Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Губим ли като пестим?

Има едно сигурно нещо за нашите спестявания и то е, че ние ще ги загубим, ако просто ги трупаме в банковата си сметка или пък вкъщи под матрака. Това никой не може да го отрече, дори не може и да го оспори, защото е ясно – покупателната способност на парите ни намалява постоянно. Парите ни се обезценяват все повече и повече.

Но как се случва това и кой е виновен? Предполагам, дори съм сигурен, че вие знаете отговора – главният виновник сме самите ние, когато позволяваме на инфлацията да “изяжда” от спестяванията ни. Ние сме виновни, ако не вземем решение и не предприемем действия, за да предпазим нашите пари. Имам статия, в която обръщам подробно внимание на инфлацията и как да се предпазим от нея. Към статията има и видео:

Как да се предпазим от Инфлацията

В тази статия ще видим как можем да пестим пари, без да ни е грижа толкова много, че инфлацията нараства. Ще обърнем също внимание и на това в какви активи можем да инвестираме, за да избегнем бързото обезценяване на парите ни. Също, ще ви споделя един модел на инвестиране, който според мен е удачен във времена като това, в което се намираме в момента, а именно предкризисно или поне в очакване на корекция на пазарите.

И така, нека започваме. Има едно много “умно” изказване, не помня от кой голям инвеститор беше, но то съвпада изцяло с моето виждане за действие по време на инфлационни времена, било то с по-висока или по-ниска инфлация, няма никакво значение, тъй като инфлация има винаги и тя е “здравословна”, когато е в нормални граници. Просто по този начин работи съвременната монетарна система. Ако няма инфлация, то няма да има и растеж в икономиките. Или с други думи, ако няма дълг, няма да има растеж, това е положението, по този начин работят нещата.

Та, това изказване е следното: “Едиственият и най-ефективен начин да запазим парите си и дори да ги увеличим многократно, е чрез инвестиране в активи.”

Неведнъж съм споменавал големия Робърт Кийосаки – “Активите вкарват пари в джоба ни, а пасивите изкарват пари от джоба ни.”

През лятото на 2020-та, още в началото на angelovdimitar.com, написах една кратка статия относно активите и пасивите. Може да я погледнете от ето този линк: Активи vs Пасиви – Как се става богат

На всеки е пределно ясно какво се случва с нашите пари с минаване на времето. Ако днес със 100 лв можем да си напазарим хранителни продукти за 1 седмица, то след няколко месеца, с тези същите 100 лв, ще можем да напазарим, така че да изкараме само 4 или 5 дни.

Това е реалната инфлация в действие. Цените вървят нагоре, а нашата заплата е същата или ако е мръднала нагоре, то това е с много малък процент спрямо процента на инфлация. И трупайки спестявания, всяка година, а вече и по-често, ние обедняваме повече, просто защото всичко става по-скъпо и нашите пари купуват все по-малко неща.

По този начин именно инфлацията “яде” от парите ни и колкото по-голяма е тя, толкова по-бързо обедняваме. В момента, когато пиша тази статия, инфлацията е на рекордни нива от десетилетия и е сигурно, че най-големите губещи от цялата тази ситуация, са хората, които спестяват пари или вече имат спестени.

Пестенето се обезсмисля изцяло, защото централните банки печатат пари, и колкото и да пестим, не можем да смогнем на обезценяването от това печатане на фиатни пари, на валутата, която сме свикнали да използваме.

Но какво да правим? Как да излезем от тази ситуация и как най-лесно да се предпазим? Първо, думата “лесно” не е дума, която аз харесвам, защото много често “лесно” означава “с лекота”, “безотговорно” или дори “рисковано”. Не е казано, че е лесно. Никъде не пише, че е лесно. Ако беше така, нямаше да има милиарди бедни хора по света. Нямаше 95% от населението на света да губи парите си и нямаше богатите да стават още по-богати, а бедните още по-бедни.

Умният, разумният начин, както вече споменах, а и вие много добре знаете, е да инвестираме парите си в активи и по този начин да се предпазим от инфлацията. Тук идва въпросът обаче какви активи да изберем и какви суми да вложим. Преминаваме към същността на статията, а именно конкретните отговори на тези и други въпроси.

Първо, трябва да се огледаме и да се осъзнаем къде се намираме. В момента сме в безпрецедентно време, пандемия, която се случва веднъж на 100 години например, и в същото време сме във високо инфлационни времена, които предполагат покачване на цените на всички стоки и активи. В някои сектори се образуват балони и то големи, които в даден момент ще се спукат и много хора ще пострадат.

Как обаче ние да се предпазим от подобни балони, които макар и временно да бият инфлацията и то с много, не ни предлагат защита от нея, а точно обратното. Когато се спукат, ще се върнем с много години назад, още преди да е започнал последният инфлационен цикъл нагоре и вероятността тези “балони” повече изобщо да не съществуват е много голяма, защото когато настъпи кризата, оцеляват само най-големите, най-сериозните и най-стабилните.

Как да започнем

Решението да предпазим парите си е едно, или поне то е най-удачното – знания. Точно така, познаването и разпознаването на различни пазарни обстановки и сценарии, е това, което ще ни предпази да полетим с балоните нагоре и да паднем отвисоко, когато те се спукат.

Ограмотяването ни по финансови, икономически и инвестиционни теми, е най-ключовото действие, което трябва да предприемем, за да можем в крайна сметка да управляваме разумно парите си, да ги запазим и увеличим многократно.

Така че, първа стъпка, нека се научим на основни принципи и логики на инвестиране, които ще ни отведат на безопасно от инфлацията място. Няма как да минем без знание. Ако го направим, то това би било луд късмет, който ще сработи веднъж или 2 пъти, но не и постоянно в дългосрочен план.

Само знаейки какво правим, защо го правим и какви ще са последствията, които очакваме, асимилирайки и приемайки риска, който поемаме и неговата степен, единствено така можем да бъдем успешни инвеститори. Защото всеки инвеститор е индивидуален, с различен толеранс към риска, различни интереси, различни цели.

Трябва да се научим да накараме инвестициите да работят в наша полза, да следват нашия план и да изпълняват нашите цели, а не просто да копираме това, което правят другите. Не че има нещо лошо или грешно в това да се уповаваш и на чужд опит, други мнения, виждания и избори, но нека да е само, когато те съвпадат с нашите възгледи за успешни инвестиции.

Когато сме добре образовани за капиталовите пазари и видовете инвестиции, стратегиите, които се прилагат и начина, по който действат те, тогава ние се превръщаме в адаптивни инвеститори, т.е. нагаждаме се според ситуацията, адаптираме се към текущата пазарна обстановка, така че да спечелим много, независимо какъв е трендът.

Какви активи да изберем

Независимо дали сме в по-висока, средна или ниска инфлация, редно е винаги да избираме активи, които са доказано устойчиви, и които всъщност, дори след корекция от 10-20 или 30%, е твърде вероятно да се изкачат отново до тези проценти и да ги подминат.

Това може да са акции на подбрани компании с доказано и устойчиво конкурентно предимство. Ако изберем фондовата борса, за да инвестираме парите си, подобни компании не са никак трудни за намиране и те в повечето случаи са очебиещи лидери, преминали през кризи, давали винаги добра възвръщаемост и стабилност.

Има едно основно правило, което аз следвам при дългосрочните си инвестиции и то е да инвестирам не в акции, а в бизнеси, просто така го приемам. За целта, аз трябва да проуча компаниите, тяхната история, както и бъдещите им планове за развитие, отчетите им, продуктите им. Ако бизнес моделът ми хареса и ако го разбирам, то аз съм склонен да започна да инвестирам в този бизнес.

Отново повтарям, че аз не гледам на акциите като акции, а като бизнеси, които ще се развиват занапред. Много от хората се ръководят единствено от цената на акциите в момента. За мен тя не е определяща дългосрочно. Да, може да е показателна за даден период, но в никакъв случай, пазарни настроения, по-големи покупки или продажби, предизвикани от един или два по-слаби отчета например, не биха повляли на моето решение да инвестирам в даден бизнес.

Ако моделът на работа е добър, ако фундаментите са здрави, но текущата обстановка на фондовата борса дава по-ниска цена за тази компания, то това за мен би означавало, че аз ще закупя дялове на промоция. Ако фундаментите са си същите, ако бизнесът е все така добър, това, че цената му е паднала не означава, че компанията е станала по-лоша. Напротив, тя си е все тази компания, която прилага успешно бизнес модела си. Това, че пазарът в момента е на друго мнение, не означава, че трябва да продаваме и да се отърваваме.

Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Това казва големият Уорън Бъфет и аз се опирам на този негов цитат много често, когато се зачудя за дадена инвестиция. Питам се дали намирам достатъчно стойност в дадената компания и изобщо ще намеря ли стойността, която търся в нея. Когато, на база на мои лични проучвания за компанията, си отговоря сам на тези въпроси, то тогава взимам и правилното решение за мен.

Дългосрочният инвеститор се характеризира с търпение и дисциплина. Buy & Hold е най-успешната стратегия, но само когато познаваме активите, в които инвестираме и нашите инвестиции имат смисъл за нас самите. Тогава, времето и сложната лихва се превръщат в наши верни приятели и започват да работят все повече в наша полза.

Така че, инвестирайте в бизнеси, а не в акции. Изберете стойностни такива, които ще издържат по време на кризи и в дългосрочен план ще отговарят на вашите критерии за добра дългосрочна инвестиция. И се възползвайте от възможностите, които ви предоставя пазарът.

Преминаваме на следващия въпрос за това как да разпределим удачно парите си по активите, които сме избрали.

Колко пари да инвестираме и как точно да го направим

Това зависи отново в какъв момент се намираме, както самите ние като хора (дали сме семейни, на каква възраст, с какви доходи), така и какво е положението на фондовата борса и икономиките в световен мащаб. Ако вземем за пример текущата обстановка към края на 2021-ва, пазарите са на All Time Highs, инфлацията расте с всичка сила, и по всяка вероятност до 1-2 години ще има корекция на пазарите, което ще сложи края на bull цикъла (цикъла на растеж), след което ще има bear market (мечи пазар), и естествено, след него, започва отново растежа.

В зависимост в кой етап се намираме, следва да разпределим така парите си, за да извлечем максимална полза от тях. В нашия случай, на върхови пазари, е удачно да не инвестираме ударно всичките си пари, а да разпределим част от тях постепенно, възползвайки се от спадовете в цената на активите ни. По този начин, ще имаме една много добре осреднена цена спрямо пазарната.

Останалата част от парите просто ще задържим, изчаквайки корекцията. Когато тя настъпи, вече ще инвестираме по-ударно, ще смъкнем средната цена на активите си много ниско, и тъй като сме избрали само добри активи, когато те се възстановят, то ние ще спечелим много. Тоест, когато следващият цикъл нагоре започне, ние ще започваме да обираме реколтата, която сме “посадили” по този умен начин.

И нека стана по-конкретен. Ако например имаме 100 000 лв, които искаме да инвестираме и да предпазим от инфлацията, според мен най-правилно е да се инвестира половината сума (50 000 лв) поетапно, изчаквайки предстоящата корекция. Например, всеки път, когато видим 2-3 или 5% надолу, да осредняваме с части от тази сума.

Останалите 50 000 държим настрана в КЕШ, готови да бъдат използвани. Когато корекцията настъпи, то настъпваме и ние. Влизаме, купуваме ударно супер компании на ниски цени, залагаме капаните, и просто държим. Държим и оставяме на времето и сложната лихва да свършат своята работа.

В допълнение след това, естетствено можем да стимулираме портфолиото си като инвестираме още пари и то ще се разраства по-бързо, тъй като сме в нов пазарен цикъл на растеж и това е което се случва.

Ето защо, отново подчертавам, е важно всъщност в какви активи инвестираме, доколко ги познаваме и колко всъщност сме наясно със способността на тези активи да устоят на down trend-а и да се покатерят отново там, където ги искаме ние.

Колко губим от кешовите си позиции при инвестиране

Можем да приемем, че не губим нищо, а напротив, ще спечелим и то доста. В нормални времена, няма как да приемем за нормално да държим КЕШ в големи размери. Много по-добрият вариант е да инвестираме тези пари и те да заработят за нас.

Но в случай на подобни инфлационни времена, в каквито се намираме в момента, очаквайки пазарна корекция, КЕШ-ът, който държим за добри инвестиции е ключов фактор, който в крайна сметка, ако бъде използван правилно, ще е изцяло в наша полза и ще излезем много по-богати от корекцията или кризата на фондовата борса.

Да вземем примера отпреди малко. Представете си, че разполагате със 100 000 лв и инвестирате всичко сега, днес, на тези пазарни нива. След 6 месеца или след 1 година, настъпва корекция на пазара от 20%. Вие виждате и ще продължите да виждате инвестициите си в червено в продължение на няколко месеца или дори няколко години. В крайна сметка, ако все пак сте подбрали добри активи, ще влезете в зелената зона, когато започне следващият пазарен цикъл на растеж, но това ще отнеме повече време. Най-вероятно пак ще спечелите и то доста, в зависимост от времевия си хоризонт, но нека видим и вариантът, който споменах по-горе.

Ако да речем сме приложили тактиката да инвестираме по равно половината от сумата предвидена за инвестиции (50 000 лв) и другата част сме оставили в КЕШ, готова, заредена, за да бъде използвана при корекция, то след като отчетем 10-15-20% надолу, ще влезем с наличните си средства и така накрая ще имаме активи, чиято средна цена ще е например с 20% по-ниска от първоначалната ни.

Когато възстановяването започне, нашите инвестиции започват да се катерят от по-ниско вследствие на осредняването, и съответно нашата печалба ще е доста по-голяма.

И двата варианта в крайна сметка ще ни предоставят печалби в дългосрочен план. Но вторият ще ни донесе в пъти по-големи такива, ако изиграем картите правилно.

Така че, не се притеснявайте да имате пари в брой, ако знаете какво следва. Не че някой знае точно какво следва, колко ще е дълбоко, кога ще се случи и т.н., но е ясно, че bull run-а няма да е вечен и ще дойде време, когато пазарът ще се коригира и това е напълно естетсвено. Просто трябва да сме подготвени и да се възползваме максимално от ситуацията.

И тъй като тези 50 000 лв са отделени точно, конкретно и само за инвестиции, не приемайте, че инфлацията ги изяжда. Ако това бяха пари, които да харчите за ежедневните си нужди – храна, транспорт, облекло и т.н., да, съгласен съм, че инфлацията ще ги обезцени. Но когато тези средства са за инвестиране, те просто изчакват на standby подходящия момент от 50 000 лв да се превърнат в много повече.

И понеже такива моменти в историята се случват на няколко години, например десетилетие или малко по-различен период, не е ли по-добре да се възползваме от тях вместо да ги изтърваме?

ВАЖНО: Тази статия не е финансов или инвестиционен съвет. Съдържанието е изцяло и само с образователна цел.

ВАЖНО: Инвестирайте само и единствено пари, които сте готови да “прежалите” за няколко години напред.

ВАЖНО: Винаги имайте авариен фонд от КЕШ, който да покрива разходите ви за поне 6 месеца. Това е от много голямо значение, за да водим спокоен и нормален начин на живот. Нека забравим, че инфлацията обезценява този фонд и просто да го имаме и ако трябва да го увеличаваме с темпа на инфлация, за да може, ако се наложи да го използваме без ограничения и изненади.


Е, това беше една петъчна статия от мен. Надявам се да сте намерили нещо полезно в нея. Ако е така, споделете я и с други начинаещи инвеститори и нека станем повече Българи, които инвестират успешно и с план на фондовата борса.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Благодаря за поредната прекрасна статия. Често споменавате за инвестиция в S&P500 на европейските борси с цел избягване на данъци. Може ли да посочите разликата между SXR8 и IUSE и кое препоръчвате вие? Благодаря

    1. Здравейте! Бих препоръчал SXR8. IUSE е хеджиран ETF в евро и дава дългосрочно по-малка печалба. Лично аз не виждам смисъл да се инвестира в него. SXR8 или VUAA за мен са най-удачния вариант за инвестиция в S&P 500.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.