Данъци и Деклариране на Акции и ETF

Време е за плащане на данъци и деклариране на акциите и ETF-ите, които притежаваме. Тази тема е една от най-обсъжданите при начинаещите инвеститори и реших да дам моето know how по въпроса.

Статията ще бъде ъпдейтвана и допълвана регулярно с новости и промени, които настъпват. Ще съм благодарен на всеки, който също споделя опит долу в коментарите или ми изпрати имейл. Нека това съдържание се превърне в едно полезно четиво за всички инвеститори в България.

В тази статия ще обърна внимание на това как сами (без счетоводител или фирма) можем да платим данъците, които дължим и как да декларираме притежаваните от нас акции и ETF-и. Ще видите, че няма нищо сложно и всичко се извършва онлайн. Надявам се много от вас да се “успокоят” и дишат спокойно след прочитането на тази публикация :). Шегувам се, разбира се. Всеки, който има някакво притеснение показва, че е отговорен към своите инвестиции и в това няма нищо лошо. Но ще видите и че няма нищо, с което да не можете да се справите.

Държа да отбележа, че написаното от мен в следващите редове не би трябвало да се приема като данъчен съвет или пък финансов такъв. Аз не съм счетоводител и цялата информация, която ще предоставя е от мои лични прочитания на законите, както и на много коментари във фейсбук групи и сайтове за инвестиране. Естествено, неведнъж съм се консултирал и със счетоводители, които имат представа от този тип деклариране на финансови активи.

Така че, това, което следва, е от мен за вас, изцяло с образователна цел, и в никакъв случай не е конкретен съвет да правите нещата по определен начин. Ще ви покажа как аз смятам, че трябва да се случат те, а всеки сам преценява за себе си дали да процедира по същия начин или по друг.

Винаги съм съветвал всеки, който иска да има по-ясна представа за това какви данъци са дължими и в какви срокове, да се обърне към професионален счетоводител, който е наясно с тези въпроси и на практика е осчетоводявал подобни операции. Другият вариант е да се консултирате със служители на НАП.

Съдържание

Къде е проблемът?

Проблемът се състои в това, че много малко счетоводители ще ви дадат ясни и конкретни отговори какво точно трябва да направите, как да го направите и т.н. За още по-голямо съжаление, служителите на НАП са много некомпетентни по въпросите за данъци и деклариране на притежание на акции и ETF-и.

С други думи, не можете да разчитате (и е добре да не го правите) на много от претендиращите за специалисти и професионалисти счетоводители и НАП-аджии. Вероятността да ви накарат да плащате за нещо, което не трябва, както и да ви създадат допълнително финансово обременяване, е много голяма. Има такива примери и те не са малко.

Как да решим този проблем?

Първо, бих ви препоръчал да прочетете всички закони, касаещи данъчното облагане на търговията с акции и ETF-и. Те са налични на сайта на НАП. Ето и линк към закона, който пряко касае притежателите на акции:

Закон за данъците върху доходите на физическите лица

Второ, не бъдете уязвими към притеснителни коментари из интернет, фалшиви заплахи за глоби и други подобни небивалици. Помислете за нещата във ваша полза, а не как да платите повече пари към Националната Агенция за Приходите и дали, едва ли не, не сте им превели твърде малко пари или пък сте пропуснали или объркали някоя операция.

Трябва да знаете, че никой няма да ви потърси и държи сметка. Както вече отбелязах, много от служителите са некомпетентни, а и законите не са точно и напълно ясно написани, така че да отговарят на абсолютно всичките ни въпроси. Затова разбирам и забавянето и “незнанието” от страна на агенцията.

Бързам да кажа, че наблюдението ми е от общуването с няколко човека от НАП. Не твърдя, че всички чиновници са “боси” по тези въпроси, но съм убеден, че повечето са на ниво, при което ние, самите начинаещи инвеститори, ги “обучаваме” неволно и подсещаме да погледнат някой друг закон, за който през последните години не се е говорило много.

Знаете, че свободното и лесно търгуване на акции и ETF-и на международни пазари от хора като мен и вас, е нещо сравнително ново, както за България, така и за много други граждани на чужди държави. За разлика от нашата страна обаче, другите страни имат доста по-ясно определени правила и закони как трябва да протича една такава търговия от данъчна гледна точка.

Какви са последствията от всички тези неясни точки и погрешно тълкувани закони?

Последствията са, че много от сега започващите инвеститори се панират, паникьосват и дори спират да инвестират, или пък изобщо не започват.

Според мен не трябва да се “филмирате” много по въпроса с данъците, а просто да запазите самообладание и както вече казах, да прочетете законите, а не да разчитате на мнения по различни форуми и социални мрежи. Да, тези мнения могат да ви помогнат много, но опитайте се да отсеете полезните от вредните.

Много хора ми пишат притеснени дали няма да ги потърсят от НАП, да ги глобят и т.н. Хора, служителите на НАП не са чудовища и те много добре са наясно с неясните правила и как всеки може да тълкува нещо по различен начин, дори те самите.

Бъдете добронамерени и потърсете помощ и съдействие от тях, ако е възникнала някаква грешка. Те ще ви помогнат, това е тяхната работа. Те не са “лоши полицаи”, които искат да ви вземат парите. Напротив, те са хора, които следят за спазването на данъчните закони. И тяхно задължение е да ви окажат съдействие.

И след този успокоителен увод, да запрятаме ръкави и да започваме Годишната Данъчна Декларация, защото имаме много работа по нея 🙂

Кой попълва ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ?

Накратко, всяко физическо лице, което извършва търговия с финансови инструменти на фондови борси, е необходимо да попълни и подаде Годишна Данъчна Декларация, независимо с кой брокер търгува, било то европейски, американски или друг.

Притежателите на акции и ETF-и ги декларират без значение от коя борса са закупени инструментите – европейска, американска или друга борса. По-надолу ще обърнем внимание за разликите в данъчното облагане при различните борси в различните държави.

Също, няма значение дали само сме депозирали пари и сме закупували активи, продавали сме ги и с парите сме закупували други активи, или пък просто сме задържали парите си в брокерската сметка, без да теглим към нашата лична банкова сметка.

Има ли транзакция, то следва тя да бъде описана и декларирана в ГДД, независимо от това, че пари не са “излезли” от брокерската ни сметка.

Кога се попълва и подава ГДД?

Годишната данъчна декларация се попълва и подава от месец Януари до края на месец Април на следващата данъчна година. Тоест, ако сега сме 2022-ра, то всички действия, които сме извършвали по покупка и продажба на активи през тази година, следва да бъдат декларирани през следващата година – 2023-та, от началото на месец Януари до 30-ти Април.

Или с други думи, декларираме всичко свързано с текущата данъчна година (2022) през следващата година (2023).

Какво е необходимо за попълването на ГДД?

Попълването на декларацията може да стане изцяло онлайн през уебсайта и платформата на НАП. Това е много удобна опция. Може също да се попълни и “на хартия”, но едва ли някой ще го направи по този начин.

За да имате достъп до платформата на НАП, където можете да попълните и подадете годишната си данъчна декларация, трябва да разполагате с ПИК код. Такъв код може да се вземе напълно безплатно от всяко едно подразделение на НАП в страната.

Получаването му става веднага, след попълване на заявление, и ПИК кодът обикновено е активен веднага или малко след като сте го получили.

Колко данъци дължим?

На ето този линк от официалната страница на НАП може да прочетете детайлно какви са данъчните ставки:

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite

На тази обяснителна страница от НАП имате и друга синтезирана информация, която може да ви е полезна, като начини на плащане, срокове и други.

Накратко, размерът на данъка, който евентуално трябва да се заплати, е 10%. Има и случаи, в които може този данък да скочи на 15%. Ще обърнем внимание на това по-напред в статията.

Кога дължим данъци?

Като физически лица, ние дължим данъци, когато имаме капиталова печалба от нашите активи, т.е. закупили сме ги на една цена, а след това сме ги продали на по-висока. Разликата наричаме капиталова печалба и тя следва да бъде обложена с процентна ставка (данък).

Когато сме продали активи на загуба, т.е. купили сме ги на една цена и след това сме ги продали на по-ниска от покупната цена, ние не дължим данъци.

Също, притежанието на активи и декларирането им, не задействат данъчно събитие. Тоест, ако само купуваме и не продаваме, а трупаме активи в портфолиото си, данъци не се дължат.

Само и единствено, когато продадем на печалба даден актив, тогава трябва да платим данък върху “горницата” (печалбата), която имаме.

ПРИМЕР: Закупуваме 5 дяла (акции) на компания ABC за $1000 на 30-ти Януари 2022-ра година. Цената на акциите се покачва и на 30-ти Юни 2022-ра нашите 5 дяла вече струват $1500. Решаваме да ги продадем и да реализираме печалба. Продаваме акциите на ABC за $1500.

Тъй като ние сме ги закупили за $1000, а ги продаваме за $1500, разликата от $500 е нашата капиталова печалба. Върху нея ние дължим данък капиталова печалба в размер на 10% или това са $50 ($500 х 10% = $50).

Има условия, при които не дължим данък, в зависимост от това какви инструменти сме купували и продавали. Ще изясним всичко това по-надолу в статията.

Какво е Реализирана и Нереализирана печалба/загуба?

Нереализираната печалба (unrealized gains) е печалбата, която не сме реализирали, т.е. цената на активите се е покачила, но ние не сме продали и не сме “прибирали” печалбата.

Да вземем отново примера от по-горе. Закупили сме 5 акции на стойност $1000. След време, например 3-4 месеца, тези 5 дяла, които сме закупили вече струват $1500. Но ние не продаваме и не реализираме печалба, а оставяме дяловете си да се трупат под ефекта на сложната лихва. Тези $500 са нереализирана печалба, тъй като не сме продавали.

Ако пък сме инвестирали $1000 в ABC и акциите ни след няколко месеца струват по-малко, например паднали са на $800, казваме, че имаме нереализирана загуба от $200. Тя отново е нереализирана, тъй като не сме продали на загуба.

Реализираната печалба или загуба е точно обратното на нереализираната. Ако сме продали акциите на ABC за $1500, то казваме, че имаме реализирана печалба от $500. Ако пък сме ги продали за $800, то в този случай бихме имали $200 реализирана загуба.

Сега следва да изложа какво съм разбрал аз от закона и от множеството коментари с други колеги инвеститори, както и счетоводители. Ще споделя как аз правя нещата и отново искам да повторя, че написаното не бива да се приема като данъчен съвет. Не твърдя, че правя нещата правилно и е редно от ваша страна да се консултирате с професионалист или просто да използвате услугите на някой компетентен счетоводител, който е извършвал подобни “операции”. За съжаление обаче, подобни счетоводители изобщо не се срещат често :).

Ще обърна внимание на следните активи и тяхното деклариране, тъй като само с тях имам практика:

 • Акции
 • ETF
 • ETC
 • Криптовалута

В тази статия НЯМА да намерите информация за това как се декларират договори за разлика (CFD), както и други спекулативни финансови инструменти като опции и валутни двойки например.

И така, да започваме с по-съществената част.

Как декларираме притежанието на активи? – ПРИЛОЖЕНИЕ 8

Всяка година, активите, които притежаваме, трябва да бъдат декларирани в ПРИЛОЖЕНИЕ 8 от Годишната Данъчна Декларация. По този начин ние описваме какво притежаваме към края на съответната данъчна година и с какви активи всъщност влизаме в следващата данъчна година.

Ако да речем през 2022-ра година сме закупували акции и ETF-и, то в началото на следващата година (2023-та) трябва да опишем с какви активи сме разполагали в края на 2022-ра (към 31.12.2022). Декларирайки притежаваните от нас активи, ние указваме на НАП с какво стартираме следващата година, т.е. с какви активи.

Самото деклариране в ПРИЛОЖЕНИЕ 8 не представлява данъчно събитие и данъци не се дължат. То е чисто информативно и извършвайки го, ние си гарантираме, че в даден момент в бъдещето, когато продадем активите, които притежаваме, то парите, които ще постъпят по банковата ни сметка от продажбата, ще имат доказуем произход.

Към края на всяка година декларираме всички активи, които притежаваме. Ако например през 2022-ра сме закупили 10 акции и не сме продали нито една от тях, то от месец Януари до края на месец Април 2023-та следва да опишем притежанието на тези 10 акции в Приложение 8.

Ако през 2023-та закупим още 10 акции и отново не продаваме нищо, то в ГДД през 2024-та трябва да декларираме тези активи, които сме закупили и притежаваме през 2023-та (10 акции), както и тези от предходната 2022-ра година (още 10 акции). Така декларираме притежание на общо 20 броя акции. Тоест, трябва да декларираме притежанието на всички активи, които имаме към края на данъчната година, независимо кога са придобити те – дали през текущата или минали години.

В ПРИЛОЖЕНИЕ 8 декларираме абсолютно всички акции и ETF-и, които имаме, независимо от коя борса са закупени и в каква валута. По-напред в статията ще покажа нагледно платформата на НАП и конкретни примери, като вземем хипотетично портфолио от различни активи от различни борси.

В ПРИЛОЖЕНИЕ 8 НЕ декларираме притежание на криптовалута или ETC (Exchange Traded Commodity). Този тип финансови инструменти се декларират в Приложение 5 при продажбата им.

В ПРИЛОЖЕНИЕ 8 декларираме и получените дивиденти през годината. За тях ще стане въпрос по-надолу в статията.

Как декларираме продажбата на активи? – ПРИЛОЖЕНИЕ 5

Тук се декларират сделките по продажба на акции, ETF-и, ETC и криптовалута и се дължи 10% данък върху печалбата. Важно е да знаем, че акциите и ETF-ите, които са изтъргувани на европейски регулирани пазари, т.е. на фондови борси от Европейския Съюз, са освободени от данък върху капиталовата печалба и затова тях не ги декларираме в това приложение.

Всички активи, които сме закупили от борси в ЕС и след това сме продали, се декларират в ПРИЛОЖЕНИЕ 13, но за това след малко.

Ако имате сделки по покупко-продажба на акции или части от акции, закупени например от американските фондови борси NYSE и NASDAQ, то следва да впишете тези сделки в ПРИЛОЖЕНИЕ 5, ако имате печалба след продажбата.

Ако например през 2022-ра сте закупили 1 акция на компанията APPLE за $150 и след това през същата година сте продали тази акция за $200, то вие имате $50 капиталова печалба. Дължите 10% данък върху печалбата, т.е. $50 х 10% = $5 данък.

Криптовалутата, която сме закупили и продали, също се декларира в ПРИЛОЖЕНИЕ 5 с цена на придобиване и цена при продажба. Съответно, ако разликата е положителна, т.е. на печалба сме, трябва тя да се обложи с 10% данък.

При ETC нещата стоят по същия начин. Тъй като това са дългови инструменти, а не акции или ETF-и, следва да декларираме продажбата им и съответно положителната разлика (печалбата) да обложим с 10% данък.

Загубите декларират ли се в ПРИЛОЖЕНИЕ 5, приспадат ли се от печалбата и плаща ли се по-малък данък в тези случаи?

Отговорът е ДА. Ако сте продали активи на загуба, може да впишете тези сделки в ПРИЛОЖЕНИЕ 5 заедно със сделките, от които имате печалба, и съответно данъкът за плащане ще се намали.

Ако да речем сте закупили акции на Apple за $1000 и сте ги продали на печалба за $1500, и в същото време сте закупили акции на Intel за $1000, но сте ги продали на загуба за $800, то вписвайки тези 2 сделки (една с печалба и една със загуба), платимият данък се намаля.

В този случай имате $500 печалба от продажбата на Apple и $200 загуба от продажбата на Intel. Калкулацията е следната:

Облагаема сума = $500 (печалба) – $200 (загуба) = $300

Дължим данък = $300 х 10% = $30

Ако нямате печалби през текущата данъчна година, то няма смисъл да декларирате и загуби, тъй като няма какво да ви се приспадне. Също, имайте предвид, че приспадането на загубите е валидно само за акции и ETF-и, които са изтъргувани на борси извън ЕС. Ако разполагате само с активи закупени от европейски фондови борси, каквито са ETF-ите например, няма как продажба и съответно капиталова загуба да бъдат отчетени, за да намалят дължимия данък.

Не може да продавате и отчитате печалби от акции от NYSE и NASDAQ (американски борси) и да продавате на загуба и отчитате загуби от европейски борси, тъй като финансовите инструменти, които сме изтъргували на европейски фондови борси, следва да се декларират в друго приложение – ПРИЛОЖЕНИЕ 13.

Как декларираме продажбата на активи, за които не дължим данъци? – ПРИЛОЖЕНИЕ 13

Когато търгуваме акции и ETF-и, които са закупени и продадени на фондови борси в Европейския съюз, ние сме освободени от данък капиталова печалба. В това приложение декларираме необлагаемите доходи, а ето и извадка от самия закон:

Ето и какво представляват тези допълнителни разпоредби от заградената в червено т. 3:

Тоест, ако си закупувате акции и ETF-и от регулирани европейски пазари, като например фондовата борса XETRA във Франкфурт (Германия), или пък борсата EURONEXT в Амстердам (Нидерландия), то при продажбата им на печалба не дължите данъци.

Обърнете внимание, че тук не става въпрос за търговия само на европейски акции, т.е. на акции на европейски компании. Може да сте закупили акции на американски компании като Apple или Tesla от европейска борса и задължението да платите данък печалба отново отпада, въпреки, че това са американски компании. Важното е, че сделките по покупко-продажба са извършени на европейски борси.

При ETF-ите е ясно, че от 2018-та година, ние, като европейски граждани, имаме право да закупуваме ETF-и само от европейски борси, така наречените UCITS ETF-и. За повече детайли относно тези регулации, погледнете статията и видеото ми по темата за ETF-ите:

СТАТИЯ: Как да инвестираме в ETF (ЕТФ)

ВИДЕО:

Как декларираме получените дивиденти? – ПРИЛОЖЕНИЕ 8

Дивидентите, които ни се изплащат, също трябва да се декларират. Това става отново в ПРИЛОЖЕНИЕ 8. За получените дивиденти ние не дължим данъци, тъй като преди изплащането на дивидента, на нас ни е удържан данък при първоизточника.

Тоест, при нас пристига КЕШ, който вече е обложен с данък. В зависимост кой брокер използвате, удържаният данък може да е в различен размер. Това зависи от прилагането на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО).

За да се приложи тази спогодба, е необходимо при регистрацията в инвестиционния посредник (брокер), да сте попълнили формата W-8BEN, която сваля данъкa, който ви се удържа на 10%. При някои брокери може да е необходимо допълнително да попълните и подадете тази декларация. Тя е свободно достъпна в интернет и се попълва лесно и бързо.

Брокерите, за които мога да потвърдя, че W-8BEN се валидира още при регистрацията, са INTERACTIVE BROKERS, TRADING 212 и REVOLUT. Може да хвърлите по едно око на подробните ми видеа и за 3-те изброени брокера. Ето го и playlist-а с 3-те видеа + още някои видеа свързани с брокерите:

По принцип, при регистрация не търсете формата W-8BEN да ви излиза за попълване в цялостен вид. Обикновено, когато посочите, че сте от България и че не сте данъчно задължено лице в САЩ, то брокерите автоматично прилагат 10%-ната ставка за дивидентите. Тоест, декларацията за избягването на двойното данъчно облагане е в сила.

А сега нека обясним защо в крайна сметка не дължим данък върху дивидента в България. Данъчната ставка за дивиденти в нашата страна е 5%, т.е. толкова трябва да заплатим ние, когато получаваме дивидент. Ето и информацията от НАП:

А ето и извадка от самия закон, където се посочват данъчните ставки:

Доходите по чл. 38, ал. 1 са:

Тъй като на нас са ни удържани 10% преди да ни бъде изплатен дивидентът, считайки, че Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО) е приложима, то ние не следва да заплащаме данък в България, тъй като дори сме надплатили с още 5% от изискуемите 5% по българския закон – платили сме 10%, т.е. били са ни удържани.

Ето и какво може да намерите на уебсайта на НАП относно СИДДО:

Тук дори ни казват, че не е необходимо да се прилагат доказателства за удържания данък в чужбина, ако спогодбата за двойното данъчно облагане със съответната държава е “освобождаване с прогресия”. Обикновено, за дивиденти се прилага точно този метод – освобождаване с прогресия.

Ако инвестирате в акумулиращи ETF-и, то не следва да декларирате дивиденти, тъй като фонда автоматично ги реинвестира за вас.

И нека да завършим с един бърз пример. Да речем, че сте инвестирали в компанията Realty Income (O). Закупили сте акции на стойност $1000. Dividend Yield на тази компания е 4%. Това означава, че на вас ще ви бъде изплатен дивидент от $40 за 1 година.

В действителност, ако има действаща W-8BEN форма, дивидентът, който ще получите ще е $40 – 10% или с други думи, трябва да получите $36 дивидент. Декларирате дивидента, който сте получили в ПРИЛОЖЕНИЕ 8, включително с платения данък. Ще видим как точно става това след малко.

Кога се заплаща 15% данък? – ПРИЛОЖЕНИЕ 2

Ако купувате и продавате активи много често и дейността ви прилича на трейдърска, може да се наложи да декларирате сделките си не в ПРИЛОЖЕНИЕ 5, а в ПРИЛОЖЕНИЕ 2. Данъкът в този случай е 15%.

В закона не е упоменато по колко броя сделки на година е необходимо да правим, за да минем от Приложение 5 към Приложение 2. Някои твърдят, че повече от 5 сделки могат да се разглеждат от НАП като дейност по занятие и в този случай да трябва да се декларира в Приложение 2. Но това са само хипотетични предположения. Аз лично нямам опит с подобни казуси, тъй като съм дългосрочен инвеститор и не продавам, а само купувам :).

В закона обаче е написано, че всяка дейност, която прилича на дейност по занятие, се приема като точно такава. Тоест, ако с трейдинг си изкарвате хляба, може би ще трябва да декларирате в Приложение 2, така ще е редно, тъй като това за вас е дейност по занятие.

Ако обаче вашата дейност е друга, т.е. основните ви доходи са от съвсем друг тип, и инцидентно сте закупили и продали 5 или 10 пъти акции в годината, може би трябва да си ги впишете в ПРИЛОЖЕНИЕ 5, тъй като тези сделки не са част от някакво занятие, това не е основното ви занимание.

Тук отново подчертавам, че това са предположения. Всеки трябва сам да реши как да процедира. А не се знае и от НАП как могат да погледнат на отделните казуси.

Трябва ли да се регистрираме по ДДС, ако имаме оборот над 50 000 лв на фондовата борса за 1 година?

Тук отново вариантите са два. Ако предположим, че през годината сте закупили акции на стойност $20 000 и сте ги продали за $100 000, то имате оборот над 50 000 лв и възниква въпросът дали е нужна регистрация по ДДС.

Моето лично мнение е, че за подобни единични сделки регистрация не е нужна, защото, отново, това не е дейност по занятие, т.е. вие си имате друга работа, която работите, плащате си осигуровки и т.н. и тази капиталова печалба, която сте реализирали е единичен случай за годината.

Ако пък обаче правите подобни обороти често, на няколко пъти в годината, от НАП може да ви изискат регистрация по ДДС. Тук пак зависи как съответният данъчен служител ще “погледне” на отделните казуси.

Ако само купувате, без да продавате, то регистрация по ДДС със сигурност не е нужна.

Инвестиция с фирма – колко данъци дължим?

Ако имате отворен фирмен акаунт в някой брокер, от месец Януари 2021-ва влезе промяна в закона, според която данък печалба не се дължи не само на европейски борси, а и също на други регулирани борси в света, като тези в САЩ например.

Тоест, с фирмен акаунт може да търгувате акции на NYSE и NASDAQ и няма да трябва да заплащате данък капиталова печалба.

Как декларираме криптовалута? – ПРИЛОЖЕНИЕ 5

Криптовалутите декларираме в ПРИЛОЖЕНИЕ 5 при продажбата им. Не декларираме притежание в Приложение 8, тъй като няма как да сторим това. Приложение 8 е само за акции и ETF-и.

Мисля, че дотук покрих всичко, което знам по темата с данъците. Отново подчертавам, че нямам претенции всичко написано да е вярно или правилно на 100%. Просто ви давам моя прочит на законите :).

А сега да преминем към практическата част и да попълним една примерна Годишна Данъчна Декларация.

Попълване на Годишна Данъчна Декларация

Следва да симулираме едно примерно портфолио от активи, като операциите, които ще сме извършили, ще обхващат различни финансови инструменти, закупени на различни борси, по различно време, и съответно някои от тях ще бъдат продадени, за да може да минем през всички приложения, които споменах досега.

Естествено, ще е необходимо вие да си изтеглите statement от брокера, с който търгувате и там ще са посочени всички операции, които сте извършвали през годината. Отчетите на Interactive Brokers например са доста подробни и удобни, като там дори виждате и средната цена на придобиване на активите си. Може да прикачите изтеглените отчети към ГДД.

Попълване на ПРИЛОЖЕНИЕ 8

Да предположим, че през 2021-ва година сме извършили следните сделки с финансови инструменти:

ЗАКУПЕНИ

ДАТААКТИВДЯЛОВЕЦЕНА
20.01.2021APPLE (AAPL) USA0.5$120
20.04.2021APPLE (AAPL) USA1$130
20.05.2021APPLE (AAPL) USA0.5$140
20.05.2021MICROSOFT (MSF) EU1€250
20.06.2021TESLA (TSLA) USA0.2$1000
20.08.2021SXR8 (ETF) EU1€350
20.09.2021SXR8 (ETF) EU1 €380

ПРОДАДЕНИ

ДАТА АКТИВ ДЯЛОВЕ ЦЕНА
20.10.2021TESLA (TSLA) USA0.2$1100
20.11.2021SXR8 (ETF) EU 1€400

ДИВИДЕНТИ

APPLE$1
MICROSOFT$2
 1. Първо влизаме в платформата на НАП с нашия ПИК код:

3. Попадаме на Общите Указания за попълване, които може да прочетете.

4. След това слизаме едно поле надолу – Данни за декларатора. Тук попълваме нашите лични данни.

5. Отиваме на част III и маркираме приложенията, които ще попълваме, за да ни се отключат те. Ще ви направи впечатление, че те са заключени по подразбиране и маркирайки ги и потвърждавайки нашия избор, те ще се отключат и ще станат достъпни за нас. Също, най-долу посочваме и колко файла (документа) ще прикачим към декларацията, ако ще прикачваме изобщо. От НАП съветват да го направим и може да прочетете това в инструкциите.

6. Отиваме на ПРИЛОЖЕНИЕ 8 и декларираме с какви активи влизаме в следващата година. От таблицата по-горе премахваме тези, които сме продали, тъй като тях ще опишем в другите приложения.

Тук ще разгледаме 2 начина, по които можем да опишем какво притежаваме към 31.12.2021. Първият начин е да опишем всяка сделка по покупката на активите на отделен ред, а вторият начин е да вземем средно претеглена цена на придобиване. Този 2-ри начин е изключително удачен, ако имаме много сделки.

Начин 1:

Както можем да видим, тук описахме 3-те акции на APPLE, които притежаваме в края на 2021-ва и сме закупили от американска борса + 1 акция на MICROSOFT, която е закупена от немска борса. Тези 4 сделки са в раздела АКЦИИ.

*КОРЕКЦИЯ: На скрийншота ГРЕШНО съм отбелязал държава САЩ за компанията MICROSOFT. Трябва да е Германия, тъй като сме закупили акции на компанията от европейска борса, а не от американска.

Забележете, че на цена на придобиване вписваме не цената за 1 дял на акцията, а инвестираната от нас сума.

ETF-ът SXR8, който сме закупили от немската борса, вписваме в раздела ДЯЛОВЕ. Виждаме, че за активите трябва да въведем цената им на придобиване, както и равностойността им в левове на датата на придобиване. Тук от НАП са ни улеснили доста и имаме бутон Валутни Курсове. Кликайки на него виждаме колко е бил курсът на долара на датата, която сме посочили. Просто умножаваме доларите по този курс и вписваме получената сума в ЛВ в колона 6.

За ETF-ите, тъй като са в евро, просто вписваме фиксирания курс от БНБ.

Начин 2:

Когато имаме множество сделки, можем да използваме една формула, чрез която ще определим една средна цена на придобиване. Хората, на които съм изграждал портфолиа имат удобни таблици в Google Sheets, които могат да използват. Там разполагат с постоянно ъпдейтната средна цена за всеки един актив, който притежават.

Ако например сте закупували акции на 20 компании всеки месец в продължение на 1 година, то може да сметнете колко много редове ще е необходимо да попълните. За да се избегне това, просто използваме следната формула, която е от самия закон.

Тази формула по принцип се прилага, когато продаваме активи, т.е. в ПРИЛОЖЕНИЕ 5 и тогава наистина нещата стават доста лесно, но така или иначе, тук в Приложение 8 я използваме отново, за да си улесним живота. Нека сметнем средната цена на придобиване на APPLE.

СПЦ = 120 х 0.5 + 130 х 1 + 140 х 0.5 / 0.5 + 1 + 0.5

СПЦ = $130

Тъй като ние разполагаме с 2 дяла, на цена на придобиване вписваме $260 ($130 х 2 дяла).

Ето и как вписваме това изчисление в ГДД:

7. И докато сме на ПРИЛОЖЕНИЕ 8, нека въведем и декларираме дивидентите, които сме получили през годината. Отиваме на част IV от приложението и въвеждаме името на компанията, от която сме получили дивидент, в нашия случай APPLE и MICROSOFT. След това избираме държавата, в която тези компании оперират, избираме код 8141, който е за доходи от дивиденти от източник в чужбина, и накрая, в колона 5, в която посочваме метода за прилагане на СИДДО, избираме 2, тъй като цифрата 2 се отнася за метода “освобождаване с прогресия“. Накрая, въвеждаме брутната сума на получения дивидент в съответната валута, а не в левове.

И с това приключваме с ПРИЛОЖЕНИЕ 8. Може да се ориентирате в лявата част на платформата, най-долу, и ако желаете да прикачите извлечението си от брокера, екселска таблица или друг вид документ, който показва описаното в приложението. По принцип, за дивидентите не се изисква доказателство под формата на някаква документация, когато е приложен методът “освобождаване с прогресия”, но ако имате statement-и, според мен е по-добре да ги приложите.

Попълване на ПРИЛОЖЕНИЕ 5

Преминаваме сега към ПРИЛОЖЕНИЕ 5, където ще декларираме продажбата на акциите на TESLA. Декларираме сделката тук в това приложение, защото сме закупили и продали акциите на американската фондова борса NASDAQ и това води до данъчно задължение, т.е. трябва да заплатим 10% данък върху печалбата.

Ако пък също имаме и загуба, нея можем да впишем и по този начин ще намалим сумата, която ще бъде обложена с данък.

 1. Отиваме на ТАБЛИЦА 2 на приложението и избираме код 508, тъй като това е кодът за деклариране на продажби на акции и други финансови активи. В колона 3 посочваме сумата в ЛВ по продажбата на акциите, а в колона 4 посочваме сумата по придобиването им, отново в ЛВ. След това, в колона 5 вписваме колко ни е печалбата – от продажната цена изваждаме цената, на която сме закупили. Преди тази операция се извършваше автоматично, а сега ние трябва да изчислим и въведем какво излиза като печалба.

Тъй като ние сме купували и продавали TESLA в USD (долари), то трябва да вземем курсовете за съответния ден, когато сме осъществили сделките по покупка и продажба. За целта, отиваме на сайта на БНБ и намираме в архива колко е бил курсът на долара спрямо лева на 20.05.2021 и колко е бил той на 20.10.2021.

Както може би предполагате, тук отново можем да приложим средната цена на придобиване, която разгледахме при попълването на ПРИЛОЖЕНИЕ 8. Пускам формулата тук отново, тъй като чрез нея може да обедините акциите си на един ред.

Средно претеглена цена формула

Тези от вас, които са използвали услугите ми по изграждане на портфолиа, таблиците в Google Sheets, които съм ви направил са точно с тази цел – да имате постоянно във всеки момент средна цена за всеки един актив. Така че, може спокойно да си вземете цените от там 🙂

Ясно се вижда каква е данъчната основа, т.е. върху каква сума трябва да заплатим данък. В нашия случай, 248.25 лв х 10% = 24.83 лв

*ЗАБЕЛЕЖКА: В примера съм посочил сделка по продажба на 1 бр. TESLA, а не 0.2 дяла, както съм описал в таблицата с наличностите. Ако смятаме с 0.2 дяла, то трябва в колони 3 и 4 да въведем стойността на тези 0.2 дяла, а не цената на цяла акция. Сметката ще е 0.2 дяла придобити на цена $1000 = $200. Умножаваме по курса на щатския долар за съответния ден на придобиване на акцията и получаваме покупна цена 336 лв. Въвеждаме сумата в колона 3.

В колона 4 ще въведем 0.2 дяла х $1100 = $220. Превалутираме по курса за деня на продажбата и получаваме 369.60 лв. От продажната цена изваждаме цената, която сме заплатили, за да придобием тези 0.2 дяла на Tesla: 369.6 – 336 = 33.60 лв.

Съответно, това е данъчната основа, на която трябва да сложим данък 10% и получаваме 3.36 лв данък за плащане.

Нека сега хипотетично видим какво се случва, когато сме продавали акции или други активи на загуба и тях също вкараме в сметката. Да предположим, че сме разполагали с акции на NETFLIX на стойност $1000 (1620 лв) и след като цената е паднала с 20% сме ги продали на загуба за $800 (1296 лв).

От картинката става ясно, че когато сме претърпели по-голяма загуба отколкото печалба сме имали, то данъкът, който трябва да заплатим е 0.00 лв. Да видим последно сега и ако загубата е по-малка от печалбата. Да речем, че сме притежавали акции на NVIDIA за $100 (160 лв) и сме продали на загуба за $80 (128 лв). Това, което се случва е, че декларираната загуба се приспада от печалбата и намаля дължимия данък. Но за тази цел, както е видимо, трябва да сме продавали на загуба, т.е. трябва да имаме реализирана загуба.

Мисля, че с това се изчерпва ПРИЛОЖЕНИЕ 5. Преминаваме нататък.

Попълване на ПРИЛОЖЕНИЕ 13

Още веднъж, в ПРИЛОЖЕНИЕ 13 вписваме необлагаемите доходи. Това може да са акции или ETF-и, които сме закупили от фондови борси в Европейския съюз – XETRA, EURONEXT, BORSA ITALIANA и други.

Ние имаме 1 дял SXR8, който сме продали и сега следва да въведем тази операция в приложението.

 1. Отваряме ПРИЛОЖЕНИЕ 13 и хвърляме поглед към ЧАСТ I Необлагаеми доходи придобити през годината.
 2. Намираме код 1004 – Доходи от разпореждане с финансови инструменти, освободени от облагане на основание чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ. Ето извадка и от самия закон:

3. Попълваме продажната цена. В нашия случай, €400 х 1.956 = 782 лв. Готово! Вече сме декларирали и необлагаемите си доходи.

След като всичко това е изпълнено, всички приложения са попълнени и също сте прикачили файловете си, просто кликнете на синия бутон ПРОВЕРКА И ПОДАВАНЕ и следвайте инструкциите по заплащане на дължимите данъци (ако има такива).

Е, приятели, мисля, че това беше дългоочакваната тема за данъците. Отново искам да отбележа, че статията ще бъде ъпдейтвана постоянно и целта ми ще е да я държа максимално актуална към текущата данъчна обстановка. Затова ще ми е нужна и вашата помощ, която смятам, че няма да ми спестите :).

Благодаря ви, че прочетохте всичко това, отдавна не бях писал толкова дълга статия, но за мен беше удоволствие и се надявам написаното да помогне на много хора, да изясни въпроси, които досега са били неясни или непълни, и най-важното, да успокои начинаещите инвеститори, защото виждате, че няма нищо страшно :).

Другото нещо, което искам да повторя и потретя, е че аз не съм данъчен служител, нито данъчен консултант. Не приемайте всичко написано тук за чиста монета, това не е данъчен или инвестиционен съвет. Съдържанието е изцяло с образователна цел, като ясно заявявам, че нямам претенции всичко или дори част от тази статия да е на 100% вярна. Просто тук споделям моя прочит на ЗДДФЛ, показвам как аз бих направил нещата, и оттук нататък всеки поотделно си преценя как да процедира.

Споделяйте тази статия, ако я намирате за полезна. Нека достигнем до още повече Българи, които искат да бъдат успешни инвеститори и примерни граждани, плащащи данъци :). Очаквайте и видеото в YOUTUBE, с което смятам, че ще достигнем до още повече хора. Но тук, тази статия ще основният и ъпдейтван източник на информация.


🔥Вземете безплатна акция от TRADING 212 – https://bit.ly/37qCIAi

Сега, регистрирайки се безплатно в Trading 212 от линка, който аз ви предоставям, ще получите напълно безплатно една произволна акция на стойност до €100. Необходимо е единствено да регистрирате INVEST акаунт за 2-3 минути и след това да направите минимален депозит и безплатната акция ще бъде заредена в акаунта ви. Ще може веднага да продадете акцията, но парите от продажбата ще са налични за теглене след 30 дни.

Разгледайте моите курсове по инвестиране:

Ако сметнете, че имате нужда от инвестиционна консултация + изграждане на портфолио, изцяло съобразено с вашите индивидуални намерения, очаквания и възможности, хвърлете едно око на услугите, които предлагам. Стотици хора вече се възползваха от тях 🙂

Консултации + Изграждане на Портфолио

Обученията с мен са най-новата услуга, която предлагам. Те са отново индивидуални, на живо, доста са детайлни и хвърлят ясна светлина върху това как да определяме реалната справедлива цена на компаниите. Чрез тези обучения споделям с вас всички стъпки, които аз преминавам, когато избирам компании. Задълбаваме във фундаменталния анализ, както и в редица други детайли, които в крайна сметка ни рисуват една много ясна картина за конкретната инвестиция.

ОБУЧЕНИЯ

Можете да се абонирате за бюлетина на angelovdimitar.com и да получавате newsletter от мен всяка седмица. С него споделям статистики, новини, интересни възможности за инвестиции и редица други неща.

Абонирай се за БЮЛЕТИН

Ако желаете да получавате известия на устройствата си всеки път, когато пусна ново съдържание, то запишете се за известия, кликайки на камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

YOUTUBE каналът расте и чрез видеата, които публикувам там, достигам до още повече Българи, които имат интерес и желание да управляват по-добре парите си, инвестирайки ги в активи.

YOUTUBE ANGELOV DIMITAR

Ако искате да подкрепите това, което правя, ето го и линкът ми за PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Благодаря ви още веднъж приятели! До скоро!

Споделяне

152 Responses

 1. Благодаря за изчерпателната и подробна статия!

  Не съм намирал толкова много приложима стойност на едно място, колкото в сайта на Димитър Ангелов!

  Продължавай все така и успешни инвестиции през новата година 🙂

 2. Страхотна статия!!!

  Единствено ще е хубаво, ако добавиш и няколко стъпки относно декларирането на крипто, но не сценариите, в които е закупена една криптовалута за фиат и след това същата е продадена за фиат. Добави сценарий, в който с фиат се взима биткойн, след това с биткойн се взима етер и накрая етерът се обръща във фиат.

  1. Честно казано не съм извършвал подобни conversions и нямам представа как би следвало да се декларира това. Ако някой има опит с подобни сделки, ще съм благодарен, ако го сподели тук, ще е полезно за всички.

  2. ако минеш през фиат винаги имаш данъчно събитие, ако си самоосигуряващ се или безработен даже, и през стейбълкойн имаш данъчно събитие, тъй като те третират като едноличен търговец, и си длъжен да водиш счетоводство където за всяка транзакция се пресмята печалба/загуба.

 3. Много благодаря за подробната статия 🙂 А как декларираме акциите от по-минали години в приложение 8 (ако имаме акции от преди 3-4-5 години), които не сме продали? И тях ли включваме в калкулацията за СПЦ? Как избираме дата и година на придобиване в този случай, която да попълним в приложението?

   1. Здравейте,
    само да учочня, че съм разбрал правилно: Ако имаме купени акции няколко пъти през 2020 и 2021 (последно на декември), осредняваме цената на всички сделки за двете години и ги декларираме към декември 2021 (а не осредняваме цената за 2020 отделно от цената за 2021 за да ги впишем като отделни редове за всяка година)?

    1. Здравейте, действайте по ваше усмотрение. И двата начина биха били правилни за мен. Освен това, ако използвате Интерактив Брокерс, то вие имате Open Positions и там влизат всички ваши позиции за всички години назад така или иначе и ви се показват с една средна цена.

 4. Здравейте! Как стои въпросът с декларирането в ГДД на покупката и продажбата на злато чрез Револют?
  Успех в ночинанията!

 5. Здрасти! Имам един въпрос ако си запознат. В момента живея временно в Aнглия и имам акции на мое име тука в UK. Скоро ще се прибирам в България за постоянно. Трябва ли да декларирам в България, какви акции съм си купил и притежавам в UK ?

  1. Здравей! А как си се регистрирал в ИБ, с твоето българско ЕГН предполагам? Ако е така, то няма значение, че си в Англия или където и да е другъде. Просто си декларираш активите като български гражданин.

  2. най-добре питай англичаните, там имате и необлагаем минимум, може би беше добра идея за затворите някои позиции миналата година и да ги купите пак, но май вече е късно, освен ако не се позабавите до след 3-ти юли т.г.

 6. Здравейте ! Искам да попитам каква справка ни е нужна за попълване , съответно прикачане към декларацията от IB и откъде се генерира ? Благодаря предварително !

   1. Благодаря. Искам да попитам в какъв формат сваляте вие справката и този файл ли прикачвате към ГДД ?

 7. Очаквах темата с нетърпение, поздравления!
  Препоръчал съм ви на много хора! Въпросите ми са изцяло относно Приложение 5 и 8 от ГДД, с което се надявам да допълним още статията:

  1. До коя десетична цифра е необходимо да закръгляме дяловете и съответно стойността им при въвеждане в ГДД?
  Пример : Закупили сме брой акции – 0,07073936 на стойност $50, което по курса на долара 1USD – 1.61799 се равнява на 80.8995 лв. – как бихте ги въвели вие?

  2. При попълване трябва ли да се добавят комисионни на брокера за съответните сделки и превалутиране от евро в долари или се посочва само сумата, с която сме закупили дадени дялове?
  Пример: Закупили сме 1,99415506 дяла PINS на стойност $116 , но имаме комисионна – 1,21 – Общо – $117,21

  3. Коя държава да посочим в Приложение 8 ?
  Пример: Ако да кажем закупим 1 дял FVRR от NYSE, но реално компанията FVRR се намира в Израел – USA или Israel трябва да посочим?

  4. Може ли да въведем СПЦ от няколко компании взети заедно?
  Пример: Имаме закупени няколко дяла TSLA, PINS, NVDA и др. Може ли да сумираме всичко на веднъж и да въведем съответната сума в 1 поле или трябва да взимаме СПЦ на всяка компания по отделно и да я въвеждаме в отделно поле?

  5. До колкото разбирам, когато въведем СПЦ без значение от колко време притежаваме дадени активи, в поле дата се посочва последната дата на придобиване, а в поле валута се посочва последната сума на придобиване?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте, благодаря ви, че споделяте съдържанието и с други инвеститори. Ще се радвам то да помага на все повече хора!

   Ето и отговори на въпросите ви:

   1. Аз по принцип бих закръглил след втората цифра след запетаята, т.е. 80.8995 бих закръглил на 80.90.

   2. Да, комисионните се добавят. В Интерактив Брокерс даже са включени в средната ви цена на активите.

   3. Посочвате борсата, откоято сте закупили, т.е. в коя държава се намира борсата. В случая NYSE е в САЩ, посочваме САЩ съответно.

   4. По принцип може, НАП ги интересува колко е цялата ви печалба общо, за да се изчисли данъка. Но аз лично предпочитам да ги въвеждам на отделен ред средна цена за всяка компания. Така е по-прегледно за мен самия, а и после през следващите години имам ясна представа какво е било и какво е сега.

   5. Точно така, с уговорката, че в поле валута се въвежда курът, по който е направено превалутирането за последната сделка.

   Но пак искам да уточня, че така правя аз нещата. Дали е на 100% вярно или пък правилно, можем само да гадаем :). Но пък и не виждам друг вариант как да се изпълни тази задача :).

   Успех!

   1. Аз имаю въпрос по точка 3. Защо след като посочваме борсата, а не държавата, в примера по-горе декларираме САЩ, за акции на Microsoft, закупени на европейска борса?

     1. Точно заради това зададох този въпрос по точка 3, понеже и на мен ми направи впечатление и исках да изясним нещата.

      Ако има нещо друго ще пиша отново. Благодаря много за отговорите г-н Ангелов и успех и на вас!

     2. 3. Коя държава да посочим в Приложение 8 ?

      Според инструкциите за попълване „в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество“.

      Имайте предвид, че на борсите в САЩ се търгуват акции от множество държави. Това, че борсата е в САЩ не значи, че и компанията е регистрирана там.

      Няма значение на коя борса се търгува акцията, гледа се къде е регистрирана компанията.

      Информацията от Уикипедия може да е подвеждаща. Ровете се из документацията за компанията в сайта на SEC, там съм намирал интересни неща.

      Възможно е да потърсите ISIN кода на акцията.

      Първите две букви са кода на държавата. Това може да ви насочи коя е държавата на регистрация на компанията, но все пак е желателно да намерите потвърждение и от друг източник. Не се сещам за случай когато държавата от ISIN кода е различна от държавата на регистрация, но не съм сигурен дали винаги е така.

 8. *КОРЕКЦИЯ: На скрийншота, където декларираме активите в Приложение 8 ГРЕШНО съм отбелязал държава САЩ за компанията MICROSOFT. Трябва да е Германия, тъй като сме закупили акции на компанията от европейска борса, а не от американска.

  1. Здравей. А при описването на дивидент, получен от Майкрософт (ако е купена от Ксетра), пак ли се пише държавата на борсата (Германия) или тогава е САЩ? Предполагам, че пак е Германия, въпросът е, че дивидента все пак идва от Америка

    1. В инструкциите за попълване не е уточнено дали се пише физическият платец на дохода или юридическият платец на дохода.

     “В колони 2 и 3 се вписват данни за платеца на дохода.”

     Физическият платец на дохода може да приемем, че е инвестиционният посредник, а юридическият платец е емитентът на акциите (ако дивидентът е от акции).

     Прилагането на СИДДО няма връзка с държавата, която пишем в полето “държава” – може да напишем Унгария (ако ползваме унгарската фирма на Interactive Brokers като инвестиционен посредник), но да приложим СИДДО със САЩ (защото сме купили акции от САЩ). Или ако сме купили акции от UK няма да прилагаме СИДДО, защото данък не е удържан при източника, въпреки че като ‘държава’ сме посочили Унгария.

     Нищо не пречи да пишем като платец на дохода името на емитента на акциите и като държава – държавата, където е регистриран емитента или където си плаща данъците (освен това, че трябва акция по акция да проверяваме държавата му и да се занимаваме да му пишем името – ако редовете са много по-лесно е copy/paste навсякъде името на инвестиционния посредник и държавата, където е установен инвестиционния посредник).

     Освен това, ако решим, че платец на дохода е емитента на акциите, според инструкциите за попълване не е ясно дали се пише държавата на регистрация или държавата, където реално емитентът се намира (където си плаща данъците) – това може да са различни държави.

     От “В колони 2 и 3 се вписват данни за платеца на дохода.” не може да се направи извод коя държава се има предвид – там, където фирмата си плаща данъците (и по ставката на която удържа или не данък върху дивидента) или държавата, където е регистрацията (първите две букви от ISIN кода обикновено, не знам за изключения).

     Подробно разгледах този въпрос тук: https://redtapepayments.blogspot.com/2021/02/blog-post.html

    2. Привет!

     А ако случайно имаш дивидент по който не е удържан данък, какво следва да се направи? Плаща ли се 10% към България или има някакви случаи при които се разминаваме въобще без да платим данък по някой дивидент?

     Благодаря, че си отделил толкова много време за да помогнеш с подаването на декларацята!
     Имаш поне една почерпка от мен!

  2. Според инструкциите за попълване на приложение 8 част I:

   “в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество”

   Тоест пише се САЩ за акции на компании от САЩ без значение на коя борса се търгуват.

 9. Досега всички статии са започвали с : Как да печелим от ….. . Сегашната е за деклариране на приходи ??? Препоръчвам следващата да е : Как да печелим от данъци ? Мисля че ще е интересна и доста поучителна тема.

 10. Здравей,
  Поздравления за поредната страхота статия!
  Моите въпроси:
  1. Акции купени на американска борса, но продадени на европейска. И обратно. Как се третират – дължи ли се данък или не, т.е. важно е къде са купени или къде са продадени?
  2. Акции на една и съща компания, купувани периодично и на американска и на европейска борса, продадени на европейска борса. Как се третират – дължи ли се данък или не? Може би трябва да се разбият в две различни приложения – част (до бройката придобита на европейска борса) без данък и останалото с данък?

  Благодаря!

  1. Здравей, няма как акции, които са закупени от борса в САЩ да бъдат продадени на европейски борси и обратното. Мисля, че това отговаря и на двата въпроса :).

   1. за моженето, може – през GETTEX, провери ги на сайта им, ако по ISIN съвпадат, значи може, но GETTEX не са …многостранна система…или каквото точно е записано в ЗДДФЛ, сделките на небългарски акции в БФБ минават през GETTEX и не са освободени от данък капиталова печалба.

 11. Първо искам да направя някои допълнения и коментари:

  1) “Инвестиция с фирма – колко данъци дължим?”
  На сайта на КФН има “Списък на регулираните пазари от трети страни”: https://www.fsc.bg/bg/podnadzorni-litsa/spisatsi/spisak-na-reguliranite-pazari-izgotven-na-osnovanie-chl-38-al-1-t-3-5-i-t-7-ot-zdkisdpki/

  2) СПЦ = 120 х 0.5 + 130 х 1 + 140 х 0.5 / 0.5 + 1 + 0.5 = 331.5
  За да е 130, то трябва да се запише така:
  СПЦ = (120 х 0.5 + 130 х 1 + 140 х 0.5) / (0.5 + 1 + 0.5) = 130

  3) “В Част І се описва информация за притежаваните от местни физически лица акции и дялови участия в дружества в чужбина, като в колона 2 се посочва държавата, в която е регистрирано съответното дружество.” – Това е цитат от указанията за попълване на Приложение-8. Тоест посочва се къде е регистрирано дружеството (в примера САЩ за MICROSOFT), а не държавата, в която се намира борсата, на която са закупени акциите на MICROSOFT (в примера Германия за борсата Xetra е грешно).

  4) От този линк https://drive.google.com/file/d/1Y7K1ix0SSJy4hdsj4PlKd6HxgZ-i0jHC/view?usp=sharing може да се свали инструмент, който написах. Става дума за безплатен софтуерен инструмент за генериране на xml файл от csv файл за попълване на “Приложение № 8” -> “Част І – Информация за притежаваните акции и дялови участия в дружества в чужбина”. Ако смятате, че е полезен, то аз нямам против да се сложи линк към него в статията. Като гледам и за дивидентите за Приложение-8 и за другите Приложение-5 и т.н. може да се напише подобни инструменти (дори един общ), но не знам дали ще се ползват. Ако сметнете, че ще има интерес, то може и да отделя време да го направя.

  Накрая искам да благодаря за статията!

  1. Приложението вече има нова версия, в която съм добавил и декларирането на доходи от дивиденти от източници в чужбина в Приложение-8 на ГДД. Ето връзката към нея: https://drive.google.com/file/d/1Wlj8vnzkJO_iwkXE_q9YIpYFV8PB1CTj/view?fbclid=IwAR2Fb0jmSEaRbHSd_WiIn4GIw03Ec1kUVexvOn1jXO5OfA1lX_cCUjGCvqs

 12. Здравейте, благодаря за полезната статия! Имам 2 въпроса:
  1. В приложение 5 трябва ли да разграничаваме продажба на акции и крипто или и двете се броят за финансов актив и не трябва да указваме какво точно сме продали – тоест просто ги декларираме отделно на нов ред с код 508?
  2. Ако направим повече от X на брой сделки, което може да се счете за извършване на дейност по занятие, но с активи, търгувани на европейски регулирани пазари, за които печалбата не се облага с данък, то ще плащаме ли данък 15% и ако надхвърлим оборот 50 хил. лв. влизаме ли в задължение да се регистрираме по ддс и съотетно данъчната ставка да стане 20% (въпреки че активите са изтъргувани на европейски регулирани пазари, за което не се дължи данък върху печалбата)
  Благодаря предварително за отговорите!

  1. Здравейте,

   1. Няма значение, то няма и как да се упомене какво точно сте продавали, дали крипто, дали акции. Декларирате и заплащате 10%, това е.

   2. Не съм проучвал този въпрос и не мога да дам отговор дали преминаваме към Приложение 2 или си декларираме в Приложение 13. Но със сигурност, ако дейността е по занятие, логично е да се регистрира фирмен акаунт на фирма и съответно да се оперира с нея на борсата. Така отпада и данъкът капиталова печалба за сделки с борси, които са извън ЕС, т.е. например на регулирани пазари като NYSE и NASDAQ. И произхождайки от това “облекчение” данъчно, то предполагам, че съответно и другите активи минават без данъци. Но определено това трябва да се изговори с някой данъчен служител, който е наясно или със счетоводител, който е наясно и е правил тези операции. Ще съм благодарен, ако някой сподели, за да имаме отговори и на този въпрос.

  2. Пускам ъпдейт на коментара ми, тъй като се допитах до може би един от малкото в БГ счетоводители, които са наистина наясно с темата за данъците и инвестициите. Това е Марина Мучакова и тя ми помга с данъчните въпроси. Когато има нещо “по-така” неясно, винаги се обръщам към нея. Ето и какво ми отговори тя:

   Първо, въпроса отново:

   2. Ако направим повече от X на брой сделки, което може да се счете за извършване на дейност по занятие, но с активи, търгувани на европейски регулирани пазари, за които печалбата не се облага с данък, то ще плащаме ли данък 15% и ако надхвърлим оборот 50 хил. лв. влизаме ли в задължение да се регистрираме по ддс и съотетно данъчната ставка да стане 20% (въпреки че активите са изтъргувани на европейски регулирани пазари, за което не се дължи данък върху печалбата)

   Отговор:

   Не. Това се декларира в приложение 13 без оглед на брой сделки.
   За оборот 50к, влиза в в оборота за регистрация и отново не се облага.
   Декларира се, но не се плаща ДДС.

   1. Благодаря Ви за разяснението. Аз това го разбирам, като да не трябва да си отваряме фирма и да поддържаме цялата бумащнина, свързана с това, независимо, че извършваме дейността си по занятие, тоест отваря ни вратите да извършваме повече на брой сделки като физически лица.

  3. за точка 2, ако сте ползвали български борсов посредник/за небългарски акции/ или чейндж ще ви броят оборота 50 хиляди, при чужд – не.

 13. Преди всичко благодая.

  Какво става с хората с двойно гражданство?
  Примерно аз съм и с македонско и с българско гражданство. Постояно местожителствам в Македония, там съм резидент (повече от 180 дни в една година).
  Искам да закупя някои акции и ЕТФ чрез Интерактив, използвайки българските ми документи и данни (подобри условия).
  Данък трябва да си платя в България, или в държавата където имам постоянен адрес (резидент)?

  Благодаря

  1. Здравейте, предполагам, че няма проблем да се регистрирате като Българин щом имате БГ гражданство и да заплащате данъците си в България, ако тук сте данъчно осигурен.

  2. Законите за доходите на физически лица обикновено са синхронизирани, данъчно задължени сте в РСМ, не може да си избирате, само при престой повече от 183 дни в годината/за всяка календарна година поотделно/ сте задължени тук, записано е в ЗДДФЛ, вероятно и в съответният данъчен закон на РСМ. Вероятно може да се регистрирате с българските документи, но да ви третират като резидент на РСМ за целите на СИДДО, да попълвате българско такова е нарушение и може да затворят акаунта.

 14. Здравейте, поредната отлично написана статия.Искам само да ви попитам, след като може да се напише средна цена на акциите закупени през цялата година на една и съща компания , така ли трябва да запишем и курса на долара – осреднен от всички покупки които сме направили ? Или има някакъв друг начин.Благодаря !

   1. Здравей, Митко

    Ако се смята в левова равностойнст притежанието на дяловете от една акция, имаме средна цена добре, умножена по курса на долара или паунд, няма значение, спрямо последната покупка, примерно е 1,60 лв , а предишните сделки да речем 5, са купувани на 1.2лв, или пък на повече, на 2,0 лв., тогава тази разлика в реално колко лв са изхарчени, не е ли проблем , и при евентуална продажба вече става съвсем различно от истинското?

  1. смяташ по курса на БНБ за деня на всяка покупка, вкарай го в ексел ако нямаш друг софтуер, аз препоръчвам portfolio performance там ти преизчислява в евро, а то е фиксирано към лева и добавяш fx gain/loss към средната цена.

 15. Здравей, относно “…трябва да опишем с какви активи сме разполагали в края на 2022-ра (към 31.12.2022)”, къде се споменава това? Означава ли това, че ако през 2021 съм купил 10 акции и продал 10 акции в същата година, не съм ги притежавал?

  1. Здравей, когато си закупил 10 акции и след това си ги продал, описваш това в ПРИЛОЖЕНИЕ 5, там декларираш сделките. В приложение 8 се описва с какви активи влизаме в следващата година.

 16. Благодаря много за хубавата статия. Имам само един въпрос за приложение 5. Продаваме 0.2 акции на Тесла, които сме закупили през годината.

  От къде дойде стойността 1 851 лв. и 1602,75 лв. в примера?
  Продажната цена не е ли 0.2 акции * 1 100$ = 220$.
  Покупна цена 0.2 акции * 1 000 = 200$.
  Печалба 220$ – 200$ = 20$ (11,89 лв. печалба по курс 1.68272).
  Защо печалбата е 248.25лв, а не 11,89 лв?

  1. Корекция на коментара – защо печалбата е 248.25, а не 33.65? Вместо да умножа съм разделил по курса на БНБ 🙂

  2. Благодаря много за бдителността. Понеже съм сам човек, пиша, записвам, коригирам, смятам и правя всичко абсолютно сам, това е резултата на дългите статии и видеа, пълни са с грешки :). Но, когато има хора като теб, които четат ОТ ДО всичко и следят за етайлите, виждаме, че нещата се получават. Благодаря много! Статията е коригирана, видеото също, оставил съм коментар там към другите корекции, които други потребители забелязаха. Ето това се казва истински полезна общност. Потребители като теб ме радват и виждам, че има смисъл във всичко, което правя. Нямам нужда от редактори, защото ВИЕ, читателите, сте най-добрите редактори!

   Благодаря ти още веднъж, Даниел! Благодаря и на всички други, които помагат!

   1. Аз също благодаря много за изключително полезната статия. Мислех си че подаването на данъчна декларация е много сложно, но след като прочетох статията и изгледах видеото видях, че мога да се справя. Благодарение на Вас първата ми данъчна декларация е вече факт ???? Хора като вас ме мотивират да инвестирам. Бъдете жив и здрав и продължавайте да правите такива полезни и сройностни видеа.

 17. *ЗАБЕЛЕЖКА: В примера съм посочил сделка по продажба на 1 бр. TESLA, а не 0.2 дяла, както съм описал в таблицата с наличностите. Ако смятаме с 0.2 дяла, то трябва в колони 3 и 4 да въведем стойността на тези 0.2 дяла, а не цената на цяла акция. Сметката ще е 0.2 дяла придобити на цена $1000 = $200. Умножаваме по курса на щатския долар за съответния ден на придобиване на акцията и получаваме покупна цена 336 лв. Въвеждаме сумата в колона 3.

  В колона 4 ще въведем 0.2 дяла х $1100 = $220. Превалутираме по курса за деня на продажбата и получаваме 369.60 лв. От продажната цена изваждаме цената, която сме заплатили, за да придобием тези 0.2 дяла на Tesla: 369.6 – 336 = 33.60 лв.

  Съответно, това е данъчната основа, на която трябва да сложим данък 10% и получаваме 3.36 лв данък за плащане.

  1. Прочетох новина че Google ще правят stock split 1 към 20 и се зачудих как трябва да се представи в данъчната декларация за 2022? Примерно ако съм купил 0,06 акции на цена 2 500 долара преди сплита и съм ги продал след като вече са сплитнати? Как се описва в приложение 8 и приложение 5?

   1. В приложение 5 сплита не се отразява, тъй като там се вписва похарчената сума за покупка и сумата, която е получена при продажбата. Разликата, ако е получена, това е печалбата, никъде не се въвеждат брой дялове там. В Приложение 8 се въвеждат бройки и следва винаги да са въведени актуалните бройки. Няма как нещо декларирано през миналата година да с епромени или донастрои за сток сплита. Така че, при продажба пише се сумата, а при следващо деклариране се пишат дяловете новите след сплита и съответно сумата, която е на придобиване, т.е. колко сме похарчили, за да придобием тези акции. Сумата е важна, не е важно колко дяла имаме. Сплита е ясно отразен в документите, които прилагаме като изпращаме ГДД. В извлеченията на брокерите това е споменато, ако някой иска да се заинтересува по-нататък какво точно се е случвало. Но пак казвам, за мен е важна сумата, която се декларира. Защото след това при продажба, и в Приложение 5, и в Приложение 13 вписваме суми без брой дялове.

 18. Здравей,
  Поздравления за поучителната тема страхотна е.Искам да попитам имам купено крипто в Etoro ,но не съм продавал трябва ли да го декларирам?

 19. Здравейте!Благодарности на статията и отделеното време за написването й.Бих искал да обсъдим една тема.Инвеститорите в България по презумпция са приели,че търговията на европейски борси е освободена от данък печалба.Оказва се обаче,че не е толкова просто.В решение на НАП от 2018 се разграничават понятията регулиран пазар и многостранна система за търговия и е решено,че печалбите от търговия на МСТ(многостранна система за търговия)са облагаеми.Това решение е взето в отговор на въпрос относно търгуването на BSE International (това е платформата за международна търговия на БФБ)В такъв случай всяка една реализирана печалба на МСТ на европейски борси също ще бъде облагаема.Ако разгледаме регистъра на ESMA(European securities and markets authority )ще видим,че почти всички борси в Европа се състоят от 2 сегмента.Регулиран пазар (regulated market ) и многостранна система за търговия (multilateral trading facility).Тогава вече ще зависи дали съответният финансов инструмент се търгува на регулираният сегмент на борсата или на МСТ.Изводът,който направих за себе си е,че когато продавам ще го правя само на AEB.Това е единствената борса,която според регистъра е само регулиран пазар (без МСТ).Другите като gettex,xetra,tradegate и т.н. се състоят от двата сегмента.Ще се радвам да чуя мнения по темата,мисля че е полезна.

  1. В годишния отчет от ИБ пише борсата, от която е дръпнат тикера за съответния инструмент, не пише gettex 2, tradegate и т.н. Пише си Nasdaq, Ibis, Ibis 2, AEB, BVME макар че сделките често минават през по-малките борси. Така че проблем за мен няма.

   1. Благодаря за отговора.Аз съм виждал извлечения на които продажбите са минали през gettex и tradegate,но не това е важното.Важното е,че дори и продажбата да е на xetra(ibis,ibis2) трябва да се знае дали инструмента се търгува на регулирания пазар на съответната борса.Иначе как ще обясните факта,че сделките на основния пазар на БФБ са освободени от данък печалба,а печалбите на платформата за международна търговия (BSE International) са облагаеми?Щом НАП тълкуват така нещата,тогава ще важи същото и за европейските борси.Давам пример с xetra.Акцията на Байер (bayn) се търгува на регулирания пазар,а тази на amazon на многостранната система за търговия.Значи печалба от продажба на Amazon е облагаема.

    1. Определено не мисля, че се дължат данъци за инструменти изтъргувани на европейски борси. Това, което може да се види от отчета е точно и ясно тикър символа на компанията и борсата, от която е закупен, т.е. борсата, на която е листнат инструмента, така както излиза от търсачката на ИБ. Това, че брокерът купува от други борси, нас не ни засяга. Незнам какъв е случая с БФБ, не съм запознат, защото никога не съм търгувал там.

     Тикър символът и ISIN номерът са ясно видими в отчетите и те са от големите регулирани борси като Xetra, Euronext и т.н. И това е, защото ИБ е брокер, който дава много ясни отчети. Ако вземем пример с Trading 212, там дори не фигурира борсата, само номера на актива – ISIN. И това е в официално извлечение за данъците. Така че, работим с каквото имаме, съответно, декларираме според информацията, която имаме и която ни се предоставя от брокерите, които са регулирани дружества от редица органи занимаващи се точно с регулация на търговия с ценни книжа.

    2. Здравейте, понеже и мен ме интересува темата. Мога ли да попитам Тодор Иванов, от къде може да се види (т.е. как се проверява), че акциите на Байер са на регулирания пазар Xetra, a тези на Amazon са на многостранната система за търговия (МСТ) също на Xetra? За БФБ е лесно, регулирания пазар и МТС си имат отделни списъци с търгувани инструменти (https://www.bse-sofia.bg/bg/listed-instruments и https://www.bse-sofia.bg/bg/mtf-international-company). Нещо подобно ли е на Xetra? Гледах им сайта, но неможах да го намеря.

     1. Да,в сайта на xetra.Под инструмента има секция master data.Там пише дали е regulated market или open market.Open market според мен с МСТ(MTF).

 20. Аз давам моето мнение относно само продажбите, покупките едва ли има значение откъде са направени.Естествено,че борсите са регулирани.Въпросът е,че имат различни пазари и как нашата НАП тълкуват нещата.Написал го с цел колегите да имат предвид тези неща,а не по подразбиране да приемаме,че щом продаваме през ИБ инструмент търгуван в евро не дължим данък печалба.

  1. Към Тодор Иванов, мерси за информацията за XETRA. Аз също разгледах нещата и съм на вашето мнение. А именно, че ако даден инструмент (реално всички акции на не немски компании на Xetra са такива, като Apple, Alibaba, …) е листнат на сегмент “Open Market”, то тогава се дължат данък върху печалбите от търговията с него. Понеже за акциите, си личи ясно от сайта им, къде се търгуват (т.е. на кой сегмент “Open Market” или “EU Regulated market” за който не се дължат данъци), но за другите продукти като ETPs (ETF, ETC, ETN) го няма това поле и не се разбира на кой сегмент са листнати, то питах съпорта на XETRA за това. Отговориха ми вчера и се окза, че е много странен начина да се провери това (аз намерих и друг, ама този е по-сигурен). Ето го и отговора, може да е полезен: “Please note that the Open Market (regulated unofficial market) is not an organised market in the meaning of the Securities Trading Act, but one regulated by an exchange itself. More information regarding Regulated Market and Open Market can be found here: https://www.deutsche-boerse-cash-market.com/dbcm-en/primary-market/market-structure/legal-markets. Deutsche Börse offers two trading platforms: Xetra and Frankfurt Floor. Every security has to be listed or become tradable in one of the market segments (Regulated Market, Open Market) . Please check the file on the website https://www.xetra.com/xetra-en > Instruments > All tradable instruments, T7 (Xetra) all tradable instruments. Column BJ shows the market segment. Please check for “46” – that is the sign for all tradable instruments on Xetra which are listed in Regulated Market (General Standard) You will find there also the ETPs. For further questions regarding the Xetra or Cash Market website, please use the contact form on this sites.”

 21. А когато декларираме крипто доход само при продажба (да кажем 200к лв), без да сме декларирали притежание през годините ще бъде ли достоверно? Защото така всеки може да декларира че е продал крипто а реално парите да са от нелегално естествено.

  1. Няма как по друг начин да бъде декларирана продажбата. Притежанието няма къде да се декларира. А и се прилагат документи за самата транзакция от борсата, където е осъществена.

 22. Здравейте,

  Много благодаря за усилията, които полагате да информирате начинаещите инвеститори като мене.
  Относно данъците имам следния въпрос. Най-добре да го задам с пример.
  Ако през 2021 сме купили акции на компания А ще ги декларираме в началото на 2022. Какво е положението в началото на 2023 – вероятно пак трябва да декларираме същите акции на компания А? Но каква дата за покупка пишем? А ако междувременно през 2022 сме купили още акции на компания А тогава можем ли да усредним по двете години и да използваме СПЦ?

  Оносно дивидентите – имам няколко малки дивидента всеки по-малко от долар (защото съм купил части от акции, или процентът за дивидент на компанията е малък). Приложение 5 приема ли такива малки суми?

  Благодаря предварително.
  Желая Ви здраве и все такъв ентусиазъм.

  1. Здравейте,

   Всички активи се декларират всяка година. Може да използвате и средно претеглената цена като по-удобен метод. За дивидентите, те се попълват в Приложение 8 и данък не се дължи за тях.

   1. Благодаря. Съжалявам за объркването Приложение 8 / Приложение 5.
    Имам един дивидент от ETF закупен на Лондонската борса. За него дължи ли се данък, т.е. в случая има ли СИДДО?

 23. Здравейте и поздрави за статията! Имам един въпрос ако сте срещали този казус 🙂 Имах акции на DELL, но те направиха spinoff през 2021 и раздадоха нови акции на VMW (VMWare). Как трябва и трябва ли да декларирам, че сега притежавам и акции на VMW, освен тези на DELL ?!

 24. Здравейте отново, защо след като избера държава САЩ не мога да напиша името на компанията в която имам акции?
  Благодаря!

   1. Благодаря за бързия отговор.Значи не трябва да се упоменава от коя компания са акциите?

 25. Притежаваните акции на БФБ декларират ли се по някакъв начин в ГДД? В Приложение 8 не могат да се добавят.

 26. Здравейте! Благодаря за изчрпателната статия. Много неизвестни относно попълването на ГДД отпаднаха.
  Имам един въпрос, на който бих се радвал да получа отговор. Инвестирам от 2021г. през Револют, и през немски брокер. От втория имам няколко евро дивиденти, които получих, без да са обложени с данък. Преди няколко дни получих известие за дължимия данък според немските закони. Той е доста по-голям от 10%. Къде трябва да платя данъка върху този дивидент?

  1. Здравейте! Брокерът ви немския не ви ли изиска W-8BEN форма? Попитайте дали не може да им я изпратите и да бъдете таксувани според спогодбата за двойно данъчно облагане.

 27. Здравейте. Имам въпрос по отношение на прикачването на файл(извлечение) от IB към сайта на НАП. Когато правя опит за импорт на xml файл в сайта, ми дава следната грешка:
  “Грешка при извършване на формални проверки на XML файл (файлът не отговаря на XSD схемата на декларацията)”.

 28. Здравейте! Статията ви е изключително полезна! Благодаря!
  Въпросът ми е:
  Имаме купена акция през 2020 г, продаваме я в 2021 г. В декларацията, която попълваме през 2022 г, в приложение 5 за цена на придобиване въвеждаме цената, на която сме придобили акцията на съответната дата през 2020 г. Правилно ли разсъждавам?

 29. Благодаря за труда и чудесната статия!

  За дивидентите, как определяте типа на СИДДО-то.

  Гледайки тук -> https://www.taxmonkey.bg/osvobojdavane-s-progresia/#

  Изглежда, че Щатите, Германия, въобще при повечето спогодби сме с данъчен кредит за дивидентите.

 30. Необлагаемият доход не е сумата, която получаваме като умножим броя на дяловете/акциите по продажната цена. Необлагаемият доход е всъщност необлагаемата тотална печалба от сделки с финансови активи, които не са облагаеми.

  Доходът от финансови инструменти е всъщност печалбата от финансови инструменти (печалбите минус загубите).
  Виж в таблица 2 на приложение 5 какви думи ползват. Печалбата от финансови активи (тоталната печалба) я наричат облагаем доход.

  Печалбата/загубата от отделните продажби също ги наричат печалба/загуба.

  Има логика при определяне на необлагаемия доход да се ползва същия метод, който се ползва и при облагаемия доход – вж. таблица 2 на приложение 5 (т.е. събират се всички необлагаеми печалби и всички необлагеми загуби – загубите със знак минус).

  А ако си на тотална загуба от финансови активи, които се облагат – дали тази загуба участва във формирана на доходите от приложение 13 – интересен въпрос. Не пише в инструкциите за попълване подробности.

  Ако не е много голям този доход (за да има значение при евентуална проверка на доходите или при кандидатстване за кредит – ако изобщо ти искат д. декларация) по-добре да се не се занимавате да го попълвате.

 31. Здравейте, къде може да се намери списък на регулираните пазари в ЕС? Опитах в сайта на ESMA, но не мога да го открия.

 32. Здравейте,
  Ако търгувам само на Европейски борси и печеля големи пари, например над 50 000 лева чиста печалба на година, трябва ли да плащам данък или все още е без данък, тъй като е на Европейската борса?

  Хипотетично питам, все още не съм печелил толкова много.

  1. Не. Сделките се декларират отново в приложение 13 без оглед на техния брой. За оборот 50к, влиза в оборота за регистрация и отново не се облага. Декларира се, но не се плаща ДДС.

    1. Не мога да ви кажа със сигурност. Най-добре се обърнете към счетоводител. Може по принцип, доколкото съм запознат, да не регистрирате фирма, а просто да се регистрирате като лице, което спада под този закон… нещо такова, има варианти.

 33. Здравейте, благодаря за подробната статия , но не намерих информация за следното. Купувам акции само през приложението Револют . Те с Европейска борса/брокер работят? Съответно аз дължа ли данък върху печалбата? Благодаря предварително!

 34. Някой знае ли АДР-ите дали се декларират като притежание – по принцип в Американското законодателство са приравнени на акции, но както знаем нашето е специално.
  Става въпрос за 22UA тикъра който е единствения вариант да си купиш Бионтех от Ксетра. В отчета на ИБ излиза като тип АДР, не като “сток”. В този ред на мисли декларирам ли притежание или това животно го пропускам?

 35. Здравейте и благодаря за подробната статия и полезното видео!

  Имам един абсурден въпрос, който на няколко различни места е отговорен по един и същи начин, а във Вашата статия отговорът на този дори е отбелязан с удебелени букви …, но все пак.

  Става дума за Приложение 8, Част І – Информация за притежаваните акции и дялови участия в дружества в чужбина. В колони 5 и 6 се иска “Цена на придобиване”. Като чуя цена, представям си единична такава, а не сума. В самия формуляр не пише нищо повече от това, че цената на придобиване трябва да е в съответната валута и български левове.

  Записано ли е някъде, че “Цена на придобиване” на акция се изчислява: брой акции * единична цена на акция в съответната валута и лв. и грешно ли е ако се посочи единична цена на акция?

  Лек и благ старт на работната седмица и
  До скоро,
  yourtrueson.

  1. Здравейте! На цена на придобиване слагаме цялата сума, която сме похарчили за конкретния актив. За съжаление платформата на НАП е със страшно много недостатъци. Съгласен съм, че не е написано логично.

 36. Здравейте, и благодаря много за пълната и подредена информация!

  Имам един въпрос за деклариране на дивиденти – от активи в Interactive Brokers, ETF и компания, изплащаща дивиденти в GBP – за тях не виждам сумата на удържания данък в извлечението от IB. Това значи ли, че не е удържан данък върху тях, и го дължа тук?

  1. Здравейте! Ако е възможно изчислете колко дивидент е трябвало да получите спрямо активите, които сте закупили и ако сумата е по-малка значи ви е удържан данък и в БГ не дължите. Ако обаче не ви е удържан данък, ще дължите 5%, но силно ме съмнява да не ви е удържан.

 37. Здравейте.
  Статията е много полезна и хубава. Благодаря, за което!
  Имам един въпрос свързан с приложение 13. Имаше подобен въпрос, но влезна в терминология, която не разбирам.
  За Приложение 13 споменахте, че не се дължи данък за акции търгувани на Европейски борси. Обаче знам, че това е разширено към регулирани борси преди няколко години с MiFID II (Директива 2018/65/ЕС). На 3 държави борсите са определени като еквивалент на Европа – САЩ, Хонг Конг и Австралия.
  http://www.nbs.sk/en/financial-market-supervision1/supervision/securities-market/investment-firms/list-of-third-country-trading-venues-considered-equivalent
  В чл 152, ал1. 1 и 2 се описва напълно кога една борса е в регулиран пазар или не. Аз не съм сигурен дали правилно чета закона, но последно съм останал с наклонението, че NASDAQ е регулиран пазар (конторлиран от FINRA, съответно от SEC).

  Ще ви бъда благодарен, ако ми дадете и вашето мнеие по въпроса.

  Поздрави, Георги

  1. Здравейте, да NASDAQ със сигурност е регулиран пазар, но не е регулиран от ЕС, а именно регулирани пазари в ЕС са тези, на които сме освободени от данъци. Иначе, ако инвестирате с фирмен акаунт, NASDAQ и NYSE също са без данък от Януари 2021-ва според българския закон.

   1. Здравейте
    За фирми днес случайно се натъкнах на закона, който споменахте. Обаче за простосмъртни търговци като мен, не съм срещал изискването пазара да бъде от ЕС. Питайки счетоводител преди няколко месеца, спомена освобождаване на ЕС, а просто регулиран пазар и при разговор с НАП, също не ми изтъкнаха един пазар да бъде регулиран от ЕС.
    Знаете ли къде мога да прочета тази част от закона?

    1. Мисля, че за това питате, ако разбирам правилно въпроса ви: прочетете ЗДДФЛ – член 13, точка 1, алинея 3 – и от там отивате след това в Допълнителни разпоредби (накрая на текста) – § 1, т. 11

 38. Здравейте,

  По-нагоре и някой друг беше питал, но не видях дали има отговор на въпроса. В ГДД попълват ли се данни от превалутиранията на суми от Euro->USD от платформата на Interactive? Все пак в отчета от брокера стоят като Forex сделки? Като разгледах указанията за попълване на декларацията не виждам къде може да се въведат, но се обърках от много изчетената информация?

  Предварително благодаря!

 39. Привет!
  В примера за попълване на Приложение 13 сте показали, че се въвежда стойността на сделката “продава”, т.е 1 х $400 (продажна цена).
  Не трябва ли да се декларира “доходът” = “цена продажба” – “цена закупуване” = (1 х $400 ) – [ ($380 +$350)/2] = $ 35, а не стойността на продажбата?

   1. Здравейте, все пак попитах и НАП по този въпрос. За мен отговорът казва, че се декларира сумата на печалбата:

    Отговор: Пояснение по Приложение 13 към ГДД CRM:0094072
    от: “infocenter@nra.bg” (infocenter@nra.bg)
    дата: 12.04.2022 19:00
    до:

    Здравейте г-н Михайлов,

    В реда за посочения от Вас код на доход -1004 следва да се впише маржът, който сте реализирали от сделката след продажбата и само в случай, че е разликата между покупката и продажбата е положителна величина.

    С уважение,
    Веселин Софранов (Т) 
    Дирекция “Информационен център”
    Национална агенция за приходите

    Дано е полезно.

 40. Здравейте и много много благодарности на Димитър за видеото и страницата, които ми дадоха отговори на много въпроси … но все пак имам още няколко:
  1.Има ли смисъл да се декларират български акции и дивиденти, след като не се дължи капиталова печалба при продажбата им, и се плаща данък дивидент още при получаването на дивидента?
  2.Когато купувам акции през IB, ми се посочва и комисионната и съответно влиза в цената на придобиване. Но това не е практика при закупуване на български акции. Как процедирате с декларирането на комисиони при покупко/продажба на български акции?
  3.Имам щатски акции, които изплащат дивиденти. Всички плащат дивиденти няколко пъти в годината. Всеки изплатен дивидент ли се декларира, или се декларира общата сума, изплатена от всяка компания през годината?

  1. Здравейте, за съжаление не знам как стои въпросът с БГ акциите. Нека някой сподели, който е минал през този процес. А относно дивидентите от американски акции, декларират се общо получените дивиденти за всяка компания. Например, ако сме инвестирали в 10 компании и от всичките сме получавали дивиденти на тримесечие, то в ГДД ще имаме 10 реда за всяка компания, като на всеки ред ще е общо получената сума от дивиденти само за конкретната компания през годината.

 41. Здравейте отново г-н Ангелов!
  Остават броени дни до крайния срок за деклариране и ми се иска да доизясним въпроса с дивидентите закупени от борси в САЩ.

  1. Дължи ли се данък в БГ и колко %?
  2. Кода за вид доход остава ли 8141?
  3. Кой код за избягване на двойно данъчно облагане да изберем – 1 или 2?
  4. Какво попълваме в останалите колони от 6 до 12, ако изберем 1?
  Пример: Имам закупени акции на NVDA от Револют, имам изплатен дивидент, но никъде не мога да видя и да намеря документ за удържани такси, който да приложа? Какво правим в този случай?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте!

   Както и съм написал в статията и съм показал във видеото:

   1. Не
   2. Да
   3. 1 или 2 в зависимост от спогодбата за съответната държава. Потърсете някъде в интернеет има таблица или на сайта на НАП, която таблица упоменава с коя държава по кой код сме. Ако не става с 2, слагате 1. Но повечето се оказва, че са с код 1 явно.
   4. Просто следвайте инструкциите на платформата както са написани там. Щом нямате документ годишен, просто изтеглете извлечения за месеците, когато сте получавали дивидент в Револют. Там ясно се вижда колко дивидент е получен.

 42. Здравейте!
  В приложение 8 като декларираме с какви активи влизаме в следващата година, ние следва да отбележим тези, които сме придобили само през 2021 или всички, които сме придобили до 2021 включително?
  Например:
  През 2020 сме купили 4 дяла от SXR8 и 3 дяла от Google , посочили сме ги в декларацията за 2020.
  През 2021 сме купили 3 дяла от SXR8 и 2 дяла от Google
  и вече въпросът ми е с настоящата декларация( за 2021) декларирам само придобитото през 2021 (3 дяла от SXR8 и 2 дяла от Google) или декларирам кумулативно цялостно притежаваното от мен – в примера това от 2020 + това от 2021 тоест (7 дяла от SXR8 и 5 дяла от Google)?

  Благодаря за отеделеното време и за стойността, която давате!

  1. Здравейте, както съм написал и в статията, декларира се всичко, което притежаваме, независимо кога сме го придобили. Всичко и от предни години се декларира също.

 43. Здравей! Поздравления за труда и информацията, която си събрал. Искам само да вметна две неща, които според моите търсения по въпроса до момента са грешно обяснение при теб. Ти казваш, че при приходите от дивиденти трябва да изберем код 2 – освобождаване с прогресия, само че данъците по дивидентите за почти всички държави минават по код 1 – обикновен данъчен кредит. Което пък от своя страна значи, че подаването на документ удостоверяващ платения данък е задължително.

  Другото което е казваш, че сумите при попълването на дивиденти трябва да са във валутата на дивидента, но според други източници и тук следва да се направи превалутиране по курса за деня.

  1. Здравей! Да, това за код 1 или код 2 е така и статията ще бъде ъпдейтната за следващата година подобаващо, ще има естествено и други пояснения с приложена таблица, където ясно се вижда кой код за коя държава е. Надявам се от НАП да предоставят актуална таблица на СИДДО, защото тази, която можем да намерим в интернет е от 2017-та година. За другите неща, за съжаление, няма откъде да се разбере дали трябва да е едното или другото, тъй като закона позволява много двусмислия и всеки го чете по различен начин. Това, което предоставям аз като информация, е моят прочит, който не твърдя в никакъв случай, че е на 100% верен, но нямам и база за сравнение 🙂

 44. Здравейте, страхотен блог,но за съжаление късно го открих.Бих искала да ви попитам нещо по темата.Аз инвестирам основно в крипто,но миналата година реших да започна да купувам акции.Проблема е , че смятах че данъчно нещата са същите като при криптовалутите и съответно не съм попълнила данъчна декларация.Та въпроса ми е какво трябва да предприема сега,да отида до НАП или да остава всичко за догодина.Може ли да има някакви сериозни последствия за мен или да не се притеснявам толкова.Надявам се да знаете нещо по въпроса и ви благодария предварително.

  1. Здравейте, в закона пише какво следва да се направи, но не могад а цитирам наизуст. Има някаква глоба за закъснение при подаването, но аз лично, ако бях на ваше място, ако не сте продавали, а само сте купували, бих изчакал и декларирал всичко направо догодина. Ако сте реализирали обаче печалба може да видите как стоят нещата законово и да подадете декларацията със закъснение, ще има някакв малка глоба, но не вярвам да е нещо фрапиращо.

   1. Много ви благодаря за отговора, не съм продавала нищо така, че нямам реализирана печалба значи най добре да изчакам и да декларирам всичко догодина.Отново благодаря и поздравления за всичко, което правите.

 45. Г-н Ангелов, от цялото си сърце ви благодаря за огромното количество труд което сте вложили в тази страница. Това е буквално единственото място където нещата са описани човешки. Дори собствените ни данъчни служители нямат никаква представа какво трябва да се направи.
  Благодаря че ви има!

 46. Здравей, Димитър. Поздравления за статията и блога – по мое скромно мнение един от най-добрите към момента в България.
  Бих искал да представя един реален кейс от търгуването, което правя през платформата на Трейдър212
  Акаунтът ми е в евро.
  Закупил съм 5 акции на Intel на цена за една акция €41.89 евро (тотал €209.76).
  В информацията за този инструмент в Трейдър се казва, че се търгува на NASDAQ в USD валута.

  Така, към момента на писането на този коментар/ввъпрос, възвращаемостта ми е -€1.06, защото имаме следната калкулация от Трейдър:

  Return: -€1.03 (0.49%)
  Gain / Loss: +€6.65 (3.17%)
  FX Impact: -€7.68 (3.67%)

  Ако затворя позицията (продам 5-те акции) при тези стойности как би следвало да се декларира тя?
  Изглежда, че като цяло ще съм на загуба с -€1.03.
  Обаче, съдейки по Gain/Loss съм на печалба оттам ще дължа данък.
  Но пък има FX Impact, който в края на краищата води всичко до загуба, която ще набъбне още ако към -€1.03 моментна загуба се прибави и данък за печалба върху Gain от +€6.65.

  Бихте ли разгледали този кейс, защото като цяло не намирам никаква информация относно.

  Благодаря предварително и ви поздравявам отново прекрасната работа, която вършите тук.
  Кольо

 47. Здравейте,

  бих искал да попитам как да декларирам притежанието на акции които брокера ми ги е превалутирал автоматично при тяхната покупка от долари в евро и от британски лири в евро ? Дали според цената на изпълнение (покупката) на акцията в съответният ден и час без таксите от брокера или може да се вписва направо поръчката в евро в данъчната декларация след превалутиране покупката в евро по валутен курс на брокера заедно с включените от брокера такси и данъци като например Гербов данък за Великобритания към крайната цена на акцията ? В моята данъчна декларация за 2021 год., съм ги написал по цена на изпълнение в съответната валута и количеството акции на поръчката преди брокера да ми ги превалутира в евро след което цената на изпълнение в съответната валута я конвертирам в лева като вземам курса за съответният ден от сайта на БНБ ? Изпращам Ви един скрийншот (линк към скрийншота на една от акциите ми тук – https://ibb.co/GM9yJtR ) понеже е малко объркващо и ако съм допуснал грешка ще съм Благодарен ако споделите Вашето мнение и как Вие декларирате данъците си от платформи като Trading212 където конвертират валутата от акциите. Благодаря!

 48. Много полезна статия, благодаря! Един въпрос, на който не успях да намеря отговора, извинявам се ако вече е описан или отговорен в коментарите, нищо не намерих. Та ако сме купили акции през 2019та, а ги продадем през 2022 как се декларира това?

  1. Ако сте закупили акции през 2019-та, следва да сте ги декларирали през всичките години след това – 2020, 2021, 2022-ра. Ако като ги продадете през 2022-ра, просто декларирате продажбата в ГДД в началото на 2023-та година. Ако са закупени от американски фондовии борси, дължите данък върху печалбата 10% и декларирате тези сделки в Приложение 5. Ако са от европейски борси, не дължите данък и декларирате продажбата в Приложение 13.

   1. Благодаря! Аз се пообърках малко, понеже във всички статии, които четох, включитлно вашата, винаги се дава пример с акции купени и продадени в една и съща година. Помислих, че може да има разлика от случаите, когато купуваме акции една година, продаваме друга. Явно няма, разбрах 🙂

 49. Здравейте, когато търгуваме с eToro и копуваме и продаваме акции от еврпейски борси, които в eToro са записани, акто Paris, Madrid или Milano, това означава ли че не дължим данък печалба, eToro е регистрирано в Кипър до колкото знам?

   1. Благодаря за отговора!
    А какво е положението за акции, кото са купени през eToro, но от американски борси, като NYSE или NASDAQ, или борсата в Лондон, дължим ли данък в този случай?

 50. При закупен ETF VUSA.DE от немската борса, който дистрибутира дивидента, тогава как се декларира? Данъка пак ли се удържа в САЩ?

  1. Удържа се 15% данък, тъй като ETF-a е регистриран в Ирландия и спогодбата между САЩ и Ирландия е 15%. Тоест, на теб ще ти бъдат удържани 15% данък дивидент преди да ти бъде изплатен дивидента.

 51. Зздравейте, а от английската борса, продажбата на акции също ли не се облага, както от другите европейски борси. Питам защото излезнаха от европейският съюз, а искам да съм сигурен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.