Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Ако днес беше последният ден…

Здравейте! Отново е време за малко мотивация :). Преди няколко дни в YOUTUBE ми изскочи едно видео на Steve Jobs, което съм споделял няколко пъти тук в статиите на сайта. Това мотивационно изказване на създателя на APPLE никога няма да се изтърка и да загуби смисъл. Изгледайте видеото. Дори и да сте го гледали преди, със сигурност е добре да си го припомните:

И така, ще наблегна на едно конкретно нещо, което Steve Jobs казва и което лично на мен ми е повлияло много. Това е въпросът, който той си е задавал всяка сутрин, абсолютно всеки ден:

“Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?

Въпросът е елементарен, но отговорът му може да промени живота ни изцяло. По-точно, не самият отговор, защото той е просто ДА или НЕ, а какво ще направим след това, какво действие ще предприемем – дали ще приемем НЕ и ще се примирим, или няма да го приемем и ще започнем да мислим и действаме за промяна.

Ще ви издам една широкодостъпна и известна тайна – 95% от хората ще отговорят НЕ, ще се примирят, и няма да направят нищо по въпроса. Просто така е устроен светът, така върви възпитанието на повечето от нас, и така, за съжаление, завършва и животът на много хора.

Важно е да правим това, което искаме, това, което ни прави щастливи и има смисъл за нас и за тези около нас. Така ще сме доволни от самите себе си, ще сме доволни от живота, и ще пръскаме стойност навсякъде около нас, просто защото правейки това, което искаме, придаваме автоматично максимална стойност с действията си, толкова е просто.

Реших да напиша тази статия покрай скорошното ми общуване с редица хора, които отговарят с НЕ на зададения въпрос. И при питане от моя страна какво смятат да направят, смятат ли да променят нещо, за съжаление, много от тях споделят, че не искат да предприемат действие и се примиряват със ситуацията – дали от страх за промяна, дали от натиск на други хора, дали от убеждения насъждавани им от самите тях и от други през целия им живот, както и много други причини.

Ние сме продукт на собствените си решения, затова я има и поговорката – “Каквото сами си направим, никой друг не може да ни го направи.” Ние сме това, което мислим и това, което правим, то ни определя каквито сме. Ако искаме промяна към по-добро, то трябва да бъдем по-добри за себе си и за околните, и да търсим тази промяна, а не да чакаме някой да увеличи заплатата ни, да ни предложи по-добра работа и като цяло да внесе някакво подобрение в живота ни.

Много от хората, особено в България, са свикнали да обвиняват другите за своите несгоди – държавата, работодателя, партньора, та дори и децата си. Често обаче, причината се крие в самите нас. Осъзнаем ли го, променим ли мирогледа си, осъзнавайки, че от нас зависи всичко, което ни се случва, то нещата придобиват съвсем други измерения.

Пак ще повторя, че ние предизвикваме това, което ни се случва чрез нашите мисли и действия. За съжаление обаче, повечето от нас не осъзнават, че това се случва именно по този начин – автоматично, дори и без да го осъзнаваме.

Какъв е смисълът да живееш живот, който не искаш? Какъв е смисълът да правиш неща, които не искаш? Къде е смисълът в това да живееш по начин, който е предопределен от някой друг, от нечии чужди убеждения, вярвания и действия?

Ние всички имаме по един живот. И всички разполагаме с по 24 часа на ден, нито повече, нито по-малко. Как използваме тези 24 часа, ще определи какви ще бъдем, колко успешни или неуспешни, колко щастливи или нещастни. Толкова е просто, защото разликата между щастлив и нещастен човек е как всеки един от тях използва своите 24 часа.

Единият ще ходи на работа, която не харесва, ще общува с хора, които не харесва, ще губи времето си в дейности, които са му наложени от някой друг, ще търпи токсични взаимоотношения и ще се оплаква как всичко е против него.

Другият ще прави това, което иска, което харесва, ще общува с хората, с които той си избере, ще бъде там, където той иска и където се чувства на мястото си, и ще оползотворява времето си по начин, по който той пожелае.

Същото нещо важи за богатите и за бедните. Каква е разликата между тях? Ами разликата е, че едните действат, предприемчиви са и използват своите 24 часа, за да стават богати, фокусират се върху това, а другите се примиряват с това, което вършат и разчитат на заплатата, която им се изплати например. Съобразяват се изцяло с нея, разпределят така живота си, нагаждайки се спрямо заплатата си, текущите си знания, текущото си положение. И на някои дори не им идва на ум, че нещо може да се промени към по-добро.

Преди време написах една статия, която хората приеха много добре и мисля, че тя е много стойностна и “отваряща очите”, защото понякога точно това ни трябва – просто малка доза припомняне на нещо, което вече знаем, но сме склонни да го позабравяме от време на време:

Времето – Най-големият ни враг (приятел)

А има и доста хора, които се “светват”, че нещо може да се промени и дори обмислят да го направят, но в даден момент, или ги домързява, или се отказват пред първите трудности. Вижте, не е казано, че е лесно да отговориш на въпроса с ДА. Не е лесно, понякога в никакъв случай не е лесно, особено, ако много поредни дни, месеци и години, отговорът е бил НЕ и ти си предприел действия, за да промениш нещата.

Но по-лесно ли е да си нещастен? Не смятам така. Всеки трябва да плати цената, която му коства неговото щастие, неговото по-добро положение. Комфортът е лош съветник и затова от време на време трябва да излезем от зоната си на комфорт и да направим неща, които досега не сме правили, защото за да постигнем нещо, което никога не сме постигали, то трябва да извършим действия, които никога досега не сме вършили, логично нали :).

Истински успешните хора са именно тези, които вярват в това, което правят и никога не са се отказали по пътя си. Този път може да е по-дълъг от очакваното, той може да е изпълнен с препятствия, но те виждат само крайната си цел, краят на пътя, когато ще постигнат това, за което се борят.

Успешните хора виждат наградата, виждат финалния, завършения резултат от техните усилия, докато неуспешните се фокусират върху спънките по пътя, върху препятствията, които са неизменна част по пътя към успеха.

Всеки успял човек знае, че трудностите никога не спират, премеждията са много, но те са стъпалата, които трябва да преодоляваме по пътя си нагоре. Затова пък, скептично настроените индивиди, постоянно си търсят поводи да се откажат или просто обвиняват някой друг за своите несполуки. Или пък по-лошо – обвиняват себе си, което ги съсипва отвътре.

Добре знаете, че има много успешни хора, които са правили редица грешки през живота си, и в същото време, има още повече неуспешни хора, които не са направили нито една грешка. Това е така, защото тези, които не са успели, са се страхували да не сгрешат, да не сгафят и т.н., сякаш това е краят на света. Успелите обаче не са спирали да грешат, защото те знаят, че чрез грешките си, учим най-ценните уроци в живота си.

Не е казано, че трябва да се поучаваме само от нашите грешки. Можем да взаимстваме и от другите около нас, но не да ги сочим с пръст или да си казваме тайничко “Добре, че не се случи на мен”, а вместо това, да се запитаме какво бихме направили ние в сходни ситуации, как бихме реагирали, какви изводи бихме си направили от тези грешки, които да ни помогнат за нашето лично развитие.

Чували ли сте фразата – “Ами така е, няма как иначе…”

Това е едно рутинно изказване, което аз лично много мразя. Как така? Какво означава няма как иначе? Кой решава дали има или няма как? Не сме ли самите ние? Аз никога не съм се примирявал, когато съм се питал дали искам да правя това, което правя и отговорът е бил НЕ, абсолютно никога! Не съм си казвал, че няма друг начин. Вместо това, винаги съм се питал – Какво мога да направя по въпроса? Как да го направя? И пристъпвам към действие.

Аз съм изцяло против утвърдените норми, че трябва да следваш например дадено образование, кариера и т.н. Затова съм и тук в момента и пиша тези текстове. Затова съм и в YOUTUBE и говоря тези неща. Защото искам нещо по-различно, искам да съм свободен, да правя това, което ми харесва, което придава стойност на живота ми, да прекарвам времето си с хора, с които се чувствам добре и не на последно място, да помогна на колкото се може повече хора да се почувстват до някаква степен по-добре, както финансово, така и чисто ментално.

Е, хора, накрая искам да попитам всеки един от вас поотделно:

“Ако днес е последният ден от живота ти, искаш ли да правиш това, което ще правиш днес?

Ако отговорът е НЕ, замислете се, защо е НЕ и какво можете да промените? Искате ли да придадете максимален смисъл на своя живот или искате да го изживеете ей така по инерция?

Вие решавате! Защото най-добрият начин да предскажем бъдещето си, е като си го създадем! 🙂

Благодаря ви много приятели! Благодаря ви, че ви има, че четете блога ми, гледате ме в Youtube и споделяте съдържанието, което създавам! Оценявам го и съм щастлив, че вече гоня 1000 последователи, без никакви реклами, без никакви тактики за набиране на събскрайбъри, просто чисто, натурално трупане на аудитория :). Радвам се, че мога да помогна на много от вас чрез моите материали и индивидуалните консултации, които правя. Благодаря ви! Вие ме вдъхновявате да продължавам! Желая успех на всеки един от вас и никога не губете своята мотивация за по-добър живот!

Ако тази статия ви хареса, може да я споделите в социалните мрежи, много благодарности за това предварително :).

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Искренно се възхищавам на стремежа, хъса, вярата, смисъла и духът, които внасяш във всичките си статии, Димитър!
    Толкова изпълнени с надежда и градивност, с едно ново пробуждащо усещане за живота, в цялата му пъстрота.
    Сигурна съм, че стойността, която предаваш дори на най-малките детайли/които обаче са най-ценни, а именно човек да намери своята цялост във вътрешния си свят, за да стигне до така необходимото СЕБЕПОЗНАНИЕ и ПРИЕМАНЕ, отвеждайки го на най-високият връх/ е изключително трудна задача, но и достойна за уважение и почит.
    Пожелавам ти да достигнеш до възможно най-много хора, да ги докоснеш по начина по който го правиш успешно вече повече от година така, че всеки, който поиска да открие своят път към УСПЕХА!
    РЕСПЕКТ, Димитър!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.