Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

S&P 500 ETF – 3 Причини да Инвестираме

S&P 500 (Standard and Poor’s 500) представя най-големите публично търгувани компании в САЩ.

В ТАЗИ СТАТИЯ за борсово търгуваните фондове, разгледахме основни термини и начини как да инвестираме в тях.

Сега ще обърнем внимание по-детайлно на индекса S&P 500 и защо е добре да започнем да инвестираме в този индексен фонд.

За любителите на видео съдържание, ето го и видеото ми за S&P 500:

Кратка История на индекс S&P 500

Индексът S&P 500 води началото си от 1926 г., като тогава е под името „composite index“, състоящ се само от 90 компании. Според историческите данни, средната годишна възвръщаемост от създаването му през 1926 г. до 2018 г. е приблизително 10% –11%. Средната годишна възвръщаемост от приемането на 500 акции в индекса през 1957 г. до 2018 г. е приблизително 8%.

Нека погледнем следната графика на възвръщаемост за последните 10 години:

S&P 500 10 годишна възвръщаемост

Виждате, че не всяка година за индекса завършва с упоменатите проценти възвръщаемост. Но също така ясно се вижда, че винаги след спад има ръст, който задминава предните високи стойности.

През 2010 година, индекса S&P 500 стартира годината със стойност $1132.99, а досега, през 2020, той е на нива около $3350.

Ето линк, чрез който може да проследите възвръщаемостта на индекса от самото му създаване: 1926 – 2020 годишна възвръщаемост на S&P 500

Инвестирайки дългосрочно и със стратегията DCA (Dollar Cost Average), ние можем да се възползваме изцяло от добрата възвръщаемост на S&P 500.

Причина 1 – Историята Говори

Ако се върнем 94 години назад, ще видим, че от основаването на индекса S&P 500, възвръщаемостта е средно 8-10% годишно.

Това означава, че дори във времена на кризи и финансови колапси на борсата, S&P 500 е успявал да се възстанови и да отчете ръст.

Историята показва, че инвестирайки дългосрочно в този индекс, ние няма как да загубим. Дори и цената му да падне за 1, 2 или 3 години и възвръщаемостта му да е отрицателна (вече малко вероятно), ако изчакаме този период да отмине, пак ще излезем на печалба.

А ако сме “умни” и “интелигентни” инвеститори, ще се възползваме от този спад в цената и ще инвестираме още.

Индекса е адаптивен и представя американската икономика, която е най-силната икономика в света от десетилетия насам. По всичко личи, че САЩ ще са доминираща икономическа сила за още десетилетия напред.

Какво означава, че S&P 500 е адаптивен

Както вероятно вече сте разбрали, този пазарен индекс следи представянето на “най-силните” 500 компании в САЩ. Когато някоя компания започне да показва серия от лоши резултати или фалира, “експертният комитет” на S&P 500 я заменя с друга голяма американска компания, показваща резултати, отговарящи на изискванията на индекса.

По този начин, индекса винаги, постоянно и непрекъснато представя 500 от най-добре развиващите се US компании.

Например на 4-ти Септември 2020 беше обявено последното пребалансиране на S&P 500, което ще влезе в сила на 21-ви Септември тази година.

Компаниите, които отпадат са:

 • H&R block (фирма, предлагаща данъчни услуги)
 • Coty (козметична компания)
 • Kohl’s (компания за универсални магазини)

На тяхно място бяха добавени компанията за електронна търговия Etsy, производителят на полупроводници Teradyne и производителят на фармацевтични продукти Catalent.

Причина 2 – Диверсификация и нисък риск

Когато инвестирате в борсово търгуван фонд копиращ S&P 500, всъщност инвестирате в 500 различни акции “наведнъж”. Това ниво на диверсификация значително намалява риска ви, защото ако някои от тези акции не се представят добре, това няма да “потопи” цялото ви портфолио.

Не е като да имаме 10 или 20 акции, тук говорим за цели 500 на брой. Разбира се, ако самият индекс претърпи спад, фонда, в който сте инвестирали (ETF-а) също ще го отчете.

Но отново, фондовият пазар в исторически план винаги се е възстановявал от сривовете си, така че и вашият индексен фонд също ще го направи.

Диверсификацията, която получавате е съпроводена с нисък риск и добра възвръщаемост (8 -10% годишно).

Това прави ETF-ите, които копират S&P 500 идеални и “безопасни” за начинаещи инвеститори и хора, които искат просто да помислят за финансовото си бъдеще в по-дългосрочен план – 5, 10, 20 или повече години.

Думата безопасност е условна и не е валидна за всеки. За по-хазартните личности инвестициите могат да се превърнат в истински кошмар. Така че човек може да е опасен и оттам инвестицията да стане опасна вместо БЕЗопасна.

Стигаме до 3-тата причина защо да изберем ЕТФ, който да следва индекса.

Причина 3 – Достъпност и Ликвидност: Вече всеки може да си позволи да инвестира в S&P 500

Развитието в технологиите, които използваме направи възможно всеки, който има желание и малко пари в джоба, да започне да инвестира на фондовите борси.

Казвам “малко пари”, защото наистина ви трябва много малка сума, за да започнете – има брокери, при които минималният депозит и минималната сделка са $1 или 1€. Такъв брокер е Trading 212.

Това е възможно чрез търгуването с “fractional shares” (части от акция или ETF). Препоръчвам на всеки, който за първи път ще инвестира, да започне с някой подобен инвестиционен посредник, при който няма комисионни и други такси. След като се ориентирате в инвестиционната обстановка на фондовите пазари, вие сами ще усетите кога да преминете на следващото ниво и да обърнете внимание на брокери като Interactive Brokers.

Ликвидност означава, че можете да закупувате и продавате ETF-и на европейските борси винаги когато решите в рамките на работното време на съответната борса. ETF-ите копиращи S&P 500 са високо оборотни и няма да имате забавяне, ако искате да сключите сделка за купуване или продаване.

Ето няколко достъпни ETF-a, които следват и копират индекса S&P 500 и са налични за европейски граждани:

 1. IUSA – iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist)
 2. VUSA – S&P 500 UCITS ETF (USD) Distributing
 3. CSPX (SXR8) – iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)

Препоръчвам закупуването им от немската борса Xetra или холандската Euronext. Не ви съветвам да закупувате каквито и да е инвестиционни инструменти от LSE (London Stock Exchange), поне докато не стане ясно каква ще е ситуацията след Brexit.

Важно: Не бързайте. Не бъдете нетърпеливи. Никога отначало не хвърляйте всичките си спестявания в инвестиции. Влагайте само пари, които можете да си позволите да изгубите. Не превръщайте парите ви за наем и други разходи в акции.

Като всяка друга инвестиция, тази на фондовата борса носи риск за всеки стартиращ. Всъщност, риска сте самите вие, ако сега започвате, защото не знаете какво да правите. Затова трябва да мине време докато се научите и установите как се случват нещата и си направите сметка колко може да отделяте за инвестиране и в какви активи.

Пасивният доход от инвестиция в индексният фонд е реален и той ще се случи в дългосрочен план. Но има неща като брокерски такси и комисионни, които, ако не се проучат добре, могат да “изядат” голяма част от доходността ви. Отделете време и проучете добре, задължително е.

Затова препоръчвам винаги да се започва с малки суми при брокери без комисионни като Revolut и Trading 212. Дори да имате €10 000 спестени и готови да бъдат “наляти” в S&P 500 или някой друг инструмент, изчакайте.

От цялата тази сума, вземете €100 или дори €1 и ги инвестирайте. Правете го регулярно и се учете. Депозирвайте тази сума всеки месец и закупувайте избраните от вас активи. Създайте си навика на инвеститор.

След като сте похарчили месечната сума за покупка на акции или ETF-и, започнете да следите пазара. Четете статии и материали за компаниите, в които инвестирате и за тези, които фигурират в S&P 500. Четете отчетите им.

Ще видите как с времето ще правите все по-добри инвестиции. Хубавото на инвестирането с малки суми, е че имате толеранс и възможност да правите грешки. Правете грешки, така ще се научите по-бързо и “по-истински”. Но когато грешите с €10, уроците, които ще научите няма да са болезнени за вашето финансово положение.

Нека сега видим каква възвръщаемост всъщност може да очакваме в дългосрочен план и как времето и сложната лихва може да ни направят богати.

Как получаваме пасивен доход от инвестиция в ETF, който копира S&P 500

Има 2 варианта за пасивен доход, когато говорим за S&P 500 ЕТФ:

Вариант 1: Продажба на дялове след избран от нас период – 3, 5, 10 години.

Да предположим, че сме инвестирали първоначално 2000 лв, т.е. за тази сума сме закупили дялове на някой ETF, който следва индекса и ще очакваме 10% годишна възвръщаемост на нашите средства.

Определили сме период от 10 години за нашата инвестиция, като всеки месец (120 месеца) ще инвестираме по 1000 лв допълнително.

Резултат на 10-тата година:

s&p 500 сложна лихва

Харесва ли ви резултатът ? Вероятно да.

Оказва се, че за 10 години сме инвестирали 122 000 лв (120 месеца Х 1000 лв) + 2000 лв първоначална инвестиция. Печалбата ни е 74 000 лв.

И сега – как да приберем печалбата, но да продължим да печелим и то повече:

Оттук вариантите са поне 4:

1. Продаваме дялове, равни на стойността на печалбата ни – 74 000 лв. Оставяме другите дялове отново да работят за нас и всяка година, с помощта на сложната лихва, стойността им ще се увеличава.

2. Продаваме дялове на стойност половината от печалбата ни – 37 000 лв и другите 37 000 лв реинвестираме в нови дялове от ETF-a.

По този начин сме взели печалба от инвестицията си и в същото време сме инвестирали още в този индексен фонд и може да очакваме още по-голяма възвръщаемост.

3. Продаваме всички дялове на стойност 196 000 лв и разполагаме с всичките пари.

Както стана ясно в ТАЗИ СТАТИЯ, ние няма да дължим данъци върху капиталовата ни печалба. Ще разполагаме с цялата сума.

Ако изберем вариант 3, то ние прекъсваме възможността за пасивен доход от този фонд, защото сме продали всичките си дялове от него.

Но пък може да решим да преориентираме този солиден капитал в друг тип инвестиция, например недвижимо имущество или бизнес, а защо не и бизнес с недвижимо имущество.

Естествено, всеки може да промени тези варианти, така че да диверсифицира отново инвестициите си и да си направи план, чрез който да забогатее още повече.

4. Не продаваме нищо ! Да предположим, че 10 години сме работили и заделяли пари, инвестирали сме ги умно и решаваме да се пенсионираме и да се отдадем изцяло на себе си и това, което обичаме да правим.

Или пък през тези 10 години не сме “спали”, а сме развили бизнес, който е успешен и от който печелим добре.

Друг вариант е, ако сме намерили желаната от нас работа и ни доставя удоволствие да я вършим.

Иначе казано, искаме да се възползваме максимално от пасивният доход, за който сме инвестирали през целият този период.

Решаваме да оставим всичките 196 000 лв в акаунта си на 10% годишна възвръщаемост и взимаме по близо 20 000 лв на година без дори да правим каквото и да е.
Всъщност, това, което ще се изисква от нас, е веднъж годишно да продадем дяловете от индексният фонд, отговарящи на сумата 20к лв и да позволим нови 20к да се натрупат за следващата година. А може да изтеглим и само 12к лв и да инвестираме другите отново :).

Всеки сам избира опция за разпределяне на своите средства и какво да прави с парите си.

Ето и един калкулатор, с който можете да сметнете как времето и сложната лихва ще увеличат парите ви – КАЛКУЛАТОР

И нека само да погледнем какво би представлявала графиката, ако към 10-те години добавим още 5. За 15 години нашата инвестиция би изглеждала така:

s&p 500 инвестиция

Разбира се, това е базовият вариант на нещата. Той далеч може да не е същият както в примерите.

Възможно е 10 години от сега нататък индекса да расте с повече от 10%. Може да расте с 20% и така печалбите от горните графики ще са в пъти повече.

Също е възможно да нараства и с по-малко от 10%. Или пък дори да има отрицателни стойности на периоди.

Но близо 100 годишната история показва, че възвръщаемостта на S&P 500 в дългосрочен план е 8-10% средно годишно. Индекса винаги се е възстановявал, “отскачал” е обратно и е възнаграждавал дългосрочните инвеститори.

Вариант 2: Дивиденти

Вторият вариант да изкарваме пасивен доход от инвестициите си в индекса е чрез получаване на дивиденти.

За тази цел трябва да изберем ETF, който изплаща дивидентите (distributing).

Такива са:

IUSA – 1.43% годишен дивидент

VUSA – 1.38% годишен дивидент

Ако например решим да не продаваме дялове от ETF-ите си, то може да разчитаме на годишният процент дивидент (dividend yield).

Ако да речем имаме активи в ETF за 10 000 лв, то 10 000 Х 1.43% = 143 лв на година.

В сравнение с 10-те процента нарастване стойността на индекса годишно и капиталовата печалба, която може да генерираме, възвръщаемостта от дивиденти е доста малка. Естествено, с помощта на сложната лихва и времето, доходността ни ще се увеличава, но ще е далеч от тази при Вариант 1.

Затова препоръчвам да реинвестирате дивидентите си или да изберете акумулиращ ETF.

S&P 500 е мярка за икономиката на САЩ. Инвеститорите се отнасят към него като към “измервателят” на пазара. Когато прочетете някъде, че някой се е опитвал да победи пазара (beat the market), всъщност се има предвид, че е направен опит за достигане на по-голяма възвръщаемост от тази на S&P 500.

95% процента от фонд мениджърите и професионалните инвеститори, които управляват активи за милярди долари чрез взаимни фондове и други инструменти, се провалят в това да направят по-висока доходност от S&P 500 в дългосрочен план.

Всички тези причини ни подсказват, че е много добър избор да инвестирaме в ETF, който копира S&P 500.

Тези инструменти са идеални за начинаещи – може да ги закупуваме без комисионна, само части от тях (fractions), не дължим данъци, и в същото време имаме експозиция към 500 от най-големите и влиятелни компании в САЩ.

Успех в инвестирането !

Това беше статията посветена на инвестирането в ETF-и, които копират индекса S&P 500. Надявам се да е полезна за повечето читатели, които търсят как и с какво да навлязат в инвестиционната среда.

Колкото по-рано се ориентираме към добрите за нас инвестиции, толкова повече време ще имаме да изкарваме пари в дългосрочен план.

Съдържанието в тази и всички други статии на сайта не е финансов съвет. Няма правилно или грешно. В зависимост от целите и сроковете на всеки един инвеститор индивидуално, дадена инвестиция може да е правилна за един и грешна за друг.

Имайки предвид това, изградете си план за действие, който покрива изцяло вашите нужди, виждания и желания. Не правете компромис с това, което искате да постигнете.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

33 Responses

 1. Браво, супер полезна и добре написана статия! Поздравления за положения труд и ясния и достъпен начин по който са изложени нещата.
  Резултатите за 10 год. инвестиция изглежда са на база годишно натрупване, но не мислите ли, че при положение че се правят вноски всеки месец, не е по- удачно нартупването да е месечно?

  1. Здравейте, благодаря за положителните думи !

   Не смятам, че месечното осредняване е удачно, защото то ще е силно повлияно от моментни движения на пазара. Повечето индекси, включително S&P 500 дават годишни резултати на възвръщаемост, защото те са по-обективни и реални и не са свързани с конкретна моментна причина за ръст или спад на пазарите.

   Представете си например, че 2 поредни тримесечия дадена компания е печеливша, но в следващите 2 тя е губеща и показва по-слаби резултати. Анализът на фискалната година на тази компания би бил най-показателен.

   В случая с S&P 500, имаше огромен спад през месец Март 2020, но след това се възстанови отново. Ще видим как ще завърши годината и тогава ще видим каква възвръщаемост именно е показал индекса за 1 година.

   Дългосрочното инвестиране на фондовата борса изисква да отделим години на нашите инвестиции. Няколко месеца или 1 година е прекалено спекулативен период и не е показателен за това дали ще сме успешни.

 2. Димитре, здравейте!

  Поздравления за полезната статия! Нищо излишно и само по същество.

  Имам два въпроса свързани по-скоро със технологията на инвестиране в ETF:
  1. Как чрез Interactive Brokers може да инвестира на Xetra или Euronext?
  2. Има ли някакви особености ако акаунта в Interactive Brokers е в долари?

  Благодаря, предварително!

  1. Здравейте!

   1. Може да използвате TWS (Trading work station), Client Portal (уеб приложението) или IBKR Pro (мобилното приложение). Погледнете статията за Интерактив Брокерс на сайта ми, там съм обяснил как можем да пренасочим покупка към Xetra например.

   2. Ако сте с българско гражданство и живеете и плащате данъци в България, то трябва да търсите UCITS ETF-и, тъй като единствено те са налични за нас като възможност за търговия. Ако ETF-a, който искате да купите е в евро, а той най-вероятно е, то може да смените base currency на акаунта ви (ако е cash account) да е евро вместо USD, да направите Сепа превод в евро и да закупите ЕТФа. Другият вариант е да превалутирате USD за Евро чрез опцията currency conversion.

   Поздрави и успех!

 3. Здравйете,бихте ли посъветвал как конкретно да пуснем поръчката за ЕТФ.Цената варира непрекъснато.Вариант 1:щом сме с идеята за дългогодишно инвестиране купуваме направо на market price и разчитаме че с годините ще стане още по скъп или
  Вариант2:правим limit order и задаваме цена,на която да купим.
  Ако е вариант 2,тогава въпросът ми е в какви граници е разумно и реалистично да ограничим цената(колко% под продажната цена в момента ).
  Пример-цената на SXP8 от една седмица лети нагоре много.Т.е. ако преди седмица съм пуснала поръчка с limit order,то сега моята поръчка би излгеждала смехотворно нереалистична(т.е. цената сега е толкова по висока от преди седмица,че невъзможно да падне толкова, та да успея да купя по моята зададена цена).В какъв диапазон е добре да се пусне поръчка с limit order и ако цената все пак се качва ,тогава какво правим:чакаме (колко според вас) с надеждата нещата да се променят или се съгласяваме да купим на пазарна цена в момента.

  Благодаря

  1. Здравейте, зависи как ще инвестирате. Ако го правите като мен всеки месец да инвестирате в SXR8 например, то цената изобщо не представлява проблем, аз дори не я и гледам постоянно, а просто купувам и го правя всеки месец.

   Иначе за лимит поръчките, трябва да познавате инструмента, който търгувате, за да сте наясно с неговите ценови движения. Така ще може да прецените каква лимит цена да сложите за покупка. Ноп пак казвам, ако инвестирате дългосрочно за много години напред, цената няма такова значение особено, когато го правите регулярно. Просто използвате маркет ордърите.

 4. Здравей Димитър,

  Като погледна iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (CSPX) и iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) в сайта на https://www.ishares.com/ виждам, че Performance-a им е еднакъв. Нали 1-вия е акумулиращ? Не би ли трябвало да е с по-добър Performance?

 5. Здравей Димитър,

  Гледам това https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/253743/
  и това https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251900/
  таблиците Performance примерно за периода 31 дек 2020- 31 дек 2021
  Но дори и да не гледам в правилната таблица, виждам, че средания процент дивидент на година от S&P е около 1.8% за последните 10г. Така че разликата между 2-та индекса трябва да е поне с 2% повече в полза на Acc.

  1. Здравей,

   Възвръщаемостта при ETF-те се взима на база на NAV price – Net Asset Value. По този начин фонда представя доходността си. А ние, за да бъдем максимално точни и да видим колко най-реално е върнал даден актив, винаги изчисляваме възвръщаемостта по пазарната цена – market price. Тоест, за да разбереш какви са реалните разлики между двата ETF-а, просто сравни на каква цена е бил единия преди 5 или 10 години и на каква цена е бил другият преди 5 или 10 години. Сравни тези цени със сегашните им пазарни цени и ще получиш реално каква е възвръщаемостта на база на разликата в цените.

 6. Здравей,

  Чудесно направен сайт и написани статии, научих много,много от четенето и гледането на клипове.
  Направих регистрация в Interactive Brokers директно, CASH account и искам да инвестирам дългосрочно в ЕТF- и на SP500 и някои якции, но сега като ми е готов акаунта, влизам и не виждам никъде ETF-и. Излизат ми като CFD-та и трябваше да request-на от брокера разрешение да търгувам CFD. Тези ETF-и които ги има в статията по горе ги намирам но защо са под CFD-и опции? Също така не разбирам как да знам от коя борса ги купувам, под имената им има знаменца, например под ISHARES CORE S&P 500 CFD IBCFD има европейското знаме, така ли се разбира борсата? Надявам се на малко помощ, защото изглежда, че не правя нещо както трябва?
  Благодаря

  1. Здравей,

   ETF-ите в Interactive Brokers са под шапката на STOCKS, т.е когато търсиш някой ETF избираш stocks, така се водят, защото са борсово търгувани фондове и се търгуват точно като акциите. А за самите борси, откъде точно се купува, всеки ETF е листнат с различен тикър на различни европейски борси. Може да влезеш на XETRA.COM и оттам да си изтеглиш всички продукти, които са налични на немската борса със съответните тикър символи, след това с тях да ги търсиш в Interactive Brokers.

   Не препоръчвам търговия с CFD, това не са инструментите, за които пиша в статиите.

   1. Здравей,

    Много благодаря за отговора. Четох и другите статии на сайта, говорих и със съпорта на брокера, вече ми станаха ясни нещата или поне ми стана ясно това, което ме интересуваше. Да аз със CFD не искам да търгувам, плана ми е да инвестирам в акции и S&P 500 ЕТФ-a и то дългосрочно. Видях и борсите кои са, вече виждам и как да разбирам на коя борса се предлага дадения асет. Наистина много благодаря, продължавай все така да ни радваш и споделяш своя опит. За мен като начинаещ е много полезно.

 7. Здравейте г-н Ангелов,

  Искренни благодарности за полезните ресурси и усилията от вашата страна !
  Смятам, че помагате на много хора с вашите материали, което е похвално.

  Бих искал да задам един въпрос – ако позволите, разбира се.

  Можете ли да препоръчате надежден акумулиращ ETF, следящ индекса SP500 за европейски граждани, който да е с по-ниска цена за дял от SRX8 (CSPX)?
  Идеята е да може да бъде по-лесно месечното добавяме на дялове всеки месец, както и осредняване на цената в портфейла, за хора с ограничен месечен бюджет за инвестиции.

  Благодаря за отговора предварително!

  1. Здравейте! Ако имате предвид, че ще закупувате ETF-и от Interactive Brokers, мога да ви препоръчам алтернатива на SXR8, която е налична в този брокер. ETF-ът е VUAA и е също акумулиращ фонд, копиращ физически S&P 500. Цената му за дял е около €70 в момента, което го прави доста по-приемлив от SXR8.

   1. Привет! Да – точно това имах в предвид.
    Благодаря ви – ще го проуча.

   2. Здравейте,

    Искам да Ви попитам за ETF VWRP дали има преиумщество над VUAA и кое бихте препоръчали за инвестиция ?

    Благодаря,

    1. Здравейте, това са 2 съвсем различни ETF-а. Следят рзлични индекси. Не мога да кажа кой би бил по-удачния за вас, тъй като това зависи от вашите инвестиционни цели. Аз лично бих използвал VUAA.

 8. Здравейте още веднъж !

  До колкото проучих, единствения вариант за нас като европейски граждани, е да закупуваме дяловете от Interactive Brokers през Италианската борса.

  Тя удачен вариант ли е ?

  поздрави !

  1. Здравейте,

   Италианската борса е само един от вариантите. Може също да пазаруваме и от други борси в ЕС без ограничение – немската и холандската например.

 9. Здравейте, поздравления за сайта и съдържанието! Много полезни материали за начинаещи. Вече запознах да инвестирам в ETFS, които следят S&P 500 и NASDAQ. Сега започнах да чета за инвестиране в отделни акции на компании. Попаднах на този индекс – S&P 500 Dividend Aristocrats и видях, че има ETFs, които го следят. Какво мислите за тях? Интересува ме като допълнение към инвестицията в конкретни компании (AAPL, FB и др.), но фокусът да е доходност от дивидент. Благодаря предварително!

  1. Здравейте, около 2% е доходността от дивиденти примерно на SPDR S&P U.S.Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist). Аз лично бих предпочел поотделно да избера компании, да си направя едно дивидентно портфолио от индивидуални компании. Но това е за мен, естествено, всеки преценя, но 2% на година в никакъв случай не биха ме поблазнили :). По-скоро в отделни компании с по 3-4-5% dividend yield…

  1. Инвестирал съм в SXRS и QDVF, но с краткосрочна цел и доста от позициите си вече съм продал. Мнението ми е, че този тип финансови инструменти в никакъв случай не са за дългосрочна инвестиция и цикълът при суровините скоро идва към своя край.

 10. Здравейте, нямам опит с инвестирането и докато четох статиите ви ми хрумна следният въпрос:

  Разбирам че в дългосрочен план няма значение, но все пак ако искам да си сметна колко точно по-изгодно ще ми е да купя някой ETF като цената му е паднала ( да кажем с 20% от среданта за годината) или по-скоро наистина няма да има разлика. Говорим за примерна ситуация, в която искам инвестирам дългосрочно (и като първа инвестиция) в да кажем някой от S&P 500 индексите, като да вкарам директно няколко хилади от спестяванията си и после да довкарвам на месечна база малки суми (да кажем по 50-100 лв.) в продлъжение на десетина години или повече.
  В такъв случай ще има ли разлика (и каква) ако вляза когато да кажем когато една опция е с пазарна цена около 350 сравнено със същата ситуация, ако вляза когато цената е 450 примерно?

  1. Здравейте! Не можете да нацелите пазара, това е самата истина. Ако искате направете си симулация и в един екселски файл просто тествайте всичко това имате досттъчно данни за миналата възвръщаемост, за да видите какво би се получило и после сравнете дали реално може да го направите както е на теория да го извършите и на практика.

 11. Здравейте Димитър,

  поздравления за много полезния контент предоставен на изключително разбираем език и за отзивчивостта при отговарянето на всеки въпрос.
  Насочил съм се към акумулиращ S&P 500 ETF на iShares в ИБ – SXR8 и VUAA на Vanguard.
  Някакви препоръки на кой от двата да наблегна, някакви предимства и недостатъци на двата или общо взето е едно и също само от различен провайдър?
  Също така четох доста относно данъците – разбрах. че за акумулиращи ЕТФ закупени от европейски борси принадлежащи към т.нар. “регулирани пазари” не се дължат данъци, та въпросът ми е – всички европейски борси в ИБ (ibis2, GETTEX, BVME, AEB и т.н.) ли се причисляват към “регулиран пазар” и като цяло има ли значение от коя точно европейска борса закупуваме SXR8 и VUAA, бихте ли препоръчали конкретна борса по някакви причини?

  Поздрави!

 12. Здравейте,
  Тей като платформата която ползвам аз е Admiral Markets (това знаех когато започнах) там няма SXR8, a има само VUAA.UK и CSPX.UK. До колкото разбирам понеже UK вече не е в европейският съюз ще дължа данаци в бъдеще ако продавам? Какво би било добро решение в моя случай ? Просто да продам всички акций който имам до сега да отворя нов акаунт в друг брокер и да си ги купя там на ново, плюс да имам възможност да купувам от борси като Xetra ?

  Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.