Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Акции, Дивиденти, Dollar Cost Average – Важни Основни Познания

Инвестирането в акции през 2020 е по-лесно от всякога и може да ви донесе страхотни печалби. Също, имате възможност да стартирате с малко пари и така да се самоусъвършенствате в този тип инвестиция в движение.

Фондовата борса сега е отворена и достъпна за всеки един човек с желание да започне да търгува акции. Повечето брокери вече нямат изисквания за минимални суми, минимални депозити или минимален обем на сделките. Като прибавим и опцията за “fractional shares” и малките или нулеви комисионни, то пазарът на акции става все  по-привлекателен.

Брокери

Аз инвестирам главно през Interactive Brokers, но започнах с Revolut, само с по 100 лв на месец. Пробвал съм и Trading 212, който също е удачен избор за стартиращ брокер.

Съветвам ви да започнете с някой брокер или приложение от типа на Revolut. В зависимост в коя държава се намирате, има различни варианти:

САЩ – RobinHood, WeBull, Interactive Brokers Lite и други.

Европа – Revolut, Interactive Brokers, Trading 212 и други.

Комисионните при някои са нулеви и всичко е представено по много достъпен начин.

Прочетете статиите ми за 3-те брокера, които споменах:

Старая се да ъпдейтвам съдържанието за тези брокери и ако вие също споделяте нещо, което пропускам, то ще съм ви много благодарен.

ВАЖНО: Винаги инвестирайте само пари, които може да си позволите да изгубите. Не теглете кредити за инвестиции в акции, не слагайте парите за наема или ипотеката на фондовата борса. Не превръщайте това в хазарт, границата е тънка. Цените на акциите се качват, но също има и моменти на спадове, както в ситуацията с COVID-19. Инвестирайте малко, но регулярно. Вие сами ще прецените кога сте готови за по-голяма инвестиция. Всичко идва с опита и знанията. Това не е “get rich quick” схема и няма да ви направи богати за една нощ. Погледнете на инвестициите си в дългосрочен план от минимум 1 година.

Преди да започнете, изградете си план за действие. От какви компании искате да се състои вашето портфолио от акции?

Какво е Портфолио

Това е съвкупността от различните акции, в които сте инвестирали. Например, закупили сте акции на 10 компании, като всяка компания представлява някакъв процент от вашето портфолио:

Ето ви едно примерно портфолио:

  1. APPLE (AAPL) – 1 share – 10%
  2. NETFLIX (NFLX) – 1 share -10%
  3. MICROSOFT (MSFT) – 1 share – 10%
  4. FACEBOOK (FB) – 1 share – 10%
  5. AMAZON (AMZN) – 1 share – 10%
  6. DISNEY (DIS) – 1 share – 10%
  7. COCA COLA (KO) – 1 share – 10%
  8. MCDONALDS (MCD) – 1 share -10%
  9. ALPHABET (GOOGL) -1 share – 10%
  10. TESLA (TSLA) – 1 share – 10%

Това е портфолио от 10 компании. Както виждате, притежаваме по 1 дял (share) в 10 от компаниите, т.е. закупили сме по 1 цяла акция и всяка от тях представлява 10% от нашето портфолио.

Когато използвате “fractional shares”, всъщност не е необходимо да закупувате цяла акция. Можете да закупите част от тази акция. Да речем, че 1 дял от дадена компания струва $100. Вие може да закупите 0.1 дял, което се равнява на $10 или дори 0.01 дял, което пък съответства на сумата от само $1.

Както съм обяснил в ТАЗИ статия, закупуването на части от акцията ви носи същите права и собственост върху закупената част, също както, ако притежавате цял дял.

Това портфолио може да се организира и по друг начин – на сектори (sectors) и индустрии (industries)

Данните са взети от Yahoo Finance

  • Sector: Technology (20%) – Apple, Microsoft
  • Industry: Consumer Electronics
  • Sector: Communication Services – (40%) –  Alphabet, Facebook, Netflix, Disney
  • Industry: Internet Content & Information, Entertainment
  • Sector: Consumer Discretionary (Consumer Cyclical) – (30%) – Amazon, McDonalds, Tesla
  • Industry: Internet Retail, Restaurants, Auto Manufacturers
  • Sector: Consumer Staples (Consumer Defensive) – (10%) – Coca Cola
  • Industry:  Beverages—Non-Alcoholic

Така виждаме в проценти как сме разпределили инвестициите си.

Добре е, ако да речем сте заделили 100 лв, да помислите в кои отрасли бихте искали да ги инвестирате и в каква процентност. Разпределете средствата си така, че да имате диверсификация в различни сектори, както от елементарния пример по-горе. Може да добавите и други сектори като Healthcare, Energy, Industrials, Real Estate.

На фондовата борса съществуват 11 сектора:

  1. Materials
  2. Industrials
  3. Financials
  4. Energy
  5. Consumer discretionary
  6. Information technology
  7. Communication services
  8. Real estate
  9. Healthcare
  10. Consumer staples
  11. Utilities

Всеки от тези сектори се състои от групи индустрии (отрасли), в които влизат всички акции на компании от дадената индустрия, които се търгуват на пазарa на акции. Например Netflix (NFLX) и Disney (DIS) са от сектор Communication Services, а индустрията, в която попадат е Entertainment.

Ето и списък към всички сектори и индустрии, които са категоризирани за фондовата борса: Sectors & Industries

Какво е Тикер (Ticker)

Тикерът е съкращението, което се използва за дадена компания на борсата. Например AAPL е APPLE или пък FB е FACEBOOK.

Тази абревиатура е характерна за всички акции и е като nickname или кратко име, представляващо дадената компания на борсата. Ако акциите се търгуват на няколко различни борси, то те могат да бъдат и с различен тикер на всяка борса.

Например компанията MICROSOFT е с тикер MSFT на американската борса NASDAQ. Тъй като акциите на това дружество се търгуват и на европейски борси например, тикерът на Майкрософт на немската борса XETRA е MSF.

Какво е Stock Exchange (Фондова Борса)

Аз търгувам акции, листнати на американските фондови борси NYSE (New York Stock Exchange) и NASDAQ ( National Association of Securities Dealers Automated Quotations).

Освен борса (Stock Exchange), Nasdaq е също и индекс (Nasdaq Composite Index). Ако чуете или прочетете някъде “Nasdaq is up 2% today”, то това се отнася именно за този индекс, който представлява или “измерва” част от пазара.

Ето линкове към 2-те борси, където може да видите кои акции на коя борса са листнати.

С Revolut имате възможност да търгувате 800 от най-популярните акции листнати на тези 2 американски борси.

Ако пък искате да инвестирате в европейски компании, на европейски фондови борси, може да го направите на Xetra (Немската борса), EuroNext (Холандската борса) или някоя друга европейска борса като Италианската, Швейцарската и други.

За търговия в Европа може да използвате Interactive Brokers и Trading 212, като при IB имате възможност да се регистрирате и през интродюсъра Karoll за България. Аз лично предпочитам директната регистрация към брокера, без използването на други посредници.

Имаме и БФБ (Българска Фондова Борса), където също може да инвестирате в БГ компании чрез брокери, които ви дават тази възможност.

Сега да поговорим за дивидентните компании.

Какво е дивидент (dividend)

Някои компании изплащат дивиденти на своите акционери. Дивидентът е сума, която получавате от дадена компания като “възнаграждение” или “благодарност”, че сте инвестирали парите си в тази фирма. Дивидентът се представя като процент от цената на акцията или пък конкретната сума, и обикновено се изплаща на всяко тримесечие. Има и компании, които изплащат дивидент всеки месец или веднъж годишно.

Например, годишният дивидент, който APPLE изплаща на акционерите си, е $0.82. Има и още един параметър, който е изразен в проценти – това е dividend yield, в случая 0.71%. Ако сте закупили 1 акция на APPLE (AAPL), която в момента е около $110, то вие ще получите годишен дивидент от $0.82, разпределен на 4 пъти в годината (на всяко тримесечие – quarter). С други думи, ако притежавате 1 акция, на всеки 3 месеца ще ви се превеждат по $0.21.

Dividend Yield е полезен показател за нас, тъй като може да ни представи в проценти каква доходност от дивиденти можем да очакваме на годишна база. Ако например сме инвестирали 1000$ в акция с dividend yield 5%, то може да очакваме $50 възвръщаемост само от дивидента на годишна база.

Дивидентът, изплащан от дадена компания, може да бъде увеличаван или намаляван, а също може да бъде и спиран, ако компанията изпитва затруднения. Обикновено, стабилни компании като Johnson & Johnson, Coca Cola, Microsoft, както и стотици други, изплащат дивиденти от десетки години, всяко тримесечие, и увеличават размера на дивидентите си всяка година. Наричаме такива компании Blue Chip Companies, а акциите им Blue Chip Stocks.

Всяка компания, изплащаща дивидент, обявява колко ще е той за съответната година на база осредняване на цената на акцията и финансовите отчети за предходните тримесечия. Също се обявява и дали ще има увеличение на годишния дивидент.

За съжаление, през пролетните месеци на 2020 станахме свидетели на орязване или спиране на дивидента на някои компании. Това беше породено от световната пандемия и последвалите разтърсвания в някои сектори.

Има компании, които предлагат доста добри дивидентни доходи и тези компании са стабилни, с история и светло бъдеще. Дивидент от порядъка на 4-5% dividend yield е напълно нормален, реален, и би ви осигурил добър допълнителен доход, независимо дали ще го похарчите или ще го реинвестирате в същата или в друга компания.

Ето някои добри дивидентни компании:

  • ABBVIE (ABBV) – 4.7% dividend yield
  • VERIZON (VZ) – 4.51% dividend yield
  • REALTY INCOME (O) – 4.78% dividend yield
  • ONEOK (OKE) – 13.35% – dividend yield
  • AT&T (T) – 7% – dividend yield

Има разбира се много други, от различни сектори. Може да проверите колко дивидент изплаща всяка една компания чрез сайтове и приложения като yahoo finance.

Има 4 важни дати, с които трябва да сте наясно при закупуване на акции с цел получаване на дивидент.

Ключови дати, касаещи дивидентите

  1. Declaration Date (Дата на Деклариране)
  2. Ex-Dividend Date (Дата на Екс Дивидент)
  3. Record Date (Дата на Запис)
  4.  Payment Date (Дата на Плащане)

Най-важната дата е ex dividend датата. Тя се обявява отрано, преди да настъпи, и ако следите дадена компания, със сигурност ще видите тази информация.

Ще има цяла статия относно инвестирането в дивидентни акции. Там ще обърна внимание в детайли на 4-те важни дати, касаещи инвеститорите.

Защо е важна ex dividend датата

Ако закупите акции на тази компания преди ex dividend датата да е настъпила, вие ще получите последващия дивидент. Ако закупите акции след тази дата, то вие няма да се класирате за получаване на следващия дивидент.

По принцип, в дългосрочен план, тази дата не би трябвало да ви притеснява. Аз бих ви препоръчал, ако цената на акцията е изгодна след екс дивидента, да не се съобразявате и да закупите дялове. Това, което бихте изпуснали е следващото дивидентно плащане, но пък от друга страна рискувате след това да платите по-висока цена за акцията (ако цената се покачи). В последващите тримесечия след 1-вото от ex dividend датата, вие отново ще получавате дивидент за абсолютно всички ваши закупени дялове.

Има инвеститори, които градят изцяло дивидентно портфолио. Тоест, те разчитат на това, ако е възможно, никога да не продават акциите си, които им носят дивиденти и по този начин да имат постоянен пасивен доход. Това е много добра и печеливша стратегия, доказала се във времето. Инвестирайки в Blue Chip компании, дивидентната ви доходност ще се увеличава ежегодно, просто защото компаниите повишават стойността си, цената на акциите им се покачва и те съответно увеличават дивидента, който изплащат.

Моето портфолио съдържа много компании, които изплащат дивиденти. Целта ми е да инвестирам в такива акции, които имат едновременно растеж в цената и също изплащат добри дивиденти. Така, колкото повече държа една акция, толкова повече ще печеля от нея.

В даден момент, ако реша, че искам да продам акциите на тази компания, аз мога да го направя и ще съм със солидна капиталова печалба, като в същото време, през целия период, в който съм ги притежавал, те са ми носили пасивен доход. А ако всичко е нормално, компанията продължи да се развива и не “забоксува” някъде по пистата, просто ще държа нейните акции и ще получавам регулярно паричен поток от дивиденти.

И един трик – ако редовно, вместо да теглите дивидентите си, ги реинвестирате, или поне част от тях, това ще ви донесе още повече доходи в дългосрочен план.

Много от вас ще се запитат – “В коя компания да инвестирам първо ?”

Отговорът е прост – Инвестирайте в компании, които разбирате, и от които имате понятие, такива, които според вас имат голямо бъдеще. Помислете за някоя такава компания и със сигурност ще се сетите поне за няколко.

Огледайте се около вас. Какви продукти използвате. Доволни ли сте от тях ? Погледнете приятелите си, те какви продукти използват ? Доволни ли са от последния iPhone, а може би предпочитат някое Android устройство ? Колко hype се вдига покрай вас, когато ще излиза нещо ново, някой нов сериал по Netflix, или някоя премиера в Youtube ? За какво говорят хората, какво ги вълнува – по телевизията, в социалните мрежи, на улицата. Смарт часовниците стават ли все по-актуални и достъпни или пък новият модел автомобил на някоя марка ще разтърси пазара? Влезте в интернет, в youtube, в социалните мрежи, вижте какви са трендовете, какво събужда интерес у хората ? Качествено ли е това според вас? Има ли бъдеще в него, има ли накъде да се развива?

Това са елементарни въпроси, които всеки един от нас може да си зададе и отговори. Просто, защото всичко е покрай нас, на една ръка или на един клик разстояние. Информацията ни залива отвсякъде. Ако се научим да отсяваме и използваме тази информация в наша полза, то ще жънем успех след успех.

Така че, задайте си тези въпроси, ослушайте се, огледайте се и вижте нещата в перспектива, не е трудно да се определи накъде отива даден сегмент от пазара веднъж щом свикнете да виждате нещата напред, да виждате знаците.

Често тези знаци са изразени в много ясни цифри, просто трябва да потърсите някой отчет, който е достъпен веднага за вас на екрана на вашия смартфон. Лесно е да се установи, че даден продукт или услуга на дадена компания ще е търсен и желан от много хора като се видят например pre order поръчките му. Нали знаете какво означава това – хора плащат пари за нещо, което още не е произведено и ще бъде при тях след 1 или 2 години например.

Как да разберем “изгодна” ли е дадена акция за покупка

“Price is what you pay, value is what you get” – Warren Buffet

Запомнете този цитат от Уорън Бъфет – Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме.

Няма точен отговор кога точно е най-изгодно да закупим дялове от някоя компания. В интерес на истината, най-изгодни са акциите на почти всички компании, когато има криза подобна на тази от месец Март 2020-та, която продължава и досега, но пазара е вече възстановен, поне за момента. През Март цените на почти всички акции паднаха рязко заради пандемията, предизвикана от коронавируса.

Такива моменти са най-подходящи за закупуване на акции и като цяло инвестиране. Във времена като това, богатите хора стават още по-богати, а бедните по-бедни. Именно заради това, че повечето хора се панират и не знаят как да се възползват от ситуацията, те губят пари. Повечето дребни инвеститори като мен и вас започват да продават всичко, защото се опасяват, че ще загубят активите си.

Тогава влизат богатите инвеститори, купуват наистина изгодно на ниски цени страхотни компании и така стават по-богати. Защото те са наясно, че кризата ще отмине и всичко отново ще се възвърне и надмине предишните си нива, както и стана. Дори и самите компании започват да купуват повече от акциите си (buyback).

Понеже такива кризи се случват на около 10 години, имаме точно 10 години преди следващата такава :). Това не означава естествено да чакаме едно десетилетие, за да инвестираме. Напротив, започнете сега с дългосрочен план. Докато минат тези 10 години вие ще знаете какво да правите и ще чакате кризата да дойде, за да направите още повече пари.

Добрите компании никога няма да са евтини. Те не трябва да са евтини. Но това не означава да не инвестирате в тях. Инвестирайте в стойност. Както написах по-горе, цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Ако смятате, че една компания е добра и стойностна и ще остане такава още 5, 10, 20 години, не се колебайте, направете проучванията си, съставете си план и действайте.

Аз инвестирам в Apple, откакто акциите им бяха около $200. Също и в Amazon, Facebook и много други, които до ден днешен са удвоили и утроили стойността си. Но не спирам да инвестирам в тях и го правя регулярно.

Стратегия Dollar Cost Average

Това е системата на инвестиране, която осреднява постоянно цената на акциите ви. Аз я практикувам и резултатите не закъсняват.

DCA работи по следният начин:

За дългосрочния инвеститор, цената, както казах, не е определяща, важна е стойността. Ако инвестирате постоянно в дадена компания, например всеки месец, без значение дали цената пада или се качва, вие ще имате една добре осреднена цена на всичките дялове, които притежавате.

При другия вариант, ако решите да чакате цената да падне, тя може да не падне, а дори да се покачи още повече и тогава имате 2 възможности – да купите вече на още по-висока цена или да не купите изобщо. И при двата варианта ще загубите. При първия ще имате пропуснати ползи, а при втория няма да имате никаква печалба, просто защото сте се отказали.

Завършвам с още една мисъл на Бъфет:

“It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”.

Превод: Много по-добре е да купиш прекрасна компания на сносна цена, отколкото сносна компания на страхотна цена.

Инвестирайте дългосрочно. Времето, усилието и търпението винаги се отплащат. Бъдете умни и търпеливи с инвестициите си.

Ако тази статия ви хареса, ще съм благодарен да я споделите с други начинаещи инвеститори и тя да им бъде от помощ.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

19 Responses

  1. Здравей Димитър, моля за разяснение, как точно разпределяш например месечните инвестиции с DCA, ако имаш 20 или 30 инструмента в портфолиото – на равни части между всички или има друга стратегия? Предварително благодаря и успехи!

    1. Здравей,

      Гледам да купувам по равно от всичко, но естествено не всеки път е едно и също. Ако например даден актив е паднал доста, докато друг почти не е мръднал, предпочитам да вложа по-голяма сума в този с по-ниската цена за сметка на този, чиято цена не е направила някакво значително движение.

  2. Отново невероятна статия! Благодаря ти за качествената информация, която ни даваш! ::)

  3. Смяташ ли, че може да мине за DCA купуване на акция всяка година на една и съща дата? Питам от гледна точка на таксите, тъй като примерно е по-изгодно да си избереш 12 акции и всеки месец в годината да купуваш само една от тях, отколкото всеки месец да купуваш всички 12 акции. Така се плаща само за една траназакция на месец, вместо 12. Въпросът е дали тогава периодът не е прекалено дълъг, за да се получи добро усредняване на цената, тъй като в рамките на година може да има по-големи флуктуации, отколкото в рамките на месец? Става въпрос грубо за 11×1.25 долара на месец отгоре като такси, което не е много, но все пак с времето се натрупва разлика

    1. Здравей, смятам, че е много по-удачно да се пазаруват месечно всичките. Така ще имаш супер адекватна и много по-добре осреднена цена. А 1.25 евро е комисионната за ЕТФ. За американски акции от Интерактив Брокерс комисионната е максимум $0.35, като в повечето случай тя е просто около $0.18 или $0.20, а дори има и случаи, когато изобщо я няма.

      1. Мерси много за отговора. Блогът е супер, както и ютуб канала. Успех и продължавай в същия дух.

  4. Здравей, поздравления за качеството на съдържанието което публикуваш. Всичко което пишеш е много добре поднесено и достъпно, продължавай в същия дух.

    Имам един въпрос относно американски компании търгувани както на борсите в САЩ, така и тези в Европа. Кое е по-удачно да се купуват например акции на Apple (просто като пример) от NYSE и да се заплати 10% данък печалба при последваща продажба или същата акция да се вземе от европейска борса като XETRA без да се дължи данък печалба?

    Каква точно е разликата в това да купуваш акции на компания, които се продават на няколко борси? Същото и за ETF-и, има ли разлика при тях?

    1. Здравей, разликата между американски акции от NYSE и NASDAQ и същите акции от европейски борси е, че по принцип американските борси са по-ликвидни за акции на американски компании, но акциите на големите американски компании като Apple например са напълно и достатъчно ликвидни също и на европейските борси. Другата разлика е, че на американските борси може да се купува fractional shares през Интерактив Брокерс, докато на европейските борси не може. Това са 2-те основни разлики, като ликвидността не е проблем, пак отбелязвам, за големите компании. Те си се харчат и на европейските борси и да, данък печалба не се дължи, ако пазарим от евро борси, но пък идва ограничението от минимум 1 дял за закупуване. Не всеки може да си позволи да заплаща например $3500 за 1 дял на Амазон или $3000 за 1 дял на Google.

      Относно ETF-те, те са налични за нас само на европейски борси. От 2018-та нямаме право да закупуваме ETF-и от американски борси.

      1. Благодаря за изчерпателния отговор.

        Като леко продължение на въпроса ми, реално ако използваме брокер като Trading212, който позволява купуването на fractional shares и от европейските борси няма особена разлика дали закупуваме акции на големи американски компании от американските или европейските борси.

        Допълнително разсъждение от моя страна, ако притежаваме ETF например S&P 500 от Xetra, който копира индекса S&P 500, акциите които стоят зад нашите закупени дялове от американската борса ли са или от европейската?

        Ако са от европейската, то не е ли по-удачно ако искаме да си закупим и акции на компании включени в някой ETF, който притежаваме тези акции да са от американската борса. Така ще имаме както ликвидността от европейската борса през притежаваният ETF, както и ликвидността от американските борси през акциите, които държим?

          1. Благодаря за уточнението и за приятното съдържание, което е включено в блога и youtube канала 🙂

  5. Ако дадена компания е листната на някоя от US борсите, но и на Европейски, винаги ли е за предпочитане да пазаруваме от Европейските заради данъчните облекчения и премахване на валутни разлики? Цените, графиките на различните борси винаги ли са в синхрон, разлика в търсене/предлагане или други фактори, които трябва да се вземат предвид при решение от коя борса да пазаруваме?

    1. Всеки решава откъде да купува. Принципно да, засега, ако продадеш на европейски регулирани пазари не дължиш данък, но не се знае докога ще бъде така. Не мога да кажа, че е за предпочитане винаги. Например за мен е по-удачно дивидентните компании да са в долари, защото така или иначе дивидентът идва в долари и мога да го реинвестирам докато ако са в евро, дивидентът пак ще идва в долари и ще трябва да го превалутирам и тогава да го реинвестирам. А и така или иначе, дори да ги купуваме в евро, експозицията ни след това пак е към долара.

  6. Здрасти Митак. Благодарности за поредната чудесна статия. Въпросът ми е ако купя US диведентни дялове на Пепси примерно от XETRA какъв данък ми се удържа от брокера? Доколкото съм запознат има споразумение между US и Германия данъкът да е 15%. Ако това е така би трябвало тези 15% да ми бъдат удържани от Interactive Brokers ( аз тях ползвам) преди изплащане на дивидента. Това ще рече че аз в България само декларим дивидента без да плащам данък, тъй като вече съм платил тройно по-висок такъв. В правилната посока ли разсъждавам😃

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.