Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

2-ри Доход: Задължение номер 1

В тази статия искам да обърна внимание на нещо, което хората на средна и по-напреднала възраст знаят, но за съжаление по-младото поколение не знае или пък пренебрегва. Затова, следващите редове ще са насочени към по-младата аудитория на angelovdimitar.com, без дискриминация към по-възрастните, към които се причислявам и аз :). Ако сте над 30 и все още нямате 2-ри източник на доходи, тази статия може да е полезна и за вас.

Целта ми не е да предлагам конкретни източници на доходи, “да давам акъл”, а по-скоро да дам доза мотивация на тези, които все още не са се замисляли в тази посока, за да разберат колко всъщност важно е това да имаме допълнителни източници на доходи.

2-рият доход е задължителен, но колкото повече източници на доходи имаме, толкова по-добре, особено, ако те са пасивни. Това е и естествено най-предпочитаният вариант – да имаме пасивни доходи.

Защо ми е втори доход? Аз имам кариера, която следвам…

Няма нищо лошо или погрешно в това човек да има желание и да се развива в сферата, която работи и да катери някаква корпоративна стълбица в някоя компания. Е, аз лично никога не съм избирал този подход, но повечето нормални хора го правят. И това е напълно разбираемо и нормално.

Животът обаче мен лично ме е научил, че няма нищо сигурно и когато си зависим от нещо или от някого, комфортът много бързо може да се изпари. Работата си е работа, кариерата си е кариера, но трябва да имаме предвид, че по-важни от нас самите няма и е добре да сме подсигурени финансово по начин, който би ни освободил, когато пожелаем и би ни позволил да сме независими.

Когато говорим за кариера и за работа като цяло, много добре знаем, че незаменими хора няма. С това са наясно работодателите, с това са наясно и тези хора, които са били уволнявани и съкращавани от работа по независими от тях причини. Ето защо имайки минимум още един източник на доходи, това не би било проблем за нас.

Сигурността, комфортът на работното място са подвеждащи. Те ни карат да се чувстваме “спокойни”. Това са глупости. Когато нещо стане прекалено спокойно, то аз започвам да съм неспокоен, особено, когато става дума за нещо, което не зависи от мен.

Няма кой да контролира нашето финансово спокойствие по-добре от нас самите. Страничните доходи, които изграждаме през живота си ще преместят контрола върху финансовото ни състояние изцяло в наши ръце. Ето тогава можем да сме спокойни, защото всичко ще зависи от нас и нашите решения. Пълен контрол!

Да имаш кариера е да кажем ок, но да се отпуснеш и разчиташ изцяло на нея, на мен лично не ми се връзва, точно поради факта, че няма как да разчитам на нещо, което до голяма степен не зависи от мен.

Утвърдените Норми в Обществото

Трудно е, когато години наред сме възпитавани по един начин, просто да завъртим погледа си на другата страна и да започнем да мислим и действаме различно. Обществата навсякъде по света се изграждат по един и същ начин – ходим на училище, завършваме, после в универститет, след това си намираме “сигурна” и колкото се може по-добре платена работа и живеем и чакаме пенсията… скучно, голяма скука даже. Никога не съм бил привърженик нито на официалното образование, нито на високоплатените позиции.

Имам приятели, които не могат да си представят да не работят това, което работят. Те са достигнали топ ниво в компанията или в сферата, в която работят и за тях да се откажат от това нещо е немислимо. Страх ги е да започнат нещо ново, нещо странично, нещо, което е лично за тях. “Нищо няма да се получи сигурно…”, това е тяхното мнение.

Ще припомня една фраза на Steve Jobs, която той си е повтарял всеки ден, когато се събуди:

“Ако днес беше последният ден от живота ми, бих ли искал да правя това, което ще правя днес?”

Според мен не трябва да имаме ограничаващи вярвания за това да имаме кариера задължително и на всяка цена, да следваме и изпълняваме утвърдени определени обществени насоки – първо да имаме сигурна работа, след това да започнем да мислим за създаване на семейство и т.н…

Важното е какво искаме ние. Това е. Но самото желание за нещо не е достатъчно. Трябват действия. Те определят дали желанието ни ще се превърне в реалност или не. И отново Стийв Джобс казва: “Няма причина, поради която да не следваме мечтите си и да не правим това, което искаме.” Мисълта, че един ден няма да ни има е най-силната мотивация, която може да ни послужи като фундамент, на който можем да изградим този живот, който ние самите искаме за себе си, а не този, който се базира на затвърдени обществени принципи и остарели разбирания.

Винаги работи повече за себе си и по-малко за другите!

Това е една мисъл на Рокфелер. Адски вярна е, защото времето си минава и ако го прекарваме само в работа, която носи ползи на компанията, в която работим, то ние губим своето време. Трябва да имаме нещо странично, трябва да имаме някакъв side hustle, който да осмисля времето ни, да осмисля живота ни.

За мен например това отначало беше блогът ми angelovdimitar.com. След това започнах да развивам допълнително този проект и направих канал в youtube, започнах да предлагам услуги, създадох продукти. И всичко това е, защото виждам, че това, което правя помага на хората. Ето, аз съм намерил моята мисия. И за нищо на света няма да се откажа от нея, независимо колко трудности имам по пътя, колко безсънни нощи прекарвам пред камерата и компютъра си обработвайки поредното видео и пишейки поредната статия.

Приятели, не е лесно, но пък има смисъл, който усилва своето влияние с времето, когато ние се развиваме в това, което правим. Няма по-важни от нас самите и няма кой да ни каже в какво сме добри, в какво не сме и на какво сме способни. Ние сами за себе си трябва да определим пътя си. Ние сами трябва да предскажем своето бъдеще. А най-лесният начин да го предскажем, е просто като си го създадем.

Работете за себе си, по себе си, придобивайте нови знания, нови умения и никога не спирайте да искате повече. Съревновавайте се със самите себе си. Предизвиквайте се. Всичко е възможно и всичко е постижимо, когато нещата зависят изцяло от нас самите.

Инвестициите като 2-ри доход

Да, нашите дългосрочни инвестиции може да са нещото, което да ни осигури втори доход във времето. И този доход ще е пасивен – най-добрият, който можем да имаме. Във видеото ми и статията по темата може да разберете в детайли на какво е способно дългосрочното инвестиране със сложна лихва: https://angelovdimitar.com/investirai-sega-ili-pecheli-sega/

Може да изберете да инвестирате в дивидентни компании и така да получавате регулярно доходи всеки месец дори. Може да изберете да инвестирате в недвижими имоти и да взимате наем отново на месечна база. Може да инвестирате в свой собствен бизнес, да стейквате криптовалути, или пък просто да изберете някой доказан индекс като S&P 500 или NASDAQ-100 и да теглите част от печалбата от инвестициите си всяка година. Вариантите са много и информация за тях има в изобилие и единственото, което се изисква от вас е да усвоите тази информация постепенно и да превърнете инвестициите в част от живота си.

Имайте предвид, че когато видите, че разполагате с едно стабилно и солидно портфолио, което видимо върши работата, за която е предназначено, а именно да увеличава размера на инвестираните суми в него, то вие ще се почувствате много по-спокойни и ще имате един back up план, каквото и да се случи, тъй като инвестициите на фондовата борса в частност са силно ликвидни и буквално може да усвоите парите си или част от тях за 1-2 дни.

Уорън Бъфет казва: Ако имате само 1 доход, веднага започнете да работите по създаването на втори. Така че, тези от вас, които нямат, действайте по въпроса :). Аз лично, откакто се помня върша минимум 2 неща. Никога не съм работил само на една работа. Винаги съм се стремял и съм имал нещо странично, което да ми позволява да правя това, което сметна за добре със себе си.

Да, отначало не е лесно. Но след това, погледнато в дългосрочен план, усилията ни започват да ни възнаграждават, когато сме вършили смислени неща и сме следвали свой собствен план с ясна крайна цел. Но нека и да не бъркаме прекалено многото работа с прогреса. Не е казано, че като правим много неща наведнъж, прогресираме. Не. Има много примери как хора работят на по 3 работи и едва свързват двата края. Не е това начина. Пасивната доходност е нещото, което ни освобождава, не 16-те часа работа на различни работни места.

Трябва да бъдем активни в намирането на рационални решения, които ще ни донесат тези пасивни доходи, а не да бъдем активни физически. Никой не е забогатял работейки нон стоп за заплата. Да, нон стоп можем да работим по своите проекти, месеци и дори години наред, но целта ни е ясна и когато я достигнем всичко се осмисля максимално за нас, а не за някой друг.

И нека гледаме малко по-отгоре на нещата, защото животът си върви и дали искаме или не искаме нещо да се случва, нас никой не ни пита. Ние нямаме контрол над нещата, които не зависят от нас. Но имаме контрол върху своите реакции, как реагираме на събитията около нас. Така че, ние сами избираме какво да се случва с нас като личности, с кариерата ни, с предприемаческите ни намерения и всичко останало, което ни обгражда. Както казах преди малко, най-лесният начин да предскажем бъдещето си, е като го създадем.

Зависимостта ни от един единичен доход ни спира да погледнем под различен ъгъл на света изобщо и да живеем по начин, по който ние бихме желали. Много хора достигат до този извод сами и след това животът им се променя драстично. Поне това наблюдавам аз с хората, с които съм общувал. И това са хора на всякакви възрасти.

Понякога обаче е необходимо и малко побутване, да излезнем от зоната си на комфорт, да посгрешим малко, да видим, че не всичко е цветя и рози и сигурността, която досега сме приемали за даденост, всъщност може да е фалшива и да се изпари за един миг. И тогава, когато ние държим нещата в ръце, когато ние сме наясно и сме отговорни за собствените си доходи, поемаме последиците от собствените си решения, тогава няма какво да ни събори. И повярвайте ми, нещата се случват, когато ние правим така, че да те се случат :). Ако чакаме на някакво вълшебство, то най-вероятно няма да се случи. Но и вълшебства не са ни нужни. Нужни сме си самите ние, такива, каквито искаме да бъдем!

Поздрави за всички млади хора!

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.