Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Те Притежават ВСИЧКО! | Blackrock | Vanguard | State Street

https://youtu.be/-oOWjEockyE


Дойде време и за финалната статия, в която ще дръпнем чертата и ще видим какво и колко притежават общо “Големите Три” в корпоративния свят. Според редица експерти, тези 3 компании формират “най-големият картел изобщо в човешката история”.

3-те дружества притежават значителен дял от всяка една добре позната публично търгувана компания в света, за която се сетим. И 3-те фонд мениджъра са винаги в ТОП акционерите на тези компании, което поражда въпроса за прекалено голямата им доминация и способността им да влияят на решенията на тези компании, както и да гласуват с мнозинство за смяна на борда на директори и за други важни и решаващи корпоративни промени.

Но пипалата на тези 3 хипер големи компании по всякакви параметри не се разпростират само в корпоративния свят и тяхната намеса не е изобщо ограничена до публично търгуваните компании. Blackrock например създаде и управлява фонда за възстановяване на Украйна. И това е само един пресен пример. Ето линк с малко повече детайли: https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-proviv-zustrich-iz-kerivnictvom-najbilshoyi-u-svit-82725

Както знаем, всичко си има цена и ползи могат да се извлекат отвсякъде и тези големи фирми властват на всичко що е фонд и всичко що се касае до управление на пари. Просто няма кой да ги измести, да ги замести или да направи нещо, което е против тяхната воля.

Най-големите притежания на най-големите 3 фонд мениджъра

Да видим сега комбинирано какво притежават 3-те най-големи. Вижте първо 2 от американските военни компании, които произвеждат оръжия и друго оборудване. Кой мислите притежава най-много дялове от тях?

Lockheed Martin

Над 30% собственост само между тези 3-те фонд мениджъра!

Raytheon

Над 24% собственост.

APPLE

Както можем да видим, 3-те фонд мениджъра притежават общо 18.69% от компанията Apple!

MICROSOFT

Blackrock, Vanguard и State Street комбинирано притежават 19.96% от технологичния гигант Microsoft.

Johnson & Johnson

Общо трите фирми притежават 22.65% от JNJ.

Pfizer

Притежават и 22% от healthcare гиганта Pfizer.

Exxon

Най-голямата американска петролна компания, а и една от най-големите в света. Нали не си мислихте, че някой друг притежава повечето дялове? Близо 22% отново са в ръцете на картела.

PepsiCo

Втората по големина хранителна компания в света, близо 22% отново в ръцете на добре познатите 3 големи фонд мениджъра.

Това са само няколко примера. Хванете която и да е компания и вижте кой я притежава в двуцифрени проценти – Amazon, Tesla, Meta, Nvidia, Google… Изпозлвайте yahoo finance, простo напишете компанията и кликнете на таба holders. Няма да се учудите като видете тези 3 имена в ТОП акционерите винаги.

Притеснително ли е това, което виждаме?

Според някои да, но това е пътят, по който са се развили нещата през годините. И този път вече не може да бъде сменен. Индексното инвестиране, което набира все по-голяма сила чрез ETF-ите, в които всички инвестираме, тези на iShares (blackrock), Vanguard, SPDR (State Street), те трупат ли трупат собственост на гърба на големите 3.

Банките, пенсионните фондове, застрахователните дружества, взаимните фондове… всичко отива в ръцете на големите фонд мениджъри, защото те са тези, които доказано, лесно и с най-ниски такси взимат парите ни под управление и ние всички виждаме резултата от това – дългосрочно портфолиата ни растат.

Тези фонд мениджъри действително са монополисти в индексното инвестиране и в голямото корпоративно разпределение и действително могат и те го правят – влияят на решенията, които взимат тези компании.

Но това е така и ще продължава да бъде така, защото ние го правим да бъде така с инвестициите, които правим в ETF-ите и не само 🙂 Но наистина ли е толкова притеснително или пък плашещо? Ами не, лично моето мнение е, че всъщност това е точно обратното от дългосрочна инвестиционна гледна точка, тъй като това до голяма степен ни гарантира, че инвестициите ни ще се покачват както е било досега, просто, защото колкото по-големи и овластени стават тези фондове, толкова по-малко място остава за “изненади” на борсата.

Има го и другия поглед, разбира се, конспиративния такъв, че могат да решат да съборят някоя компания и т.н., да съборят фондовете, да избягат на Марс с парите ни заедно с Илън Мъск 🙂 Но аз лично предпочитам да заложа на доказаното, на работещото, на силното, вместо да се плаша и да “жертвам” парите си за нещо, което е несигурно само и само, за да не съм толкова зависим от действията на големите 3. То звучи и абсурдно. Те притежават всички големи компании в цял свят, не само в Америка.

Така че, можем да гледаме тези двуцифрени проценти на собственост в големите компании и да си мислим 2 неща – първото е, че това за нас може да означава стабилност, тъй като тези фонд мениджъри менажират пари дългосрочно – на пенсионни фондове, на застрахователни дружества и т.н. и оттам следва, че разпродажби няма как да има, тъй като тяхната цел е да вървят нагоре завинаги 🙂

Втората опция за нас е да се уплашим, да продадем всичко, което имаме и да се чудим какво да правим с парите си, защото където и да ги бутнем на борсата, те все ще отидат в някаква степен в ръцете на големите 3.

Всеки решава за себе си как да процедира. Статията както винаги не е инвестиционен съвет.

Това, което също отчитат анализаторите като потенциален проблем произлизащ от мащаба на собственост, който показват Blackrock, Vanguard и State Street е, че те притежават от всички компании, т.е. притежават конкурентни компании. И те нямат полза едната компания да расте за сметка на другата. Те имат полза всичко да върви нагоре, абсолютно всичко, което притежават.

Имат NVIDIA, имат и AMD. Имат APPLE, имат и MICROSOFT. Имат Ford, имат и General Motors, имат и Tesla, имат всичко, това е. И тук се повдига въпросът за лоялността при конкуренцията и изобщо за наличието на реални работещи практики, които да гарантират едно нормално пазарно развитие. С огромния си дял в собствеността на компаниите, 3-те големи могат да влияят на решенията и на хода на бизнесите на компаниите. И те със сигурност го правят. Дали? Може би… едва ли ще ни позволят да разберем какво се случва зад кулисите.

И като за финал, добре е да знаем, че самите компании също се притежават една друга 🙂 Така че, нещата са наистина много навързани. Вижте например кой притежава най-много от акциите на Blackrock:

Това е последното съдържание (засега) от поредицата “Кой притежава всичко?” Надявам се статиите и видеата да са ви полезни и да ви дадат реална представа за корпоративния свят в днешно време. Реалността е такава – тези 3 фирми, ако пожелаят, могат да сринат пазара за минути, макар и да нямат полза да го правят. Това е едната гледна точка. А другата е, че те просто отговарят на търсенето на инвестиции и ни дават възможност да инвестираме, като в същото време дават стабилност с голямото си институционално влияние.
***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.