Макро и Микро обстановката накратко | Как повлиява на Инвестициите ни?

Здравейте, приятели! Реших с тази статия да поразмишлявам за макро и микро обстановката в момента и да изложа някои факти, тъй като доста хора ме питат какво се очаква, дали е удачно да изчакваме или пък сега е точно момента да инвестираме. Ако и вие си задавате тези и други подобни въпроси, продължавайте да четете, тъй като е много вероятно да намерите отговорите 🙂

Какво е Макроикономика?

Първо, нека дадем кратки определения на понятията макро и микро. Започваме с макроикономиката. Тя е част от икономическата наука, която се занимава с по-мащабните икономически събития и решения, които се вземат на ниво държава, централна банка и подобни високи нива.

Например, покачването на лихвените проценти е макроикономическо събитие, тъй като влияе на всички и във всяка една сфера. Пазарът на труда също се разглежда като подобно събитие, тип макро. Тоест, безработицата е макроикономическо събитие, също както и монетарната политика, инфлацията, икономическия растеж или пък застой.

Така че, следващия път, когато видите някое заглавие с МАКРО в него, знаете за какво иде реч. Нещо основно се случва в дадена държава или в целия свят.

Какво е Микроикономика?

Макроикономическите събития въздействат върху микроикономиката. Микроиконимиката като наука изучава икономическото поведение на компаниите като отделни единици, а и на потребителите като цяло. Тук вкарваме и търсенето и предлагането (Supply & Demand), които са основните принципи при свободните пазари.

С други думи, нещата са навързани, защото, когато например се покачват лихвени проценти (макроикономическо събитие), това повлиява и на микроикономиката, тъй като компаниите, които развиват икономиката на дадена държава следва да плащат по-скъп дълг отколкото досега и това автоматично се пренася върху потребителите чрез покачване на цени.

Също, ако пък нещата “загрознеят”, както обикновено става при рецесии и други кризи, компаниите могат да спрат да наемат хора и дори да започнат да съкращават персонал поради спад в търсенето на дадена продукция. Тогава пък наблюдаваме обратния процес – микроикономическо събитие прераства в макроикономическо такова (безработица).

И какво се случва след това? Ами от централните банки започват да вземат мерки, като отново намалят лихвените проценти, за да се вдигне производството и да намалее безработицата, хората да започнат да харчат отново повече и така нещата се въртят всеки път и това е един кръговрат на съвременната монетарна система и на съвременната икономика като цяло.

Как влияе конкретно Макроикономиката на инвестициите ни?

Нещата са доста елементарни. И един и същ сценарий горе долу се повтаря на определен период от време. Макроикономическите събития влияят първо позитивно на пазарите, а оттам и на инвестициите ни. След това обаче, след като достигнат някакво ниво, когато положението се балонизира и инфлацията излезе извън контрол и икономиката е “прегряла”, обикновено, държавите и централните банки взимат решение за охлаждане на икономиките.

Точно това и се случва в момента, когато пиша тази статия на 23-ти Юли 2022-ра година. Вече сме свидетели на няколкократно повишение на лихвените проценти с цел охлаждане на икономиката, т.е. хората да започнат да харчат по-малко, да си купуват по-малко неща, защото инфлацията достигна рекордни 40 годишни нива.

Търсенето на стоки многократно превъзхожда предлагането им и съответно, всеки знае какво се случва, когато има demand за нещо, но няма supply… цените се покачват, защото така работи пазарният механизъм.

И мерките, които се взимат, покачването на лихвените проценти, единствено и само цели това търсене да намалее, за да се балансират отново supply & demand и всичко да се върне към нормалните нива. Много е трудно обаче, винаги е било трудно това да се случи безболезнено. И обикновено това води до рецесия, тъй като няма плавен процес, няма такъв механизъм, който да извърши нещата плавно и неусетно.

Понеже банките вдигат лихвите, компаниите започват да заплащат по-скъпо за производство на продуктите си и съответно покачват цените на тези продукти. И пазарът (Mr. Market) вижда това и го взима предвид и то го взима предвид отрано. И започва корекция на пазара, каквато наблюдаваме от началото на 2022-ра година.

Защо се случва корекцията? Ами защото се предполага, че с вдигането на основния лихвен процент, всички банки следователно също ще вдигнат лихвите си и от една страна компаниите ще трябва да плащат по-висок дълг по корпоративните си облигации и другите си задължения, и от друга страна потребителите също ще трябва да заплащат по-високи цени, както за стоки и услуги, така и за обслужване на дълга си.

Съвсем хипотетичен пример. Ако допреди няколко месеца можеше да си закупите жилище на 3% годишна лихва, сега да речем същото това жилище, в същата банка, би ви коствало 5% лихва на година. Като сложим и един сериозен период по ипотека например 30 години, можем да си представим каква огромна разлика се получава от този на пръв поглед малък процент.

Споменавам недвижимите имоти на първо място, защото те са основната група активи, която макроикономическите събития удрят първо и най-силно. Балонът в недвижимите имоти бе и причината за предната най-голяма досега рецесия, тази от 2008-ма. Имам подробна статия какво точно се случи тогава. Хвърлете и едно око, със сигурност ще ви е полезна:

Финансова криза 2008 г. Какво се случи?

Конкретно на фондовата борса, макроикономическите решения влияят много силно и понякога доста рязко. Бяхме свидетели на огромни разпродажби и огромни спадове на редица акции, а за криптовалутите да не говорим изобщо, там сечта е огромна.

Наистина много са примерите. Най-ясният пример са компаниите META и NETFLIX. Това са две от най-големите компании в света, които паднаха с много двуцифрени проценти поради “опасенията” на инвеститорите, че заради вдигането на лихвите, заради високата инфлация и обедняването на населението, тези и други компании няма да продължат развитието си както то беше досега, ще правят по-малко обороти и съответно ще имат по-малки печалби, а оттам и цените на акциите им ще падат…

Докато NETFLIX вече не е компания с устойчиво конкурентно предимство и спадът в цената е може би обоснован, то не стои така въпросът обаче с META. Тя продължава да няма алтернатива и продължава да се развива и да покачва оборота си безпроблемно. И тук точно интелигентните инвеститори влизат в действие и виждат възможности, които другите масови инвеститори пропускат. Това са възможностите да купиш супер добър бизнес на много ниска цена.

Но понеже пазарът работи на принципа търсене и предлагане, а търсенето и предлагането в подобни времена биват ефектирани много силно от емоции, ето затова виждаме подобни огромни пазарни движения, най-вече в посока надолу. Защото масовият инвеститор счита, че идва нещо страшно и е време да се отърве от инвестициите си докато е все още на печалба или пък е на много малка загуба…

Емоциите на пазара

Да, пазарът в неясни времена, определено се движи от емоции, от пазарния сентимент. И това е напълно нормално, така е било винаги. Mr. Market най-много мрази неяснотата. И затова, той действа превантивно, защитно. Винаги предпочита да се “застрахова” като продаде, защото нещо, което все още не се е случило е на път да се случи.

И поради тази причина фондовата борса с основните индекси и акции е в Bear Market (МЕЧИ ПАЗАР). Този “вид” пазар настъпва, когато спадът на някой актив е 20% и повече. На места ще видите някои да казват, че и 15% вече е мечи тренд. Истината е някъде там и няма толкова значение конкретния процент, а има значение последващата реакция на масата от инвеститори.

И тя е… естетсвено, ПРОДАВАЙ! И тогава спадът става още по-голям. Инвеститорите се отървават първо от по-рисковите активи. В днешно време това са криптовалутите и акциите на технологичните компании. Или можем да кажем, че първо се разпродава това, което се е покачило най-много за най-кратко време в бул маркета преди корекцията.

И да, ясно можем да видим как Bitcoin, Ethereum, както и акции например на Shopify, Paypal и стотици други паднаха с над 50% от All Time High-овете си от края на 2021-ва. Докато криптовалутите нямат Intrinsic Value и не могат да бъдат оценени дали са подценени или пък са надценени, тъй като те са различен клас активи изобщо, то нещата при акциите стоят по съвсем различен начин.

Редица технологични компании бяха силно надценени и дори все още са в известна степен. Но това масовият инвеститор не го разбира. Ето тук емоциите ни изиграват много здраво. Защото, само “вярвайки”, че някоя компания е бъдещето и че тя ще продължава да расте до неузнаваемост, без да е направен анализ, без да е оценена тази компания обективно, то ние си гарантираме, че правим супер рискова инвестиция, базирана на нечии вярвания, изказвания из фейсбук или youtube.

А какво се случва, когато акциите започнат да се коригират? Ами те отиват на своята справедлива цена, там където трябва да бъдат и започват да струват колкото трябва да струват. Доста често обаче, тези нива overshoot-ват и тогава влизаме ние, инвеститорите, които искаме да купим добри компании изгодно.

В успешните инвестиции няма място за емоции. Да, емоциите винаги ще са част от пазара. Ако ги нямаше, пазарът щеше да се движи в синхрон с икономиката и нямаше да има подценени и надценени компании. Всяка компания щеше да се търгува на нейната справедлива цена. Положението обаче е друго. И това прави нещата интересни. Това ни открива толкова много възможности, че във времена като това, буквално се чудим какво по-напред да купим 🙂

Как да действаме?

Ами, ще споделя с вас какво правя аз. Аз не се влияя от макроикономически събития, защото добрите бизнеси са си добри бизнеси. Затова и се стремя да инвестирам в компании, които са с доказано и устойчиво конкурентно предимство. Оборотите на тези компании не се влияят в голяма степен от покачването на лихвените проценти, техните продукти и услуги остават добри и в трудни времена, както и тяхното развитие не спира.

Няма как да не ви кажа обаче, че аз обичам да се възползвам от емоциите на пазара и да използвам всеобщия негативизъм в моя полза. Как се случва това? Ами, лесно е, наистина е лесно. Просто, познавайки активите, в които инвестирам, знаейки техните огромни плюсове и възможности, аз се възползвам от всеобщия пазарен сентимент и купувам още от тези компании, в които вече имам участие. И ги купувам на цени около или по-ниски от справедливите им цени. Правя го без колебание, защото подобни възможности се случват не много често и не са за изпускане.

Какво следва? Да купувам ли? Да чакам ли?

Инфлацията в момента е на рекордно високи нива. Лихвените проценти биват покачвани с рекордни стойности, за да противодействат на тази инфлация, засега безуспешно. Имаме все още криза по веригите за доставки, която подклажда силно инфлацията и тресе целия свят. Имаме и война на територията на Европа, която тече вече 5-ти месец и локалният военен конфликт вече прераства в световна спекулация с цените на основни суровини като петрол, пшеница и други, а така наречените санкции към Русия по никакъв начин не сработват, а влошават положението за Европа.

Времената не са леки. Положението не изглежда добре. Аз лично очаквам още спадове. Но никой не знае къде е дъното. Рецесията чука на вратата и най-вероятно ще я изкърти и ще влезе във всеки един дом. Това, което правя аз, освен да DCA в основните активи без прекъсване, е да отделям и кешова позиция, която да е готова за екшън, да влезе в употреба при евентуална силна рецесия, защото Mr. Market ще реагира, няма как. Може да бъде рязко, може и да не е чак толкова.

Но важното е да знаем, че след подобни “случки”, това, което следва, е възстановяване. Просто винаги така работят нещата. Икономиките трябва да продължат да се развиват, хората трябва да започнат да харчат отново, компаниите трябва да продължат да бълват нова продукция. Това е как се случват нещата в съвременния свят.

Кризите са временни, трудните времена са замалко. Но ние, тези корави инвеститори, които издържим, биваме възнаградени 🙂

“Tough times never last but tough people do!”

Споделям и една табличка, за да видите какво се е случвало с пазара през последните рецесии от 1953-та година насам. Графиката говори сама за себе си, така че, няма да коментирам 🙂

Е, приятели, това беше моето мнение за макро и микро. Както разбрахте, аз не се влияя много от това какво се случва в момента. Тоест, не че не се влияя, а не се притеснявам. Напротив, аз виждам това като възможност и действам по използвнето на подобни възможности.

Ако и вие искате да можете да откривате възможност след възможност и да знаете какво купувате и какво притежавате, да знаете как да оценявате един бизнес и на какви нива да влизате, определено ви препоръчвам видео курса “Как да намираме подценени компании?”, който е много подробен, 8 часа, 7 модула + платформа за анализ на няколко компании наведнъж + участие в затворена фейсбук група и DISCORD сървър, където на дневна база се обсъждат инвестиции и се решават проблеми 🙂

Ако пък искате да инвестирате в супер популярните и удачни финансови инструменти за пасивна дългосрочна инвестиция – ETF-ите, хвърлете едно око и на този курс, който създадох. Той отново е подробен и обяснява в детайли що за инструменти са ЕТФ-ите, как да ги търсим, къде да ги търсим, как да ги купуваме, откъде да ги купуваме и още много детайли – “Как да инвестираме в ETF?”

🔥Не пропускайте да грабнете една безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi. Повече детайли и условия ТУК

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционен съвет и изграждане на инвестиционно портфолио от дългосрочни активи, както и от индивидуално обучение, може да погледнете платените услуги, които предлагам:

КОНСУЛТАЦИИ

ОБУЧЕНИЯ

Ако имате въпроси, възползвайте се от безплатна 15 минутна консултация с мен по телефона:

БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

Последвайте ме във FACEBOOK и INSTAGRAM

Гледайте, харесвайте, споделяйте и се абонирайте за YOUTUBE канала ми:

Angelov Dimitar в YOUTUBE

Абонирайте се и за NEWSLETTER-а на сайта, който аз лично пиша и публикувам всяка седмица, т.е. изпращам го по имейл – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект, който е на път да стане на цели 2 години, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Ако пък имате желание, може да се запишете за известия от сайта и по този начин ще получавате нотификация на вашите устройства всеки път, когато пусна ново съдържание. Необходимо е просто да се запишете за известия от камбанката в долния десен ъгъл на екрана ви.

Благодаря ви! До следващия път!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.