Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

КРАЯТ на Фондовата Борса | Ти го виждаш!

Е, приятели, реших да ви постресна и аз малко :). В тази статия ще стане въпрос за всички онези катастрофални заглавия, които виждате навсякъде около вас вече няколко месеца. И най-важното, ще ви кажа защо ВИЕ ги виждате и защо АЗ не ги виждам или поне не им обръщам такова внимание дори и да ми попаднат пред погледа.

За всеки начинаещ инвеститор е изключително стряскащо да направи инвестиция, т.е. да си мисли, че прави някаква сериозна инвестиция, и нейната стойност да падне рязко, например с 20% или с 50% дори. Но всъщност, не стойността пада, а цената. Това са 2 различни неща, които ако разберем фундаментално, ще сме много успешни дългосрочни инвеститори.

“Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме.”

Това го казва Уорън Бъфет. И за мен е абсолютно прав. Защото, ако сме инвестирали в добра, доказана и обещаваща компания или друг актив, това, че в момента на пазара има корекция, която помита всичко, не би трябвало да ни притеснява, а напротив, в подобни времена имаме невероятната възможност да закупим подценени от пазара компании на много ниска цена, на подценена цена.

Видео курсът ми “Как да намираме подценени компании?” дава точно такива решения и насоки, а именно къде и как да намираме подобни подценени компании, както и как да ги анализираме, сравняваме и инвестираме в тях на практика.

Червените пазари и СТРАШНИТЕ Заглавия

Фондовата борса е в мечи тренд (bear market). Основните индекси са надолу с двуцифрени проценти. Любимите ни акции са надолу с двуцифрени проценти. Това може да е плашещо за онзи, който е започнал да инвестира без да е наясно, че пазарите се движат на цикли и подобни пазарни състояния е имало винаги и ще има и занапред.

И огромен брой хора се възползват от страха на онези чисто нови и силно съмняващи се в действията си начинаещи инвеститори, които тъкмо са влезли на пазара, чудили са се изобщо дали да го направят, и той крашва BIG TIME.

Тези хора, възползващите се, са икономисти, които искат да изпъкнат, различни “експерти”, които целят да натрупат по-бързо популярност и създатели на съдържание, които се интересуват повече от покачването на броя на последователите си в социалните мрежи, отколкото от качеството на съдържанието, което създават.

Пазарите са червени днес, точно както са били червени и през всички други минали периоди на рецесии, кризи, войни и т.н. Погледнете тази графика и изяснете за себе си каква е дългосрочната картина, какво прави пазарът за продължително време.

В момента пазарът се намира някъде на някое сходно място като спадовете от графиката. Е, дали и този път няма да се възстанови и дали наистина идва краят както прогнозират вещите в тази сфера? И може би този път е различно… никога не е било така. Да, вярно е, всяка криза е по-различна от предходната и всяка е по-страшна от предходната. Пребройте колко подобни моменти е имало на пазарите откакто съществуват… и какво излиза накрая? Че дългосрочно, трудните времена не продължават и пазарите се възстановяват. Няма нищо фатално и няма нищо толкова плашещо, когато сме наясно с фактите, които движат тези пазари и начина, по който те се движат всъщност.

Страшните заглавия, на които попадате, наистина не са края на инвестициите на фондовата борса. И историята го доказва. Тази история не е измислена. Тя се е случила и всичко това, което може да проследите назад, то е било реалност.

Страшните прогнози обаче, се базират единствено и само на предположения. За съжаление, точно това им трябва на хората, които искат да инвестират, за да се откажат. Само едно предположение или две такива по някоя медия и готово, пиши ги отказали се. И “специалистите” са доволни. Когато пазарът крашне, те казват, видяхте ли, казахме ви…

Да обаче те са повтаряли и предричали, че нещо ще се случи години наред. И накрая, да, те излизат прави. Но не защото могат да виждат в бъдещето или са големи разбирачи, а защото спадовете на борсата се случват и без техните “прогнози”, просто защото така работят пазарите, това е.

И когато тези пазари се възстановят, “експертите” започват да тръбят, че балонът започва да се надува и ще се спука. Да, те отново ще са прави. Но ще са прави след 8-10-15 години. И когато балонът издиша или се спука, ще кажат… аз ви казах 🙂

Повярвайте ми, откакто има фейсбук, youtube и всякакви други платформи за свободно разпространение на информация, подобни прогнози сякаш намериха перфектната си среда за виреене. Мога да ви посоча толкова много канали в youtube, в които години наред се говори едно и също нещо, пазарът се вдигна с хиляди проценти от тогава, и в крайна сметка тези 20 или 30% спад, които се случват, на дългосрочната графика изглеждат смешно и не са нищо особено.

Мрачните прогнози са навсякъде и вие ги ВИЖДАТЕ!

Вие ги ВИЖДАТЕ! Това е ключовото. Когато аз отворя инстаграма си, фейсбука си или youtube, на мен ми излизат изказвания на Уорън Бъфет, на Чарли Мънгър, редица полезни видеа и статии обясняващи логиката на някои финансови модели например, ревюта на различни книги за инвестиции, цитати от тези книги и все такива неща, които АЗ съм избрал да виждам.

И защо ги виждам аз? Ами, защото така работи алгоритъма на социалните мрежи. Вие виждате това, от което се интересувате. Ако отворя тик ток профила на дъщеря ми, там има някакви младежи ядящи люти чушки докато не могат да дишат, други пък девойки показват какво са си купили от мола или пък правят сутрешните си упражнения.

Ако отворя фейсбука на баба ми (тя има фейсбук, на 78 години е, да е жива и здрава), ще видя всякакви партийни изяви и други подобни политически неща. Защото това е избрала да вижда тя.

Вие избирате какво да ви се показва. И това, че виждате постоянно заглавия като това, което направих аз този път, само за да иронизирам всичко, което се случва, означава, че сте кликали, гледали сте подобни клипове и статии и колкото повече кликате, толкова повече само това ще виждате :).

Навярно не ви учудвам като казвам това. Вие го знаете. Но може би не осъзнавате до каква степен вашето онлайн поведение влияе на самите вас. Замислете се. Дали песимизмът и страхът ще ви завладеят или пък ще погледнете с други очи на тази ситуация и ще се възползвате от нея. Защото, безспорен факт е, че масовите инвеститори губят пари на фондовата борса, именно поради факта, че пропускат да инвестират в такива времена като кризата, в която се намираме в момента. Те или искат да инвестират само, когато пазарът върви нагоре, или чакат дъното, което в един момент се оказва, че няма да дойде и активът се вдига, вдига, вдига и като видят, че явно са сгрешили, инвестират тогава на по-високо.

Така че, следващият път, когато си помислите, че постоянно попадате на новини за “големия пазарен срив”, припомнете си, че вие не попадате на такива новини, те ви се подават от алгоритмите на великите социални мрежи, които вече действат толкова таргетирано, че могат да изкривят представата ни за нещо до неузнаваемост, ако го позволим.

И не че аз не попадам също на такива заглавия, но повярвайте ми, много по-рядко и заглавията, на които аз попадам не са толкова мрачни и страшни, а са просто информативни, показващи факти, защото такива публикации аз отварям, чета и гледам. Не ми се поднася всеки ден, че видиш ли армагедонът на пазарите настъпва. Аз не инвестирам на база на измислици. Аз инвестирам на база на фундаменти и факти. Така че, подобни заглавия, нямат място в newsfeed-а ми.

Дългосрочната картина не е толкова интересна

Това е абсолютен факт. Някой като мен да твърди, че започвайки да инвестираш сега, след 10 години или 20 години ще си много напред финансово… кой вярва на тези неща? 🙂 Те може да са подплатени със солидни факти и история и най-вероятно ще се случат, но не са интересни на повечето хора, защото във времената, в които живеем, ние искаме всичко да се случва тук и сега!

Искаме да забогатеем днес, ако може даже и за вчера. Искаме да караме скъпи коли, да ходим по луксозни места, да харчим пари като във филма “Вълкът от Уолстрийт”. Да, обаче това е филм, нищо, че е по реален случай. И нека не забравяме, че главният герой накрая се озовава в затвора.

Instagram, Tik-Tok, Snapchat, всички тези мрежи ни показват едно – бързо скролващо се съдържание, което се консумира на момента. Това е реалността, в която тази информация е най-вървежна. Клипове от по 1 минута максимум. Нещо трябва да грабне вниманието ни на секундата, я със заглавия, я със снимка. Не го ли хване, значи не върви и се подминава.

Искането всичко да се случва бързо и по най-лесния начин е сякаш вече напълно нормално и приемливо. Да, но това не важи за инвестициите. Те имат свои закони, които са издържали много времена на всякакви социални нагласи. Много пъти съм споменавал разговора между Уорън Бъфет и Джеф Безос, в който Безос пита защо всички не следват стратегията на Бъфет като много елементарна и лесно изпълнима. А Бъфет отговаря: “Защото никой не иска да забогатява бавно.”

Като дългосрочни инвеститори ние плащаме цена. И тази цена е волатилността. Трябва да се заредим с търпение и да знаем какво искаме да постигнем, да имаме ясен план как ще го постигнем. Само тогава чисто психически можем да издържим пиковете и спадовете на пазарите.

Ако вие сега си мислите, че да инвестирате би било грешка, или пък се чувствате зле, че инвестицията ви в някой добър проучен от вас актив е надолу с двуцифрени проценти, то може би инвестициите не са за вас. И имате 2 варианта. Първият е да се образовате още за това как работят инвестициите, а вторият е просто да се откажете. Всеки решава за себе си.

Това е от мен за това 3-то негативно тримесечие на фондовата борса. Годината е 2022-ра и нямам търпение всички да се убедим за пореден път, че пазарът дългосрочно дърпа нагоре 🙂 Това ще е като пълен завършен цикъл за angelovdimitar.com. Стартирах блога и канала в YOUTUBE, когато пазарите вървяха нагоре. Сега се намираме в моменти на сериозни спадове. Е, мисля, че знаем какво следва оттук нататък, но друго си е като го видим на практика. И тогава аз ще кажа: “Аз казах ли ви!” 🙂

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.