Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Образование или Самообразование

“Официалното образование ще ви осигури работа, с която да преживявате, а самообразованието ще ви направи богати”. – Джим Рон

“Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune”. — Jim Rohn

Това е една статия, която е насочена най-вече към подрастващото поколение на България…

Съвет: Слагайте под въпрос всичко, което ви се казва и показва. Бъдете успешни винаги първо за себе си. Докажете се пред вас самите, а не пред някой друг…

На 100% съм съгласен с тази мисъл на Джим Рон. Знаете, че образованието по принцип ни дава това, което всъщност другите искат от нас. Тоест, дава ни уменията, заради които бъдещите ни работодатели биха ни наели да работим за тях и съответно да ни плащат заплата.

Образованието в училище

Образованието е едно от най-важните неща за всеки човек. Всеки трябва да може да чете, пише и смята. Също, всички трябва да познаваме света, в който живеем, историята и географията му. Това са задължителни неща, които не трябва, а и не можем да пренебрегнем.

За мен лично обаче, наред с изброените основни училищни предмети, е от много голямо значение и социалният контакт, който се учим да създаваме и поддържаме в училище. Там е едно малко общество, в което има различни хора, с различни интереси и виждания.

Но училищното образование няма да ни направи богати. Нито пък по-добри хора. В училище не ни учат на нищо за парите. А не ни обучават и много за живота.

В университетите също. Там ни обучават на различни умения, с които ще може да се предложите на пазара на труда и така да изкарвате пари за преживяване – чрез заплатата, която ще получавате.

Това, което става след като завършим, е че започваме работа за някоя компания и просто работим всеки ден, всяка седмица, всеки месец и всяка година. По този начин влизаме, както го описва Робърт Кийосаки, във въртележката на плъховете.

Дали харесваме това, което правим, дали искаме да го правим, никой не ни пита. Просто изпълняваме дадена работа срещу съответно, най-често фиксирано, месечно възнаграждение и така се нижат дните ни. Задлъжняваме с лоши кредити за жилища, автомобили, телефони и какво ли още не. Трупаме пасиви, които стопяват заплатата ни и в началото на месеца отново започваме “от нулата”.

А къде оставяме нашите мечти, желания, цели ? Загърбваме ги, защото ни е по-лесно да станем сутрин, да отидем на работа и да се приберем вечер, да се нахраним и заспим. И това е ежедневие. Така минават дните на 95% от хората по света. А вие така ли живеете ? Имате ли планове за вашето финансово бъдеще или те са свързани само с размера на заплатата ?

Когато попитат повечето хора защо работят точно това, те отговарят, че “за това са учили”, “парите са добри”, “работата е лека” и други подобни отговори. А стане ли въпрос за подобрение на финансовото им положение, те свързват това единствено с повишение на заплатата им. Но истината е, че заплатата не може да подобри нашето финансово положение. Обществото, в което живеем, света, в който се намираме, предразполагат към все повече емоционално харчене, което в даден момент ни заробва.

Работата за заплата никога няма да ни направи истински богати. Тя ни ограничава. Лимитира нашето мислене, нашата креативност и въображение. Колкото и по-високо да е заплащането, ние все още оставаме роби на тези пари, защото те са лимита, с който трябва да се съобразяваме. А когато трябва да се съобразяваш с нещо, особено с парите, ти никога не може да си истински свободен.

За съжаление, на това ни обучава официалното образование – да ходим на училище и след това да си намерим работа. Да я работим цял живот и накрая да се пенсионираме. Това е “удобният” начин за всички държави и работодатели по света. А удачен ли е за вас този вариант ? За мен категорично не.

Самообразованието е по-важно

Несъмнено, за мен самообразованието е много по-важно от официалното образование, което получаваме в училище. Защото никой не знае по-добре от нас самите какво искаме да научим и какво искаме да знаем. За разлика от обикновеното образование, което ни вкарва всички заедно в някакви рамки, то самообучението е строго индивидуално и чрез него можем да научим и постигнем всичко и то лично за нас.

Усещали ли сте, че си губите времето изучавайки предмети, които никога няма да са ви от полза в живота ? Просто да не разбирате как биха могли да са ви полезни и това да ви се вижда абсурдно ? А имате ли чувството, че ходите на работа, която не харесвате и че го правите само и единствено заради заплатата в края на месеца ?

Е, щом сте стигнали до тази част от статията, то най-вероятно си задавате тези въпроси.

Самообразованието ще ви помогне да поправите нещата, които не харесвате в своя живот. Ако се фокусирате върху нещо, което е интересно за вас, нещо, което буди тръпка и емоция, усвоите всичко около него и изучите в най-малки детайли, несъмнено ще преоткриете себе си. Намерите ли, усетите ли с какво искате да се занимавате, какво искате да работите, то от този момент нататък няма да имате нито един работен ден повече. Звучи лесно и просто нали ? И повярвайте ми, наистина е така. Надявам се да се убедите сами за себе си, ако досега не сте го направили.

Избирайки и наблягайки на нещо, което обичаме да правим и превръщайки го в наш бизнес или наша работа, ние автоматично придаваме максимална стойност на всичко, което вършим. Това ни носи щастие и свобода. А къде са парите, ще попита някой от вас. Парите трябва да следват вас, а не обратното. Ако престанете да гоните парите и да се съобразявате с тях, а вместо това се концентрирате в самообучение за нещо, което ви носи удоволствие и удовлетворение, парите сами ще дойдат при вас.

Обяснението е елементарно – Правейки това, което обичаме, ние, както вече споменах, придаваме максимална стойност на действията си и съответно изкарваме блестящ продукт или услуга. Това няма как да остане неоценено и финансовото ни състояние започва да се подобрява. То се подобрява и от факта, че когато правим това, което харесваме, умът ни не е така обременен, а е по-бистър и по-свеж и ни поддържа в по-продуктивна форма. Просто защото го правим за себе си. Усещането е незаменимо.

Всичко това е постижимо, ако наблегнем на самообразованието. Ето затова според мен то е по-важно. Изберете какво наистина искате да правите. Забравате за заплатата, нека тя не е фактор, защото само ще ви подведе. Решете с какво искате да се занимавате на този етап от живота си и действайте. Всичко зависи от вас.

Сега, живеейки в иформационната ера, всичко е около нас и цялата информация на света е достъпна от мобилните ни телефони. Можем да се самообразоваме за абсолютно всичко, стига да го желаем. Когато сме наясно какво искаме да правим, следва само да потърсим източници, от които да черпим знания. Трябва да го правим постоянно, всеки ден, и нещата ще се получат, ако не се отказваме. Упорството и целенасочеността ще ни отведат далеко.

Нека бъдем мъдри

Уорън Бъфет е казал: “Лягайте си по-мъдри отколкото сте се събудили”. Това е един от ключовете към успеха. Научавайте ежедневно по нещо ново в сферата, от която се интересувате. Обогатявайте идеите си и в даден момент пристъпете към материализирането им. Това ще ви направи щастливи, свободни, стойностни личности, постигнали своя успех благодарение на самите себе си, на своите качества и умения, придобити от самообразованието.

Така че, не се подвеждайте от размера на заплатата, която ви предлагат. Погледнете в по-дългосрочен план за себе си. Задайте си въпроса: Това ли искам да правя ?

В една от речите си пред завършващи студенти, Стив Джобс казва нещо много мъдро и запомнящо. Той споделя, че всеки ден, когато се събуди си задава следният въпрос: Ако днес беше последният ми ден, това ли бих искал да правя ? Отговаряйки на този въпрос с кратките Да или Не, ние можем да вземем най-важните и определящи решения в живота си.

Много велики личности са напуснали училище или университет, защото са смятали, че е загуба на време. Концентрирали са се върху важни за тях неща, не са спирали да се самообразоват и са създали едни от най-страхотните и иновативни компании в света. Това ги е направило милиардери без образование.

Парите не са следствие от каквото и да е образование. Те следват нас. Ако ние ги преследваме, ще бягат и все няма да ни стигат. Но ако се фокусираме върху това, което правим и станем добри в него, те ще започнат да ни гонят и няма да се отървем от тях. Нека парите не са приоритет, нека те да не са целта ви. Имайте идеята, осъществете я, продайте я, и ще станете богати.

Говорейки за Стив Джобс, нека споменем и неговото минало свързано с образованието. Той напуска колеж още няколко месеца след като го започва. Там той не вижда с какво може този вид образование да му помогне да бъде успешен или да постигне нещо. Осъзнавайки това, той създава няколко велики компании, като в момента Apple е най-голямата по капитализация в света.

Той и екипът му сътворяват и развиват невероятни решения в TECH сектора, които диктуват и определят правила. И това благодарение на решението му да се фокусира върху това, което обича и би искал да прави, вместо да следва утвърдени тертипи и пътеки, които биха го отвели при другите 95% от хората по света, където ходиш на работа, плащаш си сметките и негодуваш от държавата, която ти е взела половината заплата под формата на данъци.

Свободата да правим това, което искаме

Самообразованието ще ви даде свобода на духа, както и финансова такава. Усещането, че сте научили нещо, усвоили сте някакви умения и можете да ги приложите, наистина са незаменими. Те са повратна точка в живота на някои хора. Когато осъзнаете, че единствено благодарение на вас самите можете да създавате стойност, да решавате проблеми на други хора, ще се почувствате наистина вдъхновяващо. И всичко това, благодарение на самообразованието, което практикувате.

Не е необходимо да напускате работа, училище или университет, за да започнете да се самообучавате и развивате. Ако работата ще ви даде ценен опит за това, с което възнамерявате да се занимавате, възползвайте се. Ако ли пък университета ще свърши това, посещавайте го. Просто отделяйте малко време (1-2 часа дневно) за нещата, които смятате, че един ден ще ви осигурят това, което искате. Самоусъвършенствайте се, подобрявайте се постоянно. Вървете с малки стъпки към голямата цел. Така всеки ход е възможен и осъществим. Когато усетите, че сте на ниво “професионалист” в дадена сфера, може да напуснете работа и да следвате интуицията си. Бъдете уверени в себе си и създавайте своите собствени правила, във вашият собствен бизнес. Това ще ви направи свободни и богати.

Аз например, преди години, както съм споменавал и в други статии, реших да се самообразовам в IT сферата. Започнах да заделям по няколко часа вечер и постоянно научавах по нещо ново, като това обогатяваше портфолиото ми от услуги, които предлагах и съответно получавах все повече и повече пари. В един момент, вече можех да си позволя да не ходя на работа, а изцяло да се отдам на нещата, които ми харесваше да правя и които ми носеха добри доходи. Този блог също е част от моят личен проект за финансова свобода. Макар и с не комерсиална цел, поддържането му ми дава нови знания и умения, които придобивам чрез общуването с различни хора, които се интересуват от инвестиции и лични финанси.

Времето на всеки един от нас е ограничено. Всички имаме по 24 часа в денонощието. От нас зависи как ще ги оползотворим. Дали ще ходим на работа и ще вършим нещо за някой друг, или ще изберем да работим за себе си, за нашето лично финансово благополучие. Всичко зависи от нас. Не пропилявайте ценното си време, а го използвайте във ваша полза.

Тази статия бе насочена най-вече към младото поколение. По-старите като мен можем също да се поучим от нея :). Радвам се, че чрез съдържанието, което създавам, мога да общувам с много млади хора в България. Възхитен съм от острият ум и устременост на всички тях, с които съм имал възможност да разговарям. Предполагам, че това също се дължи и на доброто възпитание. Осъзнаването и адаптирането в различните условия и ситуации, бързината и подходите, които прилагат, няма как да не ми направят добро впечатление. Продължавайте да сте все така вдъхновяващи и никога не губете пътя си !

Ще съм благодарен, ако споделите статията с ваши приятели и познати в социалните мрежи. Може да го направите чрез бутоните за споделяне в края на всяка от статиите.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

5 Responses

  1. “Работата за заплата никога няма да ни направи истински богати.”
    Това е ключово.
    Вие казвате, че сте “по-стар”. Няма такова понятие, освен летоброенето. Аз лично открих своето прозвище преди няколко години. Почти на 50 години. Днес смело мога да заявя, че работя за себе си. Едва ли ще повярвате какво съм работил през годините, но новите иновативни технологии, силният интерес от моя страна, самообразованието, често над 15 часа дневно, и вярата че това е бъдещото развитие на отделният индивид, са причините днес да съм абсолютно независим финансово. И колкото по-рано го разбере човек, толкова по-добре ще остарее…! Поздрави!

    1. Здравейте! Благодаря ви за хубавият и вдъхновяващ коментар! Това за “по-стар” беше по-скоро закачка към моето поколение (millenials) малко над 30 години :).

      Прав сте. Много е важно дали по-отрано ще помислим за бъдещето си, за свободата си и какво ще направим по въпроса. Защото, истината е, че в даден момент ще порастнем, дори поостареем и е по-добре да сме си осигурили нещо като пасивен доход, отколкото да чакаме на държавна пенсия или нещо подобно. Затова и аз винаги съветвам приятелски хората на моята възраст и по-младите от мен, да не очакват някой да се погрижи за тях, а да вземат нещата в свои ръце. Защото никой няма да се погрижи за нас, за нашето финансово бъдеще по-добре от нас самите.

      Поздравления, че сте си извоювали финансова независимост и още веднъж ви благодаря за супер позитивният и поучителен коментар.

      Успех!

  2. Здравейте, Димитър. Поздравления за чудесните и мотивиращи статии които пишете. Напълно съм съгласен с това че знанията които получаваме в училище и университета най-малкото не са достатъчни и човек трябва сам да търси и научава нови неща всеки ден и да се усъвършенства. В тази връзка бихте ли препоръчали някои книги които биха били полезни, мотивиращи и като цяло заслужаващи си да бъдат прочетени.
    Бъдете здрав, продължавайте да правите това което обичате и успех!

    1. Здравейте Николай!

      Благодаря ви много за хубавите думи. Наистина оценявам мнението ви и подобни коментари ме карат да продължавам да правя това, което правя.

      В най-скоро време смятам да напиша статия за няколко книги, които според мен е добре да се прочетат, и които на мен лично много са ми помогнали. Статията ще бъде отново ъпдейтвана с нови книги, които чета :). Ако не ви се чака, може да ми пишете един имейл на info@angelovdimitar.com и ще споделя с вас някои заглавия. Не искам да ги пускам в коментар тук, защото искам да им обърна заслуженото внимание в отделна статия и така да не лишавам никого от интереса, който искам заглавията да предизвикат. Надявам се ме разберете.

      Поздрави и успех!

      1. Здравейте! Радвам се че имате идея за подобна статия. Според мен ще е много полезна. Очаквам я с интерес.
        Поздрави и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.