Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Как да Бъдем Финансово Независими

В тази статия ще поговорим за бъдещето, за финансовото ни бъдеще, за парите, за възможностите, от които може да се възползваме днес, за да сме по-богати в един по-дългосрочен план (5-10-20 години).

Също така, ще говорим за време и свобода. Ще засегнем въпроса за финансовата независимост и какво представлява тя за мен.

Свободни ли сме ?

И така, животът си върви и всеки търси място под слънцето или вече го е намерил. Въпросът е колко сме доволни ние самите за себе си. Щастливи ли сме? Или все нещо се бушува в нас и ни казва, че можем повече, можем да сме по-добре.

Щастието и свободата вървят ръка за ръка. Няма как човек да е щастлив, ако не е свободен. А в днешно време кой е свободен?

Да, по принцип всеки е свободен да прави каквото пожелае. Но това е на теория. Свободен ли си, ако имаш работа, която мразиш и я вършиш само за да изкараш месеца? На теория да – свободен си. Свободен си да напуснеш и да си намериш друга работа, която не е казано, че ще е по-различна от настоящата.

А колко хора биха направили нова или по-дръзка стъпка в живота си, за да осигурят по-добър живот на себе си и семейството си? Практиката показва, че 90% от хората няма да предприемат нищо. Малко стряскащо нали?

90% няма да предприемат нищо по различни причини – някои се страхуват, че ще изложат семейството си на риск във финансово отношение, други се страхуват от промяната в живота си, а трети просто нехаят и им е все едно как ще изкарват парите си.

За много хора работата е точно това – пари, с които се купуват стоки и се плащат сметки, и те са съгласни да работят каквото и да е, всъщност, за тях няма значение какво ще работят, важното е заплатата да върви.

Нека споменем отново щастието. Всички се стремим към него. Казахме, че за да сме щастливи, трябва да сме свободни – мисловно, духовно и физически. А финансово?

Тук идва въпросът за финансовата свобода. Това е свободата, която ще ни направи истински щастливи.

Финансова Свобода

Нека обясня защо според мен този вид свобода е толкова важен. Да предположим, че сте създали семейство, имате страхотен партньор в живота, имате прекрасни деца. Съумявате да възпитавате добре децата си и се разбирате със съпруга или съпругата си. Имате прекрасно семейство.


На пръв поглед всичко изглежда добре и върви добре, но започвате да виждате, че нещата с времето започват да се обременяват и то главно финансово. Вземате кредит за нов дом, кредит за нови мебели, кредит за автомобил. Разходите се покачват и вие трябва да намерите начин да изкарвате повече пари, за да запазите вдигнатия стандарт и благополучието на семейството си.

И как да стане това – естествено, с повече работа. Най-лесно е. И захващате 2-ра работа или работите повече часове. Но виждате, че колкото и да работите, на края на месеца, след разходите, вие сте, както се казва, на нула, и започвате следващия месец пак отначало (от нулата). Така попадате във въртележката на съвременното общество, където са и 90% от хората.

И започват проблемите. На всеки е ясно, че когато в едно семейство няма пари, има проблеми. И е логично да е така в света, в който живеем днес.

Парите стават проблем, постоянно сте на ръба, и това изнервя вас и тези около вас. Идва и другият проблем – тъй като работите по 12 часа и повече на ден, почти нямате време за семейството си.

Ако изпаднете в подобна ситуация, то знайте, че вие не сте свободни. Няма как да смените работата или да отделите повече време за близките си хора, защото просто нямате физическата възможност, а и не може да си позволите да експериментирате с работата си, защото в началото на месеца ще трябва да платите за жилището, за автомобила, сметките.

Припознавате ли се в тази ситуация ? Или може би припознавате вашите родители или други близки хора.

Подобни ситуации са ситуации от живота и е най-добре да не се случват, но както споменах по-горе, те се случват, и то на по-голямата част от обществото.

Това е така, защото повечето хора следват система, която им е наложена още от детството, от годините в училище, от възпитанието на родителите им, и най-вече от света и политическите системи на всички държави. И ето така попадат във въртележката на съвременния свят.

Ето защо е толкова важна финансовата свобода. Тя ще ни даде истинската възможност да сме щастливи и да разполагаме със себе си и с времето си. Финансовата свобода ни дава спокойствието, което ни е нужно. От там тръгва всичко. Когато човек е финансово свободен, той просто е по-добър човек, защото е извоювал тази свобода. Когато парите вече не са проблем, той може да се отдаде изцяло на себе си и семейството си и да прави това, което обича, това, което го прави щастлив.

Нека ви кажа какво означава за мен финансовата свобода.

За мен това е възможността да накарам парите да работят за мен, а не аз да ходя на работа и да получавам пари. Да съм финансово свободен за мен означава да разполагам с цялото си време, тъй като няма да ходя на работа, да правя това, което обичам и то да ми изкарва пари. А тези пари аз ще инвестирам регулярно в активи, за да може те да работят за мен, т.е. да ми носят регулярен доход и този доход да надвишава разходите ми.

Така, с времето аз ще ставам по-богат, ще правя това, което правя най-добре и това, което искам и обичам, и ще разполагам с времето си, т.е. аз ще определям какво да правя с него, а няма да го продавам за заплата.

В началото на статията споменах, че ще обърна внимание на бъдещето – какво да започнем да правим днес, за да си осигурим добро финансово бъдеще.

Стъпка 1 – Пречупете Мисленето си

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е да пречупите мисленето си. Помислете си дали искате да работите до 70 годишна възраст и да разчитате след това на пенсия. Или искате да помислите за бъдещето си от рано и да предприемете ходове, които ще ви осигурят едно по-добро съществуване, зависещо изцяло от вас, а не от работодатели и пенсионни фондове.

Вземете нещата в свои ръце. Не разчитайте, че след като ходите на работа и ви плащат пенсионни осигуровки ще живеете безгрижно след 70 годишна възраст (много от нас може би няма и да доживеят тази възраст).

Ако искате да се “пенсионирате” млади, на възраст, в която ще може да се насладите на живота и свободното си време, то ще трябва да пречупите начина си на мислене и да премахнете някои граници наложени ви през годините от самите вас.

Стъпка 2 – Цел и План за действие

Втората стъпка ще е да си поставите ясна цел какъв искате да бъдете и какво искате да правите за вбъдеще. Докъде искате да стигнете. Искате ли да сте богати ? Как ще постигнете това ? Направете си ясен план съобразен с това с какво желаете да се занимавате, какво ви носи удоволствие.

Помислете добре. Всеки от нас има някаква страст, нещо, в което е добър или много добър и му доставя удоволствие да го върши. Намерете това в себе си, усъвършенствайте го и печелете от него. Вашата страст ще ви направи богати и ще ви донесе финансовата свобода.

Стъпка 3 – Действайте

Самото желание, само по себе си, не ви върши работа, не е достатъчно. Преминете към действие. Изпълнете плана си. Стъпка по стъпка стигнете там, накъдето сте се устремили. Поставяйте си малки постижими цели, които да отмятате и които да ви приближават към финалната точка.

След като я достигнете, поемете ново начинание, поставете си нова цел, винаги имайте някаква цел за постигане – било то бизнес цел или просто за лично удовлетворение, но никога не оставяйте ума си да почива, стимулирайте го независимо от възрастта, на която сте.

Стъпка 4 – Справяне с трудностите

Четвърта стъпка – не се отказвайте, никога! Не прекланяйте глава пред трудностите. Това ще ви отличи от 90% от хората и ще ви донесе успех. Следвайте целта си, мечтата си, и преодолявайте каквито и трудности да се изправят пред вас. Никой дълъг път не е лесен. Не е казано, че ще ви е лесно, не е нормално да ви е лесно, но трябва да се научите с лекота да отмятате проблемите и трудностите, да се изправяте срещу тях, а не да ги отлагате, отхвърляте или забравяте, защото те ще се върнат с всичка сила, когато най-малко очаквате.

Винаги бъдете готови да се изправите срещу каквато и да е трудност и знайте, че постоянството и решимостта раждат победителите. Не приемайте пречките емоционално, не позволявайте това да навреди на здравето ви, научете се да живеете с тях и да ги отстранявате с лека ръка. Само така ще постигнете крайната си цел.

Е, надявам се съм ви накарал да се позамислите. Искате ли да излезете от въртележката? Искате ли да сте успешни и със светло бъдеще?

Ако отговора е да, продължете да следите блога ми, надявам се да помогна на много от вас.

Аз съм Димитър Ангелов и това, което прочетохте беше въведение в нещата, за които ще пиша, говоря и показвам.

Ще ви запозная с методи на инвестиране и изкарване на пари, чрез които бихте подобрили финансовото си състояние и чрез които един ден ще може да напуснете работа и да заживеете живота, за който мечтаете.

Благодаря ви, че сте тук и че прочетохте тази статия и ако съм грабнал вниманието ви, ще се видим следващия път!

Междувременно, може да разгледате и видеата от YOUTUBE канала ми – Angelov Dimitar

Последвайте ме и в социалните мрежи – FB, INSTAGRAM

Абонирайте се за бюлетина на сайта. Той е безплатен, идва всяка седмица по имейл, и в него споделям интересна информация относно инвестициите – Абонирай се

Може също да се запишете за известия и по този начин да получавате известие всеки път, когато публикувам нещо ново. Използвайте камбанката в долния десен ъгъл, за да направите това.

Благодаря ви още веднъж и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Благодаря за страхотната работа! Благодарение на твоите статии и видеа, се заинтригувах от инвестициите на фондовата борса. Пожелавам ти енергията, която предаваш, чрез твоята работа, да зарежда все повече хора в България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.