Ела в Angelov Dimitar Community – мястото, където ще научиш всичко за инвестициите!

Пазарът се срива. Какво да правим?

Пазарът се срива. Но ние губим само ако продадем. Ще изгубим ли повече, ако задържим и как да решим какво да правим? Това са част от въпросите, които може би много от вас си задават през последните дни. Ще дам отговорите, които аз съм намерил за моите инвестиции.

Здравейте инвеститори! Въпреки бюлетините, които пускам седмично с информация за текущата обстановка на пазарите, сметнах, че за някои от вас, които не са се абонирали за сайта, ще е полезна гледната ми точка за това какво се случва на фондовата борса и как можем да реагираме на спадовете, на които сме свидетели през последните седмици (Февруари 2021).

Както винаги отбелязвам, моето мнение не бива да се приема за финансов съвет. Аз не съм финансов консултант и не се имам за професионалист в инвестирането. Все пак, доста хора намират полезно съдържанието на сайта и ще се радвам, ако с моите мнения и моят опит, включително и по тази тема, помогна на някои от вас.

Тази статия е следствие от многото запитвания и тревожност, които стигат до мен от потребители на сайта, от приятели и последователи в социалните мрежи.

Започвам така: Не се плашете! И да ви е страх, не трябва да се плашите! Няма нищо страшно и нищо фатално в това, което се случва. Точно обратното :).

Аз си казвам This too shall pass…. Това е една хубава и поучителна история за един цар, която ще споделя с вас някой път.

Пазарът се срива (crash-ва)

Първо, не бих казал, че в момента сме свидетели на Market Crash, а по-скоро на лека корекция. По-сериозен CRASH имаше точно преди 1 година, когато удари пандемията и целият свят затвори врати. Замразиха се икономиките на повечето страни, затвориха се магазини, бизнеси, общо взето света блокира, както никога досега.

Фондовата борса не закъсня и реагира на тези събития. Всички акции паднаха с по 20 и повече процента, включително и на компаниите, които не бяха засеганти от COVID-19 пандемията. Тогава си спомням също, че малко се притесних. Може би по същият начин, както в момента някои от вас са притеснени за своите инвестиции.

Но запазих хладнокръвие и, тъй като вече бях изградил моят план за дългосрочни инвестиции, овладях емоциите си и погледнах реално на нещата. Погледнах какво се е случвало назад в историята и видях какво би следвало да се случи в бъдеще.

Запазих дяловете си в компаниите, в които съм инвестирал и следвайки безупречните 2 стратегии Buy & Hold и Dollar Cost Average, аз закупих още акции на страхотните дружества от моето портфолио на много ниски цени. Както се казва “на промоция”. Бях наясно, че компании като APPLE, AMAZON, FACEBOOK, ALPHABET, MICROSOFT и редица други, както и ETF-ите, които следват S&P 500 и NASDAQ индексите, ще продължат да са страхотни инвестиции и по време на пандемията, и след като всичко се нормализира.

Това са “Companies with durable competitive advantage”, както Уорън Бъфет нарича подобни компании. Реших да следвам съветите на този велик инвеститор и воден от логиката, че “Tough Times never last, but tough people do”, удържах на този труден и нов за мен период.

Първият път, първият пазарен “срив”

Март 2020 беше първият път, когато се изправих пред подобна ситуация на силен спад при моите инвестиции на фондовата борса. Бях на минус и то не малък. Но е нужно да попаднем в подобно положение, да се изправим пред червените криви в статистиките, да видим парите си да намаляват драстично, за да бъдем по-нататък реалисти, да се научим да овладяваме емоциите си и в крайна сметка да излизаме на печалба.

Аз съм изпитвал последствията от кризата през 2008-2009 година, макар и не на сток маркета. Тогава бях на FOREX пазара и загубих много пари. Разбрах, че спекулациите не са за мен и е по-вероятно да загубиш, отколкото да спечелиш, занимавайки се със спекулативна търговия. Загубих и много от бизнеса си, който развивах тогава. Но това не е толкова важно. По-важното е, че ми стана ясно, че подобни кризи ще има на определен период и е добре да сме подготвени за тях, а не да се заблуждаваме и мислим, че всичко винаги ще е розово, пазарите ще вървят нагоре, а ние ще сме на вечна печалба. Необходимо е да сме по-земни и да сме осъзнати какво се случва около нас, какво може да се случи, а и как ние да излезем на плюс от всички тези негативни моменти.

Пазарите ще вървят нагоре винаги, да, така е. Но това ще се случва дългосрочно. А в дългосрочните инвестиции има и моменти като този, на който сме свидетели сега. Не е нормално да има постоянен ръст, също както не е нормално и да има постоянен спад. Ключовото при нас е да не се панираме, защото след спада идва ръст, така работи пазара.

Първият път е като “бойно кръщение” на фондовата борса. Първоначално не го осъзнаваш, но след като всичко се стабилизира, тогава разбираш защо е необходимо да преминеш през подобен период. Опита, който придобиваме в такива моменти е безценен. Практиката, това, че сме били преки свидетели на нещо такова, ни прави по-силни и по-подготвени.

Ето защо в много от статиите си, където говоря как да започнем да инвестираме, отбелязвам, че е от изключително значение времето, което сме прекарали на борсата. Не е важно това колко точно сме инвестирали, дали това са 100 лв, 1000 лв или 10 000 лв. Всеки се разпростира според чергата си и следва свой собствен финансов план. 1000 лв за вас може да са нищо, но в същото време тези пари за някой друг може да са старта и максимума, който този човек може да отдели за инвестиране в този период. При един спад, всички виждаме инвестициите си в червено, независимо от сумата. Поуките, които си извличаме са еднакви за всички.

И няма по-добър начин да научим за горчивата страна на борсата от това да я вкусим. Някои могат да продадат своите дялове водени от притеснение, че ще изгубят още, ако ги държат. Други, като мен, могат да се възползват от промоционалните цени и да очакват по-добра възвръщаемост в дългосрочен план. А вие от кой тип сте?

Знам, че е напълно нормално понякога да изпитате тревожност в някаква степен, наблюдавайки отрицателното движение на вашите активи. Но просто помнете, че такива моменти ще има. Те са неизбежни. Научете се как да ги преодолявате, а не как да ги избягвате, защото не можете да ги избегнете. Могат да ги избегнат само хората, които не предприемат действие, тези от страничните скамейки, коментаторите, които само дават “акъл” и потриват ръце, когато нещо тръгне надолу с думите “Аз казах ли ви...” и “Знаех си, че така ще стане, нямаше как да е иначе…” :). Не бъдете от тези хора, те никога няма да са успешни. Докато вие, с вашите грешки, с вашите провали, ще сте в пъти по-напред от тях във всяко едно отношение.

Кризи е имало и ще има

Финансови и икономически кризи е имало винаги в историята и те ще продължат да се случват и за в бъдеще. Такава е играта. По-добре се подгответе да я играете, а не бъдете като гореспоменатите индивиди – “пророци” и “дървени философи” :).

Моите наблюдения и проучвания са, че по-значителни кризи, които разтърсват пазарите, има на около 10 години. Понякога могат да дойдат по-рано, а понякога по-късно, но горе долу можем да вземем среден период от десетилетие.

Аз лично бях ужасен от кризата през 2008-2009. Разполагах с много, бизнеса вървеше, валутите, с които търгувах вървяха все нагоре и си мислех само какво да си купя със спечеленото. Изобщо и не предполагах, че такъв силен финансов удар може да бъде нанесен. И до ден днешен аз донякъде понасям последствията от тогавашното си невежество.

Нито бях преценил риска, нито всъщност знаех какво е риск и как да го управлявам. Е, както може би предполагате, рискът бях самият аз с моето незнание. Не веднъж съм го казвал – рискът е, когато се погледнем в огледалото. Няма по-голям риск от нас самите с това какво знаем и какво не знаем. А още по-опасно е, когато си въобразяваме, че знаем нещо, а всъщност реалността е, че нямаме и представа от него. Тогава търпим най-големи загуби и те болят най-много.

Положителната страна на кризата

Може да ви се стори ужасно или като на шега, но аз се радвам, когато настъпят времена като тези, когато фондовата борса претърпява спад или корекция. Нямам предвид КОВИД-19 пандемията и последствията от нея върху населението. Става въпрос конкретно за положението на пазара и ниските цени.

Знам, че звучи налудничаво, но това е истината за мен. Възможностите, които се отварят са огромни и не бива да се изпускат. Цените на много от стойностните компании падат до нива от преди няколко години. Каква по-добра опция от това да накупим на DISCOUNT от любимите си акции, които почти сигурно ще възвърнат предишните си нива и ще ги задминат многократно.

Търпението, постоянството и решимостта в случая са качествата, които ще ни помогнат най-много. Ако не ги притежавате, то ще понасяте загуби. По-добре поработете по усъвършенстването на някои навици и по придобиването на нови. Няма да съжалявате, ако го направите, бъдете сигурни в това.

Може да погледнете статията ми 7 Навика за Успешни Инвестиции, където споделям какви навици е добре да имаме, за да сме успешни инвеститори.

Никоя криза не продължава вечно и светът винаги ще намери изход. Всичко винаги се възстановява и животът си продължава. Много често, ако умеем да се учим от уроците, които ни предоставя той, след това сме по-успешни, по-заможни и по-щастливи.

Важно е в кои компании инвестирате

Важно е да сте наясно какви акции купувате и те да отговарят на дългосрочният ви план за инвестиции. Ако се подвеждате само по моментни hype-ове на поредната новоизлязла компания, чиято цена сега е ниска и се “очаква” да се вдигне много, познайте какво, едва ли ще успеете. Това не е начинът, по който един дългосрочен инвеститор харчи капитала си.

Както съм споменавал и преди, добре е да сме наясно в какво инвестираме. Трябва да сме си направили проучвания и нашата инвестиция да съответства на нашият инвестиционен план.

Много от начинаещите инвеститори гледат само цената и тя е определяща за тях. Такива “инвеститори” са всъщност спекуланти, в което няма нищо лошо. Те просто искат да удвоят по-бързо парите си, за да могат да харчат горницата :). Всяка успешна инвестиция изисква време, постоянство, търпение. Това са 3 параметъра, които помагат на инвестираните ни пари да се множат с помощта на сложната лихва.

Как мислите вие? Компания като Apple, която е пионер и лидер в това, което прави, дали няма да превъзмогне всяка криза с cash-а си от няколко десетки милиарда, с който разполага?

Компания като Intuitive Surgical, която дори няма никакъв дълг (debt) и има лицензи, approve-нати за години напред и технологии, които има да развива толкова много, дали няма да мине предишният си All Time High?

А какво ще кажете за S&P 500 – параметърът на американската икономика със 100 годишна история, който въпреки всички кризи (които не са никак малко за този период), дава 8-10% средна годишна възвръщаемост? Да смятаме, че дадена икономика, особено американската, която е най-голямата и добре представена в света, няма да се възстанови, е меко казано несериозно.

Пак повтарям, важно е кои компании избираме и дали те отговарят на дългосрочните ни цели. Ако искаме да сме успешни дългосрочни инвеститори, то трябва да мислим дългосрочно и да избираме дружества с бъдеще отвъд кризите, които можем да очакваме на всяко десетилетие, такива с durable competitive advantage.

Не е важно да предскажете дъжда. Важното е да си построите лодка.

Знам, че много хора изпадат в дълбоки колебания и съмнения дали изобщо да започнат да инвестират, дали в момента не сме в балон, кога ли ще се спука той и т.н. През всичкото това време на чудене дали да влязат на фондовата борса или не, дали сега е правилният момент, те всъщност просто отлагат неизбежното явление да видят инвестицията си надолу, в червеният сектор. Това се случва рано или късно, независимо кога влезеш на пазара. Повечето чакат нещо да се случи, като те самите не могат да си обяснят какво точно е това, което ги кара да не предприемат действие.

Парализа на анализа се получава, когато прекалим с четенето и анализирането и обръщаме прекалено много внимание на страничните коментари за дадени инвестиции. Много често обаче тези коментари всъщност не идват от реални инвеститори. Ето защо е много важно да се научим да отсяваме информацията, която приемаме. Не се подвеждайте по всичко, което чуете и видите от днешните “експерти”, които имат арогантно изразяване и ви карат да се чувствате като глупаци, само защото сте начинаещи. Вие сте в по-добрата позиция, защото сте предприели нещо, преминали сте към действие, а повечето от тях никога няма да го направят и ще си останат в прединвестиционният си период.

Не се страхувайте да сгрешите. Така ще се научите по-лесно, по-бързо и по-истински. Затова препоръчвам на всеки, който има намерение да инвестира дългосрочно, да влезе в играта възможно най-бързо. Направете го със 100 лв на месец или по-малко, но играйте играта. Само така ще имате експозиция към реалната обстановка, към реалният свят на дългосрочните инвестиции. И когато загубите или сгрешите, няма да ви заболи финансово, но за сметка на това ще придобиете ценен опит, който иначе няма как да възприемете само от четене.

Сблъскайте се с проблемите, които стоят на дневен ред пред един дългосрочен инвеститор. Намерете решение за вас самите, свикнете да се справяте според вашият план и ще видите как успехът няма да закъснее.

Пазарът ще продължи да има пикове и спадове. Вие решавате дали искате да сте част от това и да спечелите пари и опит, или да сте пророци с “предсказания” кога ще е следващият CRASH.

Благодаря ви приятели, че отново изкарахте до края и тази статия :). 2000 думи не са много, но не са и толкова малко. Надявам се ви вдъхнах малко мотивация, ако сте имали нужда от такава.

Както казах и в началото, всеки знае себе си, но наистина, инвестирайте пари, които може да си позволите да загубите. Само така ще сте “спокойно” успешни, а не на ръба между успеха и провала.

И не приемайте всичко прекалено насериозно. Не приемайте себе си прекалено насериозно. Нека инвестирането ви носи удоволствие, а не паника и тревоги. В противен случай, няма смисъл да го правите. Поне така мисля аз.

Ако тази статия ви е харесала, ще съм ви благодарен, ако я споделите с ваши приятели и познати в социалните мрежи. Може да го направите от SHARE бутоните в края на текстовото съдържание. Това се отнася и за другите статии на сайта.

***Представям ви най-детайлния видео курс за начинаещи инвеститори: “Как да инвестирам като нищо не разбирам?. Този курс ви дава ключови основни знания за това как работи фондовата борса и активите, които се предлагат там. Ще разберете фундаментално всичко за инвестициите!

***Представям ви първата си книга: “Силата на Дивидентите”, която идва с видео курс и калкулатор. Това е един цялостен наръчник по инвестиране в дивидентни компании.

Aко искате да станете ПРО в инвестирането в активи и в инвестирането в стойност, то определено хвърлете едно око на продуктите и услугите, които предлагам. Те са изцяло практически насочени и вече работят за стотици хора в България, просто защото дават реални и работещи решения.

Angelov Dimitar Community е затвореното ни общество от инвеститори, където НЕ СЕ дават инвестиционни съвети и на дневна база с изцяло информационна цел анализираме различни инвестиционни възможности, имаме си платформа за анализ, която си е само наша и всеки може да допринесе за доразвиването на тази платформа, която дава всичко необходимо за един стойностен анализ на която и да е компания от фондовата борса.

Правим си срещи на живо всяка седмица в ZOOM, имаме запис на всички срещи, обучаваме се на различни теми, имаме workshop-ове, имаме тонове информация в нашия DISCORD сървър, готови портфолиа, тестваме различни стратегии на инвестиране с информационна и тестова цел. 

Ако искате да се присъедините, със сигурност няма да съжалявате! 

Цената на Angelov Dimitar Community ще е винаги подценена, бъдете сигурни в това! 

Абонирай се за Angelov Dimitar Community – Абонамент

Ако имате въпроси относно услугите и продуктите, запишете си една безплатна 15 минутна информативна консултация с мен по телефона и ще обсъдим това, което ви интересува.

БЕЗПЛАТНА ИНФОРМАТИВНА КОНСУЛТАЦИЯ

*Съдържанието на този уебсайт под формата на статии, видеа, продукти и услуги не бива да се приема като финансов или инвестиционен съвет. Инвестициите могат да се понижават и повишават. Капиталът ви е изложен на риск. НЕ инвестирайте, ако не сте наясно с този факт! Винаги взимайте информирани решения, базирани на собствено проучване.


Инвестиции с фиксирана доходност от 7% на година. Избери алтернативата на банков депозит iuvoSAVE: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Инвестиции с фиксирана доходност от 6.75% на година с Bondora Go & Grow: РЕГИСТРАЦИЯ! 

Не забравяйте да се абонирате и за бюлетина на сайта, който ви изпращам всяка седмица с новини, новости, разсъждения върху пазарите и инвестициите – АБОНИРАЙ СЕ

Ако искате да подкрепите моя проект angelovdimitar.com, направете го в PATREON:

https://www.patreon.com/AngelovDimitar

Последвайте ме и във FBINSTAGRAM и TikTok

За да получавате известия за нови статии на сайта, запишете се за известия от камбанката в долния десен ъгъл на вашия екран.

Благодаря ви и до скоро!

Споделяне

2 Responses

  1. Здравейте!

    Пиша Ви за първи път. От скоро послещавам сайта Ви и се радвам, че подобни сайтове се развият у нас. Мога ли да попитам как загубихте парите си през 2008 година? Като цяло Форекс пазара е много по- устойчив от този на акциите. Лично мое мнение. И двата пазара са различни и имат различна среда за търговия. Разбира се Форекс пазара не е за buy and hold, там позициите са краткосрочни. Кризата с Ковид донесе страхотни възможности, както на мен така и на много други търговци на Форекс пазара , не виждам с какво се различава кризата от 2008 година. Ако сте имали успешна стратегия и умения по-това време то би трябвало кризата да е спомогнала да забогатеете, а не обратното.

    Продължавайте да публикувайте нови статии!

    1. Здравейте! Добре дошли на angelovdimitar.com!

      Не съм съгласен, че ФОРЕКС пазара е по-устойчив от фондовият пазар, именно поради факта, че long term buy & hold стратегията няма как да се осъществи.
      Освен това е спекулативен пазар, при който търгуваме с leverage. Когато на фондовата борса притежавате акции и цената се срива, то вие не губите докато не продадете дяловете си. Дори цената да стигне близо до 0, отново няма да изгубите, ако не продадете. Това е доста крайно, но го използвам като пример.

      На форекс пазара, когато имаме отворена позиция BUY, например EUR/USD, и цената започне да се срива, то можем да загубим всичко. Това е търговията с Margin, понеже можем да закупуваме с leverage 1:200 или дори 1:500 и така да спекулираме с цената. Ако само се качва е добре, но като започне да пада, изгаряме. Колко бързо ще стане това зависи от свободните пари, които имаме в акаунта си, за да покриват загубите.

      Знам, че има доста успешни трейдъри. Аз лично познавам такива. На всеки един от тях пожелавам успех и големи печалби. Просто този вид спекулации не е за мен и инвестициите в акции за мен са много по-добра дългосрочна инвестиция.

      Аз изгубих парите си през 2008 година именно поради незнанието си за leverage търговията и как всичко може да се занули за нула време. Не бях наясно с много детайли, за което си понесох последствията. Нямах изградена стратегия на действие, а си мислех, че всичко винаги ще върви нагоре. Но удари кризата и всичко се промени. Предполагам вие сте успели да излезете на печалба, защото сте били наясно с материята и какво правите, аз тогава не бях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

СЕДМИЧЕН
БЮЛЕТИН

Хей, здравей! Искаш ли да се абонираш за седмичния бюлетин, който изпращам всеки понеделник?

Абонирай се сега и не изпускай нищо важно за инвестициите! Хиляди хора от България вече го направиха.