Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

S&P 500 НЕ ВРЪЩА! | Колко губим? |Кафе за €5 на ден

Преди няколко седмици в Angelov Dimitar Community стартирахме една супер елементарна и лесно осъществима стратегия, която нарекохме “Кафе за €5 на ден”. Чрез нея тестваме следното нещо: Инвестираме по €5 на ден в ETF-a SXR8, независимо от цената, и така следим как спестяваме парите си по този начин с това ежедневно усредняване, правим Dollar Cost Average, само че всеки ден, това е, без да гледаме цената изобщо, тя не ни интересува и искаме да видим какъв резултат ще постигнем в сравнение с инвестиция наведнъж, така наречената lump sum инвестиция.

В тази статия искам да ви покажа някои резултати за стратегията, която ние прилагаме, която между другото е взаимствана донякъде от книгата “Автоматичният Милионер” (The Automatic Millionaire) на David Bach. В тази книга има нещо наречено “Latte Factor”. Определено прочетете книгата, със сигурност ще ви е полезна.

Обаче понеже ние самата стратегия по този начин я тестваме само от миналия месец, ще ви покажа и за по-дългосрочен период, връщайки се почти 2 години назад, как е работила тази стратегия с еднократни месечни инвестиции в ETF-а, защото повечето хора именно така инвестират, по веднъж на месец.

S&P 500 не връща! На 0 е вече почти 2 години

Нека видим индекса S&P 500 от върха му в края на 2021-ва до текущия момент. Можем да видим, че индексът е на минус към текущия момент, почти 2 години:

Нека сега видим ETF-а SXR8 за същия този период:

Както можем да видим, ETF-ът е на 0, дори малко по-надолу. Разликите с индекса идват от разликата в курсовете ЕВРО/ДОЛАР, както и от факта, че ЕТФ-а акумулира дивидента, докато на графиката на индекса резултатът е без да се взима предвид дивидентът.

И така, фактите са си факти. Ако на 30 Декември 2021-ва сме инвестирали наведнъж една сума в ETF-а или в индекса, щяхме да сме назад или да сме около нулата. Ако периодът ни е краткосрочен, то ние сме силно разочаровани, защото парите ни не са работили за нас, а дори и струват по-малко.

Ако периодът ни е дългосрочен, което препоръчвам, естествено, няма да е все на 0 и в крайна сметка ще излезем на печалба и то добра с годините напред. Но сега ще се фокусираме върху този “нулев” период и ще видим как може да НЕ губим, а напротив, може дори да спечелим от него.

Силата на Dollar Cost Average стратегията

От много години аз повтарям едно и също нещо на моите клиенти, а и навсякъде из видеата ми и другите статии – най-безопасното нещо, което може да направите, е просто да усредните пазара. И сега ще докажа, че това е точно така.

Естествено, не искам тази статия и другите материали покрай нея да се приемат като финансов или инвестиционен съвет. Просто тук споделям данни, статистически верни и проверени, които доказват за определен период определен резултат. Редно е всеки да направи свое собствено проучване впоследствие.

Та, това, което направих, е да си поиграя и да хвана периода от 30 Декември 2021 година до 30 Септември 2023 година и това са да кажем 21 месеца, 2 години без 3 месеца или иначе казано 1.75 години, нещо такова…

Ето какво предположих: Всеки месец инвестирам по €100 в SXR8 на 30-то число или около него на съответния месец в зависимост от това дали е отворена борсата точно на 30-ти.

Данните за цената на SXR8 ги взех от yahoo finance и вие също може да тествате дори и за други активи, просто използвате графиките, които ви се предоставят и избирате период 1 DAY, ето така:

Вкарах всички данни в една таблица и ето какво се получи:

Както можем да видим, всеки месец сме инвестирали по €100 на различни цени. Направили сме 22 инвестиции и това ни дава общо похарчена сума €2200. И понеже сме инвестирали тези пари ежемесечно на различни цени, оттам идва и средната ни цена за 1 дял, а именно €403.42.

Общият брой дялове, който сме акумулирали е 5.45 дяла, закръглям тук да не стават много цифри. Периодът ни е 1.75 години и текущата цена на SXR8 в момента е €433.47.

Когато умножим броя на дяловете от таблицата с текущата цена за 1 дял получаваме €2363.89. Това е €163.89 печалба. За този период от 21 месеца, тази печалба се равнява в проценти на 7.45%. А ако искаме да я разбием средно на година колко идва, това са 4.19%

Е, това са реалните резултати, това са фактите, които няма как някой да оспори. Dollar Cost Average стратегията е направила така, че не само да не сме на загуба или на 0, ами дори да сме на печалба.

Заключение

Има ли смисъл да се опитваме да нацелим пазара? Има ли смисъл да дебнем дъно, да четем икономическите новини и да чакаме светът да свърши, да падне всичко, че чак тогава евентуално да инвестираме по тези дъна и може би тогава няма да го направим, защото вече ще сме толкова филмирани, че S&P 500 и фондовата борса ще загинат, че просто няма изобщо да предприемем действия може би, няма да инвестираме.

Ето как по един много лесен начин ние се освобождаваме от притесненията, от терзанията покрай това кога индексът се качва, кога пада и просто постигаме една балансирана доходност с течение на времето, която спестява парите ни по един лесен, умен, разумен начин, доказано работещ.

Няма значение от сумата, няма значение от цената, няма значение от обстановката, просто автоматизация, която работи в наша полза. А сега си представете, че искате и имате възможност да бъдете малко по-активни и инвестирате повечко пари на по-ниските цени. Ами това би означавало, че ще акумулирате още повече дялове, защото за €100 ще купите просто повече дялове, когато цената на самия актив е по-ниска. И тогава печалбата ще е дори по-добра, защото средната ви цена ще е по-ниска спрямо текущата пазарна.

И още веднъж, това са резултати от върховете през 2021-ва досега. Това е един заключен период за този пример. В никакъв случай не бива да се приема като инвестиционен съвет, проверете за други периоди, ако желаете, но винаги, абсолютно винаги избирайте активи, които позволяват този тип инвестиране, както е S&P 500. Това не би следвало да работи при индивидуални компании. Тях ще искаме да ги купуваме, когато са подценени от пазара.

Кафе за €5 на ден” е хит в нашето общество Angelov Dimitar Community. Направили сме един ПАЙ в Trading 212 и така всеки ден аз инвестирам чрез него. Направили сме го в ПАЙ, за да може всеки, който пожелае да копира този ПАЙ и да го прави същото нещо за себе си, може с друга сума, по-малка или по-голяма естествено. Потърсете този ПАЙ в Trading 212, ето ви линк към него: www.trading212.com/pies/ltzenXZ8ePJRu7s6gRwGZp4SvNjnJ

Ето го нашият резултат досега от Септември месец 2023 до 13 Октомври 2023:


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравей, поздравления за хубавата статия и въобще за цялото съдържание, което създаваш и продължаваш да създаваш.
    Искам да попитам, как според теб е най-удачно да се захранва сметката конкретно в T212 (каква сума да се превежда), като се използва горната стратегия с ежедневно инвестиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.