца. Но какво правим след това? Какво правим след като вече имаме натрупан капитал за този emergency fund? Редно ли е да спестяваме още?

Ами не, смисълът започва да се губи. Ако използваме парите си по този начин – да ги спестяваме, това, което ще получим е една купчина с пари, било то под матрака вкъщи или пък в сметка в банката, която “купчина” с пари ще си стои същата физически, но нещата, които ще можем да си купим с всички тези пари ще стават все по-малко и по-малко, т.е. нашите пари ще губят покупателна способност и ще я губят абсолютно винаги за вбъдеще, просто защото така работи монетарната система.

Винаги, абсолютно винаги 10 000 лв днес, ще струват повече от 10 000 лв след 10 години. И това е факторът наречен Time Value of Money. От това “явление” никой не може да избяга. И ако оставим парите си просто ей така под влиянието на времето, те ще се обезценят и нашият труд по изкарването на тези пари ще започва да се обезсмисля повече и повече.

Ние работим, всеки ден, имаме приходи, плащаме за разходите си, и това, което остане спестяваме. Да обаче спестеното струва все по-малко и по-малко с минаването на времето. Значи, за да поддържаме нивото на стойност на нашите пари, ние трябва да работим все повече и повече, да спестяваме повече, за да може да поддържаме покупателната способност на спестяванията си.

А възможно ли е това? Възможно ли е през целия си живот човек да работи повече година след година? Ами не е възможно, защото тук идва най-голямото ограничение – времето. Ние имаме 24 часа. Каквото успеем да направим за тези 24 часа, това е. Така че, как използваме своите 24 часа, това е ключово за нас. Както казва Наполеон Хил: “Кажи ми как прекарваш времето си и как използваш парите си и аз ще ти кажа къде ще бъдеш след 10 години”. 🙂

Да харчим ли?

Да, всеки харчи, това е основната функция на парите. Но къде е границата? Кога спираме да харчим? Къде е лимита ни? В днешно време, повечето хора харчат пари и си “купуват” неща, които не могат да си позволят. Това е и изкривяването породено от текущата монетарна политика, където може да имаш всичко, което пожелаеш.

Но как го имаш? Имаш го “на кредит”. Харченето за нова техника, нов автомобил, нова лодка, нов мотор, ново всичко, е толкова нормално и присъщо навсякъде, че дори е НЕнормално и учудващо, ако не го правиш. Малко сбъркана работа, ако питате мен 🙂

Едно е да теглиш кредит за бизнес и тези пари да ти послужат като финансов лост, който да ти помогне да развиеш бизнеса си и да спечелиш още повече пари и съвсем друго е да изтеглиш заем и да използваш парите за някоя скъпа ваканция да речем. И тук можем да заключим, че има добри и лоши кредити. Ето и какво написах аз по темата преди доста време. Естетствено, то все още е актуално:

Добър кредит и Лош кредит

А “разбирането” да купуваш сега докато не са се вдигнали цените, просто ми звучи абсурдно. В крайна сметка попадаме в един лъжовен кръговрат, в една въртележка подобна на тази, в която се въртят плъховете :). Когато прилагаме принципа “харчи сега, че не се знае после…”, много вероятно е да се чудим какво можем да продадем от вече закупеното, за да може да покрием някой разход.

И още нещо… когато отидем до магазина за хляб и видим, че има промоция на шоколади, например 5 броя на цената на 4 за 10 лв вместо за 12 лв, и похарчим тези допълнителни 10 лв, то ние не сме спестили 2 лв, а напротив, похарчили сме 10 лв допълнително, защото сме отишли за друго до магазина, за хляб :).

Да инвестираме ли?

Да, трябва да инвестираме. Инвестирането е единственият доказан и най-ефективен начин да се предпазим от инфлацията и да увеличим многократно парите си, ако приложим стратегия и действаме по план, имайки ясно изразени финансови цели.

Инвестиционната “игра”, както някои начинаещи инвеститори я приемат, всъщност, изобщо не е игра, а е начин на живот. Това е “умният” начин да спестяваме, т.е. да спестяваме инвестирайки. Много по-умно е да вкарваме парите си в инвестиции, които си заслужават и по този начин именно да акумулираме средствата си занапред, вместо те да бъдат изяждани от инфлацията.

Инвестирайки постоянно свободните си средства на 8 или 10% годишна лихва, е нещото, което е толкова просто и толкова елементарно, а в същото време може да ни донесе финансовата независимост, за която всички говорят. Истината е, че няма нищо сложно, нищо магическо. Необходими са само знания, постоянство, решителност и естествено мотивация и упорство.

Но се оказва, че именно този прост процес на думи, е най-трудното нещо, срещу което всеки начинаещ инвеститор се изправя и именно липсата на последователност в действията, липсата на постоянство, кара повечето хора да се откажат. Да приложиш прочетеното, макар и доказано и работещо, е адски трудно отначало.

Как да започнете? Как да се решите да започнете? Има ли начин стъпка по стъпка да преминете процеса и да не бъркате много? Първо, няма нищо лошо в това да бъркате от време на време, има го в правилата на играта, никой не е безгрешен. Но тези грешки могат да ви бъдат адски ценни уроци и да ви помогнат да бъдете все по-добри в инвестирането.

А ако искате някой да ви хване за ръка и да ви преведе през целия процес, от избор в какво да инвестирате, през отваряне на акаунти с някой брокер до самото практическо инвестиране с поставена цел и план за изпълнение, цялостният ми индивидуален курс по инвестиране е може би за вас. Нарекох го “ИНВЕСТИРАЙ С МЕН!”, тъй като споделям с вас цялата си инвестиционна практика на фондовата борса и всъщност това обучение включва всички мои услуги.

Приятели, използвайте парите си, не ги оставяйте да се мотаят около вас безцелно, използвайте ги! Вложете ги в бизнес, инвестирайте ги, използвайте ги, за да придобиете нови знания, нови умения, направете нещо с тях, иначе ще ги загубите и в това няма абсолютно никакво съмнение.

Ако не използвате парите си, ако не ги накарате те да работят за вас, а не само вие за тях, то се обезсмисля тяхното изкарване и ще работите до края на живота си и това е неоспорим факт!

Това беше една тема за размисъл, която ви подхвърлих ей така набързо. Надявам се да се замислите. Благодаря ви, че прочетохте всичко дотук и силно се надявам да използвате парите си!

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.