Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как Малките Инвестиции Водят до Големи Резултати

Има една сила, която кара инвестираните от нас пари да се увеличават многократно във времето и тази сила се нарича сложна лихва или по-скоро на английски език – compounding. На сложната лихва и трябва време и то е най-големият съюзник на дългосрочния инвеститор, дори да започне с малко пари, като например с по 5 евро на ден, както го тестваме и го правим в Angelov Dimitar Community.

Основно 3 неща ни трябват, за да започнем да спестяваме парите си по един умен и разумен, доказано работещ начин. Първото е да си изберем някой индексен ETF, второто е да започнем на практика да инвестираме в този ETF, а не само да гледаме, да се колебаем и да се парализираме докато анализираме, и третото е да си отпуснем време, за да позволим на сложната лихва да заработи за нас.

Знаем например, че американският индекс S&P 500 връща по 10% средно на година за по-дългосрочни периоди. Ето какво става, ако инвестираме 5 евро всеки ден или това са по 150 евро на месец в някой ETF, който следи индекса:

За 10 години: Инвестирали сме, спестили сме 18 000 евро по този начин с по 150 евро на месец или по 5 евро на ден и имаме вече над 30 000 евро.

За 20 години: Сумата инвестирана от нас е 36 хиляди евро, а стойността на портфейла ни е близо 110 000 евро вече.

За 30 години: Инвестирали сме 54 000 евро, а тяхната стойност е вече близо 315 000 евро.

За 40 години: Тук сумата е вече 846 000 евро или това са над милион и половина лева. Спестявали сме цял живот, ето го и най-смисления резултат.

Оказва се, че с тези малки инвестиции от по 5 евро на ден, ако сме започнали на 20 години, на 60 години ние ще сме милионери. Но дори и да не чакаме до 60, пак можем да се пенсионираме преспокойно и на 50 или пък дори на 30 или 40 години да използваме тези спестени пари за нещо друго – за бизнес, за жилище, за каквото и да е. Ето как се спестява качествено 🙂

Ако обаче ние сме една идея по-интелигентни инвеститори и направим така че освен тези регулярни инвестиции, имаме все пак и инвестиции някъде другъде или пък индексът върне повече от 10% за нашия период, дори малките проценти разлика правят големи промени при възвръщаемостта ни.

Ако например сме постигнали 11% възвръщаемост, като просто сме добавили някои качествени акции в портфейла си за 100-200 евро еднократно или пък портфолио от акции на дивидентни компании или пък други активи, които са увеличили стойността си, ето какво излиза при 11% за 40 годишния период:

Доста голяма разлика, нали? Отиваме вече на над 2 милиона лева. И то пак със същите суми, но просто да речем 1-2 пъти в годината сме инвестирали в нещо друго, като например в някоя обещаваща технологична компания или пък добра дивидентна компания и сме реинвестирали дивидентите, а и сме получили капиталов ръст естествено.

Много добре знаем, че компании като Apple, Microsoft, Google, Nvidia, те връщат доста над 10% на година и то за много дългосрочни периоди осреднено, така че това променя коренно картината в положителна за нас посока. За 11% говорим, а не за 10% и виждате този 1% каква разлика ни дава само.

А вижте какво става с 12%:

Ами с 15%? Това вече няма как да не ви хареса 🙂 Едни 7 милиона няма да откажете, нали? 🙂

Така че, не е вярно, че за да инвестираш трябва да имаш много пари. Не е вярно и че трябва да поемаш големи рискове. Не е вярно и че трябва да инвестираш в активи, които връщат много. Всичко това е грешно! За да постигнеш дългосрочно успех в инвестициите, трябва ти действие, т.е. да ги правиш, да инвестираш, да не спираш и да оставиш времето и сложната лихва да те възнаградят.

Да, тук говорим за дългосрочни инвестиции. Хора с 2-3-5 годишен хоризонт, тези инвестиции може би не са удачни за вас, тъй като този тип индексни фондове могат да паднат, влияят се от кризи, от пазарни корекции и ако парите ви трябват, то те могат да струват по-малко.

Но иначе, ако искаме просто да спестяваме парите си дългосрочно и да не ги мислим, т.е. дали някоя компания, в която сме инвестирали няма да фалира или пък дали дадена криптовалута няма да изчезне, то инвестирането в ETF-и е удачен избор, бих казал, за всеки, който търси да изгради своето богатство, да го запази и да го увеличава пасивно с времето. Както споделям в новата си книга “Силата на ETF”, вече всеки може да спестява по този начин и да постигне финансовото спокойствие, което търси.

Може да закупите тази книга оттук: Силата на ETF

Многократно съм споделял, че инвестициите на фондовата борса могат да бъдат такива, които не изискват активност, да са в доказани с десетилетия активи и да дават реални много по-добри резултати от останалите класове активи. Ето една графика от visualcapitalist.com, която отново доказва това:

От 1970-та година до 2023-та година, за 53 години, индексът S&P 500 връща средно по 10.75% на година или това означава, че $100 са станали $22 419.

Погледнете графиката и сравнете колко смешна всъщност е възвръщаемостта на останалите класове активи спрямо този индекс. Никой не може да гарантира, че следващите 50 години ще са така, но затова имаме глави на раменете си и затова трябва да бъдем адаптивни инвеститори и да избираме активи, които ще работят за нас, продуктивни такива и действително да не спираме да спестяваме парите си по този начин, тъй като, нека го споменем отново, за да имаме успех, на нас ни трябва време, трябва ни и актив, който дава добра възвръщаемост.

Сега този актив е S&P 500, след 10 години може да е някой друг, след 20 години може да е различен също. Ние сме хората, които трябва да се погрижим парите ни да са инвестирани в смислени активи и затова трябва да направим своето проучване, а не да вярваме сляпо на всичко, което ни се изсипва, както и на остарели вярвания, че нещо ще върви винаги нагоре, например златото. Да, ще върви, може би, но ще върви ли с темпа, който ни устройва нас?

И последно, нека тази статия не се приема като инвестиционен съвет, както казах, миналата възвръщаемост от конкретен актив не е никаква гаранция за бъдещата такава, но едно е сигурно, че ако НЕ инвестираме, ние губим. И ако можем да отделяме по 5 евро всеки ден или който колкото може и да ги инвестираме, резултатите ще последват и със сигурност ще сме много по-добре финансово вбъдеще.

От нас зависи всичко в крайна сметка, така че, действие му е майката, започваме отрано, започваме СЕГА!!! Не чакаме! Защото нас никой няма да ни чака! Времето лети и заминава и ни подминава. Ако не направим някои неща, когато им е времето, няма как да постигнем желаните резултати. Времето е нещото, с което ние трябва да се съобразяваме, защото то ще ни помете сякаш ни няма, ако му обърнем гръб.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

***Представям ви и втората си книга: “Силата на ETF”, която дава полезни работещи знания за борсово търгуваните фондове на достъпен и разбираем език и идва със списък с ETF-и за нас като европейски граждани и чеклист за бърз анализ на ETF-и.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.