Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Кариера или Предприемачество

Всеки човек “харчи” най-много от времето си за работата, която върши, т.е. за това, което му носи доходи. Дали ходим на работа всеки ден или пък въртим някакъв бизнес, това окупира по-голямата част от денонощието ни. Ето защо смятам, че е от изключително важно значение, ние да правим това, което ни харесва и по този начин да допринасяме за своето собствено развитие, както също и да даваме стойност на обществото, на хората около нас, на света като цяло.

Изразходвайки по-голямата част от нашите 24 часа за нещо, което наистина обичаме да правим, добри сме в това и се развиваме, то ние автоматично придаваме максимална стойност на това, с което се занимаваме и така също оползотворяваме времето си по-най-добрия начин.

Няма две мнения по въпроса, че с каквото и да сме се захванали, то трябва да ни носи пари. Парите са горивото на живота. Всеки ден трябва да зареждаме, за да продължаваме да вървим напред и да живеем. Иначе просто ще загинем, това е самата истина, и който отрича, че парите са един от най-важните фактори за добър живот, то той най-вероятно живее в негов собствен свят, който доста се различава от света, в който се намираме днес :).

Тази статия е за младите хора, а и не толкова младите, които са на кръстопът в живота си и се чудят какво да изберат – да градят кариера или да градят бизнес, т.е. да станат предприемачи. Следващите редове са следствие от един разговор, който проведох с 10 годишната си дъщеря преди няколко дни. Аз следя нейното развитие в съвременния свят и ми е много интересно как тя вижда бъдещето си сама за себе си от гледната точка на възрастта, на която се намира и на житейския опит, който има от общуването с нейни връстници, учители, съученици и други хора, които по една или друга причина са и повлияли по някакъв начин. В това число естествено включвам и мен и жена ми като родители.

Аз лично съм бил на този кръстопът и съм избирал както кариерата, така и предприемачеството, дори съм комбинирал и двете едновременно за доста продължително време. Но тук отново опираме до времето. Може ли човек да прави нещо качествено, оперирайки на два фронта и пак да е доволен от себе си и от резултатите, които постига. Със сигурност може, но друг е въпроса колко има смисъл и дали натоварването всъщност не убива част от желанието ни за успех и не ни дърпа малко назад.

И така, следва да изкажа мнението си за кариерата и предприемачеството. Предупреждавам, че моето мнение не се припокрива с общоприетото такова, а може и да се различава много от вашите лични разбирания, но в крайна сметка, затова сме хора, всеки е различен и е редно всеки да има мнение по даден житейски въпрос, особено, когато той е значително важен и основен за нашето съществуване като личности.

Кариера

95% от съвременното общество се основава на разбирането за кариерно развитие. Ходим на училище, след това посещаваме университет, а след като завършим, си търсим и намираме работа, която по възможност да е по специалността ни, да е “сигурна” и да ни носи прилични доходи. Работим цял живот, изкачваме се по корпоративната стълбица в сферата, в която оперираме, и накрая се пенсионираме.

Ако изберем кариерата, то ние избираме основно да работим за други хора, т.е. да продаваме труда си, а тези хора да ни заплащат за него и с времето, когато ние ставаме по-добри в това, което правим, придобиваме повече опит, естествено, възнаграждението ще се увеличава.

По този начин ние избираме да “продаваме” срещу пари нашето време за работа, което можем да отделяме от денонощието, и тези пари ще ни осигурят донякъде живота, който искаме. Ще си създадем един стандарт, който ще се мъчим да поддържаме чрез заплатата, която получаваме.

Този тип ограничение, наречен “заплата” е нещото, което аз не харесвам изобщо. Аз съм против ограниченията и още повече, когато те идват от остарели и утвърдени разбирания за нещата. За съжаление, точно това се случва с 95% от хората. На тях им се казва, наложено им е през годните, че трябва да ходят на училище, за да имат добри оценки, които пък ще им послужат да влязат в хубав университет. Оттам пък също трябва да се “учат добре”, за да си намерят “сигурна” и добре платена работа.

Всъщност, “изкривяването” на нещата започва още от възпитанието преди училище. То естествено е отговорност на нашите родители. И понеже децата учат и усвояват по-добре от реални примери и действия отколкото от думи, те са склонни да възприемат това, което практикуват родителите им. А именно, те ходят на работа, преди това са ходили в университет, а още по-рано пък са били в гимназия, където са изграждали своите планове за кариера. И са ги постигнали. Намерили са си работа и я работят, получават доходи и поддържат някакъв стандарт на живот.

Самото “изкривяване” както го нарекох, идва от стремежа за по-високи доходи или за по-голяма сигурност. Много често, това е водещата причина да се избере определен тип образование – заради по-високата заплата или вероятността да не ни “изстине” работното място. Това според мен е супер грешно и води до превръщане на децата в бъдещи сърдити наемни работници, които в даден момент съжаляват хиляди пъти с какво са се захванали, въпреки, че имат стабилни и високи приходи.

В началото споменах, че е важно да правим това, което харесваме и искаме. И честно казано, това сякаш остава на заден план все повече и повече, когато “порасваме”. Разходите се вдигат, придобиваме все повече пасиви, и ни трябват все повече пари. Нашата лична инфлация расте. Да обаче заплатата е все същата. И това вече е проблем и то сериозен. Започваме да ненавиждаме още повече това, което правим, защото сме се оставили на парите да ни управляват, вместо ние да управляваме тях.

И оттук, развитието ни като личности приема друга посока, водеща единствено и само към стремеж за по-високи доходи. Търсим си все по-добре платена работа, за да може заплатата, която получаваме да поддържа стандарта, който искаме. Губим пътя, губим себе си. Кариерното развитие всъщност се превръща не в наше развитие, а в нечие чуждо. То винаги е било такова, но просто не сме го осъзнавали. Заблуждавали сме се, че развивайки кариера и получавайки по-висока заплата, ние развиваме себе си. Не е така. Парите не ни развиват като хора и личности, когато сме ги оставили те да контролират нас.

Според мен е ОК да започнете и да градите кариера, но само при условие, че обичате това, което правите и смятате, че допринасяте за нещо добро и качествено да се случва и да имате лично удовлетворение от това, което правите. Макар и да го правите от името на друг (вашия работодател), това пак означава много и естествено се оценява високо. И когато достигнете определено ниво и вече прецените, че трябва да излезете от ограниченията на работното място, започнете нещо свое, отделете се, разграничете се от работата, заплатата и задълженията, които сте изпълнявали до момента и концентрирайте цялата енергия, която сте използвали досега, плюс още нова енергия, във ваши лични проекти, ваши лични планове за бизнес, във вашето лично развитие. Станете предприемачи – създавайте, вдъхновявайте и печелете! Запомнете, че работейки за някой друг, вие никога няма да сте истински успешни. Винаги ще правите някой друг успешен и винаги вашият потенциал и вашите идеи за развитие ще са на заден план. Това ли искате наистина?

Има кариери, които са стойностни по подразбиране. Ако сте лекар, учител, пожарникар и много други професии разбира се, благодаря ви за това, което правите. Вашето кариерно развитие, носи толкова много стойност за обществото и е от толкова голямо значение! Продължавайте да вършите работата си, защото светът има нужда от вас и вашите умения. Това е вашата мисия – да правите света едно по-добро място за живеене :). Но все пак, не забравяйте за себе си. Имайте си нещо ваше, което е ваше лично и е разграничено от службата ви. То ще ви освободи ментално, а защо не и финансово, и ще придаде още по-голям смисъл на живота ви.

Предприемачество

Предприемачеството е друга бира. Тук вече вие вземате нещата в свои ръце, вие решавате как да оперирате със своите 24 часа и действате с ваши лични убеждения за постигане на финансови и лични успехи.

Достигайки ниво в живота си, когато наистина сме убедени какво искаме да правим, с какво искаме да се занимаваме и най-важното, чувстваме се добре от всичко това и знаем, че можем да придадем реална висока стойност на нашите действия, то определено ние започваме да предприемаме нещо, да мислим като предприемачи, да правим по-големи неща.

Има 3 варианта как да станем предприемачи:

1. Преминаване от кариера към предприемачество

Ако досега сте били “кариеристи”, мислели сте, че трябва по този начин да развивате живота си, точно както са ви възпитали родителите ви, обществото като цяло, и това, за което са ви говорили в училище и в университета, а именно – учи, изкарвай добри оценки и си намери сигурна и високо платена работа, то е дошъл моментът, в който сте осъзнали, че това всъщност не е вашето развитие, не е вашият път, по който бихте искали да продължите.

Разбрали сте, че искате нещо повече, можете нещо повече, и желаете да придадете съвсем друг смисъл на живота си, концентрирайки времето и усилията си в това да станете предприемачи. Вече силно виждате ограниченията, които ви налага кариерата. Развили сте съзнанието си далеч извън финансовите облаги, които получавате от работата си и знаете, че можете да използвате времето си за нещо ваше, “проектът на живота ви”, което ще дава отговори, решения и като цяло стойност на други хора. Вземете този блог например. Създадох го именно с такава цел – да помагам на все повече българи да се запознаят с инвестициите и този начин на живот, който би им осигурил финансова свобода, ако не пълна, то поне частична, което пак е по-добрият вариант, отколкото да не правим нищо по въпроса за нашето по-добро финансово бъдеще.

Този вид преминаване от кариера към предприемачество не е лесен, особено, ако сме свикнали да получаваме много голяма заплата и сме настроили стандарта си и разходите си спрямо нея. Но стъпката трябва да се предприеме и в моя случай, когато преминавах през този период, си задавах един единствен въпрос, който бях видял в една реч на Steve Jobs. Въпросът е следният:

Ако днес беше последният ден от живота ми, това ли бих искал да правя?

Супер елементарен въпрос, но носещ целия смисъл на живота ни по отношение на това какво всъщност правим ние и защо го правим. Запитайте се, ако днес е последният ви ден, тази работа, която работите в момента, нея ли бихте искали да вършите? На това място, на което се намирате, там ли искате да сте? С хората, с които сте в момента, с тях ли бихте искали да прекарате последните си часове?

Тук нещата започват да се изчистват и да придобиват смисъл, а той се крие в това елементарно нещо, което донякъде се е превърнало в клише, но винаги ще бъде актуално и то е да правим това, което искаме. Да работим това, което ни харесва. Да бъдем там, където сме щастливи. Между другото, работейки, вършейки това, което обичаме, ние няма да имаме нито един работен ден в живота си :). Това е една друга позитивна гледна точка, която харесвам.

Цялата реч на големия Стив Джобс, може да изгледате / чуете от това видео:

Определено transition-а не е лесен, но ако сте убедени в това, което искате да постигнете, ако виждате крайната си цел ясно и предприемате стъпки към осъществяването и, то вие сте на прав път и нещата ще се получат, стига да вложите необходимите усилия и да останете постоянни в действията си. Отделете си авариен фонд за поне 6 месеца и действайте за постигането на мечтите си.

2. Успоредно управление на кариера и предприемачество

Този тип преминаване от едното към другото включва Side Hustle метода. Този метод представлява извършване на странична дейност успоредно с работата ни. Ако например работите от 09:00 до 17:00 всеки ден, то ще е необходимо да отделите 1-2 или повече часове на личния си проект след работно време. По този начин движите и двете неща едновременно, докато в даден момент, вашият side hustle се превърне в основна дейност.

Аз харесвам този вариант. В статиите ми от сайта споменавам често, че съм действал по този начин и определено той е много надежден и сигурен, особено, когато имаш да храниш семейство и като цяло други хора зависят от теб и твоите финанси. Той отнема повече време, но за сметка на това ще се чувствате по-спокойни и съответно ще работите по вашата странична дейсност по-качествено.

Вие сами ще усетите кога може да започнете изцяло ваш бизнес, загърбвайки работното място и фокусирайки се изцяло върху това, което искате да правите. И пак ви казвам – СПОКОЙНО! Нещата ще се получат, защото, както вече отбелязах, когато правим това, което ние искаме, по начина, по който ние смятаме за добър и верен, то ние придаваме максимална стойност на труда си, особено, когато не спираме да развиваме уменията си. Нашето лично развитие е един от ключовете към успеха. Не спирайте да учите нови неща и винаги бъдете в крак с новостите във вашата сфера! Това ще ви отличи от много други хора, които се подвизават там. Сложете и качеството и стойността, които давате преди финансовата страна, и това ще ви направи супер успешни.

3. Предприемач от самото отначало

Е, има и такива хора и те са истинско вдъхновение. Те не са ходили на работа, а са знаели отрано на какво са способни, повярвали са истински в себе си и възможностите си, и са започнали да действат по постигането на целите си. Това са истински предприемчиви хора, които нямат и капка колебание за това, което вършат и въпреки всички трудности, пред които се изправят още от самото начало, те никога не се отказват, просто защото виждат крайната си цел осъществена в съзнанието си и това ги дърпа напред.

Но не си мислете, че техните идеи са перфектни или че те самите са такива. Не, изобщо не е така. Перфекционизмът може само да ни провали, това е самата истина. Хвърлете едно око на статията ми по темата:

Перфекционизъм = Провал

Никоя идея не е идеално оформена и завършена, когато се заражда. Тя претърпява редица корекции, напасвания, ъпдейти. Но важното е просто да започнеш и да не спираш, знаейки през цялото време какво искаш да постигнеш.

Примерите за подобни личности са много. Те са революционери в сферите си, те са променили света към по-добро и продължават да го правят. Те служат като пример за всички други предприемачи. Такива хора са доказателство, че няма невъзможни неща и че всичко е постижимо щом дадеш всичко от себе си, щом посветиш живота си на дадена “мисия”.

И естетсвено, парите не закъсняват и всички подобни предприемачи биват възнаградени солидно за това, че са измислили и предоставили услуги и решения в различни сфери. Но те никога не са поставяли парите преди себе си и преди мечтите си. Те просто са знаели вътрешно, че един ден, всичко това ще има смисъл, който ще придобие и финансов облик.

Накрая ще кажа, че според мен трябва да живеем живота си както ние искаме, да правим това, което ние решим и което има смисъл за нас самите, а не да се придържаме към остарели разбирания – ходи на работа, вземи добра пенсия и т.н. Никой по-добре от нас самите не може да знае кое е най-доброто за нас. Така че, замислете се, задайте си въпроса, който споменах от Стив Джобс и когато отговорът не ви харесва, то най-вероятно е време да направите промяна в живота си.

Излезте от ограниченията, които ви се налагат от обществото и утвърденото му възприятие за кариера, работа, училище, университет и т.н. Искате ли да сте наистина успешни и финансово свободни? Вие сами трябва да постигнете това, но за тази цел трябва да направите нещо извън рамката, нещо, което не сте правили досега. В противен случай, ще трябва да се задоволите с това, което ви се предоставя от някой друг и ще трябва да живеете нечий друг лимитиращ живот.

Ние всички имаме 24 часа и начинът, по който ги използваме ще определи какви ще бъдем, кои ще бъдем и дали ще сме успешни и богати. Ако продавате времето си единствено и само заради парите, без значение какво правите, то вие попадате във въртележката на света и общественото мнение и се причислявате към 95% от хората по света, които никога няма да предприемат нищо за себе си, а ще се придържат към работата, по-високата заплата, държавата, пенсията, просто, защото така са научени и така са свикнали. Всъщност, така е и по-удобно – работиш 5 дни, 45 часа в седмицата и през останалото време “си живееш живота”. Ако намираш смисъл в това, то е ок да го правиш по този начин ествествено.

Истинските предприемачи нямат почивен ден. Те работят през целия си живот. И го правят не по 8 часа на ден, а по 18 часа на ден. Но това им харесва, защото те вярват, че правят нещо смислено, отдали са се на мисията на живота си и това носи желаните резултати.

Наистина приятели, има ли смисъл да правиш нещо, което не обичаш? Да работиш работа, която не харесваш, само защото заплатата е по-голяма или работното ти място е “по-сигурно”? Комфортът ни изиграва лоша шега. Всеки предпочита лесното, познатото, общоприетото. Но истината е, че понякога трябва да оставиш ножа да опре до кокала, да предизвикаш себе си и така да преоткриеш нови способности, нови умения, нови разбирания.

Няма нищо лошо човек да ходи на работа и да следи някакво кариерно развитие. Общуването с хората от вашата работна среда, развитието ви в нея, ще ви осигурят нови умения, нови контакти, нови възможности. Ако сте полезни с това, което правите, правете го и се наслаждавайте. Но винаги помнете, че истинските възможности се крият във вашата глава. Всичко започва от идеята за нещо. Така че, създайте си side hustle, без да се бавите, развивайте се вие самите като личности и направете така, че да можете в даден момент да се разкачите от лимитиращите фактори и да станете истински успешни и вдъхновяващи, да направите нещо наистина стойностно, придаващо смисъл на цялото ви съществуване.

И както казва Рокфелер – Винаги работи повече за себе си и по-малко за другите!

Благодаря ви, че прочетохте всичко това, надявам се да ви е вдъхнало малко мотивация. Понякога единствено от това имаме нужда – от малка доза мотивация.

Ще съм благодарен, ако споделите статията в социалните мрежи, с ваши приятели, познати, колеги.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.