Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Инвестирай СЕГА

Здравейте отново приятели! Реших да напиша няколко реда по темите – Кога е най-удачно да инвестираме и Дали не сме закъснели да инвестираме. Отговорът на първия въпрос е Инвестирай СЕГА, а на втория е НЕ, не сте закъснели.

Инвестирането не е единичен процес, не е one time event. Ако сте чели и другите статии на сайта, знаете, че управлението на парите и инвестирането са начин на живот. Колкото по-отговорни сме към тези 2 действия, толкова по-успешни ще сме във финансово отношение, което пък ще повлияе и на начина и качеството ни на пребиваване като цяло.

Нека не се лъжем, парите са ни необходими, за да живеем добре. Нека ги приемем като “награда” за това как ги управляваме и инвестираме, как се грижим за тях, за да растат и да ни радват. Нещо като с децата – доброто възпитание и грижите за нашите деца ще ги изградят като личности и добри хора, и те ще ни радват, когато порастват.

Същото е и с парите ни. Трябва да се отнасяме с уважение и внимание към тях, да ги “възпитаваме”, като всъщност възпитаваме себе си в това как да ги управляваме успешно. След време, резултатите ще са налице и ние ще сме по-богати, защото сме решили да се погрижим за финансовото си бъдеще сами, а не сме разчитали на работодатели, на държавата или на който и да е друг.

Обратното също е в сила. Ако се отнасяме зле с парите си или с децата си, то нищо положително не ни очаква.

Така че, инвестирането е процес за цял живот. Трябва да се “възпитаме” с него и просто да се научим да живеем по този начин.

Що се отнася до безотговорното ни отношение към парите, примерите са толкова много. Например, предоставянето с лека ръка на спечелените от нас пари на “лице”, което да ги управлява, като алчен мениджър на взаимен фонд или пък някой, който ни обещава 50% или 100% възвръщаемост на инвестицията ни за кратък период от време.

Никой не може и няма да се погрижи по-добре за парите ви от самите вас. Разбира се, удачно е да се използват консултантски услуги и да се доверите на някой кадърен и опитен портфолио мениджър, който би ви изработил стратегия за дългосрочно инвестиране според вашите намерения и възможности за инвестиции. Това ще ви даде още по-силен старт и ще започнете да мислите за по-ефективно управление на парите си.

И сега, нека да дам моите отговори на едни от най-често задаваните въпроси. Отбелязвам, че изразявам моето лично мнение и с написаното не ангажирам с каквото и да е действие. Всеки има глава на раменете си и трябва да взема решения водени единствено от неговите интереси.

Кога да инвестирам?

Най-правилният отоговор е колкото се може по-скоро. Не се колебайте и не се бавете. Направете своите проучвания, помислете добре какво искате да постигнете и след какъв период, запретнете ръкави и действайте.

Както вече споменах, инвестирането е процес, а не нещо, което правим само веднъж или 2 пъти в живота си. То е начин на живот. Първо, естествено, трябва да инвестираме в себе си, т.е. в знания – да се ограмотим повече финансово, да разберем как работят пазарите, как работи икономиката, какво представляват активите,пасивите, и като цяло как работят парите около нас, дали в наша полза или пък точно обратното. Добре е да бъдем реалисти в това какво можем да очакваме в по-близко бъдеще и в по-далечно такова.

Смея да твърдя, че съдържанието под формата на статии на този сайт до голяма степен е образователно, представено по достъпен начин, и би ви помогнало много.

Няма правилен или грешен момент, в който да започнете с инвестициите. Може би много от вас постоянно попадат на публикации, изказвания и предупреждения, че всичко ще се срине, следващият месец или година ще са пагубни за фондовата борса, пазарът е в балон и т.н. Нормално е такива заглавия да ви правят впечатление. Ако смятате да инвестирате днес и да изтеглите “голямата печалба” след месец, то отсега ви казвам, че най-вероятно ще останете разочаровани.

Ако гледате само текущото състояние на борсата и се влияете от всяко мнение, възнамерявайки да “изкарате” парите си възможно най-бързо на някаква печалба, то няма как да бъдете успешни инвеститори.

Успехът се крие в търпението (времето), както и в ефекта на сложната лихва. Buy & Hold и DCA стратегиите винаги ще дават най-добрите резултати в дългосрочен план. И колкото по-рано пуснете вашите пари да заработят за вас, толкова повече време ще имат те да го правят. А колкото по-дълъг е периодът, толкова по-голяма ще е печалбата.

Прочетете повече за Buy & Hold в статията ми по тази тема:

Купи и Дръж (Buy & Hold)

Да вземем няколко бързи примера:

  • $1000 инвестирани преди 10 години в APPLE, биха ви донесли $12 000 днес (по-точно в края на 2020-та). Компанията е връщала 29.17% средно годишно за този период или това са около 1050% ROI (Return on Investment). С помощта на сложното олихвяване е постигнат следният резултат през годините:
AAPL 10 year Return

Ябълката е страхотна компания. Продуктите, които изкарват са иновативни и на топ ниво в сектора. И най-важното – хората ги искат. Компанията също успява да обвърже успешно своите потребители с месечни и годишни такси за абонаменти за използване на различни услуги. Честно казано, твърде много е вероятно след 10 години възвръщаемостта да е дори над 29% на година.

  • FACEBOOK – Компанията е върнала грубо 547% ROI до края на 2020-та (вече са повече) от листването си на борсата през 2012-та година. Това се равнява на 23% средна годишна възвръщаемост. $1000 инвестирани тогава, се равняват на $6470 (с включена първоначалната инвестиция) в края на 2020-та. А днес, през 2021, в момента на писането на тази статия, цената за 1 дял е $303. ROI до текущия момент е 621%.
FB Returns
  • Да вземем и един ETF, който следи индекса NASDAQ 100. Например EQQQ. За периода 2011 – 2020, ROI на този финансов инструмент е близо 524%. Средно годишно това прави 20% възвръщаемост. $1000 инвестирани преди 10 години в този или друг ETF, който копира индекса NASDAQ 100, биха имали стойност от $6200 в края на 2020-та.
EQQQ 10 year return

Инвестицията в ETF-и, които следят големите индекси, е наистина една от най-удачните, които можем да направим като начинаещи инвеститори. Постигаме голяма диверсификация и много добра доходност с много нисък риск. Прочетете следните 2 статии за този тип инструменти:

В примерите по-горе взех $1000 като единична инвестиция и период от 10 години. Къде според вас ще са компании като Apple, Facebook, Google, Microsoft след 10 години? Според мен, те ще продължат да са лидери в това, което правят и вероятността за същата или дори по-голяма доходност е страшно голяма.

Моето лично мнение е, че си заслужава да прежалим $1000 сега, за да сме много по-богати след 10, 20 или 30 години. Споменавайки по-дълги периоди, нека все пак видим 20 годишния резултат от сложната лихва, с например 20% възвръщаемост.

20 years with 20% annual return

Няма да ви показвам какво се случва с графиката и цифрите, ако първоначалната сума е по-голяма, периодът е по-дълъг, или пък вкарваме и регулярни добавания към първоначалната инвестиция, например по $1000 на година. Всичко това може да сметнете сами много подробно според вашия финансов план. Използвайте формулите и калкулаторите от статията Колко печелим от инвестициите си, която написах точно за тази цел – да имаме под ръка методите и инструментите за изчисляване на възвръщаемостта от активите, в които инвестираме.

Моментът за инвестиция е СЕГА. Не отлагайте. Започнете с малко, научете как работи системата, вижте как се движат пазарите. Вие сами ще усетите кога сте готови, за да влезете с по-сериозни суми в света на инвестициите. Следвайте процеса, следвайте стъпките и не изпреварвайте времето, защото него никой не може да “излъже”. То винаги ще е пред нас, абсолютно винаги. Бъдете търпеливи с инвестициите си, оставяйки на годините и сложната лихва да си свършат работата.

Не се опитвайте да “биете” пазара. Никой досега не е успял и най-вероятно няма и да успее. Но тези, които са играли играта по правилата, отделили са нужното време, запазили са хладнокръвие, и са следвали стриктно плановете си, те са големите победители.

Кога да купя?

Има една стара поговорка, която съм чувал много пъти покрай недвижимите имоти, но тя важи също толкова и за фондовата борса:

Купи и чакай, а не чакай, за да купиш.

Естествено, образовайки се финансово, вие ще започнете да разграничавате кога цената на една компания или друг актив е наистина много изкуствено надута. Като пример мога да дам скорошното “пъмпване” на GME (GameStop), което беше породено от една група в социалната мрежа reddit, в която участват дребни инвеститори като нас.

Друг пример е криптоборсата COINBASE (COIN), която беше листната на NASDAQ и за броени часове направи огромен ръст, а след това и спад в цената.

Последно ще дам за пример и фармацевтичните компании, които покрай ваксината за COVID-19 направиха страшно големи движения нагоре, след това някои от тях, след забавяне или неодобрение на даден продукт, тръгваха рязко в обратната посока.

Вероятно често сте чували и виждали как някой съветва да купиш Low (ниско) и да продадеш High (високо). Това е така нареченият “златен” и “идеален” метод Buy Low & Sell High. Той е такъв само на теория, защото никой не може да каже кога е достатъчно ниско за вход или пък достатъчно високо за изход.

Моят метод, който аз прилагам, и който работи за мен вече почти 3 години, е Buy & Hold, комбиниран с DCA (Dollar Cost Average). Предпочитам да не се опитвам да нацеля пазара, защото това би било пълен късмет в повечето случаи, а вместо това да имам постоянно добре осреднена цена на активите. Аз купувам всеки месец и цената не е определяща за мен. Определящо е положението на компанията, в която инвестирам, защото Price is what you pay, VALUE is what you get. Или на БГ – Цената е това, което плащаме, а стойността е това, което получаваме. Инвестирайте в стойностни компании, инвестирайте в техните бизнес модели и никога няма да имате проблем с фактора ЦЕНА.

Опитвайки се да улучим точния момент за купуване, вероятността да го изпуснем е много голяма. Просто, защото никой не знае кога е този “точен” момент. Много по-разумно и успешно за нашето портфолио би било просто да влезем с някаква сума и да си оставим малко кеш за осредняване на цената, ако тя падне. По този начин вие вече сте в играта и започвате да я играете. Дайте време на инвестираните пари да заработят във ваша полза. Не нацелвайте пазара, няма да успеете, никой не успява, дори най-опитните. Ключово е времето, което инвестираните от вас пари “прекарват” на фондовата борса.

Статистически е доказано, че TIME in the market beats TIMING the market. Или с наши думи – Времето, през което вашите инвестиции са на пазара, побеждава опитите за “нацелване” на същия този пазар. И както вече споменах, това е статистически доказано. Не цената, а времето е определящият фактор, когато инвестираме дългосрочно в компании с устойчиво и доказано конкурентно предимство.

Колко да държа?

Както вече видяхме от графиките за различните периоди, сложната лихва ще действа все по-силно с времето. Тоест, колкото повече държите своите инвестиции, толкова по-богати ще ви направят те.

Ще взема един пример от книгата “Warren Buffett and the Interpretation of Financial Statements“. През 1973 година, великият инвеститор купува дялове на компанията The Washington Post на стойност $11 милиона. 35 години по-късно, инвестицията му вече струва $1.4 милиарда. Това са 12 460% ROI (възвръщаемост на инвестицията). Малцина знаят обаче, че още на следващата година (1974), вложението на Оракула от Омаха е с 25% надолу. Това, което е направил той, е просто да държи, знаейки, че времето, compounding-а, и устойчивият бизнес модел на компанията ще го направят свръх богат.

Примерите за подобни инвестиции, разбира се, са страшно много. Исторически, финансовите инструменти са един от главните виновници в света да има супер богати хора. Но това отнема време. Колко от него ще отделите, ще определи и това колко по-богати ще станете.

Няколко пъти съм споменавал разговора между Уорън Бъфет и Джеф Безос, двама от най-богатите хора на нашето време. В тази дискусия, Безос казва, че стратегията на Бъфет за инвестиране, съответно за забогатяване, е доста проста и е достъпна за използване от всеки. Защо тогава просто всички не я прилагат, пита основателят на Amazon? Оракулът отговаря, че това е защото никой не иска да забогатява бавно.

Закъснял/а ли съм?

Ами не, определено не. Никога не е късно да започнем да управляваме парите и инвестициите си по-добре. Това може само да ни помогне. Независимо от възрастта, в която се намирате, не чакайте “златната” възможност, тази “идеална” визия за купуване на финансов инструмент на супер ниска цена и продаването му след 1 месец на супер висока цена. Това не се случва в действителност, не и в дългосрочен план. Ако искате да бъдете дългосрочни инвеститори, ще трябва да мислите дългосрочно, няма как иначе.

Никой стойностен актив няма да понижи цената си до неузнаваемост. Ако го стори, то по-добре да сме следели компанията отблизо и вече да сме продали преди този срив, който може би предвещава края на дружеството. Качествените компании са скъпи, или поне винаги поддържат някакво ценово ниво, което е като premium за бранда, за устойчивостта, за добрия бизнес модел. Не очаквайте от добра компания да е евтина, не е нормално да е такава.

Проучвайте компаниите, в които инвестирате. Вижте историческото движение на цената на акциите им. Оставете цифрите, процентите и графиките да се набият в главата ви до такава степен, че когато чуете за Apple, да си представяте не последния модел iPhone, а графиката на растеж на компанията за последната година.

Не е ли много висока цената?

Този въпрос е като следствие от предния. Как вие определяте дали цената е висока, ниска, средна? Ще ви кажа как го правя аз. Просто не обръщам такова внимание на самата цена. Инвестирам ежемесечно. Постоянството е един от навиците, които карат нещата да се случват в моя полза. Още 6 навика за успешни инвестиции, може да намерите тук:

7 Навика за Успешни Инвестиции

В акаунта си винаги имам кеш, за да реагирам на корекция на пазара или по-голям спад в цената на компания, в която инвестирам. Това е логиката, която стои зад стратегията Dollar Cost Average. Спрях да броя колко пъти съм я прилагал, много са. Най-силно въздействие тя имаше за мен през Март 2020 и Март 2021. Тъй като аз вярвам в компаниите, в които инвестирам, познавам бизнес моделите им и харесвам продуктите им, аз знам, че те ще възвърнат предишните си позиции и ще ги задминат.

Сами ще видите, че следейки пазара като цяло, четейки новини, анализи, отчети, ще започнете да определяте за самите себе си дали цената е ниска спрямо вашето портфолио или пък е висока. Ще усещате кога наистина надуването е супер изкуствено и в действителност в тези периоди е по-добре да се изчаква.

Ако сте “на кантар” дали да купите сега или не, то ако все пак решите да купувате, влезте с по-малка сума и оставете останалата част за осредняване на цената, ако тя падне. Трябва сами да започнете да виждате и оценявате моментните цени спрямо вашите инвестиции.

Кога да продам?

Има 5 момента, в които може да се решите и да продадете акциите или ETF-ите си.

  1. Когато сте достигнали вашата финансова цел и е време да приберете печалбите си – възнаграждението за вашите успешни инвестиционни решения.
  2. Когато искате да реализирате малка печалба от инвестираните пари, която да използвате за друг вид инвестиция или просто да похарчите. В такъв момент продавате част от дяловете си, а останалите оставяте да продължават да работят за вас.
  3. Когато компанията спре да отговаря на вашите инвестиционни изисквания. Ако тя вече не оправдава вложените от вас пари по начина, по който вие искате, продайте и пренасочете парите другъде.
  4. Когато проучите и намерите по-добри условия за парите си. Не е казано, че текущата компания е в лошо положение или не съответства на вашите изисквания. Просто сте намерили по-изгодна инвестиция, с по-висока възвръщаемост, която ви предоставя горе долу същия риск, но доста по-голям ръст.
  5. Когато искате да си върнете първоначалната инвестиция и да останете само със “спечелените” пари. Инвестирали сте например $1000 и след 1 година те стават $2000. Изтегляте инвестицията си от $1000 и оставяте $1000 да работят във ваша полза. По този начин прибирате обратно първоначално инвестираните средства и оставате на пазара изцяло само с парите, които сте “направили” от appreciation в цената на акциите през годината.

Това бяха няколко от въпросите, които всеки начинаещ и полуначинаещ инвеститор често си задава. Човешката природа е такава, че съмнението и скептичността ни завладяват винаги в самото начало. Много от хората се отказват или изобщо не започват именно поради силата на тези чувства. Не им се оставяйте да вземат превес над вашите решения.

Ще ви кажа от опит, че с времето, колкото повече научаваме, толкова по-малко скептични сме и толкова по-малко се съмняваме в това, което правим. Рискът намалява също драстично. Ние предизвикваме това с нашата все по-голяма финансова образованост и практика.

Така че приятели, запрятайте ръкави и мятайте книгите, отчетите, анализите, графиките. Процесът е забавен, обучителен, вдъхновяващ и изпълнен с предизвикателства. Станете истински успешни инвеститори! Вярвам, че всеки един от вас, който чете този блог, има потенциал да стане такъв, ако все още не е.

Благодаря ви, че изчетохте и тази статия! Оценявам го! Надявам се да сте открили нещо полезно и вдъхновяващо, което да ви помогне в инвестиционния ви път.

Ако този материал ви е харесал, прочетете и останалите публикации от сайта. Ще съм ви благодарен, ако ги споделите в социалните мрежи и с ваши близки, приятели, роднини. Нека достигнем до по-голяма аудитория от Бъдещи Български Дългосрочни Инвеститори (ББДИ).

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.