Акции, Дивиденти, Dollar Cost Average – Важни Основни Познания

Инвестирането в акции през 2020 е по-лесно от всякога и може да ви донесе страхотни печалби. Също, имате възможност да стартирате с малко пари и така да се самоусъвършенствате в този тип инвестиция в движение.

Фондовата борса сега е отворена и достъпна за всеки един човек с желание да започне да търгува акции. Повечето брокери вече нямат изисквания за минимални суми, минимални депозити или минимален обем на сделките. Като прибавим и опцията за „fractional shares“ и малките или нулеви комисионни, то пазарът на акции става все  по-привлекателен.

Брокери

Аз използвам 2 брокера за инвестиция в акции – Revolut (DriveWealth), който е идеален за стартиращи инвеститори, но и не само, и Interactive Brokers (за по-напреднали).

Съветвам ви да започнете с някой брокер или приложение от типа на Revolut. В зависимост в коя държава се намирате, има различни варианти:

САЩ – RobinHood, WeBull, Interactive Brokers Lite и други.

Европа – Revolut, Interactive Brokers, Trading 212 и други.

Комисионните на повечето места са нулеви и всичко е представено по много достъпен начин.

Аз използвам Revolut и Interactive Brokers, затова и ще споделям опита си с тези 2 брокера.

ВАЖНО: Винаги инвестирайте само пари, които може да си позволите да изгубите. Не теглете кредити за инвестиции в акции, не слагайте парите за наема или ипотеката на фондовата борса. Не превръщайте това в хазарт, границата е тънка. Цените на акциите се качват, но също има и моменти на спадове, както в ситуацията с COVID-19. Инвестирайте малко, но регулярно. Вие сами ще прецените кога сте готови за по-голяма инвестиция. Всичко идва с опита и знанията. Това не е „get rich quick“ схема и няма да ви направи богати за една нощ. Погледнете на инвестициите си в дългосрочен план от минимум 1 година.

Преди да започнете, изградете си план за действие. От какви компании искате да се състои вашето портфолио от акции ?

Какво е Портфолио

Това е съвкупността от различните акции, в които сте инвестирали. Например, закупили сте акции на 10 компании, като всяка компания представлява някакъв процент от вашето портфолио:

Ето ви едно примерно портфолио:

 1. APPLE (AAPL) – 1 share – 10%
 2. NETFLIX (NFLX) – 1 share -10%
 3. MICROSOFT (MSFT) – 1 share – 10%
 4. FACEBOOK (FB) – 1 share – 10%
 5. AMAZON (AMZN) – 1 share – 10%
 6. DISNEY (DIS) – 1 share – 10%
 7. COCA COLA (KO) – 1 share – 10%
 8. MCDONALDS (MCD) – 1 share -10%
 9. ALPHABET (GOOGL) -1 share – 10%
 10. TESLA (TSLA) – 1 share – 10%

Това е портфолио от 10 компании. Както виждате, притежаваме по 1 дял (share) в 10 от компаниите, т.е. закупили сме по 1 цяла акция и всяка от тях представлява 10% от нашето портфолио.

Когато използвате „fractional shares“, всъщност не е необходимо да закупувате цяла акция. Можете да закупите част от тази акция. Да речем, че 1 дял от дадена компания струва $100. Вие може да закупите 0.1 дял, което се равнява на $10 или дори 0.01 дял, което пък съответства на сумата от само $1.

Както съм обяснил в ТАЗИ статия, закупуването на части от акцията ви носи същите права и собственост върху закупената част, също както, ако притежавате цял дял.

Това портфолио може да се организира и по друг начин – на сектори (sectors) и индустрии (industries)

Данните са взети от Yahoo Finance

 • Sector: Technology (20%) – Apple, Microsoft
 • Industry: Consumer Electronics
 • Sector: Communication Services – (40%) –  Alphabet, Facebook, Netflix, Disney
 • Industry: Internet Content & Information, Entertainment
 • Sector: Consumer Discretionary (Consumer Cyclical) – (30%) – Amazon, McDonalds, Tesla
 • Industry: Internet Retail, Restaurants, Auto Manufacturers
 • Sector: Consumer Staples (Consumer Defensive) – (10%) – Coca Cola
 • Industry:  Beverages—Non-Alcoholic

Така виждаме в проценти как сме разпределили инвестициите си.

Добре е, ако да речем сте заделили 100 лв, да помислите в кои отрасли бихте искали да ги инвестирате и в каква процентност. Разпределете средствата си така, че да имате диверсификация в различни сектори, както от елементарният пример по-горе. Може да добавите и други сектори като Healthcare, Energy, Industrials, Real Estate.

На фондовата борса съществуват 11 сектора:

 1. Materials
 2. Industrials
 3. Financials
 4. Energy
 5. Consumer discretionary
 6. Information technology
 7. Communication services
 8. Real estate
 9. Health care
 10. Consumer staples
 11. Utilities

Всеки от тези сектори се състои от групи индустрии (отрасли), в които влизат всички акции на компании от дадената индустрия, които се търгуват на пазарът на акции. Например Netflix (NFLX) и Disney (DIS) са от сектор Communication Services, а индустрията, в която попадат е Entertainment.

Ето и списък към всички сектори и индустрии, които са категоризирани за фондовата борса: Sectors & Industries

Какво е Тикер (Ticker)

Тикерът е съкращението, което се използва за дадена компания на борсата. Например AAPL е APPLE или пък FB е FACEBOOK.

Тази абревиатура е характерна за всички акции и е като nickname или кратко име, представляващо дадената компания на борсата.

Какво е Stock Exchange (Фондова Борса)

Аз търгувам акции, листнати на американските фондови борси NYSE (New York Stock Exchange) и NASDAQ ( National Association of Securities Dealers Automated Quotations).

Освен борса (Stock Exchange), Nasdaq е също и индекс (Nasdaq Composite Index). Ако чуете или прочетете някъде „Nasdaq is up 2% today“, то това се отнася именно за този индекс, който представлява или „измерва“ част от пазара.

Ето линкове към 2-те борси, където може да видите кои акции на коя борса са листнати.

С Revolut имате възможност да търгувате 800 от най-популярните акции листнати на тези 2 американски борси.

Ако пък искате да инвестирате в европейски компании, на европейски фондови борси, може да го направите на Xetra (Немската борса), EuroNext (Холандската борса) или някоя друга европейска борса като Италианската, Швейцарската и други.

За търговия в Европа може да използвате Interactive Brokers, като имате възможност да се регистрирате и през инвестиционен посредник какъвто е Karoll за България. Аз лично предпочитам директната регистрация към брокера, без използването на инвестиционен посредник.

Имаме и БФБ (Българска Фондова Борса), където също може да инвестирате в БГ компании чрез брокери, които ви дават тази възможност.

Сега да поговорим за дивидентните компании.

Какво е дивидент (dividend)

Някои компании изплащат дивиденти на своите акционери. Дивидент е сума, която получавате от дадена компания като „възнаграждение“ или „благодарност“, че сте инвестирали парите си в тази фирма. Дивидента представлява процент от цената на акцията и обикновено се изплаща на всяко тримесечие. Има и компании, които изплащат дивидент всеки месец или веднъж годишно.

Например, годишният дивидент (dividend rate), който APPLE изплаща на акционерите си, е $0.82. Има и още един параметър, който е изразен в проценти – това е dividend yield, в случая 0.71%. Ако сте закупили 1 акция на APPLE (AAPL), която в момента е около $110, то вие ще получите годишен дивидент от $0.82, разпределен на 4 пъти в годината (на всяко тримесечие – quarter). С други думи, ако притежавате 1 акция, на всеки 3 месеца ще ви се превеждат по $0.21.

Dividend Yield е полезен показател за нас, тъй като може да ни представи в проценти каква доходност от дивиденти може да очакваме на годишна база. Ако например сме инвестирали 1000$ в акция, чиито dividend yield е 5%, то може да очакваме $50 възвръщаемост само от дивидента на годишна база.

Дивидента, изплащан от дадена компания може да бъде увеличаван или намаляван, а също може да бъде и спиран, ако компанията изпитва затруднения. Обикновено, стабилни компании като Johnson & Johnson, Coca Cola, Microsoft и стотици други изплащат дивиденти от десетки години, всяко тримесечие и увеличават размера на дивидентите си всяка година. Наричаме такива компании Blue Chip Companies, а акциите им Blue Chip Stocks.

Всяка компания, изплащаща дивидент, обявява колко ще е той за съответната година на база осредняване на цената на акцията и финансовите отчети за предходните тримесечия. Също се обявява и дали ще има увеличение на годишният дивидент.

За съжаление, през пролетните месеци на 2020 станахме свидетели на орязване или спиране на дивидента на някои компании. Това беше породено от световната пандемия и последвалите разтърсвания в някои сектори.

Има компании, които предлагат доста добри дивидентни доходи и тези компании са стабилни, с история и светло бъдеще. Дивидент от порядъка на 4-5% dividend yield е напълно нормален, реален и би ви осигурил добър допълнителен доход, независимо дали ще го похарчите или ще го реинвестирате в същата или друга компания.

Ето някои добри дивидентни компании:

 • ABBVIE (ABBV) – 4.7% dividend yield
 • VERIZON (VZ) – 4.51% dividend yield
 • REALTY INCOME (O) – 4.78% dividend yield
 • ONEOK (OKE) – 13.35% – dividend yield
 • AT&T (T) – 7% – dividend yield

Има разбира се много други, от различни сектори. Може да проверите колко дивидент изплаща всяка една компания чрез сайтове и приложения като yahoo finance.

Има 4 важни дати, с които трябва да сте наясно при закупуване на акции с цел получаване на дивидент.

Ключови дати, касаещи дивидентите

 1. Declaration Date (Дата на Деклариране)
 2. Ex-Dividend Date (Дата на Екс Дивидент)
 3. Record Date (Дата на Запис)
 4.  Payment Date (Дата на Плащане)

Най-важната дата е ex dividend датата. Тя се обявява няколко дни преди да настъпи и ако следите дадена компания със сигурност ще видите тази информация.

Ще има цяла статия относно инвестирането в дивидентни акции. Там ще обърна внимание в детайли на 4-те важни дати, касаещи инвеститорите.

Защо е важна ex dividend датата

Ако закупите акции на тази компания преди ex dividend датата да е настъпила, вие ще получите последващият дивидент. Ако закупите акции след тази дата, то вие няма да се класирате за получаване на следващият дивидент.

По принцип, в дългосрочен план, тази дата не би трябвало да ви притеснява. Аз бих ви препоръчал, ако цената на акцията е изгодна след екс дивидента, да не се съобразявате и да закупите дялове. Това, което бихте изпуснали е следващото дивидентно плащане, но пък от друга страна рискувате след това да платите по-висока цена за акцията (ако цената се покачи). В последващите тримесечия след 1-вото от ex dividend датата, вие отново ще получавате дивидент за абсолютно всички ваши закупени дялове.

Има инвеститори, които градят изцяло дивидентно портфолио. Тоест, те разчитат на това, ако е възможно, никога да не продават акциите си, които им носят дивиденти и по този начин да имат постоянен пасивен доход. Това е много добра и печеливша стратегия, доказала се във времето. Инвестирайки в Blue Chip компании, дивидентната ви доходност ще се увеличава ежегодно, просто защото компаниите повишават стойността си, цената на акциите им се покачва и те съответно увеличават дивидента, който изплащат.

Моето портфолио съдържа много компании, които изплащат дивиденти. Целта ми е да инвестирам в такива акции, които имат едновременно растеж в цената и също изплащат добри дивиденти. Така, колкото повече държа една акция, толкова повече ще печеля от нея.

В даден момент, ако реша, че искам да продам акциите на тази компания, аз мога да го направя и ще съм със солидна капиталова печалба, като в същото време, през целият период, в който съм ги притежавал, те са ми носили пасивен доход. А ако всичко е нормално, компанията продължи да се развива и не „забоксува“ някъде по пистата, просто ще държа нейните акции и ще получавам регулярно паричен поток от дивиденти.

И един трик – ако редовно вместо да теглите дивидентите си, ги реинвестирате, или поне част от тях, това ще ви донесе още повече доходи в дългосрочен план.

Много от вас ще се запитат – „В коя компания да инвестирам първо ?“

Отговорът е прост – Инвестирайте в компании, които разбирате и от които имате понятие, такива, които според вас имат голямо бъдеще. Помислете за някоя такава компания и със сигурност ще се сетите поне за няколко.

Огледайте се около вас. Какви продукти използвате. Доволни ли сте от тях ? Погледнете приятелите си, те какви продукти използват ? Доволни ли са от последният iPhone, а може би предпочитат някое Android устройство ? Колко hype се вдига покрай вас, когато ще излиза нещо ново, някой нов сериал по Netflix, или някоя премиера в Youtube ? За какво говорят хората, какво ги вълнува – по телевизията, в социалните мрежи, на улицата. Смарт часовниците стават ли все по-актуални и достъпни или пък новият модел автомобил на някоя марка ще разтърси пазара ? Влезте в интернет, в youtube, в социалните мрежи, вижте какви са трендовете, какво събужда интерес у хората ? Качествено ли е това според вас ? Има ли бъдеще в него, има ли накъде да се развива ?

Това са елементарни въпроси, които всеки един от нас може да си зададе и отговори. Просто, защото всичко е покрай нас, на една ръка или на един клик разстояние. Информацията ни залива отвсякъде. Ако се научим да отсяваме и използваме тази информация в наша полза, то ще жънем успех след успех.

Така че, задайте си тези въпроси, ослушайте се, огледайте се и вижте нещата в перспектива, не е трудно да се определи накъде отива даден сегмент от пазара веднъж щом свикнете да виждате нещата напред, да виждате знаците.

Често тези знаци са изразени в много ясни цифри, просто трябва да потърсите някой отчет, който е достъпен веднага за вас на екрана на вашият смартфон. Лесно е да се установи, че даден продукт или услуга на дадена компания ще е търсен и желан от много хора като се видят например pre order поръчките му. Нали знаете какво означава това – хора плащат пари за нещо, което още не е произведено и ще бъде при тях след 1 или 2 години например.

Как да разберем „изгодна“ ли е дадена акция за покупка

„Price is what you pay, value is what you get“ – Warren Buffet

Запомнете този цитат от Уорън Бъфет – Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме.

Няма точен отговор кога точно е най-изгодно да закупим дялове от някоя компания. В интерес на истината, най-изгодни са акциите на почти всички компании, когато има криза подобна на тази от месец Март, която продължава и досега, но пазара е вече възстановен, поне за момента. През Март цените на почти всички акции паднаха рязко заради пандемията, предизвикана от коронавируса.

Такива моменти са най-подходящи за закупуване на акции и като цяло инвестиране. Във времена като това, богатите хора стават още по-богати, а бедните по-бедни. Именно заради това, че повечето хора се панират и не знаят как да се възползват от ситуацията, те губят пари. Повечето дребни инвеститори като мен и вас започват да продават всичко, защото се опасяват, че ще загубят активите си.

Тогава влизат богатите инвеститори, купуват наистина изгодно на ниски цени страхотни компании и така стават по-богати. Защото те са наясно, че кризата ще отмине и всичко отново ще се възвърне и надмине предишните си нива, както и стана. Дори и самите компании започват да купуват от акциите си (buyback).

Понеже такива кризи се случват на около 10 години, имаме точно 10 години преди следващата такава :). Това не означава естествено да чакаме едно десетилетие, за да инвестираме. Напротив, започнете сега с дългосрочен план. Докато минат тези 10 години вие ще знаете какво да правите и ще чакате кризата да дойде, за да направите още повече пари.

Добрите компании никога няма да са евтини. Те не трябва да са евтини. Но това не означава да не инвестирате в тях. Инвестирайте в стойност. Както написах по-горе, цената е това, което плащаме, а стойността това, което получаваме. Ако смятате, че една компания е добра и стойностна и ще остане такава още 5, 10, 20 години, не се колебайте, направете проучванията си, съставете си план и действайте.

Аз инвестирам в Apple, откакто акциите им бяха около $200. Също и в Amazon, Facebook и много други, които до ден днешен са удвоили и утроили стойността си. Но не спирам да инвестирам в тях и го правя регулярно.

Стратегия Dollar Cost Average

Това е системата на инвестиране, която осреднява постоянно цената на акциите ви. Аз я практикувам и резултатите не закъсняват.

DCA работи по следният начин:

За дългосрочният инвеститор цената, както казах, не е определяща, важна е стойността. Ако инвестирате постоянно в дадена компания, например всеки месец, без значение дали цената пада или се качва, вие ще имате една добре осреднена цена на всичките дялове, които притежавате.

При другият вариант, ако решите да чакате цената да падне, тя може да не падне, а дори да се покачи още повече и тогава имате 2 възможности – да купите вече на още по-висока цена или да не купите изобщо. И при двата варианта ще загубите. При първият ще имате пропуснати ползи, а при вторият няма да имате никаква печалба, просто защото сте се отказали.

Завършвам с още една мисъл на Бъфет:

„It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price“.

Превод: Много по-добре е да купиш прекрасна компания на сносна цена, отколкото сносна компания на страхотна цена.

Инвестирайте дългосрочно. Времето, усилието и търпението винаги се отплащат. Бъдете умни и търпеливи с инвестициите си.

Споделяне

3 мнения за “Акции, Дивиденти, Dollar Cost Average – Важни Основни Познания”

 1. Здравей Димитър, моля за разяснение, как точно разпределяш например месечните инвестиции с DCA, ако имаш 20 или 30 инструмента в портфолиото – на равни части между всички или има друга стратегия? Предварително благодаря и успехи!

  Отговор
  • Здравей,

   Гледам да купувам по равно от всичко, но естествено не всеки път е едно и също. Ако например даден актив е паднал доста, докато друг почти не е мръднал, предпочитам да вложа по-голяма сума в този с по-ниската цена за сметка на този, чиято цена не е направила някакво значително движение.

   Отговор

Вашият коментар