Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

В Какви Компании НЕ инвестирам и Защо?

Многократно съм казвал, че за да сме успешни на фондовата борса, то на нас не ни трябва да инвестираме в много компании, да бъдем много активни и да купуваме, после да продаваме, да ребалансираме портфейлите си и всичко друго, с което “професионалните” портфолио мениджъри се опитват да изглеждат много умни пред нас. А фактите са, че те няма да победят пазара дългосрочно и това е доказано и затова “съветите” им са просто един въздух, те не струват.

Аз като инвеститор в отделни компании, в акции на фондовата борса, изобщо не съм воден от някакви рамки, с които трябва да се съобразявам, ако например петролът ще върви нагоре, аз да инвестирам в петролни компании или пък ако има войни някъде по света, аз да инвестирам в оръжейни компании, защото видиш ли те ще имат повече оборот.

Или пък другата голяма простотия, да оставаш в кеш или пък в злато, защото вдигали лихвени проценти, идвали президенстки избори и куп други малоумщини, които уж специалистите ни продават, които специалисти нямат и 1 лев инвестиран сигурно на борсата. Инвеститори от скамейката, както се казва.

Аз стоя в моя circle of competence и инвестирам в добри бизнеси, воден единствено и само от качеството на тези бизнеси, а не от икономически новини. И затова в тази статия ще споделя с вас кои бизнеси за мен не са добри и защо не инвестирам никога в тях.

Тук правя едно уточнение, че всъщност аз не инвестирам индивидуално в тях, т.е. не купувам техни акции, но пък така или иначе със сигурност имам експозиция към бизнеси, които не харесвам и не бих купил и това е поради присъствието им в редица индекси, в които инвестирам, например в S&P 500. Но какво да правиш, не е болка за умиране, ще го преживея.

Ето вижте сега кои сектори аз избягвам:

Авиокомпании

Мъка… голяма мъка са тези бизнеси. Да, може би повечето от вас си мислят, че самолети винаги ще има, хората винаги ще пътуват и това определено е така, спор няма. Но този факт изобщо не означава, че самолетните компании са добра инвестиция.

Аз ги избягвам като чумата, защото това са компании, които имат страшно големи разходи, които постоянно и непрекъснато всъщност се увеличават. Имат огромна нужда от персонал, което винаги е проблем. Имат купища изисквания, с които трябва да се съобразяват, както и абсолютният факт, че самолетите не са като да построиш един завод и там да произвеждаш 20 поредни години някаква напитка да речем. Самолетите искат подмяна, искат ремонти, нещата са много ама много сериозни. И всичко това струва пари, много пари.

Амортизацията е много силна и макар да се брои като недействителен разход за тези компании в техните отчети, всъщност това е един много реален разход, който колкото и да отчисляват в отчета си, всъщност ще ги удари по главата в даден момент и то ще ги удари силно.

Всички тези разходи, за да оперира една авиокомпания нормално, няма как да бъдат покрити от нейния паричен поток и затова всички тези компании са дълбоко затънали в дългове, за да могат все пак да работят.

Ето и един пример. American Airlines… мъка както казах. Какво получавам аз като акционер? Нищо… няма дивидент, няма ръст, защо ми е тази компания? Защото винаги ще има полети ли? Не, благодаря!

Компанията има $52 милиарда оборот за 2023 година, от които около $800 милиона са чиста печалба, но по-важното за мен, това, което аз гледам в един бизнес са не печалбите, а реалните парични потоци, които произвежда компанията, защото това е най-истинската стойност – FREE CASH FLOW. Погледнете за какво става въпрос… през някои години има, но през повечето дори са доста отрицателни…

И това е само един пример за такава компания. Но те всичките са такива, така че изобщо няма да ви показвам други компании, защото мисля, че вече разбрахте защо избягвам този тип компании.

Корабни (круизни) Компании

Ето няколко бързи графики:

Всички тези са водещи круизни компании: Norwegian Cruise Lines, Carnival, Viking, Royal Caribbean, само тези последните що годе драпат в цената и някакси още не са изгубили парите на акционерите си.

Ето ги свободните парични потоци на Royal Caribbean. Както виждаме, това, което нас ни интересува го няма отново и тук при тази компания, въпреки, че цената на тази акция конкретно е вървяла нагоре. Защо върви нагоре? Ами просто спекулативен ръст, това е.

И отново – големи разходи, супер ниски маржове на печалба, изобщо, ако има печалба, големи capital expenditures, много амортизация, реална такава… накратко нищо положително за нас дългосрочните инвеститори, просто няма за какво да се хванем. И дивидент даже няма тук.

Оръжейни компании

В този тип компании не инвестирам, защото е ясно какво правят те, какво произвеждат и за какви цели. Просто не ми се нрави да печеля от такъв тип компании, които по принцип са печеливши, защото държавите винаги дават пари за отбрана и за нападения, както ставаме свидетели в последно време.

Тоест, тук аз имам чисто морални задръжки, колкото и смешно да прозвучи за някои. Да, от тези компании могат да се направят добри пари. Да, винаги ще ги има и винаги ще произвеждат, но друг е тук проблемът за мен и той е, че аз не искам да притежавам част от бизнес, който се занимава с оръжия.

И още веднъж, това, че аз не купувам такива акции отделно, не означава, че не притежавам, защото както споменах в началото, тези компании си ги има в индексите като S&P 500 и другите световни и дивидентни индекси.

Ето например компанията LockHeed Martin. Истински compounder във времето. Има капиталов ръст, има и приличен дивидент през годините. И повечето такива компании са на това положение.

Суровинни компании

Аз съм привърженик на дългосрочното инвестиране и цикличността на суровинните компании ме отказва отвсякъде от инвестиция в тях. Компании, които добиват дадена суровина са зависими от цената на тази конкретна суровина. Тоест, ако желязото например е много евтино, компаниите, които го добиват изобщо няма да правят много пари.

Суровинният сектор е силно цикличен и тук няма значение колко добър е бизнес модела на компанията, защото, ако дадената суровина няма добра цена, печалбите съответно няма да бъдат добри.

Да, когато пък цената на суровината се покачи ненормално много, този тип компании започват да раздават допълнителни дивиденти, защото печелят повече, но всеки такъв цикъл има край и тези от вас, които са инвестирали в подобни компании през последните 3-4 години могат да го потвърдят за себе си.

Аз обичам бавния и сигурен compounding, както например е компанията Berkshire Hathaway, която притежава много бизнеси, повечето от тях не са дори публично търгувани и влизат парични потоци, покачват се, получават се дивиденти и така това е един истински compounder, без цикличност, просто чиста форма на добър бизнес без да се интересуваме от икономическото положение.

Ето и една циклична компания, добивна такава, която няма да отиде никъде, нея ще я има и след 10 и след 20 години, това е почти сигурно, но не е такава акция, която да купиш и държиш. Трябва да завърташ парите си на цикъла, т.е. купуваш докато е срината, защото, още веднъж, тя ще се оправи, няма как иначе, просто е прекалено голям играч в сферата, но когато е на върха на цикъла не трябва да си мислиш, че рудата или която и да е друга суровина винаги ще върви нагоре, защото то няма логика да е така. Вместо това, просто трябва да продадеш и да си прибереш печалбата. Но аз понеже не обичам да продавам, а само да купувам и да трупам, този тип компании не са за мен 🙂

Ето и малко примери с любимите петролни компании на някои хора. Не виждам смисъл в тях честно казано, защото, да, петрол ще има още дълго време, но какво от това? За 25 години 25 процента надолу. Останалите петролни компании, които все пак са нагоре, също не могат да се сравнят по възвръщаемост с добрите бизнеси, които просто печелят от това, че са добри бизнеси.

Тоест, още веднъж, тук не залагаме на добрия бизнес, а залагаме на нещо друго, а именно, че дадена суровина ще е с по-висока цена. И тъй като ние нямаме контрол върху това и трябва да осъзнаем, че това е силно циклично и няма как да е по друг начин, просто отписвам аз лично за себе си подобни компании като дългосрочни инвестиции, които да направя и да забравя.

Ако ги забравя, просто ще загубя, както можем да видим 🙂 Докато при истински стойностните дългосрочни инвестиции, като тези в Berkshire Hathaway или пък просто в някой индекс като S&P 500, просто забравяш и сложната лихва ти удвоява парите през няколко години, това е самата истина.

Банки

За мен банките са просто едни долни лихвари и са едно необходимо зло, което всеки използва, няма как да живее иначе нормално 🙂 Но аз никога не бих станал лихвар и затова не бих купил акции на някоя банка.

Тези бизнеси са силно зависими от чисто икономически параметри като лихвените проценти например или пък жилищното кредитиране. Оперират с много голям leverage и де факто за мен това е бизнес, който е фалшив, просто, защото парите са фалшиви. Това, което произвеждат банките са едни фалшиви пари. И аз отказвам да инвестирам в тях.

Автомобилни компании

От всички автомобилни компании на света, аз единствено съм инвестирал в TESLA, защото това не е само автомобилна компания, колкото и клиширано да звучи това 🙂 Определено има бъдеще в това, което TESLA развива и диктува като тенденции изобщо в целия сектор, защото истината е, че ако не беше TESLA, никоя друга марка автомобили нямаше да направи същите неща и да промени изцяло този сектор.

Но другите компании… оле майко… разходи да искаш, ниски и дори отрицателни маржове на печалба, много големи дългове, супер голяма амортизация, супер голяма конкуренция, всичко лошо, което може да си представим за една компания се покрива изцяло от повечето автомобилни компании.

Ето я компанията FORD. Къде е compounding-a? Липсва, изтрит е за последните 27 години.

Мерцедеси харесвате ли? Колите им може да са хубави ама акциите им хич не са… нищо ама нищо не са дали на акционерите си. Няма да давам повече примери. Всичко изглежда по подобен начин за автомобилните компании и затова аз бягам от тях.

Ще ви издам една тайна за мен. Когато аз тръгвам да проучвам дадена компания, първото нещо, което питам себе си е дали аз бих притежавал тази компания, дали бих я купил цялата, ако имах тази възможност, дали бих стартирал такъв бизнес, дали бих го развивал.

Ако отговорът е не, просто удрям кръста на тази акция. Ако отговорът е да, продължавам с моето проучване. Така ги правя аз нещата. А вие? Как действате вие? Имате ли такъв филтър? Задавате ли си такива въпроси? Бихте ли притежавали McDonald’s например? Или пък някоя цигарена компания? Какви са вашите съображения? Споделяйте долу в коментарите!


**Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви практичния курс, който ще ви помогне да изградите своя инвестиционен портфейл от нулата: “Как да изградим НАШЕТО инвестиционно портфолио?”. Този курс ще ви даде знанията, уменията и инструментите, с помощта на които ще създадете своето инвестиционно портфолио и ще може да го поддържате през целия си живот!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.