Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Колко Спечелих от Трейдинг? | МНОГО!!!

През далечната 2006-та година аз започнах своя път на финансовите пазари. И как го започнах само! Тогава бях на 18 години и реших, че трейдингът е нещото, което ще ме направи богат, нещото, което ще ме освободи финансово, за да си пия коктейлчета на плажа, на който и да е плаж по света и да правя пари с лаптопа си, когато си поискам.

Тогава даже нямаше смартфони, 2006-та… телефоните бяха с копчета още, а лаптопите бяха доста скъпички за тогавашните стандарти. Е, трябва си първоначална инвестиция и затова си взех един лаптоп, дадох много пари, но покупката щеше да се оправдае…

Първи рунд – започвам да забогатявам

И започнах… няколко месеца с ДЕМО акаунт в един американски FOREX брокер, после в друг, после в 3-ти и така реших, че няма какво повече да си играя с виртуални пари и трябва да вляза с реални такива, защото само така щях да спечеля.

Вече беше 2007-ма година и аз нямах представа какво се задава на хоризонта, не знаех много неща, защото бързах да печеля. И да, започнах да печеля и печелех добре. Отначало си бях сложил някакъв лимит за себе си, да не ставам много алчен, по $100 на ден.

Всеки ден, ставах сутринта, виждах как се движат позициите ми и след това, когато следобед отвореше американската борса настъпваше истинската търговия, най-много тогава се “печелеше”. И стигах $100 и затварях лаптопа. На другия ден пак и така няколко седмици поред.

Повярвах си, определено си повярвах! И започнах с повече пари, и повече пари, и повече пари… нищо не можеше да ме спре. Исках да харча и да си купувам неща, които не ми трябваха и трейдингът ми ги даваше. Вземах пари назаем дори, само и само да са по-големи печалбите.

Е, мина време, не много време, и през лятото на 2008-ма двойката валути, която търгувах EUR/USD ми удари една сериозна брадва, направо ми отсече главата. Бях купил за много пари, използвах много голям leverage и загубих голяма част от парите си. Ама кой да ти разбира, че е дошла най-голямата криза за последните 100 години…

След тези спадове се опитах да се възстановя, естествено с още по-голям leverage, за да мога да се върна там, където бях и да започна да печеля отново. Е, и това не стана, загубих още пари. Една от най-големите ми грешки беше, че си мислех, че тук само се печели, не се губи. Е, разбрах грешката си по болезнен начин и мечтите ми за плажовете на Хаваите, за частните самолети и всички други глупости една по една си заминаха. Какво една по една… всичките наведнъж си заминаха, та аз нямах нищо, нямах пари да започна отново, разочаровах се от тоя пазар.

Втори рунд – пак започвам да забогатявам

После, няколко години по-късно, през 2011-та година, аз отново реших да вляза на пазарите и този път да успея, с добра стратегия, с менажиране на риска, всичко както трябва да бъде по дебелите книги… Е, пак започнах… старата песен на нов глас, както се казва. Пари да искаш, печалби да искаш… този път търгувах няколко двойки валути, диверсифицирах се както се казва 🙂 и така известно време напред. Този път си прибирах помалко печалби от време на време да не замине пак всичко в канала :).

И въпреки, че стратегията ми беше безупречна, със стоп лосове, с take profit-и, всичко настроено както трябва да бъде… ами легнах една вечер и когато се събудих сутринта нямаше нищо в акаунта ми. Бяха трипнали някои поръчки, беше станало нещо, за което естествено никой нямаше да поеме отговорност. И парите пак ги нямаше.

И тогава, след поредния голям финансов шамар, няколко дни след това като ми се избистри главата, седнах и анализирах всичко, което се случваше. Припомних си колко много часове съм прекарал пред екрана на лаптопа, някои дни денонощно съм се взирал и съм се мъчел да успея. Отдал съм цялото си време на това, пренебрегвайки моето лично развитие в нещо смислено, в нещо продуктивно, което да работи за мен заради мен, т.е. аз да произвеждам нещо от уменията, които имам и придобивам.

Разбрах, че в трейдингът няма нищо стойностно. Това е чисто и просто една спекулация, една игра най-вече на големите, които движат този тип пазари краткосрочно и обират всичко що е печалба. Малките риби нямат място на този пазар. Малцина успяват и цената, която плащат е много висока.

Голямата печалба

Анализирайки случилото се през последните няколко години и виждайки акаунтите си на нула, виждайки, че нямам нищо зад себе си, зад гърба си, а години наред съм хвърлял усилия, аз реших, че повече няма да се правя на трейдър и ще започна да инвестирам парите си по различен начин, като първо трябваше да пречупя мисленето си от такова на спекулант в такова на дългосрочен инвеститор.

Не беше много трудно, но ми отне време. За това ми помогнаха редица книги, които прочетох. Тези книги, които вие също сте чели, стандартните такива, да не ги изброявам сега всичките… богатият татко и много ама много други. Всъщност, с годините аз мога да кажа, че май съм прочел всички книги от този тип, които предполагат дългосрочност в инвестициите. И това ми помогна най-много. Без тези книги аз нямаше да успея да оформя съзнанието си да работи по различен начин.

Дори вече и аз започнах да пиша книги. Първата ми такава е “Наръчник по инвестиране: Силата на Дивидентите” и тази книга идва в пакет с видео курс и калкулатор и дава цялостно решение за инвестиция в дивидентни компании. Това е един истински работещ наръчник, който ще ви помогне реално да започнете да инвестирате.

И каква е голямата печалба, ще се запитате? Голямата печалба за мен беше, че разбрах, че в трейдингът няма смисъл. Ето от това спечелих най-много. Защото, ако бях продължил, аз пак щях да загубя парите си дългосрочно по всяка вероятност. Не съжалявам, че минах през това, защото ако не бях минал, най-вероятно нямаше да стигна след това до дългосрочните инвестиции както ги правя в момента.

Осъзнаването, че мога да използвам парите си като ги инвестирам в продуктивни активи, доказани такива и да печеля дългосрочно след това с помощта на времето и сложната лихва, ето това ми даде трейдинга. Той не ми даде физически печалби или по-скоро той ми ги даде ама си ги взе после обратно 🙂

Да се науча как да използвам парите си разумно, да имам план, да определям справедливи цени на бизнеси, на компании, да разбирам какво правя, ето това е истинската игра, която аз играя и ще продължавам да го правя. Ето това ми даде трейдинга. Както има една приказка – вземи от лимона сладкото. Точно това направих и аз.

Животът след трейдинга

Дългосрочният хоризонт, ясните цели, ясният план, който да следвам, това ме освободи ментално и аз можех да се отдам на неща, които развиваха мен и моите умения, моята продуктивност, вместо по цял ден да гледам графики и сигнали по чартовете.

И понеже в една от книгите бях чел, че всички ние имаме по 24 часа на ден и как използваме това време ще определи какви ще бъдем, къде ще бъдем и какво ще постигнем, точно това и направих, аз започнах да използвам времето си за нещо смислено. Ограмотявах се все повече и повече относно дългосрочното инвестиране, практикувах го, радвах му се, прибирах си дивидентите от това.

И така приятели, един ден, преди повече от 3 години, реших, че няма за какво да ги пазя тези знания и този опит само за мен и създадох angelovdimitar.com и благодарение на това вие в момента четете тази статия, която се надявам ви беше полезна и поучителна как инвестирането в активи дългосрочно няма нищо общо с трейдинга, това са 2 различни неща.

При дългосрочното инвестиране имаме възможност да използваме парите си по един от най-доказаните начини, просто да ги спестяваме и те да струват много повече след време, без да се изисква кой знае колко действие от наша страна. Дългосрочното инвестиране не е за правене на пари, то е за запазване на пари и увеличаването им във времето напред по един ниско рисков начин.

При трейдинга не е така. Ако искате да сте трейдъри, ако искате да правите пари, забравете за всичко друго. И бъдете готови да изгубите парите си, а не да ги запазите, поне няколко пъти да ги изгубите докато започнете да печелите 🙂

И за тези, които ще коментират, че видиш ли аз съм си бил виновен, не ми е била добра стратегията, не ми е бил добър моделът, не съм слагал правилно стоп лосове и ако съм бил направил това и онова и т.н. след свършен факт… абе хора, ако коментирате това, значи още не сте разбрали за какво става въпрос. Всяка стратегия е добра докато не се счупи, всеки модел е добър докато не изгубиш пари.


***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.