Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Времето – Най-големият ни враг (приятел)

“The only difference between a rich person and poor person is how they use their time” – Robert Kiyosaki


Превод: Единствената разлика между богат човек и беден човек, е как всеки от тях  използва времето си.


Времето е ресурс, който е напълно изчерпаем за всеки от нас. Ние нямаме контрол над него. То просто си тече и минава, без да спира, без да ни изчаква и без да се съобразява с каквото и да било, независимо дали сме доволни или не. 


Въпреки че нямаме контрол върху времето, ние имаме контрол върху себе си. Можем да направим избор как да го използваме, как да го оползотворяваме.

Тук идва и голямата разлика между хората. По default, ние всички сме еднакви (равни). Всички имаме по 24 часа на разположение в денонощието. Нито час повече, нито час по-малко. Нашият избор как използваме времето си определя нашето бъдеще. Определя и нас самите, какви ще бъдем, кои ще бъдем.


Що се отнася до финанси, богатство и инвестиции, ние българите сме свикнали да “плюем” по успелите и да им завиждаме. Склонни сме също да ги упрекваме и дори обвиняваме и слагаме етикети като “мафиот”, “наследствен богаташ”, “късметлия” и други. Не ме разбирайте погрешно, такива хора наистина има и то на високи нива, както виждаме в политическия “елит” на България най-вече.

В тази статия не става въпрос за тях, а за онези други предприемачи, които са избрали да използват времето и енергията си, за да създадат нещо, което решава проблеми и е полезно за обществото. И това ги е направило успешни и богати.

А вие искате ли да сте по-богати, по-успешни и по-щастливи ? 


Как можем да постигнем това ли ? На първо място, като си поставим приоритети и не пилеем времето си. Това означава да изберем кое е наистина важно за нас, какво искаме да постигнем и как смятаме да го постигнем – т.е. да си изготвим план. Ще е необходимо обаче да следваме стриктно този план, тъй като чрез него ще постигнем целите си.

Важно е да сме наясно с какво се захващаме и да “жертваме” времето си за това нещо, ако то ще ни отведе там, където искаме. Под “жертваме” нямам предвид да се лишаваме от всичко странично, да не правим нищо друго и т.н. Ние всички сме хора и се стремим да живеем живот, който ни доставя удоволствие и удовлетворение по някакъв начин. Важно е да прекарваме ценно време със семейството си, да възпитаваме децата си. Качествено прекараното време, със значими за нас хора, ще ни мотивира още повече за успех. Затова трябва да намерим баланса за себе си. За да го намерим, трябва да подредим нещата по важност и да се отървем от някои от тях.

Както знаете, имаме само 24 часа. Но ако имаме цел и план, и организираме времето си да работи в наша полза, то тогава едно денонощие е напълно достатъчно. Приоритетите, които си поставяме, малките цели, които постигаме, ни доказват, че сме на прав път и тогава забравяме, че сме се лишили от още 1 час сън например.

Всеки успешен човек е станал такъв, благодарение на това, че е следвал пътека, която предварително си е начертал. Представете си, че и вие сте си задали една такава пътека и посоката е ясна – само напред и нагоре. Вървейки, отстрани ще има много хора, които ще ви дърпат и отклоняват от пътя. Но това ще стане само ако им позволите. Не губете времето си с такива хора. Не позволявайте чужди мнения, упреци и коментари да ви върнат или откажат да продължите.

Това е едно от първите неща, с които всеки се сблъсква – “хорското мнение”. Също е и изключително трудно за преодоляване, тъй като то често идва от най-близките ни хора – родители, приятели, роднини. Тези хора не ви мислят злото, това е сигурно. Те искат да ви “предпазят” от нещо. Но в този техен стремеж да ви помогнат, те всъщност ви вредят, защото никой по-добре от вас самите не знае какво искате да правите и с какво искате да се занимавате, какво би ви направило щастливи.

Ако вие сте сигурни в себе си, че ще успеете и вярвате, че ще го направите, решени сте и действате по въпроса, то нещата ще се получат. Същите тези хора, които са ви карали да мислите, че няма да успеете, те ще приветстват вашият успех. Затова, не се колебайте, следвайте пътя си и изпълнявайте плана си.

Бъдете внимателни с времето си

Няма да намерите успешен човек, който да пропилява времето си в гледане на телевизия, игра на карти или вършене на работа, която не харесва. Успелите са наясно, че времето, което отделят за важните неща, ще определи тяхната съдба.

Добре е да организираме своите 24 часа така, че да заделяме по-голямата част за важните неща, за тези, които са стойностни за нас и които ще ни помогнат да постигнем целите си.

Много от младите хора в България например се записват да учат висше образование, което не им е интересно и не е важно за тях. Правят го, защото в тази посока са ги насочили техните родители или защото “така всички правят”. Това за мен е чиста загуба на време. Защото, ако се занимаваш (учиш) нещо, което не ти харесва, то след това ще трябва да работиш също нещо, което не ти допада. Тоест, за каквото отделяш време, това получаваш накрая.

Знаете ли, че едни от най-богатите и успешни хора в света, всъщност дори нямат образование, защото са считали, че това е загуба на време. Тяхната цел е била друга и официалното образование, което се предлага, не би могло да им помогне в постигането на каквото и да било.

Ето едно видео на Steve Jobs, който е напуснал колеж още през първите месеци:

Накрая, се оказва, че годините прекарани в принудително изучаване на дадена професия, са последвани от много години труд като упражняване на тази професия. Какъв е смисълът да правим нещо, което не харесваме ? Някои от вас ще кажат, че парите са смисъла или причината. Но с парите, които изкарваме, правейки неща, които не обичаме, ние не можем да закупим изгубеното време обратно. То просто е отминало.

Ето затова е толкова важно да отделим време на нещата, които искаме да правим и които са стойностни за нас, защото те ще направят живота ни по-добър и ще внесат удовлетворение и стойност в нашите съзнания. Това неизменно води и до финансово издигане. И колкото по-рано се ориентираме към това, което искаме да правим, толкова по-бързо ще станем по-способни хора и ще постигнем всичко, което сме си задали като цел.

Има една поговорка, която гласи:

Работи това, което обичаш и няма да имаш нито един работен ден в живота си”.

Това е вярно и се получава, защото правейки това, което харесваме и в което сме добри, ние автоматично придаваме максимална стойност на действията си.

Не губете времето си следвайки нечии чужди възгледи, мнения и норми. Концентрирайте се върху себе си, върху вашият вътрешен глас. Той никога няма да ви излъже.

Хората, с които прекарваме времето си

Средата, в която общуваме допринася до много голяма степен за нашето развитие. Времето, което прекарваме с хората е определящо за нашето бъдеще. Общуването, за нас, като човешки същества, отнема най-много от часовете ни. И е нормално да е така, ние сме социални единици и никой не постига нищо съвсем сам. Затова е много важно с кой комуникираме и с кой всъщност прекарваме времето си.

Има една стара поговорка: С какъвто се събереш, такъв ставаш.

Съгласен съм с това. Ако общуваме с хора, които не са в нашата посока, които не вярват в нас, то те ще ни дърпат назад завинаги. Може би едно от най-важните решения, които трябва да вземем, е с кой да общуваме и с кой да прекарваме времето си. Обкръжението ни може да ни помогне да се издигнем, но също може и да ни повали и обезкуражи.

За мен, най-правилният начин, е да общувам и обграждам с хора, които мислят като мен, имат моите виждания, имат подобни на моите цели, взимат подобни на моите решения и дори са много по-напред от мен във финансов и личен план. Избирам да комуникирам с такива хора, защото от тях имам какво да науча. И те няма да скрият нищо, а напротив, ще ми помогнат.

Ако искате да бъдете успешни, не бъдете горди. Винаги ще има някой, който да знае и може повече от вас. Но това не е защото вие сте неспособни, а защото този човек вече е бил там, минал е по този път. Възползвайте се, ако познавате такива хора. Опознайте ги още по-добре, това само ще ви помогне да вземете решение и също ще ви спести време. Ако искате, дори подражавайте на тези хора, но по свой начин. Използвайте техните методи, техните модели.

Негативните хора в живота ви – отървете се от тях. Намалете до минимум комуникацията с индивиди, които само критикуват, недоволстват и зареждат с лоша енергия. Нямаме полза от тях. Те могат само да ни забавят по пътя ни към успеха. Не казвам, че подобни хора са лоши, злонамерени или искат да ни навредят. Не, те просто са си такива. Дали живота ги е накарал да се държат по този начин, дали са се предали или изобщо са нямали смелост да започнат каквото и да е, причините може да са много. Важното в случая е да не отделяме от нашето време за безполезно общуване.

Аз обичам да правя опити да помагам на такива хора, особено, ако са близки. И понеже съм наясно, че нямам налично цялото си време за тях, съм си изградил метод, чрез който с няколко изречения разбирам дали този човек подлежи на промяна или не. Естествено, не налагам мои мнения и виждания. Това, което правя, е да задавам въпроси и да накарам човека отсреща да започне да си задава въпроси. Ако събудя интерес у него, той сам започва да се интересува и разсъждава по темите, които обхващам аз на този сайт.

През годините и с опита, който имам, съм стигнал до извода, че всеки е прав за себе си. Всеки има своя гледна точка по всички въпроси или просто копира нечие чуждо мнение. Затова и аз не съдя никого, нито съветвам каквото и да е – било то във финансово отношение или лично такова. Но мога ли да помогна, мога ли да разпаля интерес у хората, особено по-младите, правя го и ще продължавам да го правя. Правете го и вие. Помните филма “Pay it Forward” (Предай нататък)”, нали ?

Свикнете да отделяте време за нови знания

Човек се учи докато е жив и се развива. В момента, в който започнем да боксуваме на едно място – да правим само едно и също нещо ден след ден и да не внасяме капка новост в живота си, тогава се превръщаме в роби на времето и то започва да тече още по-бързо и безмилостно за нас.

Един велик инвеститор е казал:

“Лягайте си по-мъдри, отколкото сте се събудили.” – Уорън Бъфет

Винаги, абсолютно всеки ден, има какво ново да научим за света около нас, което със сигурност ще ни е от полза. Ако отделяме само по 1 час дневно за придобиване на нови знания в области, които ни вълнуват, то с времето ще се усъвършенстваме все повече и повече и това ще ни донася неминуеми успехи в личен и финансов аспект.

Аз например, през времето, когато учих в университет и също работих на 2 работи, за да мога да издържам семейството си, успявах да отделям по 1-2 часа всяка вечер, за да се уча как да създавам съдържание, уебсайтове, как да ги монетизирам и да изкарвам повече пари. Самообучавах се и в различни онлайн услуги, които предлагах и които също ми носиха пари и опит.

Когато пък пътувам със самолет, автобус, влак, чета книги за личностно развитие и финанси. Те ми помагат много да се “надъхам” за още. А по време на тренировка, другите около мен слушат музика, а аз слушам някоя аудио книга или някой подкаст на финансови теми. Така успявам да оползотворя времето си максимално и ежедневно нещо ново изплува за мен като знания и идеи.

Идеите се раждат във въображението ни. Но те не идват от нищото. Следствие са на нашите желания да постигнем нещо. Затова, стимулирайте въображението си и го превърнете в реалност.

Времето и парите

Позволете на времето да ви направи богати. Всички наистина стойностни инвестиции изискват период, през който да се развият и донесат печалба.

Веднъж Джеф Безос попитал Уорън Бъфет: “Ти си един от най-богатите хора на света. Защо просто хората не копират това, което правиш ?”

Бъфет отговорил: “Защото никой не иска да забогатява бавно.”

Повечето хора искат да забогатеят и да имат пари, ако е възможно днес, а дори и за вчера. Те пускат лотария, надяват се да се случи чудо, от небето да им падне някой чувал с пари и си представят какво биха направили с тях.

Но в същото време, те не правят нищо. Не проявяват желание да изучат как богатите са станали богати, не предприемат действия, за да подобрят финансовото си положение, и за тях богатите са късметлии или мошенници с връзки. Това, което правят, е да губят времето си в обвиняване на другите (най-често държавата) и да съжаляват себе си, че са нямали шанс да направят състояние. Те не осъзнават обаче, че с ходене на работа от 9 до 17, и след това гледане на сериали и телевизионни игри, те пропиляват най-ценното – времето си, което могат да използват, за да се ограмотят финансово и да придобият умения, които ще ги направят богати. Но както споменавам в ТАЗИ СТАТИЯ, това е въпрос на мислене.

Не бъдете нетърпеливи с парите си. Изградете си план за тях и ги оставете, изчакайте ги да заработят за вас. С помощта на времето и сложната лихва, те ще променят света около вас, ако позволите това да се случи. Ще видите, че щом започнете да инвестирате, нещо във вас ще се пречупи, ще откривате нови и нови възможности и ще се научавате да се възползвате от тях. Разбира се, това ще стане, ако не се откажете, а следвате плана си. Така че, отделете необходимото време и няма да съжалявате.

Ако се фокусираме върху нещо и му отделим необходимата енергия и страст, то ще се получи. Ако тренираме мозъка си да търси работа, то ще си намерим работа. Ако го тренираме да станем успешни инвеститори, то точно такива ще станем. Времето, което отделяме за хората, с които общуваме и за нещата, които правим, определя къде ще стигнем, колко бързо ще стигнем и дали изобщо ще стигнем.

Накрая завършвам с един цитат от книгата на Наполеон Хил – “Мисли и забогатявай”:

“Животът е игра на шахмат, в която противник ви е времето. Ако се колебаете да направите ход или не действате бързо, фигурите ви ще бъдат пометени от дъската. Срещу вас играе противник, който не търпи никакви колебания!”

Не се страхувайте да опитвате. Когато сгрешите, приемете го, поучете се от грешките си, и продължете напред. Това са най-ценните уроци, които живота може да ни даде. Иначе, ще съжалявате, че сте се отказали, че не сте пробвали, и ще изгубите времето си, а него не можем да си върнем.

Превърнете времето от настоящ или потенциален враг, в най-добър приятел. Добавете в сметката и сложната лихва, която върви ръка за ръка с него. Резултатът ще ви хареса !

Надявам се тази статия ви е харесала и помогнала да осмислите как използвате времето си и колко ключово всъщност е то за нашето финансово развитие.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте, искам да изкажа моята благодарност за тази много добра, изчерпателна, вдъхновяваща статията която сте написал.
    Попаднах на вас благодаряние на мой приятел, за което съм му благодарен.
    Поздравявам Ви с прекрасната работа която вършите за нас читателите, вашите последователи и бъдещи инвеститори.

    1. Здравейте!

      Благодаря ви за хубавите думи. Наистина го оценявам. Радвам се, че статиите, които пиша достигат до все повече хора. Надявам се все повече начинаещи инвеститори да намират отговори на важни за тях въпроси.

      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.