Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Богато и Бедно Възпитание

“Rich is a state of mind” казва в едно интервю Доналд Тръмп.

И е точно така. Да си богат е състояние на ума. Няма как да мислим като “бедни” и да станем богати. От тук тръгва всичко – от нашето съзнание. Всеки има глава на раменете си и всеки има право на избор как да мисли, живее, мечтае, дали да взима решения или да се пуска по течението.

Възпитанието

Още от ранна детска възраст на нас започват да ни влияят различни хора и мнения. Естествено, първо са родителите ни. Възпитанието, което получаваме от тях като деца е едно от най-важните неща, което определя живота ни и бъдещето ни. Примера, който ни дават те, ни съпровожда напред, до края на живота ни. Дори и вече да сме възрастни, да не помним много детските си години, всичко е запазено в съзнанието ни. Засекретено е там и съзнавайки или не, ние упражняваме това, на което са ни учили, на което сме свикнали и то ни определя до голяма степен като личности, ако се пуснем изцяло по инерцията на живота.

Защо ви казвам това

Повечето хора възприемат и практикуват финансовите съвети на родителите си. И е естествено да е така, защото техните съвети би трябвало да са “правилни”. Но така ли е в действителност ?

Повечето родители ще научат децата си да спестяват пари и да бъдат пестеливи във всяко едно отношение, да се ограничават от каквото могат, за да заделят някакъв капитал. За тях, за да имаш пари, трябва да работиш здраво, да не харчиш много “за глупости” и да спестяваш колкото можеш. Това показват и те със своят личен пример.

Насърчават своите наследници да си намерят добра работа(сигурна), ако може да е държавна или в някоя голяма фирма, където им плащат по-високи осигуровки и където живот и здраве ще се пенсионират. Това за този тип родители е идеалният сценарий за живота на техният син или дъщеря. Сигурността и икономията са на първо място за тях.

Аз се срещам и общувам с много хора и лесно мога да разбера кога някой идва точно от такова семейство. Повечето дори не могат да си представят как може да живеят по друг начин, а богатите хора за тях са късметлии или мошенници.

Този тип възпитание и този финансов пример ще ви държат бедни завинаги. Стереотипа, който ви описах, никога няма да подобри финансовото ви състояние.

Но хубавото в такава ситуация е, че ние сме мислещи същества и можем да се променяме, т.е. да променим мисленето си, а оттам и повечето неща около себе си. За да станете финансово независими, трябва да пречупите това ваше мислене. Само така можем да говорим за някаква промяна.

Как мислят богатите и как повечето от тях възпитават децата си.

Първо, за богатите, парите не са на първо място при възпитанието на децата. Родителите са станали богати заради собствените си усилия и умения. Те са разбрали как работят парите и как работи системата. Научили са се как от нищо да направят нещо. Те може би са били възпитавани от родители с “бедно мислене”, както от горният пример. Повечето от тях, като деца са били с такава нагласа към парите – “работи, изкарвай пари, спестявай и гледай да не харчиш много”, но са разбрали, че не това е начина. Тоест, видяли са и двете страни на монетата и много лесно могат да направят разлика между двата коренно различни подхода, с които да възпитат децата си. Знаят кое ще им помогне и кое ще им навреди. Те са разбрали, че “Колкото и да работиш, богат няма да станеш”. Също така са наясно в какви времена живеем и че това, което е било актуално за парите и начина им на изкарване преди, може да не е актуално сега.

Няма да чуете богатите да дават съвети за спестяване на пари. Това е абсурдно. Спестявайки пари и държейки ги в банка, те изгарят, стопяват се. Банката оперира с тях, а на вас дава 0% лихва. И всъщност отпуска вашите пари на богатите предприемачи за 3-4-5% лихва, а на вас дава 0%. Богатите са наясно, че полза от банкови депозити няма, затова за тях правилният начин е парите да се инвестират в активи. Само така парите ви няма да отидат на вятъра и да изгубят стойност. Всъщност, ще ви донесат още пари, а могат да ви направят и богати.

Богатите хора дават различни съвети на децата си. Както споменах, парите не са основният фактор, по който да се водят. Те ще предложат на своите синове и дъщери да се насочат към нещо, в което те самите мислят, че са добри. Няма да се опитват да ги уредят на работа в някое предприятие, където да дочакат пенсията си.

Ще накарат децата си да вярват във възможностите си, и че всъщност нищо не е невъзможно, когато дадеш всичко от себе си. Ще ги накарат да вярват в себе си и че са способни да постигнат всичко, което поискат. И тук може би ще дадат пример със самите себе си, как те са нямали пари, когато са били на тяхната възраст, но нещо се е случило, започнали са да разсъждават по различен начин и са постигнали успех.

Ще покажат на наследниците си, че не става въпрос за ходене на училище и след това в университет, намиране на работа и практикуването и за заплата цял живот. В училище не ни учат на нищо за парите. По-важното за родителите е личностното развитие на децата,  изграждането на характера им и всъщност да узнаят кои са, накъде са се запътили и как ще стигнат дотам. Иначе казано, да имат цел, хъс, амбиция и да са наясно какво място са си отредили в обществото.

Не подценявайте децата си. Започнете да ги образовате финансово от ранна детска възраст – когато са на 7-8 години. Ще се учудите какъв интерес ще събудите у тях и как те ще са жадни за подобни знания. Ще започнат да оценяват и виждат нещата по различен начин, което ще е и от ваша полза.

Има 2 типа възпитание – Бедно и Богато

Ако сме възпитани по първият тип – работи, изкарвай пари, спестявай, не харчи, то ние се стремим именно към парите постоянно и непрекъснато. Единственият начин да изкараме пари е чрез повече работа, защото за нас няма друг начин, не познаваме такъв. Парите за нас са средство за закупуване на неща и колкото повече работим, логично, толкова повече пари трябва да изкарваме, за да може да си позволим някакви материални облаги.

Но всъщност се получава така, че колкото повече се стремим към парите, колкото и повече да изкарваме, толкова повече обедняваме. Дори постоянно да увеличават заплатата ни, ние ще вдигаме постоянно стандарта си и ще придобиваме още и още пасиви (автомобили, ваканции, последни модели телефони…) и се озоваваме на същото онова място в началото, т.е. в безизходица сме, на никъде сме. Изхарчили сме всичките изкарани с много труд пари за пасиви, които ни изпразват джобовете всеки ден. И на другият ден не можем да си позволим да не отидем на работа, защото така работи въртележката, че трябва да се качим и да въртим (като хамстери), иначе горим.

От друга страна, хората, които са възпитани по другият начин, от богати хора, ще знаят, че парите идват и си отиват, но начина по който се изкарват остава. Тоест те работят и се стремят не към парите, а към начина, по който могат да се изкарат тези пари. Учат се и усвояват умения, които ще им носят пари винаги. Те разбират как работят парите и как да ги накарат да работят за тях, а не те да работят за заплата.

Защото веднъж усвоил начина, веднъж разбрал как работи играта и как се играе, то ти винаги ще намериш начин да направиш състояние. Такива хора инвестират първо в себе си, защото са наясно, че те са най-ценният актив с това, което знаят и могат. И дори да се провалят, това е само една загуба, ще си извлекат поука и пак ще се изкачат по стълбицата към богатството.

Докато в същото време, някой, който цял живот се е концентрирал в едно нещо и на едно място с цел изкарване на пари и само това и никакво личностно израстване или усъвършенстване, то този човек може да се срине психически, ако загуби работата си или спестяванията си. Има милиони такива случаи по цял свят. Хора се самоубиват, защото са ги съкратили, загубили са къщата или парите си. Такива хора не осъзнават, че те имат глава и сърце, което никой не може да отнеме.

Това което ни прави богати, ни прави и бедни, а именно нашето мислене. Има една много хубава поговорка – “Ум царува, ум робува, ум патки пасе”.

Търсите ли промяната – тя започва от вас

Съвета ми към по-младите и тези, които търсят промяна, е да не се заключвате между граници, поставени ви от други, било то родители, учители, приятели или дори обществото. Не си поставяйте ограничения и вие самите. Вярвайте в себе си. Не си казвайте, че не можете. Не затваряйте съзнанието си. Мислете, действайте и постигнете това, което сте решили. И не се отказвайте, това е за слабите личности. Ако нещо ви липсва като качество, работете по него, изградете го и продължете.

Сегашното младо поколение в България е с най-много възможности може би от всички поколения досега. И говоря за ментални възможности. Общувам с много такива хора. Възхитен съм с каква лекота, хъс и устременост действат повечето от тях. Отношението им към нещата, към живота, е на съвсем различно ниво, вдигнали са level-а много за идващите след тях.

Завиждам им благородно. Иска ми се аз да бях по-млад като тях в това време, в което живеем сега. Това е времето на неограничените възможности. Всеки може да постигне каквото пожелае, стига да натренира мозъка си да разсъждава в правилната посока.

Мъчно ми е за младите хора, които напускат България въпреки че са от тези, на които се възхищавам. Прави ми впечатление, че някои от тях губят пътя, отказват се, отчайват се, а са толкова млади и всичко е пред тях, могат да си позволят много грешки. Те просто се предават. Може би поради липса на практика, липса на самоувереност, липса на самочувствие. Колкото и да са интелигентни, те се пречупват и избират опцията да получават повече пари в чужбина.

Всички те рано или късно разбират, че са направили грешка. Хубаво е да се греши, това са най-ценните уроци, но се надявам повечето да не се примиряват, а да предприемат действия, които ще ги отведат там, където искат. Допускайте грешки и се учете в България. Няма смисъл да погубвате младостта си в чужбина. Не се изгубвайте като личности.

Вярвайте в себе си хора, не избирайте лесния начин, той винаги е грешният.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.