Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

3 Идеи за Пасивен Доход | Cash Flow

Здравейте! Доста хора напоследък ме търсят с намерение да инвестират и да реализират някаква доходност, да имат някакви идващи действителни приходи, било то на месец или пък на година. В тази статия искам да споделя с вас 3 идеи за пасивен доход и как всъщност можем да си докарваме парични потоци (cash flows) всеки месец, тримесечие или пък на друг период.

Методите, за които ще понапиша след малко, са разглеждани от мен тук на сайта, но просто сега ще хвърля една по-бърза представа за тях, а всеки, който желае, естествено, може да задълбае и да разгледа по-подробното съдържание, което съм създал по темата.

В статията ще стане дума за истински пасивни доходи, които ще може да получавате, а не за нереализирани печалби и доходи, които произлизат от дългосрочните Buy& Hold и Dollar Cost Average стратегии. Тоест, посочените методи ще ви носят действителен КЕШ.

Идея 1 – Пасивен доход от Дивиденти

Този пасивен доход идва директно от фондовата борса. Той е следствие на това, че сме инвестирали в компании, които изплащат дивиденти. Много добър избор, ако питате мен :). А какво всъщност бяха дивидентите? Това е разпределяне на част от печалбата на дружествата към акционерите.

Има редица компании, които изплащат дивиденти и някои от тях го правят от десетилетия. Например, тези, които фигурират в индекса S&P 500 и имат история на разпределяне на дивиденти към акционерите за повече от 25 години, като през всяка година размерът на дивидента е бил увеличаван, наричаме дивидентни аристократи. Това са тези компании, в които бихме искали да инвестираме, ако ще разчитаме на дивидентна доходност. Може да срещнете и термина Blue Chip Stocks, с който отново се характеризират добри утвърдени бизнеси. Ето и ТОП 10 от аристократите:

Всяка една компания сама определя колко да е дивидентната доходност, която пуска към акционерите на годишна база. На английски език тази доходност се нарича dividend yield и се представя в проценти, например 2%, 3%, 5% и т.н.

С един бърз Google Search можем да видим колко е dividend yield на всяка една компания. Ако нямаме данни на този ред, то това означава, че компанията не изплаща дивиденти. Ето пример с една стара, утвърдена и позната на всеки компания, която е истински дивидентен аристократ:

Ясно виждаме, че дивидентната доходност при Кока Кола е 2.78%. Това е процентът, който компанията разпределя към своите акционери на годишна база. Тоест, ако инвестираме $1000 в акции на Coca Cola, то можем да очакваме $27.80 да ни бъдат изплатени под формата на дивидент. Тези пари ще пристигнат като КЕШ в акаунта ни и обикновено им е наложен 10% данък, т.е. ще получим малко по-малко.

При американските компании, сумата от $27.80 най-често ще ни бъде преведена на 4 пъти през годината, т.е. на всяко тримесечие. Има и компании, които изплащат дивиденти всеки месец и това са най-често компаниите от сектора с недвижими имоти. Една такава компания е Realty Income и аз лично имам инвестиции в нея:

При тази компания можем да видим, че дивидентната лихва, която ще получаваме е доста по-голяма и съответно нашата доходност ще е по-голяма от тази на Coca Cola. На $1000 инвестирани, можем да очакваме около $43 за 1 година и това отново е сума преди данъци.

Това, от което трябва да се пазим и за което трябва да внимаваме при избор на дивидентни компании, са именно по-високите лихвени проценти, по-високият dividend yield. Колкото по-висок е този процент, толкова по-рискова по принцип е компанията, тъй като високите проценти значат за нас, че фирмите раздават по-голямата част от печалбата си към акционерите и за инвестиция обратно в бизнеса не остава много и съответно не можем да очакваме тези компании да се развиват бързо и стабилно.

Аз лично, когато инвестирам в дивидентни компании, търся дивидент между 2% и 5% и търся такива компании, които покачват и цената на акциите си през годините, а не само дивидента. По този начин веднъж съм реализирал доходност от получаването на дивидент и втори път имам нереализирана доходност от покачването на цената на акциите. Като сложа ефекта от сложната лихва за годините, през които държа тези мои инвестиции, картинката става доста приятна :).

В заключение, за дивидентните компании можем да кажем, че ако искаме да инвестираме в тях, добре е да не се подлъгваме по по-високият дивидент, а напротив, да търсим баланс между ръст в цената и дивидентната доходност. Това със сигурност е по-доброто решение и по-ниско рисковото.

За пълни детайли относно пасивният доход от дивиденти, хвърлете едно око на статията ми по темата, както и на видеото:

Статия: Пасивен Доход от дивиденти

Имаме възможност вместо отделни компании, да изберем ETF-и, които ни дават “компилация” от дивидентни акции и по този начин имаме отново пасивна доходност, която е умерена и добре диверсифицирана. Ще направя отделна статия и видео за подобни финансови инструменти.

Идея 2 – Пасивен доход от стейкване на криптовалути

Това е вторият вариант, на който се спирам. Той е страшно нашумял напоследък и като всяко ново и иновативно нещо, е супер атрактивно и има 2 страни – можем да спечелим, но можем и да изгубим и то всичко. Примерите и за двата сценария са много.

Стейкването на криптовалути, накратко, представлява “паркиране” на криптото ни, отдаването му под наем на някой стейкинг пуул или платформа, която го използва, за да верифицира транзакции с криптовалути, които оперират по модела Proof-Of-Stake.

Този вид пасивна доходност се популяризира поради доста привлекателната си възвръщаемост от по 8-10-12% на годишна база и дори повече. Стейквайки някоя криптовалута, лихвата, която получаваме е в същата криптовалута и така, ако цената на това крипто расте, а ние придобиваме повече и повече, сещате се какво става, ставаме по-богати :). А когато пък цената пада, ние обедняваме, то е ясно.

Има и стейкване на така наречените stable coin-и, които са криптовалути вързани най-често към цената на някой актив като например американския долар. Една такава криптовалута е USDT. 1 USDT трябва винаги да струва $1 и това прави по принцип тези криптовалути по-ниско рискови, дори би трябвало да са безрискови, но ние много добре знаем, че не съществува такъв актив, при който рискът да е елиминиран на 100%. Едно такова крипто дори наскоро се занули – Terra Luna, а уж беше stable coin…

USDT е може би най-утвърдената такава стабилна криптовалута, вързана към американския долар и в Binance например може да стейквате на доста прилични проценти – по 8-10% на година. Това е доходност, която не можем да получим на много места, дори бих казал почти никъде :). Аз лично стейквам там, но естествено имам едно наум и стейквам до определена сума. Ако искате и вие да започнете да стейквате някой долар, вместо да го държите в кеш, просто се регистрирайте в Binance и започнете да го правите. Ето и линк за регистрация, от който ще получите малко по-ниски комисионни при закупуване на USDT – https://accounts.binance.com/en/register?ref=B181ECWP

Хвърлете едно око на статията ми Какво е стейкване на криптовалути, в която обяснявам по-детайлно процеса, както и показвам нагледно с примери как се случват нещата на няколко места.

Естествено, може да използвате и други криптоборси, процентите някъде понякога може да са по-атрактивни. За нас от България има една страшно удобна и мега иновативна услуга, която е достъпна за всеки, без дори да е необходимо да притежавате крипто.

Това е услугата xChange BOOST от xChange.bg, която дава възможност за истинска пасивна доходност, която се постига по един много лесен и бърз начин. Чрез xChange Boost, както споменах, не е необходимо дори да купувате, обменяте крипто и т.н. Просто се регистрирате, депозирате пари и започвате да получавате наградите от стейкването на всеки час. Те са в размер на 6%, 7% или 8% в зависимост от депозираната сума.

Регистрацията с БОНУСИ е тук на този линк – https://bit.ly/3x65JKf

Аз лично използвам тази услуга, тествал съм я, внасял съм , теглил съм, наистина безпроблемно и ми допада да държа там част от кеша си, вместо да се мотае по джобовете и да струва все по-малко :). Имам доста подробни статии и видеа за xChange.bg, хвърлете им едно око, а ето го и конкретното видео за xChange Boost:

Идея 3 – Пасивен доход от Наеми

Няма какво да се лъжем. Това е любимото на българина – Cash Flow от наематели. Повечето хора, може би 90% от тях се сещат винаги първо за това, когато чуят думата пасивен доход. И това е напълно нормално. Този тип пасивна доходност е работила, работи и ще продължи да работи занапред винаги.

Да притежаваш имот и да го отдаваш под наем звучи и най-лесно по принцип в сравнение с горните 2 метода, а за повечето хора ще прозвучи и най-ниско рисково. Но пък е най-НЕпасивно в сравнение с 2-та споменати дотук варианта :). Всеки един от методите има своите ползи и недостатъци и е добре, когато можем да си позволим комбинация от няколко начина, чрез които да получаваме пасивни доходи.

Моделът с недвижимите имоти винаги е работил, така ще е и занапред. Проблемът е, че се изискват по-големи вложения, както на време, така и на средства, по-голяма “отдаденост” физически и понякога психически, просто защото се занимаваш с брокери, с наематели, със съседи и с какво ли още не.

Но така или иначе тук в повечето случаи има двоен ефект, тъй като веднъж получаваме наем, т.е. имаме кеш флоу всеки месец, и втори път получаваме ръст в цената на самия имот. Това, естествено е с условности, но в повечето случаи се получава точно така дългосрочно и тези, които са могли да си позволят по няколко инвестиционни имота, всъщност до голяма степен са си осигурили добри доходи и спокойно пенсиониране. А и за децата ще остане все пак… 🙂

Винаги е добре да имаш някой лев в тухли, никога не е излишно, абсолютно никога. В днешно време обаче в България нещата са доста балонизирани за съжаление и трябва да се направят много добри и подробни сметки и проверки, за да бъдем сигурни, че инвестицията в имот би била успешна за нас. Аз имам 2 доста подробни статии, като бързам да твърдя, че аз самият не съм инвеститор в недвижими имоти, поне не такъв какъвто искам да бъда, но за вбъдеще се надявам да стана :).

Но както и да е, статиите показват доста пресмятания, които със сигурност ще са ви полезни, ако искате да бъдете малко по-консервативни в прогнозите си, за да бъдете пък после по-доволни от резултатите:

СТАТИИ: Инвестиране в Недвижими Имоти

Аз мога да ви кажа много за акциите, за ETF-ите, а за недвижимите имоти не чак толкова. Но много добре знам и мога да твърдя, че при тях също си има реална справедлива цена и има модели, по които да оценим дали даден имот е надценен, подценен и дали изобщо си заслужава инвестицията. Моят колега и приятел Александър Дяков през последните няколко години се специализира много точно и конкретно в това направление и затова бих препоръчал на тези от вас, които се интересуват от инвестиция в недвижими имоти, определено да минат през курса му за оценяване на стойността на имота. Той е първият подобен за България курс и ще сте запознати на 100% с това какво правите и никой брокер няма да може да ви подхлъзне с някоя изгодна само за него сделка.

Видео Курс: Намиране на инвестиционната стойност на имота

Е, приятели и приятелки, това бяха 3 доказано работещи модела за Cash Flow. И който каже, че не работят, лъже, защото аз прилагам и 3-те и мога да твърдя, че по тези 3 начина, наистина може да изкарвате пасивни доходи.

Надявам се статията да ви хареса и да ви е полезна. Ако е така, просто я споделете с други хора, нека и те се запознаят с тези начини за изкарване на пари.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.