Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да Заключим Печалбите си | Interactive Brokers

Тази статия ще е едно практическо упражнение, в което ще ви покажа как може да заключвате печалбите си от някои активи и да премахнете напълно риска да излезете на загуба от тях. Статията идва в отговор на много запитвания от ваша страна как точно се случва този процес, така че, надявам се това съдържание да ви е полезно и да разберете как да защитите бъдещите си печалби или текущите такива.

Ако редовно следите моите публикации, то знаете, че аз не съм спекулант, не съм трейдър, аз съм дългосрочен инвеститор и инвестирам в активи, които предварително съм анализирал, намерил съм тяхната справедлива цена и на база на тези мои анализи взимам инвестиционно решение.

Между другото, споделям целия процес по анализиране на една компания във видео курса си “Как да намираме подценени компании”?, който се превърна в бестселър измежду останалите ми курсове и това естествено ме радва, тъй като означава едно – курсът работи за всеки, който го изгледа.

Има моменти обаче, когато, от време на време, ми попадат някои очебиещо добри сделки, от които мога да се възползвам за кратък период и съответно да изкарам пари. Тъй като аз съм на пазарите всеки ден и пред очите ми се разиграват всякакви сценарии, то аз самият за себе си много лесно мога да преценя кога мога да поема умерен риск с някоя краткосрочна сделка, с която чисто и просто да изкарам някой лев допълнително.

И го правя точно по начина, който ще споделя след малко. Много от начинаещите инвеститори тръгват да инвестират напосоки на фондовата борса. Хаосът е налице в доста от случаите. И в един момент се оказват в положение, в което имат много активи в портфолиото си, не помнят на каква цена са ги купували и защо са ги купували изобщо. И когато видят поредния “лош” анализ за някоя компания балон, те се обезнадеждават и естествено искат да продават. Ако са все още на печалба, съответно ще приберат малко отгоре или пък ще излязат на нула. Но ако са на загуба започват едни чуденки да продавам ли сега на загуба или да изчакам да се вдигне…

Вариантът за заключване на печалба, който сега ще ви покажа, е удачен точно за такива случаи, при които сме направили спекулативна сделка, без значение инцидентно, по невнимание или целенасочено и имаме ясна представа каква възвръщаемост търсим от тази сделка.

Ако примерно сме взели 1 дял от някоя компания за $100 и си казваме, че искаме минимум 20% горница от тази сделка и този актив върви нагоре, то можем да заключим тези 20% веднъж, когато са достигнати и ако нашият дял, вече да речем на $130, по някаква причина започне да пада силно надолу, брокерът ще ни продаде дяловете на $120 и по този начин се разминаваме с това да паднем на нула или дори дяловете ни да струват по-малко.

Това “заключване” става доста лесно чрез STOP ORDER-и. Сега ще ви покажа как заключваме печалба в Interactive Brokers, тъй като това е най-масовата платформа, която използвате вие моите читатели и зрители 🙂 Знайте обаче, че този тип поръчки не са ексклузивни само за Interactive Brokers. Напротив, те са общоприети и налични при повечето брокери.

Ето и един реален пример. Закупил съм 3 дяла на компанията TESLA от немската борса, тикър символът между другото е TL0, ако се чудите. Закупил съм 3 дяла и средната ми цена е €205 на дял. В момента, 1 дял струва €284. Тоест, аз съм на близо 40% печалба с моите 3 дяла.

Между другото, давам пример с TESLA, просто, защото всички са запознати с тази компания и обяснението ще е по-разбираемо, но това, което следва е приложимо за всяка една компания и е логично да прилагате подобни сделки наистина за компании и активи, в които “инвестирате” краткосрочно, т.е. искате да изтъргувате нещо за печалба, да поспекулирате малко.

Подобен актив, от който аз съм се възползвал, е петролът. Многократно съм го споменавал, но отново ще го спомена, тъй като смятам, че е много ясен пример, защото всички видяхме какво се случи с тази суровина. Аз закупих петрол на 24-ти Февруари, точно когато започна войната, с ясната цел да прибера печалба от него след няколко дни или седмици. И така и стана, петролът скочи страшно много, аз си бях поставил STOP ORDER-и и просто ги местих нагоре и накрая прибрах добра печалба. Местенето нагоре ще го споменем също след малко 🙂

Та, да се върнем на примера с Tesla. Ето, имам 3 дяла, средна цена €205, маркет цена в момента €284. Нереализираната ми печалба е €236. Решавам, че искам да заключа печалбата си от тези акции и че искам да взема минимум €200. Нека, ако цената на акциите започне да се срива надолу, брокерът да продаде, така че аз да си прибера най-малко €200 печалба.

На графиката ясно виждаме синята черта, която обозначаваме къде, т.е. на каква цена се намират моите 3 дяла и отгоре виждаме цената в момента в зелено. Пристъпваме сега към самото заключване. Сега ще инструктирам Interactive Brokers да ми продадат тези 3 дяла, ако цената на акциите на Tesla започне да пада значително.

За моите 3 дяла аз съм похарчил сумарно €615 (3 х €205). В момента, те струват €852 (3 х €284). Печалбата ми е €237 и аз смятам, че акциите ще се покачват още, но пък и искам €200 минимум печалба, искам да я заключа тази печалба в случай, че тръгнат надолу, не искам да взимам по-малко от €200 горница. Трябва да кажа на брокера да продаде дяловете ми, ако цената на TESLA спадне и достигне €272 за 1 дял. Тогава, моите 3 дяла ще струват €816. Като извадим колко ми е коствало да закупя тези акции (€615), то оставам с €200 печалба.

Ето и как става на практика. При Интерактив Брокерс е доста лесно, тъй като всичко това е видимо по графиката и можете да се ориентирате изключително бързо. Натискам бутона SELL, който е червен на цвят и се намира в горната дясна част на екрана и ми се отваря прозорец за поръчка (order).

И ето лесните стъпки за пускане на такъв вид поръчка:

  1. Quantity – Избираме какво количество дялове искаме брокерът да продаде за нас. В случая 3 бройки Tesla.
  2. ORDER TYPE – Типът на поръчката. Трябва ни STOP order.
  3. STOP PRICE – Посочваме цената, под която не искаме нашата инвестиция да пада, т.е. цената, при която ще приберем минималната печалба, която изискваме. В нашия случай, това са €272 за дял или €816 общо от 3-те дяла, които притежаваме.
  4. TIME IN FORCE – Тук посочваме времето, за което искаме нашата поръчка да бъде валидна. Ако искаме да се пренася ден след ден докато не се изпълни или докато ние не я канцелираме, то избираме Good Till Cancel. Ако изберем DAY, нашата поръчка ще е валидна само за съответния ден.
  5. Кликаме на бутона Submit Sell Order и готово, току що създадохме STOP ORDER за заключване на печалбата ни. Ето и как изглежда и къде е видим по графиката, за по-бързо ориентиране:

И готово, заключихме си печалбата. Ако акциите тръгнат да се сриват, то ние знаем, че няма да спечелим по-малко от €200. Пак повтарям, че този тип поръчки са присъщи за активи, които са силно волатилни и от които ние самите искаме да извлечем бърза печалба не в дългосрочен, а в краткосрочен план.

Много удачни бяха суровините за тази цел, тъй като знаем, че те се движат на големи цикли и от началото на годината доста хора, включително и аз се възползвахме от движението им нагоре, а след това, когато започнаха да падат, естествено, приложихме метода със STOP ORDER-ите и прибрахме печалби по-големи дори от първоначално заложените. Направихме това чрез “вдигане” на stop поръчките. Ето и какво имам предвид…

Когато активът, в който сме инвестирали достигне процента печалба, който ние ще приемем за минимален и цената на този актив продължи да се покачва, то имаме възможността да преместим, да повдигнем стоп ордъра по-нагоре и по този начин да заключваме все по-голяма печалба докато активът се движи нагоре.

Това се случва доста лесно. Да вземем отново примера с Tesla. Да предположим, че цената в момента не е €284 за дял, а е вече €300 за дял. Е, това, което ние можем да направим, е да си заключим още по-голяма печалба, просто премествайки Stop Order-а по-нагоре. Ето и как правим това на практика. Начините са два. Може просто да хванете стоп ордъра си от графиката и да го преместите нагоре. Другият начин е да кликнете в горната дясна част на него и да смените цената, която ще приемете за минимална, на която брокерът ще продаде вашите дялове.

Отваря ви се веднага прозорецът, от който да коригирате цената. В този случай аз мога да я променя да речем на €280, т.е. на тази цена от Interactive Brokers ще продадат моите дялове. Лесно, нали? Всъщност, има и още едно място, откъдето може да достъпите този тип поръчки и то е от таба Trades. Оттам, избирайки Orders & Trades излизат всички налични ордъри, които имате и може да ги modify-нете, т.е. да ги преправите или пък да ги канцелирате напълно, ако пожелаете.

ВАЖНО: Никога не задавайте STOP order с цена по-висока от тази, на която е в момента активът. Това моментално ще превърне STOP ордъра в маркет ордър и ще се изпълни, т.е. брокерът ще продаде. За да активирате STOP ORDER, това трябва да се случи единствено и само, когато цената на самия актив е по-висока от тази, на която бихте приели брокерът да продаде, минималната на която вие искате да приберете печалбата си. Ако вземем отново случая с Tesla, цената в момента е €284, няма как да пуснем Stop Order на €300, няма логика да го правим. Ако купим сега на €284 и акциите се покачат до €300, то тогава можем да направим stop order на €290 да речем. Винаги цената на стоп поръчката трябва да е по-ниска от пазарната цена в момента.

Ами, това беше кратко ръководство как, ако по някаква причина сме закупили активи, които не знаем кога да продадем, можем да автоматизираме процеса и да си заключим някаква печалба. Нека пак да повторим, че първо трябва да си определим колко ще приемем като минимум печалба. Оттам нататък, нещата както видяхме са лесни и трябва само да се изпълнят технически.

И искам отново да напомня, че ние като дългосрочни инвеститори не използваме подобни поръчки за инвестициите си за дълъг период напред. Мен например не ме бърка, че S&P 500 е с 20% надолу. Аз просто купувам още и се възползвам от ниската цена, не продавам и не прибирам печалба, защото по този начин ще спра ефекта на сложното олихвяване. Ето затова е задължително да знаем в какво сме инвестирали, за какъв период и какво можем да очакваме, както и каква стратегия ще приложим. Ако сме инвестирали в суровини, да, тъй като това са циклични инвестиции, а не дългосрочни, редно е да знаем как да си заключим печалбите.

Надявам се статията да ви хареса и да ви е била полезна. Ако е така, споделете я с някого, на който смятате, че ще е полезна.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте, следя Вашия бюлетин с интерес. Изключително интересно и плезно съдържание! Бихте ли разказали как можем да “заключим печалбите” в Трейдинг 212?

    1. Здравейте! Може да заключите печалбите си по абсолютно същия начин, както съм показал за Interactive Brokers. Просто в Trading 212 избирате съответния актив, който сте закупили, давате SELL, след това избирате STOP order и задавате параметрите на поръчката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.