Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да Инвестираш като Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет е на 93 години и от десетилетия е един от най-богатите хора в света. Неговото богатство се увеличава все повече и повече през целия му живот и можем да кажем, че като погледнем през призмата на времето, това увеличение е много стабилно в сравнение с богатствата на другите милиардери, които си разменят шапките през няколко седмици за челните места.

Бъфет не е изобретил социална мрежа, нито супер компютър, нито нов тип автомобили или пък космически кораб. Това, което той прави е нещо изключително просто – той забогатява бавно като инвестира в добри бизнеси.

В тази статия ще разгледаме основните принципи, които Уорън Бъфет споделя за инвестирането, за да видим как тези принципи са му донесли богатства на стойност $139 милиарда долара към момента на писането на тази статия.

Инвестирай в бизнеси, а не в акции!

Може би за някои е трудно да се асимилира това изречение, защото акциите са де факто представители на бизнеса, те са част от бизнеса на една компания. Но това, което Бъфет прави е да не се води по пазарната цена на акциите, за да определи колко добра или лоша е една компания.

Пазарната цена на акциите отразява настроенията на пазара, нищо повече! Пазарният сентимент никога не отговаря на фундаменталната стойност на един бизнес, просто, защото така работи пазарът и както Бенджамин Греъм казва – пазарът е машина за гласуване в краткосрочен план и машина за претегляне в дългосрочен план.

Тоест, краткосрочно, с цената може да се случи всичко, но дългосрочният период е определящ за нейната устойчивост, за нейната тежест напред във времето. Когато бизнесът е добър, цената няма как да не се покачва по един устойчив начин за вбъдеще.

Уорън Бъфет пък казва, че акциите са много безопасни за дългосрочен период и много опасни, ако ги купуваш само, за да ги продадеш утре или другата седмица. Повечето хора винаги ще гледат на акциите като едни котировки, едни цени, които се движат нагоре и надолу и винаги масовият инвеститор ще се мъчи да нацели пазара – да купи ниско, после да продаде високо, което почти никога не се случва.

И в крайна сметка, когато фокусът ни е само върху цената и върху бъдещата печалба, ние не само не излизаме на печалба, а в повечето случаи търпим сериозни загуби, защото не това представлява инвестирането на фондовата борса.

Бъфет търси стойността във всеки един бизнес. И когато пазарната цена на дадена компания е на справедливи нива, т.е. поради негативен сентимент или просто поради игнориране от пазара, компанията струва по-малко отколкото трябва да струва, Бъфет се възползва и инвестира.

Инвестирай в това, от което разбираш!

Бъфет препоръчва да стоим в нашия circle of competence и да не си мислим, че можем да инвестираме във всичко, което ни се предлага като възможност. Ние можем, но защо ни е да го правим, след като нямаме представа от даден сектор и от бизнесите, които се въртят в него. Какво ще очакваме от нашето непознаване на даден бизнес? Да се случи магия, може би? Искаме ли да разчитаме на това?

И Бъфет и Мънгър са казвали многократно, че за да инвестираш в даден бизнес, то трябва да знаеш неговата справедлива цена (intrinsic value). Няма как да я намериш обективно и да си спокоен да инвестираш дългосрочно в даден бизнес, когато ти не го познаваш. Няма смисъл от това!

Например, Уорън Бъфет дълги години не пипа изобщо технологични компании, тъй като тази сфера му е като тъмна Индия и той вижда колко непредвидимо е всичко там и как всъщност не може да прогнозира какво да очаква, тъй като нещата се развиват супер динамично.

Бъфет не е инвестирал в Google, не е инвестирал в META, в NVIDIA или някой друг HIGH TECH лидер, който направи фурор и донесе безумни богатства на акционерите. Но проблем ли е това за Уорън Бъфет? Ами не, определено не мисля, че е проблем. Той пак си е супер богат и доволен от това, което върши, а именно да инвестира в неща, които реално той за себе си може да оцени, да анализира и да действа, когато моментът настъпи.

Berkshire Hathaway е един огромен конгломерат, който съдържа много бизнеси и именно това е направило Бъфет богат. Компанията му управлява главно непублично търгувани компании в САЩ, които са добри бизнеси и всеки един от тях е преминал през филтъра на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър и носи увеличаващи се приходи на компанията.

Портфолиото от публично търгувани компании е една малка част от приходите на компанията и е като една супер добавка към вече добре работещата машина за пари. Това, което Бъфет винаги е правил, е да намира супер добри бизнеси, от които разбира и да инвестира в тях дългосрочно. Дали това ще е фабрика за мебели или магазини за шоколадови бонбони, транспортна фирма или някоя компания за тениски или пък за батерии, Бъфет е претеглил тези бизнеси, налял е капитал в тях и те му се отплащат дългосрочно напред във времето.

Инвестирай дългосрочно и остави сложната лихва да си свърши работата!

Бъфет подчертава силата на сложната лихва като основен фактор за изграждане на богатство. Той препоръчва реинвестиране на печалбите, за да се генерира още повече възвръщаемост с течение на времето.

Уорън Бъфет има едно изказване, че когато умре и бъде погребан, той иска хората, поглеждайки към гроба му да си кажат: “По дяволите, този човек беше много стар!”

И той го казва шеговито, но добре, че е шегата, за да си кажем истината, както има една приказка 🙂 Той го казва в контекста на compounding-a. Колкото повече позволиш на compounding-a да бъде част от живота ти, толкова повече пари ще е направил той от твоите инвестиции.

Бъфет започва да инвестира на 11 годишна възраст. Естествено, допуска грешки, пренарежда приоритетите си с годините, но все пак превръща сложната лихва в част от живота си и сега, на 93 години той е живият пример за силата на compounding-а!

Както и самият Бъфет споделя в едно интервю, ако на 11 годишна възраст е инвестирал в някой индексен фонд като S&P 500, първата му инвестиция от малко над $100 щеше да струва стотици хиляди долари в момента, без абсолютно нищо изобщо да прави той, а просто да остави сложната лихва да действа в негова полза.

Инвестирай в бизнеси с устойчиво конкурентно предимство!

Заговаряйки отново за добрите бизнеси, Бъфет търси такива, които имат предимство пред конкурентите си и това предимство е устойчиво! Да вземем например компанията Apple. Това е най-печелившата компания от портфолиото на Berkshire Hathaway.

Според Бъфет, конкурентното предимство на ябълката е, че просто хората харесват марката, верни са на нея и не биха заменили устройството си с друго такова. Това да хванеш милиони потребители и да ги накараш да искат продуктите ти на всяка цена, изобщо ама изобщо не е за пренебрегване и говори за силата на марката и на продукта.

Друг пример е компанията Coca Cola. Знаем, че Бъфет е инвестирал в нея $1 милиард долара преди 35 години и в момента получава по над $700 милиона само от дивиденти всяка година. Това е 70% възвръщаемост на инвестицията на годишна база (yield on cost).

Както той казва, ежедневно се продават милиарди напитки с марката Кока Кола. Хората познават продуктите. Поколения минават и тази разпознаваемост не може да се оспори. Ето това е бизнес с изключително силно и устойчиво конкурентно предимство.

Приемай пазара като един луд пиян човек и не му обръщай внимание!

Уорън Бъфет инвестира от над 80 години. Това е период, с който малко живи хора могат да се похвалят, че са използвали за инвестиции. Но при Бъфет е така. Представете си през какво е преминал светът от 1942 година досега – световна война, много други войни, криза след криза от всякакво естество, пандемия дори имахме наскоро и в крайна сметка пазарът върви нагоре.

Както Бъфет казва във видеото по-горе, ако просто се абстрахираме от целия този шум, който е на пазарите, от всичките новини за армагедон на борсата, ние ще спечелим много дългосрочно. И единственото нещо, което трябва да направим, е да не предприемаме действие, а просто да оставим сложната лихва да си свърши работата.

Ако продаваш на всяка новина или на всяка криза и после пак купуваш, ако инвестираш на база новини и събития, а не на качество и устойчивост на бизнеса, доникъде няма да стигнеш.

Уорън Бъфет визуализира пазара като един луд пияница, който ви досажда ежедневно с неговите оферти 🙂

Ето и какво Бъфет казва за пазара и краткосрочното движение. Ако например си купите къща за $100 000, под прозореца ви всеки ден идва един луд пияница, който ви крещи цени за вашата къща. Веднъж крещи $90 000, на другия ден крещи $110 000, на третия ден крещи $80 000.

Това, че този пиян човек се държи по този начин и ви предлага всеки ден различна цена променя ли нещо по вашата къща? Не, нали? Нищо не променя. Ето това е пазарът според Уорън Бъфет. Ежедневно хиляди, дори милиони хора крещят някакви цени. Но дългосрочно, цената се определя от стабилността на компанията да прави добър бизнес.

Това са част от принципите, които следва Бъфет за успешно инвестиране. Надявам се да са ви били полезни! Може да видите още какво научих аз от този велик човек в статията ми по темата:


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.