Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестиции в Индия, Китай и други бързо развиващи се пазари | Emerging Markets

Един от въпросите, който ми зададохте в чисто новия ми youtube канал Инвест Лаф беше за инвестиция в ETF-и, които следят китайски, индийски компании и други такива от така наречените emerging markets или на български език преведено, това са бързо развиващи се пазари.

Това е тема, която се коментира и в нашето затворено общество, Angelov Dimitar Community, и някои от нашите участници споделиха техни проучвания и конкретни инструменти, в които инвестират. И затова с тази статия реших да предоставя част от информацията, която е в обществото ни, както и конкретни ETF-и, които може да си закупите от Interactive Brokers или пък през Trading 212.

Напомням, че ако изберете Trading 212, ако все още нямате регистрация, ще получите една безплатна акция, ако се регистрирате, депозирате минимум 10 евро и въведете промо код ANGELOV.

Лично аз, ако досега не сте го разбрали, НЕ инвестирам в такива пазари, поне засега. Не виждам смисъл да го правя, нямам нужда да го правя и не на всяка цена мисля, че всеки трябва да има експозиция към този тип пазари. В крайна сметка, не можем да инвестираме във всичко. Няма да е практично, няма да е печелившо.

Но това не означава, че вие не трябва да инвестирате в ETF-и, които следят компании от тези по-бързо развиващи се пазари. Затова сме индивидуални инвеститори и затова всеки избира в какво да инвестира според неговите собствени виждания, проучвания, възможности и цели.

В следващите редове ще споделя конкретни активи, в които може да инвестирате и нека това не се приема като инвестиционен съвет. Всеки има глава на раменете си и може да прецени дали иска да инвестира в тези активи или пък не. Още веднъж, аз НЕ инвестирам.

Инвестиция в Индия

Започвам с един вариант за инвестиция в индийски компании и най-удачният начин да го направим според мен е чрез ETF, тъй като така получаваме доста широка експозиция към компании от различни сектори и тази наша експозиция се поддържа да е пасивна, просто, защото така работят ETF-те, знаете, няма нужда да правим нищо, само купуваме и държим и фондът си върши цялата работа по ребалансиране, разпределение на дивидентите и всичко останало.

Ако искаме да имаме експозиция към американския пазар, знаем много добре какво правим, взимаме си ETF, който следи S&P 500. За индийския пазар, ето един удачен може би вариант.

QDV5 – iShares MSCI India UCITS ETF USD (Acc)

 • Наименование на ETF-a: iShares MSCI India UCITS ETF USD (Acc)
 • Наименование на индекса, който следи: MSCI India index.
 • Тикър символ: XETRA: QDV5
 • Управление на дивидента: Акумулиращ
 • Dividend yield: N/A
 • Валута на фонда: USD
 • Цена на ETF: в EUR
 • Създаден: 2018
 • Доставчик: iShares
 • Сектор: различни сектори (виж по-долу)
 • Експозиция: Индия
 • Expense ratio: 0.65%
 • Регистрация: Ирландия
 • Възвръщаемост за периода от 2018-та до Юли 2023-та: 9.38% средно на година

Възвръщаемостта на този ETF за 5-те години от съществуването му:

ТОП 10 компании и секторите, в които оперират:

Тегло на целия ETF по сектори:

И така, за това става въпрос, индийски ETF, който проследява представянето на около 114 на брой компании от индийската фондова борса. Виждаме, че водещият сектор е финансовият с над 27% тегло, след това са IT и Energy, последвани от Consumer Discretionary сектора, в който сектор влизат компании от типа на Amazon, Nike, Tesla.

ТОП 10 компаниите представляват 44% от ETF-a. Ето и кратка информация за тях и на който му е интересно, може да задълбае и да направи по-обстоен анализ, като задължително споделяйте в коментарите 🙂

1. RELIANCE INDUSTRIES LTD: Reliance Industries е предимно енергийна компания, която обаче оперира и в други сектори, като водещи са нефтохимия, рафиниране, нефт, газ и телекомуникации. Това е един от най-големите конгломерати в Индия.

2. ICICI BANK LTD: ICICI Bank е финансова институция, която предоставя банкови и финансови услуги на физически лица и фирми. Предлага услуги като банкиране на дребно, корпоративно банкиране, инвестиционно банкиране и управление на богатството.

3. INFOSYS LTD: Infosys е компания за информационни технологии, която предлага консултантски, технологични и аутсорсинг услуги на клиенти по целия свят. Специализира се в разработването на софтуер, системната интеграция и управлението на бизнес процеси.

4. HDFC BANK LTD: HDFC Bank е отново друга известна финансова институция в Индия, предлагаща широка гама от банкови и финансови услуги на физически лица и фирми.

5. TATA CONSULTANCY SERVICES LTD (TCS): TCS е водеща глобална компания за ИТ услуги и консултации. Предлага широка гама от технологични решения, разработка на софтуер и консултантски услуги за различни индустрии и клиенти по целия свят.

6. AXIS BANK LTD: Axis Bank е още една голяма финансова институция.

7. HINDUSTAN UNILEVER LTD: Hindustan Unilever е компания за потребителски стоки, която произвежда и предлага на пазара различни продукти за домакинството и личната хигиена. Това е дъщерно дружество на европейската компания Unilever.

8. KOTAK MAHINDRA BANK LTD: Kotak Mahindra Bank е отново голяма банка в Индия.

9. BAJAJ FINANCE LTD: Bajaj Finance е компания за финансови услуги, която е специализирана в потребителско финансиране, предоставяне на заеми, кредитни карти и други финансови продукти на физически лица и фирми.

10. BHARTI AIRTEL LTD: Bharti Airtel е комуникационна компания, която предоставя телекомуникационни и мобилни услуги на клиенти в Индия и различни други страни. Това е един от най-големите оператори на мобилни мрежи в Индия.

Какво може да ни направи впечатление? Ами определено огромното присъствие на финансовите компании в ТОП 10 и това аз лично бих го приел като НЕ толкова добра диверсификация, защото би потопило целия ETF, ако тези банки започнат да страдат, както това се случи с китайски банки, та и с американските както си се случва от време на време 🙂

Инвестиция в Китай

За тези от вас, които искат да инвестират в Китай, просто ви показвам най-популярният ETF, който е наличен за нас от Европа и нека всеки да прецени доколко “иска” този ETF в портфолиото си.

36BZ – iShares MSCI China A UCITS ETF USD (ACC)

 • Наименование на ETF-a: iShares MSCI China A UCITS ETF USD (ACC)
 • Наименование на индекса, който следи: MSCI China A Inclusion index
 • Тикър символ: XETRA: 36BZ
 • Управление на дивидента: Акумулиращ
 • Dividend yield: N/A
 • Валута на фонда: USD
 • Цена на ETF: в EUR
 • Създаден: 2015
 • Доставчик: iShares
 • Сектор: различни сектори (виж по-долу)
 • Експозиция: Китай
 • Expense ratio: 0.40%
 • Регистрация: Ирландия
 • Възвръщаемост за периода от 2015-та до Юли 2023-та: -3.01% средно на година

Възвръщаемостта на този ETF за 8-те години от съществуването му:

ТОП 10 компании и секторите, в които оперират:

Тегло на целия ETF по сектори:

Това е губещият ETF, който ако сте си взели когато и да било през последните 8 години, на загуба сте или на много малка печалба. Дали си заслужава или не, аз лично предпочитам да паркирам парите си за 8 години на доказано място, което ми дава средна пазарна възвръщаемост, отколкото да чакам китайските компании да станат най-силните и да спечеля много. Ето това е Opportunity Cost. Определено бих предпочел индийския ETF, който връща над 9% на година.

ТОП 10 компаниите от 36BZ са със 17.5% тегло в ETF-a. Ето кои са компаниите:

1. KWEICHOW MOUTAI LTD A: Kweichow Moutai е компания за потребителски стоки със седалище в Китай. Известнa е с производството на Moutai, първокласен китайски алкохол, считан за луксозна марка. Компанията е един от най-големите производители на алкохолни напитки в Китай.

2. CONTEMPORARY AMPEREX TECHNOLOGY LTD: Contemporary Amperex Technology (CATL) е индустриална компания, специализирана в модерна технология за батерии. Тя е един от водещите световни производители на литиево-йонни батерии и системи за съхранение на енергия.

3. WULIANGYE YIBIN LTD A: Wuliangye Yibin е китайска компания за потребителски стоки, занимаваща се с производство и разпространение на алкохолни напитки, с акцент върху Baijiu, традиционна китайска спиртна напитка.

4. CHINA MERCHANTS BANK LTD A: China Merchants Bank е финансова институция, базирана в Китай, предоставяща набор от банкови и финансови услуги, включително банкиране на дребно, корпоративно банкиране и управление на богатство.

5. CHINA YANGTZE POWER LTD A: China Yangtze Power е китайска компания за комунални услуги, участваща в производството и разпределението на водноелектрическа енергия. Тя управлява няколко водноелектрически централи в Китай.

6. PING AN INSURANCE (GROUP) OF CHINA: Ping An Insurance е китайска финансова компания и един от най-големите конгломерати за застрахователни и финансови услуги в света. Предлага различни застрахователни продукти и финансови услуги.

7. BYD LTD A: BYD е компания, фокусирана върху автомобилната индустрия. Тя е един от водещите производители на електрически превозни средства, батерии и други продукти, свързани с транспорта.

8. SHENZHEN MINDRAY BIO-MEDICAL ELECT: Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronic е компания за здравеопазване, специализирана в разработването и производството на медицински устройства и оборудване, използвани в диагностични и мониторингови процедури.

9. INDUSTRIAL BANK LTD A: Industrial Bank е още една голяма китайска финансова институция.

10. LUZHOU LAO JIAO LTD A: Luzhou Lao Jiao е китайска компания за потребителски стоки, занимаваща се с производството и разпространението на Baijiu, този традиционен китайски алкохол отново. Това е един от най-големите производители на Baijiu в Китай и втора компания в ТОП 10 с този фокус. Явно доста си пийват китайците ама те са много на брой, всеки помалко, ако пие пак се събират доста милиони и милиарди литри 🙂

Може би ви прави впечатление, че тук ги няма добре познатите компании като Alibaba и Tencent. Та, за да не казвате, че нарочно ви давам някакви измислени ETF-и, ето ви един китайски, в който ги има и тези компании 🙂

XCS6 – Xtrackers MSCI China UCITS ETF

 • Наименование на ETF-a: Xtrackers MSCI China UCITS ETF
 • Наименование на индекса, който следи: MSCI China index. The MSCI China index tracks the largest and most liquid Chinese stocks (A shares, H shares, B shares, Red chips, P chips).
 • Тикър символ: XETRA: XCS6
 • Управление на дивидента: Акумулиращ
 • Dividend yield: N/A
 • Валута на фонда: USD
 • Цена на ETF: в EUR
 • Създаден: 2010
 • Доставчик: iShares
 • Сектор: различни сектори (виж по-долу)
 • Експозиция: Китай
 • Expense ratio: 0.65%
 • Регистрация: Люксембург
 • Възвръщаемост за периода от 2011-та до Юли 2023-та: 5.23% средно на година

Възвръщаемостта на този ETF от съществуването му:

ТОП 10 компании и секторите, в които оперират:

Тегло на целия ETF по сектори:

ТОП 10 компаниите представляват 41% от теглото на ETF-a и общата бройка компании вътре е около 760. 5% доходност на година в сравнение с около 15% доходност от някой ETF като SXR8, който копира S&P 500. Ако искате да разчитате на това, че след 10 години нещата ще са обърнати, този китайски ETF, още веднъж, ви дава експозиция към големи китайски компании. Аз лично не бих се надявал на чудеса, но знае ли човек 🙂

Emeging Markets – Комбиниран ETF

И накрая нека да завършим с един комбиниран ETF, който следи представянето на компании от няколко държави и така може да имате експозиция не само към един пазар, например китайски или индийски, а към повече бързо развиващи се пазари едновременно.

IS3N – iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc)

 • Наименование на ETF-a: iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF
 • Наименование на индекса, който следи: MSCI Emerging Markets Investable Market (IMI) index
 • Тикър символ: XETRA: IS3N
 • Управление на дивидента: Акумулиращ
 • Dividend yield: N/A
 • Валута на фонда: USD
 • Цена на ETF: в EUR
 • Създаден: 2014
 • Доставчик: iShares
 • Сектор: различни сектори (виж по-долу)
 • Експозиция: Китай, Тайван, Индия и други развиващи се пазари
 • Expense ratio: 0.18%
 • Регистрация: Ирландия
 • Възвръщаемост за периода от 2014-та до Юли 2023-та: 4.44% средно на година

Възвръщаемостта на този ETF от съществуването му:

ТОП 10 компании и секторите, в които оперират:

Тегло на целия ETF по сектори:

Тегло на целия ETF по държави:

ТОП 10 компаниите представляват 20% от теглото на този ETF, който проследява над 3100 на брой компании.

И общо взето това е, което исках да ви покажа. Нека всеки сам прецени за себе си дали иска да има експозиция към подобни активи, дали си заслужава, дали няма по-добри места, където да се инвестира. Още веднъж споделям, че аз лично НЕ инвестирам, поне засега, в такъв тип ETF-и.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.